Amanda Jenssen - mer lik uggla än svan

Amanda Jenssen har i en intervju (se nedan) avslöjat att hon faktiskt har en dålig sida: Hon  är morgontrött! Det kommer inte som någon överraskning, för oss som sett dokumentären på idoldvd:n. (Varmt leende.) Frågeställningen om dygnsrytm är ändå så intressant, så jag ska ägna mig lite åt den.

För några år sedan fanns det en hitlåt som handlade om att sångaren hatade Gunde Svan. Den alltid glade idrottsmannen och teveprofilen uppfattades helt enkelt som odrägligt käck och präktig. Jag kan tänka mig att Gunde Svan går upp klockan sex, äter en stadig frukost och joddlar en stump. Gunde Svan känns inte direkt som min tvillingsjäl, men folk har ju olika dygnsrytm. Gunde Svan är kanske dödstrött två på natten när jag och andra kreativa människor börjar komma igång. Poängen ligger på en helt annan nivå.

Den som fungerar bra på natten kallas nattuggla och betraktas med skepsis. På natten ska hederligt folk sova. Den som fungerar bra tidigt på morgonen betraktas istället som ansvarsfull och beundransvärd. Den som kommer tidigt till jobbet utnyttjar sin primärtid, den som stannar kvar på kvällen har inget liv. Absolut mest irriterande är namnet på den som mår dåligt på morgonen: Sömntuta. Att ha en kemisk obalans i hjärnan på morgonen är tydligen lite löjligt. Den som går och lägger sig klockan nio på kvällen anses däremot ha karaktär och goda vanor. Att det skulle vara något fel på att vara morgontrött är alltså i högsta grad en social konstruktion. (Se tidigare inlägg om detta begrepp.)

Morgontröttheten liknar, om jag har förstått det rätt, en lindrig depression med ångestinslag. Orsaken kan vara för lite noradrenalin. Paradoxalt nog ger brist på detta stresshormon ångest. Brist på noradrenalin ger även depressionsliknande symtom: Olustkänslor, svårighet att få något gjort, pessimism, helst vill man bara dra något gammalt över sig.

När jag läste om det här förstod jag varför mitt eget sätt att hantera den sk morgontröttheten fungerar: Kaffe och arbete. Både koffeinet och aktiviteten är anti-depressiva och kan ha effekt mot lindrig depression. (Läs tex psykiatriprofessorn Danuta Wassermans utmärkta bok Depression en vanlig sjukdom.) Även om den morgontrötte inte är deprimerad (det är en sjukdom med egen diagnos enligt ICD-10), så kan tillstånden kanske ha vissa likheter. För övrigt är depression ofta värst på morgonen, inte sällan med ångestinslag. På kvällen mår den deprimerade ofta riktigt hyfsat och nästa morgon är det samma skit igen. En behandlingsmetod är faktiskt att låta bli att sova. Fortfarande enligt Wasserman, så kan en depression hävas om man inte sover på en eller två nätter. Sömn och tillståndet i hjärnan hänger alltså ihop, även om man inte vet exakt hur det fungerar. Kanske kan man alltså (lite skämtsamt) säga att den morgontrötte blir trött av att sova, inte av att sova för lite eller lägga sig för sent. När den morgontrötte sover händer det saker i hjärnan, som förstör humöret och livslusten.

Som kvällsmänniska vill jag förstås tro att alla kreativa, intelligenta och intressanta männsikor är och har varit kvällsmänniskor. Gunde Svan-typerna är och har alltid varit morgonmänniskor. Ni kan förresten få lite gammalt skvaller om Magnus Uggla: Under en period åt jag alltid lunch på en salladsrestaurang. Utanför fönstret var ingången till en studio, där man spelade in skivor. Varje dag vid ett-tiden kom Magnus Uggla och gick in genom den gröna dörren. För honom var det väl morgon och dags för en ny arbetsdag. I min bok ett stort plus för denne Uggla!

Sens moral: Amanda Jenssen är mer lik en uggla än en svan.


DAGENS NYHETSSKÖRD


Det här hittade jag på fredag eftermiddag:


Östran har en artikel om musikfestivaler: http://www.ostran.se/kroenikor/tommy_granlund/valet_av_festival_givet

"...det ska bli speciellt intressant att se Amanda Jenssen. Inte bara för att jag aldrig sett henne live. Utan också för att hennes nyligen släppta debutalbum Kill My Darlings är överraskande bra."

Skånskan har en intervju med Amanda Jenssen om den kommande turnén: http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080530/NOJE/601716301 

Barometern har intervjun om morgontrötthet och andra ovanligt personliga ämnen: http://www.barometern.se/noje_o_kultur/intervjuer_o_reportage/amanda-diskar-pa-sin-lediga-dag(668123).gm 

Dessa artiklar kan förekomma i flera olika tidningar, som delar på kulturmaterial. 

