Amanda Jenssen - a sweet taste of Heaven

Amanda Jenssen är en av få artister, som går hem lika bra hos fullvuxna musikskkritiker som hos lågstadiebarn. Amanda gör inte någon besviken. Bättre än så kan det inte bli, tänker jag. Jodå, det kan det! I framtiden kan vi vänta oss ännu mer swing från Amanda, profeterar en tidning i dag. Det är nästan så man börjar tro på en högre verklighet.

Mitt paradis är inte en överbefolkad badstrand med olidlig värme och dånande skräpmusik. Mitt paradis är samisk natur med orörda vidder, längre än ögat  kan se, längre än renen kan vandra. Där ska jag vakna och möta en leende, blond ängels blick, när hon sjunger en fyrtiotalslåt till stofilt stråkarrangemang. Den konserten får gärna ta en evighet.

Ungefär så här tänker jag mig det hela:
http://www.youtube.com/watch?v=SpSPeHUPiy0 

Redan på den här sidan pärleporten kan livet vara stenkul ibland, som tex när man får läsa så här snälla recensioner:

2008-10-31 corren.se Självsäkert och svängigt

http://www.corren.se/archive/2008/10/30/jyd6svfedfe3g8l.xml

2008-10-31 Kinda-posten Följ med i rookie-vimlet
http://www.kindaposten.se/article/articleview/29796/1/51/


Amanda Jenssen som Idols undantag

Fanny Nilsson skriver en krönika om Idol i Smålandsposten. Den handlar mest om att deltagarna görs om till kommersiella produkter, vilket väl så att säga är hela tanken (och svagheten) med realityserien. Som ett välgörande undantag framhålls Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen), som inte lät sig anpassas och bli vanlig.

Märkligt nog påstår krönikan att Amanda fortfarande, trots sin karriär, är Idol-Amanda och bara har skrikande kids som fans. Så är det inte. Amandas tid i Idol är förvandlad till nostalgi. Amanda respekteras av diverse kulturpersonligheter och fansen är ju en härlig blandning av folk i olika åldrar. Men visst. det är mest kids som står längst framme vid scenen och skriker, men så var det på Hep Stars-konserterna också.

2008-10-30 Smålandsposten
http://www.smp.se/ung/kronikor_ung/idoligaste-laget(943778).gm

Farorna med amandofili

Amandofili är ett tillstånd av kärlek till Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Jag har verkligen försökt komma på negativa sidor med amandofili, men det här blir ett ovanligt kort och innehållslöst inlägg.

Det negativa är väl i så fall att andra kan tycka man är goofig i huvet, ding i skallen, slask i tomaten, pundig i pallet eller rent av tiltad i kolan. Åtminstone om man har uppnått fullvuxen ålder. Frågan är dock: Hur mycket ska man bry sig om vad andra tycker?

För att ta ett exempel: I en undersökning frågade man folk vad som var de värsta tänkbara egenskaperna hos en granne. Svarade de att mardrömsgrannen söp, slogs, skrek, bankade och spelade musik på full volle dygnet runt? Nej.

Det allra värsta var grannar som inte hälsade. På andra plats kom grannar som hälsade utan att le.

Min polare Jerry var hatad i hela kvarteret, trots att han var glad, snäll och alltid hälsade. Hans brott? Han hade för långt gräs i sin trädgård. (Jerry klippte inte gräset, han flyttade.)

Min slutsats: Don¨t try to get a certificate from an idiot. Låt inte idioter avgöra om du är okej eller inte. Säg bara ja till din amandofili. Om några vänner lämnar dig av den anledningen, så var de inget att ha. Var dig själv och förhandla inte med dem som har problem med det.

Men det där sista har jag nog inte hittat på själv...

Med amandofila hälsningar

Roger Krook
Amanda-evangelist

Amandophilia is good for anything that ails you.

Kan, får och bör man vara amandofil? Vad innebär det i så fall att vara amandofil?

Med amandofil menar jag amanda-älskande, en person som älskar Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Det är denna kärlek som är hela poängen med amandofilin, är mitt budskap i det här inlägget. Love is good for anything that ails you. Fili betyder kärlek så härav följer att: Amandophilia is good for anything that ails you. Klart som korvspad, eller hur?

Varför kan människan känna kärlek? För att de som saknade denna förmåga har dött ut. De som hade mutationen, som lät dem känna kärlek, valdes ut i evolutionens stenhårda utslagstävling. Varför bidrar kärlek till överlevnad? Kanske hade människorna med denna förmåga större lust att leva, föröka sig, hjälpas åt eller lösa problem. På något sätt var kärleken i alla fall ett vinnande koncept. Så vinnande att hjärnan belönar sig själv när vi känner kärlek, hjärnan är nämligen expert på gammeldags uppfostran. Om vi gör något livsbefrämjande får vi en kick, om vi gör något skadligt mår vi dåligt. Konstruktionen som vann under tusentals år av fälttester bestod alltså av två mutationer:

1. Förmågan att känna kärlek.
2. Förmågan att få en kick av att känna kärlek.

Spelar det någon roll vad eller vem man älskar? Detta är nog en social konstruktion, alltså en modegrej. Under medeltiden var idealet att leva i celibat i ett kloster och bara älska Gud. På 1950-talet var idealet att vara gift och älska sin äkta hälft. Nu lever vi sedan några år med kärleksideologin: Det bästa är att en man och en kvinna älskar varandra, med eller utan fast förhållande, äktenskap och barn. Och sedan 1980-talet är det en rättighet (eller kanske en skyldighet) att älska sig själv.

Men kärlek behöver inte vara romantisk eller sexuell. Många älskar sitt fotbollslag, sin bil, sin utegrill och sin brännvinsflaska. Andra älskar katter, barn, vänner och svärmödrar. Det sägs vara typiskt för folk i vår del av världen att älska naturen, skogen och fågelkvittret. Andra föredrar en asfalterad badstrand med dånande musik. Men de flesta älskar eller gillar nog något.

När vi blir ledsna eller deprimerade är ingenting roligt längre. Den fågel som nyss sjöng blir plötsligt tyst och stum. Och visan som jag skrev blir meningslös och dum.

Samtidigt fungerar det åt båda hållen: Genom att hitta något som vi fortfarande gillar, kan vi återfå livslusten eller komma ur depressionen. Det allra bästa kan vara att bli förälskad - eller hitta en passion. Dels ger detta oss glädje i sig, dels skingrar det de dystra tankarna.

Att man ska "leva ut" negativa tankar och känslor är ett stort missförstånd. Kognitiv terapi har bevisat att detta bara får oss att fastna i en negativ spiral. Istället bör man stegvis försöka intressera sig för annat. Hittar man något man gillar är detta inte särskilt svårt.

Man kan inte räkna med att någon, inte ens en livspartner, alltid ska finnas där på ens egna villkor. I nöden prövas vännen och alla klarar inte denna prövning. Man kan (åtminstone i vårt samhälle) inte vara helt beroende av besvarad kärlek till andra människor. Man behöver något inom sig själv, som alltid finns där.

För miljarder människor är religionen en livboj och ett ankare, som de alltid bär med sig. Som Marcus Birro sade på teve häromdagen: -Just i Sverige är vi övertygade om att man ska vara atetist och att detta är det enda rätta. Alla som går och tänder ljus i kyrkan är idioter.

För många svenskar tycks livets mening vara att renovera huset, lyssna på Magnus Uggla, grilla och dricka lådvin. Den som vill ha mer än så betraktas som suspekt, i värsta fall religiös. Den som avviker upplevs som hotfull eller irriterande, helst ska den inordna sig i ledet igen.

Därför kan amandofilen betraktas som en avvikare och få höra:

Är musiken verkligen så bra?
Vad har Amanda Jenssen som inte någon annan har?
Visst är hon bra, men man behöver ju inte överdriva.
Du verkar besatt, tänk om du blir en sån där stalker.

DEN SANNE AMANDOFILEN

Amandofilen är motsatsen till en stalker. Amandofilen respekterar Amandas privatliv in absurdum. Amandofilen går inte fram till Amanda på stan. Amandofilen vill inte ha Amandas hemadress, telefonnummer eller e-postadress. Amandofilen pratar inte ens om Amandas privatliv, eftersom Amanda sagt att hon vill ha det så.

Amandofilen vill inte dela Amandas vardag eller ha henne för sig själv, amandofilen är ingen potentiell pojk- eller flickvän. (Stalkern är troligen en psykiskt sjuk människa, som inbillar sig just att den är Amandas pojk- eller flickvän.) Amandofilen delar gärna Amanda med andra amandofiler och den objektiva distansen är en förutsättning för hela idolrelationen. Just därför är varje personligt möte (då den objektiva distansen försvinner) en verklig högtidsstund.

TECKEN PÅ AMANDOFILI - HELA LISTAN

Amandofilin ger amandofilen något att tänka på, intressera sig för och njuta av. I med- och motgång kan amandofilen alltid ta en tripp till den värld som är Amanda. Biljetten kan vara att se, lyssna eller tänka på Fröken Jenssen. En del amandofiler skapar sin egen designade amandavärld genom fanfiction.

