Mjölk, Mc Donalds och tredje världskriget

För ett tag sedan gick jag förbi min barndoms skola och såg att den fått en Mc Donalds-skylt på väggen. Mc Donalds hade inte tagit över skolmatsalen, men de sponsrade något projekt mot mobbning. Lysande marknadsföring, javisst. Att skolorna öppnats för sponsring är ändå lite märkligt, efter att Sparbanken och Lyckoslanten fick härja fritt i början på 1960-talet, så sågs skolan länge som en reklamfri zon. Skolan skulle lära ut kritiskt tänkande, inte medverka till indoktrinering i vissa konsumtionsmönster. När skolorna tvingas sätta upp EU-reklam i matsalarna har situationen vridits till ett par varv. Myndigheter, som skulle skydda barnen från reklam, gör istället reklam, för sig själva och mejeriindustrin, riktad till barn.

Mejeriindustrin, i form av bondekooperationen, hade under decennier en unik ställning i folkhemmet. Många trodde att det var staten som sålde mjölken, så stark var kopplingen mellan mjölkbönderna och myndigheterna. I det etniskt homogeniserade Sverige (den vitsen tog mig tre timmar att fundera ut, så läs meningen en gång till om du missade den) trodde folket att man dog av undernäring, om man inte drack mjölk till maten varje dag. Myndigheterna rekommenderade inte bara mjölk till maten, utan även ett dagligt intag av ost. (Dessa råd är sedan länge försvunna ur rekommendationerna. Nu propagerar man för mer fisk, frukt och grönt, som enligt övertygande dokumentation har positiva effekter på folkhälsan. Myndigheternas uppgift är att rädda liv och bättre kost räddar liv!)

Större delen av världens befolkning tål inte komjölk. Svenskar hör till dem som tål mjölk bäst, redan i Finland är mjölkintolerans vanligare. Att vi utvecklat förmågan att dricka mjölk brukar tas som ett exempel på snabb evolution. På 1800-talet drack man inte mjölk. På vintern fick korna så dåligt foder att de sinade. Därför var osten viktig, som ett sätt att spara protein till vintern. Brännvin var både dryck och universalmedicin, så ost och brännvin var en vanlig kombination.

Först en bit in på 1900-talet började man dricka mjölk som måltidsdryck. Detta näringstillskott kunde få undernärda barn (som det fanns gott om på den tiden) att piggna till. Kanske var det därför vanföreställningen att människan behöver dricka mjölk uppstod. Idag rekommenderar myndigheterna att alla som fyllt två år dricker vatten till maten. Ost, grädde, glass, creme fraiche och liknande innehåller massor av fett, som dessutom är av den sämsta sorten. Köttfett har faktiskt bättre balans mellan mättade och omättade fettsyror än mjölkprodukter. Att mjölk ger starka ben, som reklamen sade på 1970-talet, tycks inte heller vara riktigt sant. Skandinaviska kvinnor är benskörast i världen trots att de dricker mjölk.

Kan man vara vegan, dvs vara vegetarian och inte använda mjölkprodukter? Ja, det går utmärkt om man tar ett tillskott av B-vitaminer. Även den extremaste vegankost innebär en mycket mindre risk än skräpmat typ Mc Donalds.

När Arla sponsrade Stephan Rössners professur hade de kanske väntat sig att han skulle rekommendera ökat intag av deras produkter. Det gjorde han inte och då blev mjölkindustrin sur.

EU lär ha fått ett smörberg på halsen, som de försöker rea ut. Smör är mjölkfett och ett sätt att bli av med detta mjölkfett är mjölk som måltidsdryck, ett annat att använda mjölkfett i glass, bakverk, godis och färdiglagad mat.

När skolorna spelar rollen av mjölkens försvarare, så beror detta alltså på en kombination av gammal svensk tradition och mjölköverskott inom EU. Ändå, eller just därför, är tvångsaffischeringen reklam riktad till barn och inget annat. Därför framstår detta som ett stort hyckleri, eftersom den officiella inställningen annars är att Sverige tar avstånd från sådan reklam. Att reklamen dessutom propagerar för livsmedel, som inte är särskilt nyttiga, gör inte saken bättre. Att skolan, som ska lära barnen kritiskt tänkande och lära dem motstå reklam, själva säljer ut sig och gör reklam är direkt upprörande.

Gör som någon föreslagit: Sätt upp affischerna på de bröst- och öronlösa korna, men sätt dem med framsidan mot väggen!

