Amandofilt Evangelium

Känner du för ett amandofilt inlägg på tema Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) så här i början på veckan? Bra, då har du kommit rätt! Då kör vi utan några vidare preludier ett amandofilt (amanda-älskande) evangelium (glatt budskap).

I vårt individualistiska, multikulturella samhälle finns det ingen enkel vägvisning genom livet. Var och en måste börja från början och skapa sin egen filosofi. Makthavare och ekonomiska intressen försöker numera sällan skrämma oss till lydnad. Istället påstår de att vi ska bli lyckliga om vi gör som de säger. Många självutnämnda coacher, profeter och helgon försöker få oss att köpa just deras budskap. Valfriheten kan kännas som ett tungt  ansvar, men det finns egentligen inget alternativ till att själv välja livsåskådning.

Själv har jag varit intresserad av livsåskådning sedan jag en solig sommardag för länge sedan reste mig upp och knallade iväg från vaggan för att finna Sanningen. Genom åren har jag träffat präster och predikanter, ateistiska politiker, indiska vedantamästare, amerikanska new age-profeter, samiska shamaner, svenska mentala tränare och en massa andra intressanta människor. Otippat värre fann jag sedan visdom hos en 19-årig (okej, numera 20-årig) svensk-norska. Med visdom menar man kunskap, som vunnits genom praktisk erfarenhet.

(När någon frågade Dalai Lama hur man ska uppfostra barn svarade vishetsläraren: Fråga en expert, jag är munk och har ingen praktisk erfarenhet av barn. Det man läst i böcker eller hört en lärare säga är kunskap, inte visdom.)

Amanda Jenssen är numera känd och är man känd anses man kompetent att uttala sig om det mesta. Därför har Amanda fått ge råd till unga kvinnor i Veckorevyn och tala om hemligheten med livet i teve.  Hur har Amanda Jenssen använt den möjligheten?

I Veckorevyn fick hon frågor om kärlek och livsfilosofi. Amanda sade: Otrohet är fördjävligt och om min kille var otrogen skulle jag sparka ut honom direkt! Hennes livsfilosofiska tips var: Tro på dina drömmar. Var dig själv. Klä dig som du själv vill. Om några inte gillar det, förhandla inte med dem. Framförallt: Låt inte rädslan styra dig. Utmana din rädsla, så får du stegvis större och större självförtroende.

Budskapet handlade alltså om självrespekt och integritet, något dagens unga kvinnor knappast kan få för mycket av. Praktisk feminism i lyxförpackning!

I teve (och andra media) har Amanda Jenssen talat om den skapande konstnärens väg till satisfaction. Andra kanske blir gladare ju mindre de måste göra, men för en skapande konstnär är ett liv byggt på passivitet och tidsfördriv bara frustrerande.

Det viktigaste är helt enkelt att åstadkomma något man kan vara stolt över. Att ha använt tiden till något produktivt ger den skapande människan en satisfaction. Alla prestationer i form av karriär, rikedom, status, relationer, popularitet osv behöver inte ge denna satisfaction. Istället kan man bli lite sour, när man inser att man kastat bort sin tid på att uppnå fel saker. Grundproblemet är kanske att man låter andra bestämma vad som är viktigt. Det viktiga är helt enkelt det som man själv kan vara stolt över.

Amanda Jenssen säger: Det låter klyschigt, men man måste tro på sina drömmar. Javisst är det nyandlighetens och senmodernitetens största klyscha, men även en klyscha kan vara sann. Hur ska man kunna känna satisfaction om man medvetet låter bli att försöka förverkliga sina drömmar, det man helst av allt vill åstadkomma?

Min värsta mardröm är att behöva tillbringa resten av livet i på en badstrand. Detta scenario må vara någon annans dröm, men precis som Amanda måste jag prestera något för att få satisfaction. Dessutom måste jag få möta utmaningar, testa mina gränser och lära mig nya saker. Det är mitt sätt att hitta livets hallelujah-moments.

INGET FÖR MORSGRISAR

Ett av mina hallelujah-moments såg ut så här: En kall höstnatt övernattade jag på en gravkulle på Järvafältet utanför Stockholm. Under bar himmel och självklart utan sovsäck, mobil eller andra fjolligheter. Efter ett tag somnade jag till en stund. Plötsligt vaknade jag av att någon eller något hoppade upp på mitt bröst.

Det var mina övernaturligt begåvade katter, som hade hittat mig. De kurade ihop sig på mitt bröst och vi värmde varandra under himlens stjärnor. På morgonen gick vi hem, mina katter och jag. Frusna och smutsiga, men med satisfaction på maxnivå. För de flesta är det nog fullkomligt ofattbart att någon (människa eller katt) frivilligt utsätter sig för något sådant, när man istället kan ligga hemma i sängvärmen, nyduschad i sin nya nattskjorta.

Andra av mina hallelujah-moments är mer civiliserade, inklusive att oavbrutet sitta 40 timmar vid datorn för att åstadkomma något. En god vän till mig sade: Frågan är inte om det är möjligt, frågan är hur mycket kaffe det finns hemma. Sedan satt han 70 timmar vid datorn, tills han var klar. Som tur är har Statoil öppet dygnet runt och lite rostad lök kittlar dödsskönt i kistan vid sådana tillfällen.

GÖR SOM DU VILL

Att på detta sätt testa sina gränser är kul för somliga, för andra är det meningslöst självplågeri. Då kan ett hallelujah-moment istället vara att dricka hallonsoda, kasta korv på förbipasserande eller... precis vad som helst. Sens moral är alltså, precis som jag skrev i inledningen, att man inte längre kan säga vad andra ska göra för att uppleva satisfaction i livet. Vårt samhälle erbjuder ett oändligt utbud och alla plockar ihop sitt eget konsumtionsmönster.

Just därför är en senmodern livsfilosofi som kan fungera den Amanda uttrycker: Tro på dina drömmar, var dig själv och låt inte någon annan bestämma hur du ska få din satisfaction.

EMPATI

Och så ska man förstås vara snäll mot andra. Observera att detta inte innebär att man ska undvika konflikter eller låta andra bestämma. Sådan snällhet innebär bara att man ger bort sin makt och kraft till översittare och egoister. Sann snällhet är snarare att uttrycka eller försöka uttrycka värme, empati och kärlek till medmänniskor. För de flesta av oss blir detta inte mer än ett ideal, men det är åtminstone ett bra ideal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0