Amanda Jenssen, varumärken och coolhet

Idag är varumärket inte allt, men nästan. Därför är det väldigt intressant att se hur Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och hennes fans bygger varumärken i nätverk. Man blir cool av att ha en så cool idol som Amanda Jenssen, men Amanda blir samtidigt ännu coolare än hon redan är, genom att figurera i rätt sammanhang. I bästa fall blir det en win-win-situation som slutar med att alla inblandade är alldeles otroligt coola. I nätverkssamhället är det, som jag skrev igår, lite svårt att veta vem som får del av vems coolhet. Eftersom det handlar om nätverksbyggande, så går nog coolheten åt båda hållen. Eller alla hållen.

Den enda riktiga förloraren är den som väljer att stå utanför nätverken. Med ett uttryck importerat från USA kallas detta att inte ha något liv och betraktas som den lägsta formen av mänsklig existens. Översatt till varumärke blir det  kanske att vara okänd. Att vara känd ses numera som ett yrke och många tror att kända personer automatiskt är rika. När jag blir stor ska jag bli känd, säger många barn.

Det finns dock undantag. I signeringskön stod en liten flicka, som sade: -Jag vill inte bli känd när jag blir stor. -Varför inte? undrade modern oroligt. Flickan betraktade den långa kön av fans och sade: -Nä, det är så jobbigt att skriva så mycket autografer.

I verkligheten har kändisen kanske helt andra problem. Medan du läser det här sitter folk och laddar ner Amandas musik utan att betala henne för den arbetstid hon lagt ner. Häromdagen blev en amerikansk fildelare dömd till en kvarts miljon dollar i böter, skadestånd och upp till fem år i fängelse. Vi får hoppas att den 25-årige killen inte tappar tvålen i duschrummet.

Att driva fildelningstjänster börjar alltså bli lite farligt. Att använda dem är å andra sidan ungefär som att jobba lite svart: Lönsamt, ganska riskfritt och socialt accepterat. Somliga säger att det inte finns något samband, men skivförsäljningen har gått ner sedan fildelningen kom igång och artisterna måste försöka tjäna pengar på något annat sätt.

När London bombades mådde de, som inte träffades av bomber, bättre än vanligt. Att ha en yttre fiende kan ge samhörighet och djävlar-anamma. Man behöver alltså inte reagera med depression eller panik. Somliga säger att musikindustrin arbetar med kniven på strupen idag, när skivförsäljningen minskar. I en sådan situation kan man bli deprimerad eller fokusera på att själv framstå som upptagen och oumbärlig.

Liksom bomberna över London kan problemen även leda till samarbete, krafttag och kreativa lösningar. Ny teknik och nya sociala mönster har hittills bara lett till ökad konsumtion. Kommer ni ihåg den sk IT-kraschen för några år sedan? Idag konsumerar folk mer IT, mobiltelefoni och liknande än någonsin, så någon krasch var det inte. Det var väl i princip bara övervärderade aktier, som tappade sitt varumärke.

Man kan inte ladda ner ett personligt möte med en idol. Man kan inte heller ladda ner en signerad skiva. Man kan ladda ner en inskannad bild av en signerad skiva, men det är väl inte någon höjdare. Man kan inte heller ladda ner känslan av att ingå i en vrålande pöbelhop (eller en andäktigt lyssnande publik) på en konsert. Osv.

En annan väg är att artisten använder just sitt varumärke som inkomstkälla. Sponsring, merchandise och medverkan i olika sammanhang kan ge pengar om man redan är känd. En gång i tiden gjorde svenska artister reklam för cigarretter i annonser: Känt folk röker Kent. Idag är sådan reklam kanske en av de sämre idéerna. Om det är något som förstör det personliga varumärket så är det rökning, som blivit en sk lågstatusmarkör. Fattiga bidragstagare röker mest och rika, välutbildade människor lever i vanlig ordning hälsosammast.

Socialantropologer har kartlagt hackers, huliganer, hedningar och andra subkulturer. Amandas trogna fans, amandofilerna, har inte kartlagts - ännu. Själv tror jag att de helt enkelt är snyggare, intelligentare och coolare än folk är mest. En dogmatisk eller fundamentalistisk amandofil är en omöjlighet. Amandofilerna gör allt med en glimt i ögat, inte ens när de lovprisar sin idol tar de sig själva på blodigt allvar. Detta kan bero på att Amanda själv tycker att alla människor har lika värde. Då blir det svårt att gå omkring och hata. Som det är skrivet i visan:

Amanda älskar alla barnen
alla barnen på vår jord
Röd och gul och vit och svart
gör det samma har hon sagt.
Amanda älskar t.o.m Bert Karlsson.