Det är inte bara Amandas låtar som fascinerar. Amanda har det som kallas "det", en (ganska abstrakt) starquality, som finns där, men är svår att sätta fingret på. Fantasin tar vid och fyller på, så det skapas en myt-Amanda och då börjar det hela bli riktigt intressant.

Claes af Geijerstam har visst sagt att Amanda har gått på myten om sig själv. Clabbe kan ha rätt, men på ett annat sätt än han tror. Det som gör Amanda Jenssen riktigt spännande är att myten och verkligheten flyter ihop. Denna spänning gjorde även Mary Pickford, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Mata Hari och andra riktigt intressanta, när de identifierades med myterna om sig själva.

Denna myt är lite grann samma sak som varumärket, men även en trist och föga spännande person kan ju ha ett varumärke. "Det", starquality eller mytbildning är kvaliteter, som skiljer den stora personligheten från tusentals eller miljontals bara nästan lika bra starlets.

Amanda tycks anse att hon inte är eller försöker vara mystisk. Ändå undviker hon att av-mystifiera sig själv genom att tex vika ut sig i Slitz eller larva sig i Stjärnor på is. Själv kallar hon kanske detta att vara en seriös konstnär, som gör och framför musik. Det viktiga är att magin fungerar och att varumärket som en ny Greta Garbo förstärks.

Amandofilen älskar  inte bara Amandas utseende, musik, röst, scenkonst eller sätt att ge intervjuer. Amandofilen älskar hela Amandas uppenbarelse och den helhet som är större än summan av delarna. Om det fanns någon enkel förklaring, så skulle vem som helst kunna kopiera Amandas vinnande koncept. Eller Elvis koncept. Eller The Beatles koncept.

Det som gör vissa idoler stora är det märkliga fluidum eller stjärnstoft, som drömmar och myter skapas av. Amandofilen vet väl inte mer än någon annan om detta.

Men amandofilen känner igen star quality när den ser det.

MAC

Denna stillsamma amandofili kan utvecklas till MAC, Morbus Amandophilus Chronicum. Då känns kärleken som en sjukdom med symtom som eufori, knäsvaghet, tårar och andra tecken på stark positiv affekt. Det inträder även vissa stereotypa former av beteende.

Läs mer om symtomen, hela listan finns här:

http://jenssenfeber.blogspot.com/

Till sist: Njut av din sjukdom. För den går ändå inte att bota.

Amanda i toppform

Här är lite nytt om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen).

På musikbranschens officiella försäljningslista ligger Killing My Darlings nu på plats 44, med 24 veckor på listan. Det betyder att albumet fortfarande säljer, efter nästan ett halvår. Som den intelligente läsaren säkert minns, så gick Amandas debutalbum direkt till förstaplatsen när det släpptes.


Amarula Tree ligger för närvarande på Svensktoppens femte plats, efter 24 veckor. Bara en poäng efter fyran!
http://www.sr.se/cgi-bin/p4/programsidor/artikel.asp?ProgramID=2023&Artikel=454872

2008-10-25 Sydsvenskan skriver om konserten i Lund:
http://sydsvenskan.se/nojen/article382758/Mycket-mellanlage.html

Här på Krooks Kommentarer glömmer vi inte bort våra japanska läsare. Håll till godo:
http://blog.goo.ne.jp/atpaleys/e/eea41f1c962f8b2214e09765832c7811


Amanda Jenssen mystifierar i televisionen

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) medverkade i talkshowen Robins, som sändes i går kväll. (Visas både i repriser och på webbteve om du missade programmet.)

Det enda förutsägbara med Amanda Jenssen är att hon alltid är oförutsägbar. Vi har lärt känna Amanda som något av en Bellman, som kan ge svar på tal och strö ironiska kommentarer omkring sig, tex i Idol och dokumentären om Pär Wiksten. Man hade kanske väntat sig en sådan Amanda i en talkshow med två komiker, men riktigt så blev det inte. Folk upplevde nog det hela olika, men efter ett antal genomtittningar ska jag nu försöka förmedla min upplevelse av detta framträdande. Skriv gärna en kommentar och berätta hur just du upplevde Amanda!

Först möttes de två manliga komikerna för att berätta roliga anekdoter och studiopubliken skrattade på rätt ställen. Sedan trädde Fröken Amanda in i salen. Hon hade kunnat komma som ett yrväder en aprilafton, barfota och färgglad med fladdrande hår, samt ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Det gjorde hon inte.

In kommer en Modesty Blaise eller Mata Hari, helt klädd i svart. Svarta stövlar, svarta tajta byxor och svart polotröja. Amanda kan bära upp svarta trikåer och är vackrare än någonsin. Det platinablonda håret är uppsatt i en nochalant sofistikerad frisyr med kindlockar. Det är en fullvuxen artist som gör entré. Hon är sval, representativ och fullständigt seriös. Hon småskrattar artigt åt killarnas skämt, men det blir inget flams och trams. När Amanda får frågor kommer det inga ironiska kommentarer, istället tänker hon efter en stund och försöker ge seriösa svar.

Min första reaktion är att situationen är helt bisarr, ungefär som när Elvis var med i en talkshow och uppmanades sjunga för en hund, eller som när sportkillen Lennart Hyland försökte samtala med djupsinniga konstnärer i Hylands Hörna. De två flabbande manliga komikerna och den mystifierande Amanda är lika långt från varandra som Gustavsberg och Hästhuvudsnebulosan.

Efter ett tag förstår jag precis hur den manlige komikern i soffan känner sig där bredvid Amanda. Denna Amanda är inte bara en ung och tilldragande kvinna (vilket de flesta män kan hantera), hon är dessutom oförskämt talangfull och fascinerande, både som konstnär och person. Denna kombination bryter mot alla mediala stereotyper och är just därför faktorn som gör Amanda så unik och fascinerande. Som programledaren sade: Amanda blir mystisk när hon sjunger barfota och man inte förstår varför hon gör detta. För att ta ett exempel.

Komikern hanterar situationen på ett moget sätt, genom att ständigt ironisera över sin egen ålder, samtidigt som han utan ironi hyllar Amanda. Amanda får frågan varför hon är så mystisk och replikerar oskyldigt: -Är jag mystisk? Och man tror nästan på att hon aldrig skulle ha hört detta påstående förut. När komikern jämför Amanda med Mata Hari svarar Amanda bara: -Mata Hari? Komikern drar snabbt slutsatsen att Amanda, i motsats till han själv, är för ung för att känna till Greta Garbos tolkning av den kvinnliga spionens tragiska öde och ironiserar ännu en gång över sin egen ålder: -Du får gå hem och googla! Pubiken skrattar så den kiknar.

Vid ett tillfälle visar Amanda att hon kan vara full i fan om hon vill. När programledaren säger att hon ska ta en drink om hon legat med Bert Karlsson lyfter hon först glaset. men hejdar sig sedan med ett småleende. Men mycket fräckare än så blir det inte den här gången. Amanda har (kanske med hjälp av sina rådgivare) bestämt sig för att vara en seriös konstnär och berätta om sitt skapande och sin scenkonst. Amanda skriver musik och spelar upp den, det är allt.

Jag kommer att tänka på när de roliga grimasernas mästare Jim Carry var på en amerikansk talkshow för något år sedan. Ganska otippat berättade han om jobbiga upplevelser i sin barndom. Amanda berättar att hennes första låt Min Födelsedag var ett resultat av syskonavund. Läkarna sade att hennes syster skulle födas på Amandas födelsedag. Amanda skrev då en låt om att det var hennes egen födelsedag och att hon ville få ha den ifred. Hundra procent av alla sjuåringar är avundsjuka på sina småsyskon, men det är inte alla som finner inspiration till egen musik i denna syskonavund.

Amanda berättade även en historia, som jag inte hört förr, om hur hon väckte mamma och katter mitt i natten för att få publik till nya låtar. Att mamman alltid var ärlig när det gällde hur bra de nya låtarna var, såg Amanda som en stor fördel. Nu omger hon sig istället med Pär Wiksten och andra, som får höra hennes idéer till nya låtar.

Ett av de märkligare teveinslagen med Amanda Jenssen, men ett inslag som visar att man aldrig ska tvivla på Amanda eller att hon kan förväntas göra precis vad som helst när som helst. Den här intervjun kommer nog att bli ett av de klipp jag regelbundet återvänder till, när jag känner mig i behov av lite förtrollning, skönhet och magi i vardagen.

Tack Amanda, för att du bara fortsätter vara vad det nu är du är och göra vad det nu är du gör!

Roger Krook,
Om möjligt ännu mer amandofil amanda-evangelist2008-10-25 Expressen om Garbo-mystiska Amanda "Mata Hari" Jenssen i Robins
http://www.expressen.se/noje/tvsajten/1.1345985/par-hagred-robins-later-som-ett-dansband


2008-10-25 HD.se Amanda kan bli årets skåning

http://hd.se/angelholm/2008/10/25/kenny-kan-bli-aarets-skaaning/ 


Amanda-kollen ver 1.1


Bild: Grammisgalan 2008

Uppdaterat 2008-12-08


Här hittar du länkar till det senaste om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Amandas officiella webbplatser, amandofila webbplatser, amandofila bloggar, topplistor, konsertbilder, bildsök, videosök, nyhetssök och bloggsök.


