Dagens FRA-lagen &Telekompaketet

FRA får 15 procent mer pengar nästa år, enligt regeringens budget. Pengarna ska gå till "vissa nödvändiga nyinvesteringar", dvs den utökade avlyssningen pga FRA-lagen.

SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1764307.svd   

Telekompaketet röstas igenom i EU den 22-25 september. EU informerar via Newsdesk:  

Newsdesk
http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/sessionsoeversikten-22-25-september-2008-bryssel-238730  

En IT-konsult vid namn Amanda Brihed lever på sitt sparkapital och arbetar heltid med att få bort FRA-lagen.  

idg.se
http://www.idg.se/2.1085/1.181125   

Vetenskapsrådet presenterar en ny bok om FRA-lagen och andra uttryck för terroristrädslan: Hotbilder och hjärnspöken - forskare om terrorism. Citat: "Och det handlar om ett otryggare och mer slutet samhälle som i allt högre grad ser ökad övervakning som ett sätt att förhindra nya terrorbrott. Bara i Sverige har det under de senaste fyra åren införts tio lagändringar, bl.a FRA-lagen."  

Vetenskapsrådet
http://www.vr.se/huvudmeny/pressochnyheter/nyhetsarkiv/nyheter2008/nybokomhogaktuellforskninghotbilderochhjarnspokenforskareomterrorism.5.427cb4d511c4bb6e38680003875.html     

Odenberg kommenterar FRA-reportaget. Citat: "Före detta försvarsminister Mikael Odenberg har reagerat mot Fokus FRA-reportage. Han säger: Jag vill bestämt dementera Fokus påståenden om att jag skulle ha "sålt in" lagrådsremissen till partiledarna/inre kabinettet genom att falskeligen lura dem till att tro att socialdemokraterna lovat stödja regeringen i frågan."


Fokus
http://www.fokus.se/2008/09/odenberg-kommenterar-fra-reportaget/   

Techworld Säkerhet skriver om vad FRA-lagen kostar att genomföra. Detta bygger på de ökade anslagen till FRA i regeringens budget.  

idg.se
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.181239   

Nu försöker politikerna smyga igenom Lissabonfördraget, som säger att EU:s lag gäller över svensk lag och att Sverige lätt kan köras över i EU.   

Världen idag
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2921   

Amnesty hade en fånge från Guantanamo som hedersgäst på ett seminarium  om kriget mot terrorismen. Bloggosfärens framgångsrika kampanj mot FRA-lagen sågs som ett hoppfullt inslag när det gäller kampen för mänskliga rättigheter. Citat: "Seminariedeltagarna diskuterade hur hotet från terrorismen kommit att användas för rättfärdiga brott mot individers mänskliga rättigheter och att motivera övervakning av civila."

Amnesty Press
http://www2.amnesty.se/ap.nsf/webbreportage/C6018FFCF7652EF5C12574CA005B546C?opendocument   

STÄNK FRÅN BLOGGFLODEN

Det är inte bara användare som kan stängas av om Telekompaketet går igenom i EU. Även sajter kan stängas av. Som ett exempel kan ebay stängas av om någon sålt piratkopior av märkeskläder där. Oscar Swartz larmar media:

Oscar Swartz
http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/09/domare-kan-blockera-ebay-om-telekompaketet-i-eu.html

Mark Klamberg skriver om FRA:s insamling av privatpersoners trafikuppgifter, dvs att FRA sparar en kartläggning av hur du och jag använt Internet:
http://klamberg.blogspot.com/2008/09/johan-linander-c-har-insikten-vgar-han.html 

Och mer Klamberg här:
http://klamberg.blogspot.com/2008/09/fras-mjligheter-till-kartlggning-finns.html 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0