När kärleken från idolen är kravlös, så blir man glad och trygg, man behöver inte vara på något speciellt sätt för att duga och kan bygga sitt varumärke i lugn och ro. Att lyssna på Amandas musik, äta rostad lök och ha pälsmössa kan räcka långt. Ja, jag lyssnar mycket på Killing my Darlings och det blir en hel del rostad lök.

En pälsmössa skulle dock kunna starta nya rykten om att jag brukar klä mig i kvinnokläder, så jag har varit barhuvad. Idag löste det hela sig, jag hittade en äkta jazzhatt för 10 SEK, som blir perfekt på sommarens alla jazzfestivaler. Det spelar ingen roll hur man ser ut, bara man är unik, är ju budskapet från trendguruer, stylister och modeskapare just nu.

För att travestera den gamla shamporeklamen: Var rädd om ditt varumärke - det är en del av din personlighet!

Fansen andas ut - Amanda Jenssen uppträder INTE på Julgalan 2008!

Amandas skivbolag/officiella hemsida gick idag ut med en dementi: Trots annonsen i Aftonbladet, så ska Amanda Jenssen inte alls medverka i Julgalan 2008. Som jag skrev i förra inlägget tyckte en del fans inte att Amanda passade med de mer "folkliga" artisterna på galan.  Rent filosofiskt tycker jag ändå det är intressant att diskutera vilka arrangemang Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) ska hedra med sin närvaro, stil och coolhet. Även om hennes närvaro, som i det här fallet, råkar vara hypotetisk.

Om Julgalan är mer eller mindre high-brow än andra arrangemang får väl var och en avgöra själv.

Även debatten om officiella hemsidan går vidare bland Amandas fans. Gå till Amandas Hemsida (se länk på min förstasida) och bilda dig en egen uppfattning! The best for the best!


The selling of Amanda Jenssen Part 2

Let's Go Digital skriver idag om den telefon, som Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) satt sitt namn på. Amanda har för länge sedan svarat på den kritik, som någon kanske skulle vilja komma med: Amanda sade att musiktelefonen inte är ett sätt att sälja ut sig själv, den är ett sätt att sälja sin musik. Gustav den femtes fästmö Victoria fanns på alla möjliga och omöjliga produkter när det begav sig, så att sälja saker mha kändisar är inget nytt. Vi vet inte hur mycket merchandise Amanda tackat nej till. Telefonen har dock en naturlig koppling till Amandas musik, eftersom den säljs med hennes debutalbum Killing My Darlings.


Naturligtvis är det reklamsnack, men det känns ändå äkta när Amanda säger:
"- Idag lyssnar väldigt många på musik i mobilen och målet med min musik är ju att nå ut till så många som möjligt. Och så är det förstås stort att få en egen mobil uppkallad efter sig, det borde alla ha."

För telefontillverkaren innebär det inte bara att sälja telefoner mha en kändis. När allt handlar om varumärkesbyggande sponsrar artister och sponsorer varandra. Naomi Klein beskrev detta i No Logo: Artisten som blir sponsrad av Pepsi får del av Pepsis coolhet, samtidigt som Pepsi får del av artistens coolhet i en win-win-situation. Partnerskapet är så mångsidigt, att Naomi Klein säger det är svårt att veta vem som egentligen sponsrar vem. Sony Erikssons marknadschef uttrycker det så här i artikeln:

"Amanda Jenssen har stil och attityd och det gillar vi. Musik är dessutom en central del i Sony Ericssons erbjudande och vi kommer att fortsätta presentera spännande artistsamarbeten, säger Mårten Larsson, marknadschef för Sony Ericsson i Sverige."

Läs artikeln här:  http://www.letsgodigital.org/se/19138/amanda-jenssen/

Alla fans gillar inte att Amanda Jenssen medverkar i Julgalan. Hon borde sjunga White Christmas i Storkyrkan istället, eller ännu hellre i Carnegie Hall.

Jag har själv skrivit att Amanda hör hemma i Carnegie Hall. Kunde Judy Garland så kan Amanda Jenssen. Det är ingen ironi, jag tycker verkligen att Amanda hör hemma där. Samtidigt måste man leva i världen som den ser ut. Naturligtvis förstår jag att de ekonomiskt ansvariga på Livenation inte kan boka in Amanda på Carnegie Hall - ännu. Då är svenska musikfestivaler ett mer realistiskt alternativ den här säsongen. Idag, efter succén med KMD, skulle Amanda kanske ha bokats in på ett något annorlunda sätt, men bokat är bokat.

I sammanhanget vill jag påminna om vad jag tidigare skrivit om The Beatles första turné i Sverige. De åkte runt i en gammal buss och uppträdde i skolaulor och liknande lokaler. Nästa år väntade tusentals skrikande fans på superstjärnorna, när de landade på Arlanda. Vänta bara, så får ni se hur Amandas turné av 2009 års modell ser ut!