Amanda Jenssens officiella webbplatser

Amanda Jenssens officiella Bilddagbok 
Torsdag 20/11 Före
http://amandajenssen.bilddagboken.se/
 
Amanda Jenssens officiella hemsida
http://www.amanda-jenssen.se/amanda


Amanda Jenssens officiella Myspace
http://www.myspace.com/amandajenssen

Amanda Jenssens officiella webbteve (Amandajenssentv, videor på Youtube från skivbolaget)
Senaste: Officiell musikvideo For The Sun
http://www.youtube.com/watch?v=OLLtfF1MNSM 


Amanda Jenssens officiella turnéarrangör (Livenation)
http://www.livenation.se/search/intermediateSearch/searchstring/amanda%20jenssen/
 
Amanda Jenssens officiella merchandise (Drella)
http://www.drella.com/shop/browse.php?aid=102&rand=933570825


Amandofila webbplatser, uppdateras dagligen

Dessa amandofila webbplatser uppdateras (i princip) varje dag. Länkarna går därför till startsidorna.

Amandaism
Nyheter, information och konsertrapporter
http://amandaismen.blogspot.com/

Krooks Kommentarer
Nyheter, fanfiction och essäer
http://krookskommentarer.blogg.se/

Amanda Jenssen på Alltomtv

Alltid den senaste diskussionen (en tråd) om Amanda Jenssen.
(OBS! Ny tråd, den gamla är full!)
http://www.alltomtv.se/showthread.php?p=4220713#post4220713

Amanda Jenssens Fanglobe
Alltid flera besökare inne, massor av nya och gamla trådar
http://www.amandajenssen.com/Amandofila bloggar

Här är amandofila bloggar, som uppdateras ibland. Bloggar (många av dem jättebra) som inte skrivit något på flera månader har jag tagit bort härifrån. Jag kollar dem varje dag och om de skriver något nytt lägger jag in dem här igen.

Amanda Jenssen Arkivet
Det mesta inom tidningsartiklar och video, från Sverige och världen.
http://krookskommentarer.blogg.se/amandajenssenarkivet/

AmandaLover
Västerås Konserthus
http://amandalover.blogg.se/2008/november/vasteras-konserthus-1311.html 

Amanda Jenssen M.A.C.
Information om Morbus Amandophilus Chronicum
Länkar för nyligen smittade
http://jenssenfeber.blogspot.com/


Dum-Affes blogg
Rösta - men inte på Gösta!
http://dumaffe.blogg.se/2008/december/rosta-men-inte-pa-gosta.html 

Emilies blogg
Spotify och prisgalor
http://emiliekilstrom.blogg.se/2008/december/spotify-och-prisgalor.html

Liiciias blogg
Hej hopp!
http://liiciia.bloggagratis.se/2008/11/10/1097747-hej-hopp/

Severus blogg
For your wall?
http://www.severustenenbaum.com/archives/2523

Swing it, Amanda!
Vote for Amanda Jenssen
http://amandajenssenbloggen.blogg.se/2008/december/vote-for-amanda-jenssen.html 


Konsertbilder med Amanda Jenssen

Rockfoto

2008-10-24 Mejeriet, Lund
http://www.rockfoto.nu/artists/Amanda%20Jenssen/livephotos 

Festivalphoto
2008-10-25 Rookie
http://www.festivalphoto.se/index.php?curPage=12&concertID=5742

Artistbild
Helsingborg 26 jul
http://www.artistbild.se/bilder/amanda_jenssen/228/Amanda Jenssen på topplistor

SverigeToppListan
Branschens singel- och albumlista. Visar försäljning av fysiska CD samt betald nedladdning. Via menyerna kan man generera egna intressanta listor (rapporter) utifrån de senaste årens försäljning. Default är veckolistor.
Album kvartal 2: Killing My Darlings plats 2
Album kvartal 3: Killing My Darlings plats 14
http://www.sverigetopplistan.se/

Svensktoppen
Ett representativt urval svenskar över 16 år röstar fram landets populäraste låtar varje söndag.
Amarula Tree plats 10 / 30 veckor
http://www.sr.se/cgi-bin/p4/programsidor/index.asp?ProgramID=2023


Sökningar på "Amanda Jenssen"

Här är några bra söktjänster och nyhetsportaler. För att söka nyheter utomlands är det bäst att använda sökmotorer och nyhetsportaler i andra länder.

Sesam.se nyhetssökning
http://sesam.se/search/?c=m&q=amanda+jenssen

Google nyhetssökning
http://news.google.com/news?hl=sv&ned=sv_se&q=amanda+jenssen&ie=UTF-8&scoring=n 

Nyhetsportalen svenska tidningar
http://www.nyhetsportalen.se/?s=amanda+jenssen

Sesam.se bildsökning
http://sesam.se/search/?c=p&q=amanda+jenssen

Sesam.se videosökning
http://sesam.se/search/?c=v&q=amanda+jenssen&userSortBy=datetime

Dogpile videosökning
http://www.dogpile.com/dogpile/ws/results/Video/amanda%20jenssen/1/417/TopNavigation/Relevance/iq=true/zoom=off/_iceUrlFlag=7?_IceUrl=true

Youtube videosökning
Ständigt nya amandaklipp, de nyaste överst i listan.
http://www.youtube.com/results?search_query=amanda+jenssen&as=1&and_queries=amanda+jenssen&exact_query=&or_queries=&negative_queries=&search_duration=&search_hl=&search_category_type=all&search_sort=video_date_uploaded&uploaded=

Bloggportalen bloggsök
http://www.bloggsok.se/BlogPortal/view/SearchEntry?searchText=amanda+jenssen

Twingly bloggsök
http://www.twingly.com/search?q=amanda+jenssen


Technorati bloggsök
http://technorati.com/search/amanda+jenssen?language=n&authority=n

Bloglovin - Samlar alla inlägg från dina favoritbloggar på samma ställe. (Fd bloggkoll)
http://www.bloglovin.com/ 


That's all folks!


Amanda Jenssens turné rullar vidare

Att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) är på turné igen uppmärksammas i media. I vanlig ordning presenteras Amanda som en framgångssaga med en lysande karriär.

För övrigt är Amanda med på Robins (Svt1 21.00) ikväll, så glöm inte att ladda din VHS! Programmet spelades in i onsdags, ikväll spelar Amanda et al på Mejeriet i Lund.

2008-10-24 HD Sommarens turnédrottning på turné
http://hd.se/noje/2008/10/24/sommarens-turnedrottning-paa-turne/

2008-10-24 Corren.se Amanda ute igen
http://www.corren.se/archive/2008/10/24/jy17b7vod0z7onu.xml

Citat: "Med nya låtar i röret är självklart också en ny platta på gång. På första skivan fick Amanda hjälp med låtskrivandet av Pär Wiksten, Marit Bergman och Vincent Pontare. Nu skriver hon allt själv - och hennes speciella touch ska finnas kvar.- Jag känner mig minst lika mycket som låtskrivare som artist och nästa skiva kommer att vara mycket mer sammanhängande. Jag har skrivit allt och gjort det under samma period."

2008-10-24 Malmö Lund City Hon trivs som idol
http://malmolund.city.se/noje/2008/10/24/Hon_trivs_som_idol/

Amanda Jenssen in the cloud with diamonds

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) måste, som alla vi andra, leva och verka i Molnet. (Se förra inlägget.) Hur bra är Amanda et al på detta? Det här är mina små funderingar, andra fans kan tycka annorlunda.

IRL

Paradoxalt nog blir IRL viktigare, när vi har ett överflöd av kontakter i cyberrymden. Att träffa någon IRL känns då som verklig lyx. Därför är det helt rätt att Amanda Jenssen satsar så mycket på konserter, festivaler, signeringar och andra evenemang där hon möter fansen öga mot öga.

BDB/BLOGG

Amandas BildDagBok fungerar som en blogg. Bilderna gör att det skapas en känsla av att det är på riktigt. En katt på bild blir mycket verkligare än en text som beskriver en katt. Jag tycker Bilddagboken är en fullträff och kollar den girigt med Bloggkoll för att inte missa något nytt inlägg. Marknadschefen är tydligen också nöjd med framgången mätt som besökare, klick och vänner.

Amandas BDB känns verkligen som Amanda. Jag är helt säker på att Amanda skriver kommentarerna själv. Bilderna tycks komma från både Amanda och hennes personliga fotograf Severus.

HEMSIDA

Att göra en hemsida är lite otacksamt, den kan upplevas som statisk information och därigenom totalt ointressant. Kanske är hemsidans viktigaste uppgift att visa vägen till BDB, Youtube och Amandas produkter.

YOUTUBE

Det mesta på Youtube (inklusive konsertklippen) är troligen olagligt enligt upphovsrättslagens bokstav. I praktiken är Youtube ett fantastiskt verktyg för gratis marknadsföring, där fansen gör det mesta jobbet. Här kan man hitta teveinslag och se klipp från alla konserter man missat.