Dagens Nyheter: Skolor tvingas göra reklam för EU
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=827286

TREDJE VÄRLDSKRIGET EJ UTESLUTET

Om EU-politiker är lite skumma, så tycks potentiella amerikanska presidenter vara sju resor värre. När man lyssnar på Min Soldat med Ulla Billquist är det nästan så man börjar längta efter ett tredje världskrig, brukar jag skämta till det. Nu är det kanske dags att sluta med sådan humor. Republikanernas vicepresidentkandidat säger att hon inte utesluter ett krig mot Ryssland. Bäst att hamstra kaffe innan det blir ransonering igen!

Aftonbladet: Hon utesluter inte krig mot Ryssland
http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article3300558.ab

Kommentarer
Postat av: Tomas

Krook, om du vill djupdyka i ämnet kost och hälsa, så läs på kostdoktorn.se och häpnas över 50 års industristyrd kostforskning med dess statliga lakejer, samt mys över den nya kostrevolutionen LCHF med läkaren Annika Dahlkvist i spetsen. Vi har blivit grundlurade av etablissemanget att äta sjukdomsframkallande och fettbildande. Varning dock för att du kan bli rejält förbannad när du kommer till insikt.

2008-09-13 @ 16:44:09
Postat av: Roger Krook

Tomas: Tack för tipset! Det är alltid kul med nya friska teorier. :) Att industrin styrt forskning och rekommendationer är väl allmänt accepterat idag, staten har haft starka band till mejeri- och köttindustrin, konstgödseltillverkare, läkemedelsindustri, livsmedelsindustri, bondekooperation m fl. Jag tycker ändå det verkar att bli bättre, nu omprövar man ofta rekommendationer, när det kommer tillräckligt övertygande bevis. Detta gäller dock ej t.ex. bilar. Om staten krävt avgasfria elbilar för femtio år sedan hade vi haft sådana idag. Så det finns mycket att bli förbannad på!

2008-09-15 @ 15:14:48
Postat av: Tomas

Ja, tallriksmodellen kommer troligen att skrotas inom en snar framtid. Vi är inte gjorda för att äta kolhydrater i någon större mängd, men industrin har lobbat och tryckt på, så att vi idag äter 100 gånger mer kolydrater i alla dess former (stärkelse/socker) än för 100 år sedan. Storägare till Unilever, Kraft, General Foods etc är också storägare i läkemedelsindustrin. Det gäller att göra oss sjuka så tidigt i livet som möjligt och hålla oss sjuka hel livet, det kallas för vinstmaximering... Nej, äter man oprocessad fet mat som förr i tiden så får man ingen blodsockerrusning med tillhörande insulinpåslag, och därmed ingen fettinlagring. Mina kilon bara rasar av och jag äter gott och är ständigt mätt! Det är så enkelt, men det behövdes någon (Annika Dahlkvist) som började ropa att kejsaren inte har några kläder.

2008-09-15 @ 18:41:39
Postat av: Tomas

Jo, glömde en sak, du skriver att ost, grädde etc har fett av den sämsta sorten. Jag antar att du menar mättat fett. Det fett vi har runt magen är mättat fett, och när vi är hungrig "äter" vi av det fettet. Hur skulle det kunna vara farligt? Det finns massa sådana här myter som det slås hål på för närvarande. Den myten kom till när Ancel Keys gjorde en stor studie på 50-talet vilken bevisade att mättat fett är farligt. För något år sedan avslöjades att resultatet var vinklat för att stämma med den hypotes han lagt fram. Han redovisade bara 7 av 22 länders resultat för att det skulle passa hans teori. Så var det med den sanningen...

2008-09-15 @ 18:50:02
Postat av: roger krook

Tomas: Tack för dina kommentarer! Vi behöver mättat fett och det höjer bara totalkolesterolet utan att påverka kvoten mellan ont och gott kolesterol. Det riktigt farliga tycks vara 1. transfett 2. för lite fett 3. fel sorts fettsammansättning. Detta skrevs redan 1997 i en rapport från folkhälsoinstitutet, Bättre hälsa och längre liv genom prevention, kapitlet Fett- typen snarare än mängden avgör. Att man ska äta fettfritt eller helt undvika mättat fett har alltså inget stöd i samlad vetenskaplig erfarenhet.När jag säger att mjölkfett är av sämsta sorten är det för att de flesta redan får (som det verkar) för mycket mättat fett i förhållande till annat fett.Bantning är riktigt knepigt och jag håller sedan en tid på att läsa in mig på ämnet...Har inga åsikter ännu.:)2008-09-15 @ 19:28:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0