Jag är, precis som alla andra fans (och säkert Amanda själv), så otroligt stolt över vad Amanda har åstadkommit på några månader. I en stenhård, globaliserad värld, där marknaden styr allt, har hon lyckats bli något så paradoxalt som en okommersiell kommersiell artist. Ingen kan kalla hennes debutalbum KMD kommersiellt, strömlinjeformat, mainstream eller svennigt. Ändå, eller just därför, har det blivit en kritiker- och säljsuccé.

Amanda Jenssen ska inte sitta på den lokala pizzerian hemma i Lund och sjunga egna låtar för fyllon, som skriker på "Fucking Alice". Inte heller ska hon larva sig i teve, för att få publicitet till varje pris, eller sälja sin själ för att få vara med i ESC.

Inget av detta gör hon. Många unga, snygga och förmodligen ganska intelligenta tjejer äter mask för att få synas i teve. (Fear Factor heter denna kvalitetsunderhållning.) Amanda kräver respekt som människa, ung kvinna och skapande konstnär - och får det. Om hon sedan kan leva på musiken också, så är allt som det ska vara.

De strejkande fabriksarbeterskorna på Joe Hills och Woody Guthries tid hade varit stolta över Amanda. Dessa kvinnor krävde nämligen, precis som Amanda Jenssen, det bästa av två världar: We want bread - and roses too.

Klart tjejen ska ha både bröd och rosor! Köp hennes album och skriv en rosande recension!


The selling of Amanda Jenssen

Efter en period av tystnad lanserades Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och hennes debutalbum Killing My Darlings (KMD) med pukor och trumpeter. Jag har tidigare skrivit att jag blivit imponerad av nya friska grepp som AmandaJenssenTv och Bilddagboken. Den nya tekniken och de nya sociala mönstren måste vara artisternas vän, inte deras fiende! Samtidigt växte 2 utlovade signeringar till ett stort antal. Gammal hederlig ögonkontakt är inte heller fel i senmoderniteten. Att Amanda Jenssen inte synts ännu mer på teve beror på att hon sagt åt skivbolaget att inte ens släppa fram förfrågningar om medverkan i Singalong och liknande program.


Bilddagboken är rent objektivt en pangsuccé med tiotusen nya vänner och massor med klick. Sådant går att mäta. Enligt Dagens Media kostade driftsättningen och uppstarten (1 månad) av Amandas Bilddagbok bara 70,000 SEK.

Finns det då inget negativt att skriva om? Konstnärer får kritik, företag får feedback. Kritik gör folk ledsna. Feedback driver både systemutveckling och systemförvaltning, vilket gör den guld värd. Ibland betalar man konsulter massor med pengar för att skriva en rapport och sedan säger beställaren: Det där visste vi redan. Vid beställningen av ett sådant jobb måste man göra klart om det ingår lösningsförslag eller inte.


Enligt obekräftade rykten är vissa av Amandas fans nöjda med det mesta utom hemsidan. Att folk (särskilt utomlands) som blir nyfikna på Amanda kan höra halva låtarna från albumet på Youtube, se videorna till Amarula Tree och Numb, kolla in Bilddagboken och Myspace osv är ju lysande.


Det kan inte helt uteslutas att vissa däremot tycker att den officiella hemsidan inte matchar Amandas och den övriga lanseringens kvalitet. Om så är fallet skulle en orsak kunna vara att sajten verkar halvfärdig och övergiven, att det saknas information om artisten och framförallt att nyheter om tex signeringar inte publiceras.


Att få igång ett forum är otroligt svårt. Folk är på ett forum för att folk är på ett forum. Att starta ett nytt forum är alltså, rent teoretiskt, omöjligt. Fansen har gett en del feedback om forumet, men mest när det gäller färger och liknande. Förmodligen kommer forumet igång när forumet kommer igång, men det kanske tar lite tid. Just nu känner sig fansen helt enkelt mer hemma på andra ställen.


VEM ANSVARAR FÖR AMANDA JENSSENS OFFICIELLA HEMSIDA?


Mardrömmen är förstås att en IT-tekniker fått i uppdrag att sköta systemförvaltningen på lediga stunder. Då lär vi få vänta tills han eller hon får denna lediga stund. Förhoppningsvis finns det någon slags budget för drift, underhåll, uppläggning av material och kommunikation med besökarna. Tydligen kan leverantören både sköta sådant externt, eller ge kunden (skivbolaget, artisten) verktyg så de själva kan lägga upp material. "You'll never need a webmaster again."


Folket bakom hemsidan bad fansen om feedback och lovade att förbättra hemsidan, särskilt när det gällde publiceringen av nyheter. Kanske får inte de som ska lägga upp nyheter något material från skivbolaget. Detta skulle i så fall kunna fixas med ett enda mail. Listor över signeringar och liknande måste ju finnas någonstans.