Idag "youtubar" folk, precis som de googlar, så Youtube är säkert en mycket viktig resurs för att nå ut med budskapet om Amandas storhet.

En stor fördel är att man lätt kan länka till Youtube från bloggar, forum och kommentarer - och få in lite ljud och bild i sin text. Man slipper beskriva Amanda, man kan enkelt visa hur hon ser ut och låter.

AMANDOSFÄREN

Forna tiders välstrukturerade fanklubbar och usergroups är ersatta av informella, platta nätverk där ingen tar order av någon, men där man lägger en stor del av sin fritid på att propagera för sitt favoritoperativsystem eller sin favoritidol. Mycket av marknadsföringen av artister görs idag "utanför huset" av sådana informella, smått anarkistiska nätverk.

Amanda-rörelsen är ny och relativt liten, men det finns en kärna av hårt arbetande hardcorefans. Bloggar kommer och går, men amandosfären växer och fler och fler icke-fanatiker skriver om Amanda i bloggar och forum. Amandas fans har uppmärksammats för att vara ovanligt välanpassade till Molnet och därigenom något av senmodernitetens avantgarde.


SLUTORD

När jag såg Amanda Jenssen sjunga Swing it, magistern! insåg jag en sak: Hon är det vackraste som existerar i universum.

På andra plats kommer Hästhuvudsnebulosan.

På tredje plats kommer kvinnorna på planeten Ixtlan. Kvinnorna på Ixtlan har inget som inte kvinnorna på Jorden har. Men det dom har, det har dom på Ixtlan.


Cloud Computing regerar världen

Det är alltid roligt att få rätt. Molnet är ingen hype, som kommit de senaste månaderna. Själv talade jag om molnet i början på 1990-talet, men då kallades det Den Stora Intelligensen. Begreppet hade jag fått av en polare, som varit över till USA och jobbat på det multinationella IT-företagets forskningslabb. Klart som korvspad? Nja, det är nog bäst att ta det från början. Tänk dig en tidsresa tillbaka till sisådär 1992...en tid då man väntade en kvart på att downloada BAJAMAJA.GIF till sin tre-åttiosexa...en tid då alla talade om den senaste hypen client/server...

CLIENT/SERVER

När stordatorer och terminaler byttes ut mot persondatorer och lokala servrar, innebar detta en revolution. Denna revolution skulle komma att leda till ett helt nytt förhållande mellan människan och datorn. Detta första steg kallades client/server, efter klient (persondator) och server (lokal serverdator). Udda, exotiska gränssnitt byttes ut mot standardiserade miljöer, först DOS och sedan Windows. Detta innebar ett enormt språng när det gällde användarvänligheten, plötsligt såg alla menyer nästan likadana ut. 

På mindre företag hade man haft persondatorer ett tiotal år (Apple II, CP/M eller ABC 800), men nu kunde persondatorerna plötsligt kopplas ihop i nätverk och arbeta mot gemensamma databaser, precis som man alltid gjort med terminaler i stordatorvärlden.

När jag 1992 sade att client/server skulle ersättas av en liten grej, som man använde för att koppla upp sig mot Den Stora Intelligensen, var reaktionen ungefär som om jag sagt att folk skulle åka på semester till Mars 2008. Fullt möjligt i framtiden, men ganska ointressant just då.

MED SERVERN PÅ INTERNET

Internet var fortfarande en stor och tråkig BBS, som möjligen nätverksteknikerna gick in på ibland. Nästa revolution blev www, som förvandlade Internet till en allemansprodukt. Först gick man med på att ge användarna e-post via Internet, sedan dröjde det inte länge innan alla satt på jobbet och surfade.

Ibland fungerade persondatorn som klient till en internetserver, dvs det lagrades saker på ens lokala hårddisk. Alltid cookies, ofta klientprogram och ibland följde det med lite virus, trojaner och spionprogram. Folk blev så vana vid att det installerades saker lokalt att de inte reagerade.

ON DEMAND OCH 24-7

I början var det tillräckligt kul att leta efter fakta, att söka på "gräshoppor" och få tusentals träffar. Somliga IT-avdelningar tycks tro att folk fortfarande använder Internet på det sättet. Därför stänger de av allt som är roligt, vilket gör att personalen måste använda andra datorer för att kunna göra något vettigt.

När man började använda Internet till mer än att söka och läsa html-sidor, var tjänsterna inte alltid så användarvänliga. Snart krävde folk On Demand, att få göra något eller få något, när de själva ville. Detta var ofta på natten, när man hade tid och ro att surfa. Därför föddes 24-timmarssamhället, där webbtjänsterna alltid var öppna. Tidsgränserna i världen (som beror på att jorden är rund) spelade ingen roll när nätet aldrig sov.  

GRATIS, ANONYMT, SNABBT OCH ENKELT  

För 4-5 år sedan erbjöd ett känt webbhotell gratis hemsidor. Priset var att man fick lära sig veta hut.   Man skulle registrera sitt namn och riktiga personuppgifter. Företaget hotade med att de skulle kontrollera uppgifterna, men det var nog bara båg.  

När man gjort sin hemsida fick man vänta på att de skulle kontrollera sidan manuellt och i sinom tid publicera den. Besökarna terroriserades av pop-upreklam, som ofta skymde den övre delen av skärmen. Hade man för få besökare (som såg denna pop-upreklam) fick man hotelsebrev från företaget i fråga: -Pga för få besökare kommer din hemsida att raderas. Du har 30 dagar på dig att flytta den till vårt betalda webbhotell. (Jag skämtar inte!)  

En doft av Gamla Televerket, där man vördsamt fick ansöka om att få ställa sig i kö för att eventuellt få köpa telefon och abbonemang. Minderåriga och ej kreditvärdiga gjorde sig icke besvär. Inom telefonin hade dock en revolution redan sopat bort all gammal öststatsmentalitet. Vem som helst kunde gå in på närmaste mack, köpa ett kontantkort, ladda det med hundra spänn och börja ringa. Anonymt, snabbt, enkelt och (förutom samtalskostnaden) gratis. Nu krävde folk samma bemötande från webbtjänsterna.   Plötsligt kunde man starta en blogg och publicera sitt första inlägg inom en minut. Utan kontroller, bekräftelser, väntan eller annat strul. Gratis, anonymt, snabbt, enkelt - och reklamfritt.  

Vän av ordning protesterade mot denna anarki. EU föreslog förbud mot anonymt bloggande, samt att bloggarna skulle registreras, övervakas och avgiftbeläggas. Dessbättre röstades förslaget ner hösten 2008. Ångvälten var i rullning och krossade allt motstånd. Gratis, anonymt, snabbt och enkelt blev ett grundkrav.  

CLOUD COMPUTING  

För ungefär tre år sedan inledde världens sämsta ordbehandlare en revolution. Den hette Writely, idag Google Docs. Dokumenten saboterades regelbundet, när tomrader försvann och textstorleken ändrades spontant. Ändå var det fascinerande att kunna ordbehandla utan klientprogram, från vilken dator i världen som helst. (Alltså som Hotmail redan fungerat i många år.)  

Snart sov min Word den stora sömnen och jag skrev allt i Google Docs. Dessutom kunde man dela dokumenten  med alla inblandade och slapp skicka uppdateringar och nya versioner fram och tillbaka. Alla hade alltid rätt version av dokumentet - i original.  

Det bästa av allt var att inget lagrades lokalt och att det inte krävdes några särskilda klientprogram eller plug-ins. Man behövde i princip bara ett tangentbord, en bildskärm och en internetanslutning. Persondatorn som terminal till den kosmiska stordatorn Molnet.

Drippeli, droppeli, drapp - så fungerade plötsligt alla program efter samma princip. Själv kunde jag snart inte leva utan tex de här webbtjänsterna: (En del behöver man inte ens logga in i.)  

MSN
Google
Blogger
Bloggkoll
Phixr
Youtube
Sesam
Newsnow
Osv.  

Tack vare dessa program kan du läsa det jag skriver just nu. Fantastiskt, eller hur? Och bäst av allt: Man behöver inte köpa något, installera något, läsa någon manual och man klarar sig helt och hållet utan IT-avdelningen. Virusskydd och spamskydd är inbyggt i tjänsterna, man behöver inte längre bry sig om dessa hot. Däremot behöver man en "mental brandvägg", så man inte lämnar ifrån sig personlig information eller affärshemligheter. Denna mentala brandvägg kan ingen hård- eller mjukvara ersätta.  

DEN NYA IT-AVDELNINGEN  

Är det då alltså dags att lägga ner IT-avdelningarna?  Nej, men de kommer att få nya uppgifter. Säg ajöss till övervakning, spärrar, begränsningar och tjafs om höjd säkerhet. Säg hej till Business Intelligence och system för beslutsstöd. IT-avdelningens viktigaste uppgift är att skydda företaget mot för hög säkerhet. Ett virus kan man rensa bort, men en missad affärsmöjlighet kommer aldrig tillbaka.  

Alla nya sätt att tjäna pengar på nätet innebär risktagande. Den som undviker dessa risker är dödens lammunge. IT-avdelningen måste därför uppmuntra till optimalt risktagande. Rädda företag får inte kyssa vackra kunder. Den som inte vågar hoppa på tåget för att datorer är farliga, blir på efterkälken och är snart borta.  

