Musikens ljus lyser i FRA-lagens mörker

EU, eller lobbygrupperna som försöker styra EU, talar om att blockera, stänga av och förbjuda fildelare. All erfarenhet visar att absolut inget kan förbjudas på nätet, inte ens kommersiella pedofilsajter. Och hur skulle man kunna stänga av en miljon svenska hushåll, eller hur många det nu är som piratkopierar? Det blåser kalla vindar i senmoderniteten. FRA-lagens, Loggningslagens och Telekompaketets mörker håller på att sänka sig över vår del av världen. 

Ett ljus i mörkret är faktiskt att kapitalet hittar nya kreativa sätt att tjäna pengar. Vill folk ha gratis musik får de "gratis" musik. Naturligtvis är det inte fråga om någon ideell verksamhet, man betalar genom att tvingas titta på annonser. Precis som i radio, teve och andra media alltså. Som jag tjatat om tidigare är strömmande underhållning framtidens melodi, att lagra saker lokalt är ett helt obsolet koncept från tiden med Fidonet och de första hemdatorerna.

MySpace lanserar "gratis" strömmande musik i kombination med biljettförsäljning och annat. Sony BMG och andra skivbolag är inblandade i detta projekt. Inte för att vara snälla, utan för att slippa gå i konkurs när verkligheten förändras!

Dagens Nyheter
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=830176 

Om storkapitalets osynliga hand (något otippat) står för ljuset i mörkret, så står EU (mindre överraskande) för rena natta. Mark Klamberg försöker reda ut vad Telekomlagen egentligen är för något.

http://klamberg.blogspot.com/2008/09/ett-mail-till-europaparlamentariker.html
http://klamberg.blogspot.com/2008/09/sos-frn-bryssel.html

Dagens tråkighetspris går till Gymnasieutredningens förslag att elever ska kunna få slippa den farliga musiken i skolan. Multiplikationstabell, atomnummer och an-auf-hinter ska det vara. Ordning och reda och inget woodstock-flummande!

Svenska Dagbladet
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1746967.svd

Själv tror jag mer på Frank Zappas sätt att se på verkligheten

Beauty is not love
Love is not music
Music is the best


Därför kommer jag med en drucken papegojas envishet att fortsätta skriva om skönhet, kärlek och musik. Särskilt när dessa egenskaper på ett alldeles förtjusande sätt kombineras i en och samma person! Att hennes texter handlar om romantisk kärlek, glädje och sorg, har ingen betydelse. Musik förändrar världen, oavsett om texterna säger "socialismen ska befria oss alla" eller "happiness equals you". Musik, taskspeleri, humor och kreativitet är de stora konstnärernas, bloggosfärens och alla tänkande människors främsta vapen i kampen för frihet och kultur. De härskande ska skaka, om de gör det av skräck eller skratt spelar mindre roll.

Pajas? Ack ja.
Schajas? Ack ja.
Förälskad? Ack ja.
Stalker? Ack ja... jag menar ack nej!


För individen är det viktigt att, i livets kriser, försöka glädja sig åt det man fortfarande har kvar och tycker är roligt. Detta är inte positivt tänkande eller klämkäck hurtighet, det är ett sätt att överleva. Att intressera sig för och njuta av musik är inte verklighetsflykt, det är att hämta kraft och frid i en högre verklighet. Samtidigt hjälper oss musiken att klara av livets svårigheter. Som Rock-Ragge säger på min dvd från 1988 (39 kronor på ICA): När man har varit deppig så har rocken hjälpt en att orka gå vidare. Och visst har Rock-Ragge rätt! Rock eller Rachmaninoff, Amanda Jenssen eller Elsie Carlisle, skönheten kommer i många olika skepnader.

Men ljuset lyser i mörkret och mörkret har icke makt därmed.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0