Vad jag menar är att man inte utan vidare ska skjuta pianisten eller brevbäraren. Vi vet inte vem som ansvarar för vad. En del personer har pekats ut, men det behöver inte vara deras fel.


Någon chef eller projektledare är ändå ansvarig för hemsidan och borde kunna åstadkomma en förbättring.


Amanda Jenssen är inte retro

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har uppmärksammats för att hennes musik har en doft av svunna tider. Amanda själv har, i en del av de otaliga intervjuer hon gett på senaste tiden, sagt att hon absolut inte är retro. Istället vill hon fånga lite av den äkthet den gamla musiken hade när den var ny. Dagens musik är (om jag förstått Amanda rätt) mer upprepningar och mindre äkta. Hur kan man uttrycka den gamla musikens äkthet utan att själv ägna sig åt upprepningar och bli oäkta?

Retro innebär att något medvetet efterliknar en gammal förlaga. Elvis är inte retro, han är vintage, medan en elvisimitatör är retro. När kläderna på HM plötsligt ser ut som om mormor städat vinden, så är det också fråga om retro: Nytt som försöker vara gammalt.

Rockabilly är kanske det som är mest nostalgiskt idag. De verkliga fansen har inte bara rätt musik, frisyrer, kläder och bilar, de inreder hela sina hem som om de levde på 50-talet. En rostig bensinpump (BP naturligtvis) på gräsmattan gör lyckan total. Här är det vintage, gamla fina originalprylar som gäller. Men när musiker idag spelar rockabilly, så kan det inte bli annat är retro, något som försöker likna ett gammalt original.

Jag tycker själv att inslaget av gammal musik i Amandas låtar är förbryllande. Marit Bergmans Come On är en mix av Kim Fowley och Phil Spector, 70-talets rockande Runaways möter 60-talets trallande tjejband. Det blir en kul grej och Amandas riviga röst är den stora behållningen. Amandas egna låtar (ibland skrivna tillsammans med Pär) är betydligt mer förbryllande. De är inte pastischer, parodier eller retro, inte ens nostalgi. På något märkligt sätt ligger det kvar ett eko av forna tiders musik, men musiken i sig är nyskapande. Men det är väl just denna mystik, som gett Amanda så lysande recensioner. Att vara unik är, som jag skrev igår, det finaste man kan vara idag.

Greetings from Space är en Elvis-hymn, men känns snarare skriven åt eller med Elvis, än om Elvis. En låt som "I remeber Elvis Presley" är mycket mer imitation eller pastisch. För övrigt handlar Greetings from Space inte alls om Elvis, utan (tror jag) om att gå omkring ensam i storstaden. Elvis-känslan finns bara där ändå.

ITUNES, PRODUKTCYKELN OCH  LÖSSKÄGG

iTunes verkar reagera snabbt på populära låtar. I ESC fick vi njuta av Sébastien Tellier med numret Divine, inklusive beachboys-doande framfört av blandad kör med lösskägg.  Jag tycker (seriöst) att detta är det bästa som någonsin visats i ESC. Tydligen finns det fler som tycker så, för låten gick upp på iTuneslistan och ligger just nu etta där. Hans album har nog fått draghjälp av ESC, det ligger på tredje plats på iTunes. På andra svenska listor syns denne Sébastian inte till. Trots misslyckandet i ESC tycks han attrahera kanske delvis samma personer som Amanda: Coola typer som uppskattar opretentiös finkultur. Förmodligen har de flesta snart köpt låten, som då försvinner lika snabbt som den kom. Hur som helst, så reagerar olika listor med olika typer av fördröjning eller tröghet. Artister med väldigt trogna fans borde, åtminstone i teorin, gå upp snabbt (när alla köper skivan) och sedan försvinna (när alla köpt skivan). När det gäller Amanda Jenssen har hon en liten grupp extremt lojala fans, men de flesta köparna måste ju nästan vara folk som upptäcker henne nu. Därför kan man tänka sig att KMD kommer att finnas kvar på listorna länge, även om den kommer att gå upp och ner. Det är bara gissningar, den som lever får se.


Amanda Jenssen - one of us

Idag har jag letat upp ett "antikt" inlägg från 14 dec 2007, där Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) som annorlundahetens triumf avhandlas. En av mina favoritfilmer har samma tema:

-Gobble, gabble on of us!
-You dirty, slimy...FREAKS!

Så lät det i filmen Freaks 1932. Idag är det desto mer inne att vara unik. Underligt nog, får man väl säga, eftersom socialpsykologins första och största regel säger att den annorlunda straffas av gruppen. Men vi lever ju i paradoxernas tidevarv. För att följa modet ska man vara unik, dvs inte följa modet . Å andra sidan: Om man följer modet slaviskt blir det helt fel - och därmed helt rätt! En tankenöt som heter duga, eller hur?