Tiden när IT-teknikern var företagets kung och i kraft av sin oumbärlighet kunde styra och ställa är förbi. All personal riskerar att när som helst bytas ut mot en arbetsvillig, underbetald kines eller litauer. Utmaningen för IT-avdelningen är därför att vara en så bra resurs IT-strategiskt, så företaget inte törs lägga ut dess arbetsuppgifter i Kina eller Litauen.  

INFORMATION - NEJ TACK  

Ingen vill ha mer information. Snarare vill man ha något att tro på, eller något som bekräftar det man redan tror på. Den som hatar FRA-lagen vill ha vinklade nyheter, som bekräftar att FRA-lagen suger. Den som älskar en idol vill få idolens gudomlighet bekräftad. (Något som i vissa fall dock kan betraktas som rena fakta.)

En stor marknad tycks bestå av nya, spektakulära modedieter, hälsoläror och populärpsykologiska teorier. Om de skiljer sig från vetenskapligt bekräftad kunskap är bara bra, det gör dessa dieter, teorier och läror unika och roliga att tro på. Ett gammalt tråkigt råd, som alla redan hört, är ingen kioskvältare. Sorry, Folkhälsoinstitutet!  

Dessutom måste allt vara rykande färskt. Här finns kanske den viktigaste förklaringen till bloggosfärens enorma succé. Det senaste inlägget är allt, gammal information är ingenting.  

ATT SÄLJA GRATIS  

Förr kallade tidningarna besökarna på nätupplagorna för gratisläsare.  En del nättidningar skyddades av lösenord, som stod i papperstidningen. Andra stympade artiklarna som lades ut på nätet, med uppmaningen att köpa tidningen om man ville läsa resten.

Idag är besökare lika med pengar, besökarna driver nätet. Har man bara besökare så kan man tjäna pengar på annonser, tävlingar och affiliateprogram. Utan besökare har man bara kostnader. Besökaren är kung och måste få en kunglig behandling.  

Detta öppnar den intressanta möjligheten att sälja gratis. Musikindustrin har nyligen börjat sälja "gratis" strömmande musik på Myspace. Kanske är detta vapnet som kommer att vinna kriget mlot piratkopierarna. För musiken är ju inte alls gratis, utan reklamfinansierad. Hur bra detta fungerar kan lätt mätas som antal besökare, antal klick och antal affiliate-försäljningar.  

DET KOMMER MERA

Mer om musikindustrin, fansen och ni-vet-vem kommer i nästa inlägg, så håll ögonen öppna. (Annars ser ni ingenting.)  

IDG.se skriver om cloud computing:
http://www.idg.se/2.1085/1.187068/sa-tjanar-du-pengar-pa-cloud-computing

Amanda Jenssen gör pangsuccé

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har inlett höstturnén och nyhetstorkan ersatts av snälla recensioner och annan publicitet.

2008-10-22 Expressen: Rykten om parbildning inom Idol
http://www.expressen.se/noje/idol/1.1342327/skamtet-blev-for-mycket

2008-10-21 Webfinanser: Amanda Jenssen imponerade stort på karlskogapubliken
http://webfinanser.com/nyheter/?id=113559

2008-10-20 Nwt.se Jenssen fyllde Statt
http://nwt.se/karlskoga/article69086.ece

2008-10-19 Expressen (Anders Nunstedt) Amanda Jenssen bjuder på party
http://www.expressen.se/noje/recensioner/konsert/1.1339141/amanda-jenssen-bjuder-pa-party

2008-10-19 Aftonbladet Amanda Jenssen glänser som en stjärna
http://www.aftonbladet.se/nojesliv/musik/live/article3571588.ab

2008-10-17 Nwt.se Inga covers in the clovers

http://nwt.se/karlskoga/article68811.ece


Den nyfikna nobelpristagaren

Vad är det som är typiskt för nobelpristagare och andra stora forskare? Jo, det är något som kallas The Beginners Mind. Den som specialiserat sig på forskning inom ett ämne är allt annat än nybörjare. Ändå måste man kunna behålla nybörjarens nyfikenhet, för att bli bäst i världen. Motsatsen är det som kallas ömentalitet: -Vi vet redan allt vi behöver veta.

Vad är egentligen kunskap? Kunskap är inte information. Idag har alla för mycket information och ännu mer information är snarast fördummande. Information finns på nätet. Kunskap struktureras i medvetandet. Rent konkret innebär kunskapens strukturering i medvetandet att det skapas nya associationer, kopplingar mellan gammal och ny information. Fysiskt uppstår dessa kopplingar när det växer ut nya nervtrådar mellan hjärncellerna. Tillgång till information har alla i överflöd och information i sig är helt värdelös. Den tar bara upp minneskapacitet i datorn eller plats i bokhyllan. I samma ögonblick som ny information kopplas till gammal kunskap i vårt medvetande förvandlas den till ny kunskap. Den hjälper oss då att förstå livet, döden, konsten, oss själva och andra människor. Detta är lärande.


Att plugga in saker utantill till en tenta ger snarare mer information än mer kunskap. Kunskap skapas när det görs associationer, det är då nya nervtrådar växer ut. Vi kanske tänker: Aha! Hjärncellerna är som en massa blogginlägg, som länkar till andra blogginlägg! Då kopplar vi ny kunskap (om hjärnceller) till gammal kunskap (om bloggar) och det växer ut en nervtråd från den nya informationen till kunskap vi redan har. På detta underbara sätt struktureras kunskapen i medvetandet.

Vetenskap är att öka sitt vetande. Veta kommer av sanskritordet veda, som betyder kunskap eller vetenskap.  Från början var kunskap, vetenskap och religion samma sak. Detta gällde det äldsta shamanistiska samhället, den vediska kulturen och det medeltida Sverige. Shamanens kunskap var helig, de vediska läroböckerna i medicin räknas som heliga skrifter inom hinduismen och kyrkans uppfattning om tex astronomi var inget man ostraffat ifrågasatte under medeltiden.


Vårt samhälle är sekulariserat och modernt. Vi avfärdar myter, heliga skrifter och religiösa dogmer som vidskepelse. Detta innebär inte att tron trängts ut av vetande, bara att vi tror på nya saker. Detta blir särskilt tydligt när det gäller hälsa. Den gamla dualismen (klyvningen) mellan kropp och själ har ersatts av populära uppfattningar om kroppen och knoppen. Förr ansågs själen gudomlig och kroppen syndig. Nu är kroppen gudomlig och intellektet trist och tråkigt. Rent intuitivt vill vi tro att intuitionen är mer pålitlig än förnuftet. Därför säger dagens hälsoprofeter och egocoacher att vi ska vara mer i kroppen och mindre i huvudet, vilket är ett ganska obegripligt råd. Hjärnan är en del av kroppen och våra medvetna upplevelser är hjärnans tolkning av processer i hela kroppen, inklusive hjärnan själv.


Vad de egentligen menar är troligen att vi ska lyssna mer på känsla och intuition, som i den moderna mytologin kopplats till kroppen exklusive huvudet. Att vi ska använda huvudet mindre betyder förmodligen att vi ska använda förnuft, logik och medvetna resonemang mindre. Nu uppstår ju både intuition och känslor i huvudet, men bilden med kroppen och knoppen måste vara pedagogisk, eftersom den används så mycket.


Nästa fråga är då om det är lämpligt att ersätta intellektuell kunskap och sunt förnuft med magkänsla och intuition. Vad säger historien om det osunda förnuftets effekter? Vissa saker känns bra intuitivt, som att få den man älskar eller hitta enkla lösningar på svåra problem. Är det något fel på detta?


Att gifta sig på grund av romantisk kärlek eller förälskelse känns helt rätt. Som bekant spricker många sådana äktenskap när förälskelsens låga slocknar. Det betyder inte att resonemangsäktenskap är bättre, men i stora delar av världen anser man det. De som paras ihop av föräldrarna utvecklar med tiden en djup vänskap, säger förespråkarna. Vi är skeptiska.


FÖRDUMMANDE TÄNKANDE


En sak som alltid känns väldigt bra är att utse syndabockar. Detta är ett grundläggande beteende hos oss människor. Att ge gruppens avvikare skulden för allt negativt som händer innebär många fördelar för mobbarna. I det traditionella samhället var det nytänkare som mobbades, den som sade att jorden rörde sig kunde med lite otur bli bränd på bål. I det moderna samhället kunde man bränna syndabockar i större skala, med hjälp av högeffektiva förbränningsugnar. I det nyliberala, senmoderna samhället mobbas avvikare också, både av överheten och pöbeln. Inte sällan är det de drabbade själva, som får skulden för hela samhällets problem. Att angripa utanförstående och maktlösa, som saknar röst i media, är praktiskt och riskfritt. Allra ofarligast att ge sig på är de psykiskt sjuka och mycket riktigt kräver både allmänhet och politiker hårdare tag mot de psyksjuka.


