Smygpremiär för Krooks Krumelurer

Idag har jag fixat till en ny blogg, som jag kallat Krooks Krumelurer. Där skriver jag om livet, döden och annat kul.

Ett litet smakprov på vad som kommer att finnas där:

En högre verklighet

Alla som har suttit ombord på ett flygplan vet att himlen alltid är blå. Molntäcket vi ser är bara en illusion, en slöja mellan oss och himlen. Molnen är inte ens de ulliga formationer eller det svarta tak de ser ut som, de är bara dimma eller vattendroppar, vilket man märker när man flyger igenom dem. Elsie Carlisles ord "Somewhere the sun is shining, so honey don't you cry" är alltså rena rama sanningen. Solen lyser ju tom på natten, fast den då råkar vara skymd av jordklotet. Det senare kan astronauten, som kretsar kring jorden, konstatera med egna ögon.

Ibland kan molntäcket spricka upp, så vi för ett ögonblick skådar sanningen: En blå himmel och en klart lysande sol. När sprickan gått igen och allt är som förut, kan vi tro att vår storslagna upplevelse var inbillning, eller vi kan i fortsättningen vara övertygade om att det i själva verket är solens frånvaro som är inbillning. Om alla skrattar åt oss när vi säger att solen alltid lyser, så börjar vi kanske tvivla. Eller så stärker andras förlöjligande oss bara i vår tro: Det är vi som är normala och dom som är konstiga.

På samma sätt kan det ibland bli en spricka i vår verklighetsbild. För ett ögonblick skådar vi en högre verklighet, som den egentligen ser ut. Åtminstone just då förstår vi att livet är mer än gräsklippning och pensionsförsäkringar. Livet är egentligen ganska magiskt.

Själv har jag, precis som de flesta, haft några sådana ögonblick av klarsyn. Jag tänker då särskilt på när jag mötte Egil. Det är en väldigt bra historia, som jag abolut måste berätta. Någon gång.

Den blåsta generationen

Idag är alla fullt upptagna med sitt självförverkligande. Självhjälpsböcker och livscoacher påstår att de kan ge oss ännu mer tid för oss själva - men hur ska någon kunna ge någon annan mer tid? Alla har lika mycket tid, tiden går och klockan slår, oavsett vad vi gör eller inte gör.


Ingen har tid med släkt och vänner som gör det dåliga valet att bli gamla, sjuka, ensamma eller ledsna. Däremot är det långa köer till välgörenhet. Både för Mc Donalds och den enskilda individen är välgörenhet ett utmärkt sätt att förbättra det egna varumärket.


Många vill bli andligt utvecklade, men försöker bli det genom att gå på så många yogapass och veckoslutskurser som möjligt, inte genom att handla åt en sjuk granne. Den som tror sig kunna bli mer andlig genom egoism och konsumtion kan nog känna sig blåst.


Det sjukaste är kanske att den självförverkligande entreprenören ibland inte ens tycks ha tid för sig själv. Många klagar på stress, tidsbrist och trötthet, det sägs tom att den psykiska ohälsan ökar.


Men ovan molnen lyser solen


Allt det här kan låta pessimistiskt. Samtidigt lyser ju solen, även om vissa moln ibland skymmer den just nu. Väldigt mycket är bra i vår tid. Enligt sociologen Anthony Giddens har vår värld aldrig varit så demokratisk, jämställd och rättvis som nu. Det gäller både förhållandet mellan folk och härskare, men även relationerna mellan kvinnor och män och vuxna och barn.


När det gäller tekniken är himlen gränsen. Vem hade, för ett par år sedan, kunnat drömma om att en bloggbävning skulle kunna stoppa en ovanligt dum lag? Och Internet ger alla en möjlighet att publicera sig, enkelt, gratis och anonymt.

Om du vill ha mer sånt kommer det många och långa inlägg här:

Krooks Krumelurer
http://krookskrumelurer.blogspot.com/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0