Jag tror att Amandas fans helt enkelt är för bra på många sätt: För begåvade, för coola, för trendiga, för kulturella, för snygga och inte minst i besittning av för bra smak. Dessbättre är utanförskap (enligt Grönköpings Veckoblad) mer inne än någonsin. Morrissey har medvetet gjort utanförskapet till sitt varumärke och lyckats bra med detta koncept. Det finaste man kan vara i senmoderniteten är unik. Inom sociologin använder man det mer neutrala begreppet annorlundahet. Ändå kan det kännas svårt att vara annorlunda, när man vill vara med i kovärmen eller leka med de andra tjurarna. Att en annorlunda (för bra) person då lyckas blir annorlundahetens triumf: One of us!

Här är ett avsnitt av mitt gamla inlägg:

Annorlundaheten har en fysiologisk sida. Kreativa människor har helt enkelt en annan kemisk balans i hjärnan och de är beroende av kreativitetens kickar. Om de försöker leva ett vanligt, inrutat svenssonliv blir de deprimerade. Det vi kallar kickar är upplevelser i hjärnan, som i första hand åstadkoms av tre ämnen, dopamin, noradrenalin och serotonin. Varje ämne ger olika effekter beroende på mängd. Det gäller alltså att dosera rätt:

Dopamin
För lite: Håglös och apatisk. Lagom: Glad och motiverad. För mycket: Galen.

Noradrenalin
För lite: Deprimerad. Lagom: Vaken och koncentrerad. För mycket: Ångest.

Serotonin
För lite: Deprimerad. Lagom: Lugn och kärleksfull. För mycket: Hallucinationer.

Den kemiska balansen i hjärnan styr vår personlighet. Kanske har en konstnärlig, kreativ människa de här nivåerna av olika signalämnen:

Den som har mycket dopamin blir kreativ, konstnärlig, impulsiv, söker spänning, fattar beslut i stundens ingivelse och byter ofta partner, arbete och intressen.

Den som har mycket noradrenalin är beroende av kickar och känslig för kritik.

Den som har lite serotonin utmanar det etablerade och välkända.


Annorlundahet har alltid skapat fientlighet. Annorlunda människor har alltid blivit mobbade, marginaliserade, sågade, ihjältigna, förlöjligade och ibland inspärrade eller brända på bål. Stora konstnärer, vetenskapsmän och nytänkare har alltid levt farligt. Även vårt land har en trist historia när det gäller majoritetens behandling av annorlunda människor. Därför är det så roligt när en annorlunda person raderar allt motstånd.


Det är inte många unga tjejer med artistdrömmar som får synas i media, uppträda på Globen, geniförklaras av branschfolk,  dricka champagne i limousiner och bli VIP-behandlade på Café Opera. När Amanda Jenssen får detta erkännande är det en triumf. Annorlundahetens triumf.

Detta skrevs alltså 14 dec 2007, när Amanda Jenssen hade sitt genombrott framför sig.

För er som filtrerar bort  "Krooks Greatest Hits" återger jag en nyhet som igår av misstag hamnade i den kategorin:

AMANDA UPP SOM EN RAKET PÅ GOOGLE-TOPPEN

Som avslutning: Hur ligger Amanda Jenssen till på Google-toppen, dvs antal träffar, nuförtiden? Resultatet är ungefär 507,000 (drygt en halv miljon) svenska sidor för "amanda jenssen". Bara 80,000 för felstavningen Amanda Jensen. Som en jämförelse kan vi ta dessa kändisar (sidor på svenska), träffar i tusental:

Amanda Jenssen 507
Magnus Uggla 458
Britney Spears 297
Elvis Presley 240
Marie Picasso 183
Alicia Keys 140
Gwen Stefani 130
John Lennon 128
Claes af Geijerstam 19


Jan Gradvall i Dagens Industri om Morbus Amandophilus Chronicum

Jan Gradvall skriver i Dagens Industri om Amanda Jenssen och hennes fans: "... ett nätverk av Amandafans som är organiserade och aktiva på ett sätt som inte liknar något annat i svensk pophistoria." Läs här: http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fO%3dIndex%26ArticleID%3d2008%5c05%5c23%5c285504

Amanda Jenssen - dagens tips

DAGENS TIPS


Amandaism.se (se länk på min förstasida) tipsar om något så exklusivt som en spansk kulturartikel om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Översatt med Google Translate ser den ut så här:

http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.levante-emv.com%2Fsecciones%2Fnoticia.jsp%3FpRef%3D2008052300_39_450470__Cultura-Amanda-Jenssen-busca-sitio-entre-nuevas-divas&hl=en&ie=UTF8&sl=es&tl=sv 


DAGENS LÄNKTIPS


Dagens länk går till Alltomtv och amanda-tråden. Denna tråd startade under Idoltiden och handlade om dokusåpor. Amandatråden är fortfarande aktiv och i praktiken ett diskussionsforum för (en del av) Amanda Jenssens fans. Det är en tråd om, inte för, Amanda Jenssen - men nästan alla som yttrar sig är pro-Amanda. På den här bloggens förstasida finns länken bakom knappen "Alltomtv Amandaforum" under rubriken "Länkar".