När det uppstår ett problem vill man ha en snabb fix, som känns bra. En sådan handling kan vara rituell eller symbolisk. En rituell handling innebär att den som utför densamma återfår känslan av kontroll. Om det tex blir problem med ledarskapet på en arbetsplats, så kallas den rituella handlingen omorganisation. I praktiken innebär den ofta att fungerande team slås sönder och problemen ökar, men den som ansvarar för organisationen har visat handlingskraft och känner sig nöjd - det känns rätt.


Ibland handlar symboliska åtgärder tom om symboler. Ena året är det förbud mot hakkors, nästa år förbud mot slöjor, som ska lösa alla problem. Några fundamentalistiska skolflickor eller en liten grupp berusade slagskämpar tillhör det senmoderna samhällets förlorare. (Men de tar detta som en komplimang, eftersom de inte vill vara en del av mainstreamkulturen.) Deras ekonomiska och politiska inflytande är minimalt. Rent logiskt är de orimliga syndabockar för de problem mångkultur, marginalisering, utanförskap och utslagning medför. Intuitivt känns de som bra syndabockar och deras avvikande klädsel är en perfekt måltavla för symboliska handlingar.


Symboliska strukturer och handlingar passar bra i en värld där synligheten i den virtuella världen blir viktigare och viktigare. Grandiosa handlingsplaner, målsättningar, uttalanden och fasader känns bra och ger en illusion av att man åstadkommer något. Handlingsplanen är en paradox. det låter som om den vore förknippad med handling, men egentligen innebär den bara att man prioriterar symboliska strukturer, istället för att göra något åt det verkliga problemet.  


ATT TÄNKA MED HJÄRTAT


Allt detta betyder inte att intiuition alltid är dålig, eller att förnuft alltid är bra. Den som vill kan hitta otaliga exempel på när logiska resonemang lett helt fel. Rent logiskt kan det vara helt rätt att inte hjälpa andra, att avliva gamla och sjuka eller att äta upp sin hund när man tröttnat på den. Att då tänka med hjärtat, att använda etik och filosofi, gör att världen på sikt blir en mänskligare och bättre plats för alla. Man vill vara lite kärleksfull och i längden tjänar alla på detta. Om alla vill ha och ingen vill ge, så får ingen någonting. Om vi hjälper andra utan att tjäna på det, så kanske vi själva får hjälp den dag vi behöver det.


I vårt samhälle blir ekonomi, grandiositet och personlig framgång viktigare än gamla begrepp som solidaritet, gemenskap och vänskap. Just därför behöver vi mer än någonsin tänka med hjärtat. Någon har sagt att det är mer andligt utvecklande att hjälpa en sjuk granne handla mat, än att sitta och meditera en timme. På sikt tjänar alltså både grannen och ens andliga utveckling på att man viker ihop yogamattan och går och handlar istället. Förutom bra karma kanske man själv får hjälp den dag man är sjuk och hjälplös. Hjärtlösa, manipulativa egoister och narcissister kan vara extremt framgångsrika och beundrade under en period. Frågan är om de verkligen brukar bli särskilt friska eller lyckliga i det långa loppet.


THE BEGINNERS MIND OCH ÖMENTALITET


The Beginners Mind är en hunger efter kunskap. Att få ny kunskap ger hjärnan kickar, precis som mat, godis, brännvin och knark. Ett viktigt sätt att få ny kunskap är att lära sig av andra. Paradoxalt nog har forskare och nobelpristagare kvar denna nybörjarens längtan att lära sig mer och mer.


Motsatsen till The Beginners Mind är ömentalitet. För att överleva på en liten och isolerad ö måste man arbeta hårt, vara något av en tusenkonstnär och anpassa sig till gruppens normer. Detta skapar en speciell syn på kunskap. Ömentalitet är att kunna och veta bäst, att klara sig själv. Man kan redan allt man  behöver kunna och är totalt ointresserad av att försöka lära sig något av andra. Framförallt ska det inte komma någon utifrån och tro att han eller hon vet något.


(Jag har för säkerhets skull frågat några som bor på små öar och de säger: Exakt så är det på vår ö! Hur kunde du veta det?)

1. KUNSKAPSFÖRAKT: JAG VET REDAN ALLT JAG BEHÖVER VETA


Somliga fnyser föraktfullt åt alla försök att ta reda på hur saker egentligen fungerar. Vetenskapen ändrar sig hela tiden och olika forskare säger olika saker. Jag har inte motionerat i hela mitt liv och ingen förmyndarstyrelse ska komma och säga åt mig att jag måste gå sex till åtta steg om dagen! Varje människa är unik och alla mår inte bra av motion!


Vi vet idag att det inte är så. Det är bra för alla att röra lite på sig och därför går myndigheterna ut med råd om fysisk rörelse, för att motverka onödigt lidande i form av sjukdom, åldrande och död. Mer sofistikerade sätt att avfärda kunskapssökande är konstruktivism, relativism och nihilism.


2. KONSTRUKTIVISM: ALLT ÄR EGENTLIGEN INBILLNING


Konstruktivism kan vara ett mycket givande vetenskapligt perspektiv, för att förstå sambandet mellan individ och samhälle. En extrem form av konstruktivism säger däremot att vetenskapliga fakta i själva verket bara är sociala konstruktioner, något alla inbillar sig.


Idag är det ganska vanligt att säga att genus (kön) bara är en social konstruktion, egentligen finns det varken kvinnor eller män. Att mycket av det vi kallar kvinnligt och manligt är sociala konstruktioner stämmer säkert, liksom att synen på vad som är kvinnligt och manligt hela tiden ändras. Just därför är det extra intressant att undersöka tex varför vissa stressrelaterade sjukdomar drabbar kvinnor och män i olika grad. Även om kvinnorollen är konstruerad, så kan den vara både nyttig och skadlig. Om den innebär att kvinnorna röker och dricker mindre är den nyttig, om den innebär högre prestationskrav på fritiden blir den i längden skadlig.


Andra menar att galenskap, psykisk sjukdom, egentligen inte existerar, den är bara en social konstruktion. Somliga menar tom att de sinnessjuka är de enda verkligt  friska. Sedan tusentals år har galenskap funnits och dokumenterats, så i motsats till elallergi kan den inte vara något nytt påfund. Argumentet blir då att man hela tiden omvärderat synen på galenskap. En verklig sjukdom kan inte ändras, men det kan en social konstruktion. Alltså är galenskap ingen verklig sjukdom. Detta är ett logiskt  misstag. Det är synen på sjukdomen, inte sjukdomen i sig, som förändrats. Att vetenskapen lär sig mer och omvärderar sin uppfattning betyder inte nödvändigtvis att saken den ändrar uppfattning om är overklig. Detta gäller både begreppet kvinna och begreppet galenskap.


En del sjukdomar har under åren förpassats till psykiatrins skräpkammare: Demonbesatthet, onanism, sodomi och frigiditet. Detta visar i själva verket vetenskapens styrka: När man får övertygande bevis om något ändrar man uppfattning. Skolmedicinen har ju tex tagit till sig vissa örtmediciner, akupunktur, hypnos, avslappning, hälsokost och annat som visat sig fungera.


3. RELATIVISM: ALLT ÄR EGENTLIGEN LIKA BRA


Riksskeptikern Olav Hammar (som även är skeptisk till skeptiker) har sagt att alla religioner inte alls är likadana i grund och botten. Det är stor skillnad på "du ska vara medkännande och älska din fiende" och "du ska döda din fiende, slita ut hans hjärta och lägga det på ett offeraltare". Anledningen till att många tror att alla religioner egentligen är likadana, är att det känns intuitivt rätt - kort sagt vanligt önsketänkande. Allt är inte lika bra. Det finns tex övertygande bevis för att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. När vi ser tvåloperor om olyckliga rika familjer och läser om folk som säger att sjukdomen gjort deras liv bättre, då tror vi på detta för att vi så gärna vill tro.


Kunskapsrelativism säger "det är sant för dig om du tror på det". Detta är en självmotsägelse. Kunskapsrelativismen förutsätter ju att själva kunskapsrelativismen alltid är sann, oavsett om man tror på den eller inte.

4. NIHILISM: INGENTING SPELAR NÅGON ROLL


Detta påstående är orimligt, för om det vore sant skulle nihilismen spela roll och då fanns det något som spelade roll.

Ytterligare en utväg skulle kunna vara fatalism: Allt är ändå förutbestämt, jag behöver inte lära mig något eller göra något. Ja, men det kan ju vara förutbestämt att man ska lära sig något. Om man då inte gör det bryter man mot sitt öde. Däremot kan fatalismen ge sinnesro om man missat en tenta: -Det var inte meningen att jag skulle klara den här löjliga tentan.


SENS MORAL


Det finns alltså inget skäl att inte lära sig mer. Hjärnan kan inte heller bli full eller överbelastad. Kunskap lagras inte i fack, som kan bli fulla. Ny kunskap lagras genom att det växer ut nervtrådar (axoner) mellan hjärncellerna. Ju fler trådar, desto lättare att lägga in ännu mer kunskap, eftersom kunskap läggs in som associationer eller kopplingar till befintliga kunskaper/trådar. Ju mer man kan, desto lättare att lära sig mer.

MYCKET SNACK OCH LITE VERKSTAD

Snacka går ju. För att inte bara snacka, så startade jag en ny blogg häromdagen. Där skriver jag om olika ämnen, för att lära mig mer och behålla min barnsliga nyfikenhet på livet.

Krooks Krumelurer
http://krookskrumelurer.blogspot.com/


Reinfeldt tar ingen rövare i poolen

Dagens snackis: När det gäller poolen av skolämnen vill Fredrik Reinfeldt inte chansa och ta in rövarspråket. Detta är en mycket dålig nyhet för alla oss blomkvistare med rövarspråket som hemspråk. Om man ska typ gola ner en mördare är det bara att säga: Momörordodarorenon, så hajar polarna men inte mördaren. Klart som korvspad, eller hur?

Rövarspråk i plugget hade varit kokalolasosfofinontot inga fikon bobarora bobrora, men där fick vi fikon. Rövarspråket passar bättre på fritiden än i skolan, tycker Reinfeldt. Håller verkligen Den Liberale Rikshackern Lars Leijonborg med om detta?

För övrigt finns det inga som helst bevis för det i media spridda påståendet att Fredrik Reinfeldt skulle vara resultatet av ett genetiskt experiment, där man korsade en lemur med en kiwifrukt.

BLT.se
http://www.blt.se/nyheter/tt_inrikes/nonejoj-totilollol-rorovovarore(899345).gm

Allehanda.se
http://allehanda.se/avdelning/harnosand/33945

Skånskan.se
http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081009/NYHETER/181533870

Aftonbladet
http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70863021_852__,00.html

Sydsvenskan
http://sydsvenskan.se/malmo/article376728/Rovarspraket-ar-inget-for-Reinfeldt.html

Norrbottens-kuriren
http://www.kuriren.nu/kultur/artikel.aspx?articleid=4106979

Norrköpings Tidningar
http://www.nt.se/kultur/artikel.aspx?articleid=4239865

Rövarspråk Translate
http://www.dtek.chalmers.se/~d00west/insertThief.html

Ah! Manda is back in town!

Inatt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde att Manda (aka Amanda Jenssen aka Amanda Jensen) var tillbaka i stan. På Mandas uppmaning går jag numera alltid klädd i frack och hög hatt, men även en frack måste pressas. Jag hatar att stryka kläder, men vill man vara fin får man lida pin. Jag tror, eller vill tro, att man presterar bättre om man känner sig lite flott när man bloggar.

Klart som korvspad, eller hur? Okej, music maestro. Kuplettbelysning. En kort, igenkännande applåd från publiken och jag brister ut i sång:

Where's that careless chambermaid?
Where'd she put my razor blade?
She mislaid it, I'm afraid,
It's gotta be foun'!
Ask her when she cleaned my room
What she did with my perfume;
I just can't lose it,
I've gotta use it,
'Cause Manda's back in town.

Gotta get my old tuxedo pressed,
Gotta sew a button on my vest,
'Cause tonight I've gotta look my best,
Manda's back in town.
Gotta get a half a buck somewhere,
Gotta shine my shoes and slick my hair,
Gotta get myself a boutonniere,
Manda's back in town.
You can tell all my pets,
All my Harlem coquettes;
Mister Otis regrets
That he won't be aroun'.
You can tell the mailman not to call,
I ain't comin' home until the fall,
And I might not get back home at all,
Manda's back in town.

You can bet I've got it bad,
Best complaint I've ever had;
We'll be stepping out tonight,
An' struttin', an' how.
We're in for the swellest time,
Finish up without a dime;
Look here, you fellers,
I'll make you jealous,
My Manda, she's a wow.

Gotta get my old tuxedo pressed,
Gotta sew a button on my vest,
'Cause tonight I've gotta look my best,
Manda's back in town.
Gotta get a half a buck somewhere,
Gotta shine my shoes and slick my hair,
Gotta get myself a boutonniere,
Manda's back in town.
You can tell all my pets,
All my blondes and brunettes;
Mister Otis regrets
That he won't be aroun'.
You can tell the mailman not to call,
I ain't comin' home until the fall,
And I might not get back home at all,
Manda's back in town.


Jag börjar alltid dagen med att gå på utedasset. Således började jag även denna dag på detta sätt. I sinom tid blev jag medveten om världen omkring mig och insåg slutligen att jag upplevt vad somliga kallar en sanndröm. Amanda är tillbaka i stan, livs levande och sjungande Hallelujah till ackompanjemang av Mr Wiksten et al. Verkligheten överträffar dikten, se själva med era egna ögon:

2008-10-09 Sydöstran Vi var på kalas med Amanda Jenssen
http://www.sydostran.se/index.68949---1.html

2008-10-09 BLT.se Jenssen kickade igång skolpartyt
http://www.blt.se/noje_o_kultur/jenssen-kickade-i-gang-skolpartyt(899263).gm

Amanda Jenssen världens bästa idol

Expressen uppmärksammar att Amanda Jenssen (Amanda Jensen) sjungande Hallelujah på Youtube har setts av 1,7 miljoner. Detta sätter Amanda i samma klass som amerikanska idolvinnare och många andra världsstjärnor. Det av Tv4 raderade klippet med Amandas första audition hann över en miljon människor se.

2008-10-08 Expressen Här är världens bästa idoler
http://www.expressen.se/noje/idol/1.1326011/har-ar-varldens-basta-idoler

En konsert med Amanda Jenssen uppmärksammas av Blekinge Läns Tidning idag:

2008-10-08 Blekinge Läns Tidning Alla får komma på kalaset
http://www.blt.se/noje_o_kultur/(896597).gm
Drömdebut för Amandas förband
http://www.blt.se/noje_o_kultur/uppvarmning-blir-nocturnes-dromdebut(896594).gm

Amanda Jenssen i "Amanda by Sev"

Fotografen Severus Tenenbaum har gjort ett bildspel med några av de bilder hon tagit av Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) på sista tiden. Bildspelet (till musik av Gnesta-Kalle) kan startas från det här inlägget på Severus blogg:

Severus blogg
http://www.severustenenbaum.com/archives/1553

Det ligger på Youtube och kan även startas därifrån.
http://www.youtube.com/watch?v=bXhKo315ohA

Eftersom det är söndag ska jag avslutningsvis konstatera att Amanda Jenssen fortfarande ligger på Svensktoppen, plats 7 vecka 21.

Idol utan Amanda Jenssen - funkar det?

Nu har Idol 2008 börjat på allvar. Idol-juryn skryter med ett brott mot upphovsrättslagen: Över trehundra tusen har sett Annas första audition på Youtube. Samtidigt har Tv4 fått Youtube att radera ett annat brott mot upphovsrättslagen: Amanda Jenssens första audition, som setts av över en miljon människor. Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att undra om Tv4 vill hindra folk från att jämföra årets idoldeltagare med Amanda Jenssen.

Många gör det ändå: Årets Idol suger och det finns ingen som kan mäta sig med Amanda Jenssen. Den nya juryn är så snäll att det gått inflation i berömmet, applåderna och lovprisningarna. Årets deltagare är mjäkiga och förutsägbara. Att förra årets Idol fick en stjärna att födas, tycks alltså vara både en välsignelse och en förbannelse för kommande säsonger.

Jag tycker man kan se det positivt istället: Om man tar Yazminas skogsråblick, Annas magiska röst och Lars egensinnigt coola attityd, så får man något som påminner om Amanda Jenssen. Dessa tre idoldeltagare är mina personliga favoriter i Idol 2008 - och jag ska nu förklara varför.

Vad är det som gör en idol? En idol måste ha "det", vara lite magisk. Den som tjoar och gnäggar för mycket må vara käck och trevlig, men blir inte magisk och mystisk.

De flesta läser hellre deckare med mord, intriger och nedgångna poliser, som sätter igång fantasin, än de läser om en helnykter polis som klipper gräs, går ut med hunden och delar ut fortkörningsböter. På samma sätt har de flesta hellre en idol, som fascinerar och mystifierar, än en idol som är förutsägbar och lättbegriplig.

Det räcker inte att vara snygg, marknaden för sjungande modeller är mättad. Det räcker inte heller att vara en tonsäker och skicklig sångare. Linda hade ett utseende många skulle döda för och en avundsvärd sångteknik. Ändå åkte hon ut. De andra som åkte ut under kvalveckan var inte heller fula, otrevliga eller dåliga på att sjunga. Ändå tycker jag att helt rätt personer har åkt ut hittills.

Om man kan sjunga fungerar man troligen utmärkt på bröllop, firmafester, skolavslutningar och karaoketävlingar. För att bli Sveriges hetaste artist krävs något mer: Magi.

Vad är magi? Det är inte lätt att förklara, eftersom magi per definition är svår att förstå och analysera. Just det oförklarliga gör att magin fascinerar oss: -Otroligt, en helt vanlig ung tjej i en talangjakt bara trillar ner på scenen, utan att bry sig om ifall hon slår sig! Från vilken planet kommer detta underverk?