Amanda Jenssen i fanfiction

Jag sitter i glashus, men ska ändå fundera lite över fanfiction, noveller om idoler. Möjligen kan dessa noveller vara en pussebit, när man försöker förstå vad Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och hennes fans betyder för varandra. Den viktigaste källan till kunskap är naturligtvis de noveller om Amanda Jenssen som publicerats på andra ställen än i denna blogg.


Bland det bästa jag hittat i ämnet är en artikel i DN Kultur från 2006, skriven av Fredrik Strage: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=587653 I sin bok "Fans" fokuserar Strage på fanfiction inom Sci-Fi. Det finns stora likheter mellan superhjältinnan Mary Sue i Sci-Fi och den roll tex Darin spelar i samtida fanfiction.


Skolbarn har alltid skrivit noveller om idoler, lärare och klasskamrater. När det begav sig skrevs det en och annan novell om fans som räddade The Beatles från kidnappare. Genren är inte ny och kända personer har alltid figurerat i litteraturen. Här ska jag försöka jämföra de typiska amandanovellerna med liknande noveller skrivna av liknande fans till liknande idoler. Ett problem är att det oftast är kvinnliga fans som skriver om manliga idoler. Därför är det lite svårt att jämföra Amanda med andra omskrivna idoler som Ola och Darin.


NOVELLER OM MANLIGA IDOLER


Novellerna om manliga idoler är romantiska och handlar i princip om att författarna, oftast flickor i mellersta tonåren, blir ihop med idolerna. Ibland är det vanliga, oförstående föräldrar som står mellan flickan och idolen, men ibland är det mer dramatiskt med terrorister och våldtäktsmän. Precis som i drömmar om idoler är det vanligt att både idolen och fanset skadar sig på olika sätt. Varför kan man ju fråga sig, kanske har det något med sårbarhet att göra. Traditionellt (se tex Fisher 1970) har kvinnor haft sexfantasier om att de tar hand om skadade personer. Idolnovellerna är dock inga sexfantasier, utan snarare fantasier om romantisk kärlek. En författarinna menar att det blir helt enkelt blir härligt sorgligt, när idolen dör i hennes armar.


Idolen kan även framställas som en stark person, en actionhjälte som ställer allt till rätta. Han kan då tyckas vara mer lik en tuff, vältränad och närstridsutbildad James Bond, än en ung musiker. Ibland är han bara förstående och har en förmåga att dyka upp på rätt ställe vid rätt tillfälle, en räddare i nöden.


Novellen tar ner idolen från scenen och sätter in honom i författarens vardag. Resultatet är oftast romantiskt, men det kan även vara dramatiskt eller tragiskt. Ibland skildras författarens vardag och mer eller mindre problematiska förhållande till skola, lärare, föräldrar, syskon och kompisar. Det är ju en värld som de kan och skildrar på ett realistiskt sätt. När idolen förs in i handlingen uppstår en förtrollning av denna författarens verklighet. I verkligheten är det svårt att få prata med idolen och ett romantiskt förhållande är oändligt långt borta. I novellen är det fullt möjligt att vara tillsammans med idolen.


NOVELLER OM AMANDA JENSSEN


Novellerna om Amanda har nästan inga likheter med dem om manliga idoler. Istället bygger de tydligt på konceptet "Amanda - en vanlig tonåring". De är välskrivna och kan ganska skickligt använda sig av olika litterära grepp. Amandas familj, kläder, matvanor, kompisar, skola, rockband och katter skildras sakkunnigt. Det fascinerande är att man känner sig förflyttad hem till Amanda, i en något diffus dåtid före Idol. Skildringen av en helt vanlig tonårsflickas vardag känns väldigt äkta, vilket förmodligen är just vad den är. Lite retsamma bröder, lite oförstående föräldrar och killen som aldrig ringer. Amanda har samma problem som alla andra, killar ropar dumma saker efter henne och ibland blir hon förkyld. Ibland är skolan tråkig och ibland är det bara dåliga program på teve. Det är väldigt långt till räddaren i nöden och superhjältinnan.


Drömmar om Amanda är ibland av typen "Amanda och jag var kompisar". Det är en logisk (heterosexuell) motsvarighet till "Darin och jag var ett par". I novellerna om Amanda saknas dock, i motsats till i drömmarna, berättaren själv. Min gissning är att novellerna om Amanda Jenssen leker med tankar som "Hur är Amanda privat?", "Hur hade Amanda det när hon var i min ålder?" eller "Hur var Amanda innan hon blev känd". Att jag själv tycker det är fascinerande att genom dessa noveller bli förflyttad till Amandas barndomshem är kanske svar nog? 