Därför avslöjar illusionisten aldrig hur han eller hon skapar sina illusioner. Inte ens efter sin död. Den som verkligen vill kan ändå ta reda på hur trollkarlarna gör, men egentligen vill vi inte veta det. Vi vill häpna och fascineras. Vi vill fundera, spekulera och försöka begripa hur artisten skapar sina mirakel på scenen. Vi vill fantisera om hur idolen är privat och hur det skulle vara att träffa den i verkligheten. Framförallt vill vi idealisera idolen, som man gör när man beundrar eller älskar någon. Om detta idealiserande ska fungera, så måste det finnas lite utrymme för fantasin. En idol som är lätt att förstå sig på lämnar inte tillräckligt utrymme för sådana fantasier.

YAZMINA

Yazmina verkar, precis som på sin tid Amanda, alltid medveten om att hon står på scenen, även mellan sina sångnummer. Att kameran ska komma på henne med att sitta och peta i näsan är inget man behöver oroa sig för. Amanda uttryckte det som: -Sedan jag blev känd kan jag inte peta näsan offentligt. Men det gjorde jag å andra sidan inte förut heller.

Yazmina poserar ständigt, med bra hållning och ett svalt leende. Hon gnäggar inte som en häst. Kommer det ett litet fniss sitter detta lilla fniss helt perfekt. När hon pratar verkar hon tänka noga på vad hon säger. Hon skulle aldrig säga "Jag har inga andra intressen än det här, snälla rösta inte ut mig".

Att Yazmina bara är 16 år gör henne till vad Judy Garland kallade en in-between. Juryn uttryckte detta som: -Om jag vore 20 år skulle jag bli störtkär i dig. Yazmina gömde sig då inte under bordet och fnittrade generat, hon sken upp och fyrade av ett bländade leende. Imponerande.

När det gäller skogsråblicken är Yazmina den av årets idoldeltagare som kommer närmast Amanda. Även detta kommenterade juryn redan under slutauditionen: En sådan blick säger mer än tusen ord.

Tyvärr har Yazmina hittills låtit lite för mycket ballad i Nashville, om än med äkta passion, för min smak. Liksom juryn ser jag fram emot att få se hennes rockigare sidor.

ANNA

Anna, ännu en av årets begåvade 16-åringar,  är den som mest har det Amanda hade förra året: En magisk röst. Sepideh och Loulou har också magiska röster, men Anna motsvarar mest förväntningarna på hur en idol ska vara som person.

Hennes röst är verkligen något helt fantastiskt, vilket alla kunde konstatera redan i den första auditionen. I motsats till juryn tycker jag inte hon ska styla sig som en cool 16-åring. Att en liten söt tjej låter som en fullvuxen sångerska, som redan sett livets baksidor, är mystiskt och skapar den önskade magin. Därför tycker jag Stefan Wåhlberg gör helt rätt när han klär henne som en nattklubbssångerska från förr.

Anna kan gå hur långt som helst, men frågan är hur hon klarar pressen och de olika musikstilarna under resten av hösten. Hur som helst, så har hon en röst direkt från nattklubbssångerskornas himmel och det hade varit grymt att undanhålla mänskligheten denna talang.

LARS

Allra mest mystifierande på mig är utan tvekan Lars. Är karln så cool som han verkar? När andra är livrädda att göra bort sig säger han: -Äh, jag är arbetslös och har inget att förlora. När juryn sågar hans låtval och framförande sjunger han samma låt en gång till - dessutom oförskämt bra. Hans finurliga coolhet gör honom till en blandning av mystisk filosof och Emil i Lönneberga. Något som sätter igång fantasin och skapar magi.

Det verkar faktiskt som om han struntar fullständigt i vad juryn säger. Allt han säger och gör passar varumärkesbyggandet perfekt, samtidigt som det verkar äkta. Om någon är unik, egensinnig och annorlunda på ett intressant sätt, så är det Lars. Juryn stal ett uttryck som användes om Amanda förra året: -Du är ett skivbolags dröm. Sedan förtydligade de: Skivbolag vill inte ha en ny Markus Fagerwall, de vill ha någon som är cool och unik. Och det är säkert så sant som det är sagt.

Men det finns bara en Amanda Jenssen och ingen av årets deltagare kan ensam mäta sig med henne.


Tacka vet jag Amanda Jenssen!

Idol var bättre förr, när Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) var med. Detta tycker även Malin Roos i Expressen:

2008-10-02 Expressen Malin Roos: Ryck up er tjejer!
http://www.expressen.se/noje/idol/1.1319549/malin-roos-ryck-upp-er-annars-blir-det-grabb-fest-i-globen

Citat: "Ge mig ett par knallröda läppar, ett danssteg, n å g o t som visar att dockorna lever. Mjäkigheten börjar bli olidlig. Någon ny Amanda Jenssen finns inte i 2008 års uppställning. Det är trist att kunna konstatera redan, men dessvärre uppenbart. Yazmina, Sepideh, Jenny, Anna B och Loulou är ju duktiga och så, men åh så slätstrukna.
Kan ni tänka er någon av de här tjejerna kasta sig på golvet och knäböja fram refrängen till "Hallelujah"?

När Amanda är borta dansar katten på bordet. Själv har jag fördrivit (den relativa) nyhetstorkan med att slänga ihop några små korta inlägg till Krooks Krumelurer. Alla mina besökare är inbjudna till hemlig smygpremiär, om de vill läsa om livet, döden och annat kul. Nu även med senaste nytt om livets mening.

Smygpremiär för Krooks Krumelurer

Idag har jag fixat till en ny blogg, som jag kallat Krooks Krumelurer. Där skriver jag om livet, döden och annat kul.

Ett litet smakprov på vad som kommer att finnas där:

En högre verklighet

Alla som har suttit ombord på ett flygplan vet att himlen alltid är blå. Molntäcket vi ser är bara en illusion, en slöja mellan oss och himlen. Molnen är inte ens de ulliga formationer eller det svarta tak de ser ut som, de är bara dimma eller vattendroppar, vilket man märker när man flyger igenom dem. Elsie Carlisles ord "Somewhere the sun is shining, so honey don't you cry" är alltså rena rama sanningen. Solen lyser ju tom på natten, fast den då råkar vara skymd av jordklotet. Det senare kan astronauten, som kretsar kring jorden, konstatera med egna ögon.

Ibland kan molntäcket spricka upp, så vi för ett ögonblick skådar sanningen: En blå himmel och en klart lysande sol. När sprickan gått igen och allt är som förut, kan vi tro att vår storslagna upplevelse var inbillning, eller vi kan i fortsättningen vara övertygade om att det i själva verket är solens frånvaro som är inbillning. Om alla skrattar åt oss när vi säger att solen alltid lyser, så börjar vi kanske tvivla. Eller så stärker andras förlöjligande oss bara i vår tro: Det är vi som är normala och dom som är konstiga.

På samma sätt kan det ibland bli en spricka i vår verklighetsbild. För ett ögonblick skådar vi en högre verklighet, som den egentligen ser ut. Åtminstone just då förstår vi att livet är mer än gräsklippning och pensionsförsäkringar. Livet är egentligen ganska magiskt.

Själv har jag, precis som de flesta, haft några sådana ögonblick av klarsyn. Jag tänker då särskilt på när jag mötte Egil. Det är en väldigt bra historia, som jag abolut måste berätta. Någon gång.

Den blåsta generationen

Idag är alla fullt upptagna med sitt självförverkligande. Självhjälpsböcker och livscoacher påstår att de kan ge oss ännu mer tid för oss själva - men hur ska någon kunna ge någon annan mer tid? Alla har lika mycket tid, tiden går och klockan slår, oavsett vad vi gör eller inte gör.


Ingen har tid med släkt och vänner som gör det dåliga valet att bli gamla, sjuka, ensamma eller ledsna. Däremot är det långa köer till välgörenhet. Både för Mc Donalds och den enskilda individen är välgörenhet ett utmärkt sätt att förbättra det egna varumärket.


Många vill bli andligt utvecklade, men försöker bli det genom att gå på så många yogapass och veckoslutskurser som möjligt, inte genom att handla åt en sjuk granne. Den som tror sig kunna bli mer andlig genom egoism och konsumtion kan nog känna sig blåst.


Det sjukaste är kanske att den självförverkligande entreprenören ibland inte ens tycks ha tid för sig själv. Många klagar på stress, tidsbrist och trötthet, det sägs tom att den psykiska ohälsan ökar.


Men ovan molnen lyser solen


Allt det här kan låta pessimistiskt. Samtidigt lyser ju solen, även om vissa moln ibland skymmer den just nu. Väldigt mycket är bra i vår tid. Enligt sociologen Anthony Giddens har vår värld aldrig varit så demokratisk, jämställd och rättvis som nu. Det gäller både förhållandet mellan folk och härskare, men även relationerna mellan kvinnor och män och vuxna och barn.


När det gäller tekniken är himlen gränsen. Vem hade, för ett par år sedan, kunnat drömma om att en bloggbävning skulle kunna stoppa en ovanligt dum lag? Och Internet ger alla en möjlighet att publicera sig, enkelt, gratis och anonymt.

Om du vill ha mer sånt kommer det många och långa inlägg här:

Krooks Krumelurer
http://krookskrumelurer.blogspot.com/


RSS 2.0