 


Kultursnobb: Amanda Jenssen är kvinnokraft

Det är ingen hejd på alla snällheter som skrivs om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). En person som kallar sig själv kultursnobb skriver bl a: "Vilken pondus! Så stor vilja! Det kallas ung kvinnokraft." Mer ska jag inte avslöja här. Läs istället hela artikeln och njut:
http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080522/NOJE/38938374/1011/ABONNERA

AJFA tipsar om ett klipp med en (liten) amerikansk släkting till Amanda Jenssen: http://www.youtube.com/watch?v=yWMrwcuJeA4  (Se länk på min förstasida till AJFA = Amandas Fanclub.)

Amandaism (Se länk på min förstasida) tipsar om en video från Mix Megapol: http://www.mixcity.se/commonfiles/files/33993.wmv

Ha det great!

Ny recension av KMD med Amanda Jenssen

Barometern kommer med en recension av Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Den är ganska positiv, ett citat:

"Killing my darlings är ganska okej. Godkänd åtminstone. Den är snyggt producerad och låtarna bär alla på starka melodier. Greetings from space flirtar på ett vackert sätt med David Bowie och For the sun är härligt tango-studsig."

Ändå skriver Victor Johansson precis det som Amanda (intervjuad i Värnpliktsnytt) säger att hon ogillar: Att han motvilligt måste erkänna att någon som larvat sig i Idol kan vara bra.

Barometern recension (ej betygsatt): http://www.barometern.se/noje_o_kultur/recensioner/skivor/amanda-jenssen(650787).gm

Som tröst kan jag påminna om den första recensionen av Magnus Uggla jag läste:

"Denne Uggla borde anlitas av Försvarets Radioanstalt pga hans förmåga att vara störande på alla frekvenser."

Även de "styggaste" recensenterna är ju egentligen väldigt snälla mot Amanda.

Amanda Jenssen and The Cherie Currie Connection

Igår skrev jag att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) påminner om Cherie Currie (aka Cherie Curry) när hon sjunger låten Come On. Idag blir det värre!

Cherie Curry gjorde också en låt som heter Come On. Den finns på Youtube, som bakgrundsmusik till en video med The Runaways, möjligen från japansk teve. Musikvideor i dagens bemärkelse fanns inte på den tiden. Tjejen som ser ut som Amanda är Cherie Curry. Bli inte upprörda över att hon röker i bild, man gjorde så på den tiden. Tag en tripp till 1970-talet och lyssna på riktigt schysst rockmusik. Det är Cherie Curry och Joan Jett som sjunger, live på turné i Japan. Samma låt finns på det något svåråtkomliga albumet Flaming Schoolgirls. Inslaget på Youtube finns här: http://www.youtube.com/watch?v=BgbFXzPPPJA

Bilder på Cherie Currie finns tex på hennes hemsida http://www.cheriecurrie.com/gallerypage1.html

Här är texten till Come On:

(joan jett)

Don't turn away, i know you feel it
If you want me love, you don't have to steal it
Your eyes they beg
The tears you fashion up
Gonna get involved in the nature of love

C'mon, c'mon
You know you make me want you
C'mon, oh c'mon

It's getting late, we made a start now
I can't talk about that love anyhow
Your eyes are wide, your body's shakin'
I got the hives my soul is achin'

C'mon, c'mon
You know you make me want you
C'mon, oh c'mon

Hot throat, to race this love i have
You're one of a kind, don't want no other
Love is your thing you keep my style
Clean me out with an easy smile

C'mon, c'mon
You know you make me want you
C'mon, oh c'mon

Och här är den förstörd, förlåt översatt, av Google Translate:

(Joan Jett)

Försök inte vända sig bort, jag vet att ni tycker att det
Om du vill ha mig kärlek, du behöver inte stjäla den
Dina ögon de beg
De tårar du mode upp
Got att delta i den typ av kärlek

Visst, Visst
Du vet att du gör mig vill att du
Visst, oh Visst

Det blir sent, vi har påbörjat nu
Jag kan inte tala om att kärleken ändå
Dina ögon är stora, din kropp skakar
Jag fick bikuporna min själ är värkande

Visst, Visst
Du vet att du gör mig vill att du
Visst, oh Visst

Hot halsen, att ras denna kärlek jag har
Du är en av ett slag, vill inte ha någon annan
Kärlek är din sak du hålla min stil
Rena mig med ett lätt leende

Visst, Visst
Du vet att du gör mig vill att du
Visst, oh Visst

Dagens slogan: När det regnar konspirationer har den fattige ingen foliehatt.

Nya videoklipp med Amanda Jensssen

Här är lite utvalda (relativt) nya videoklipp från Youtube med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Prova att välja high quality när detta är möjligt, kan bli riktigt bra. Kvaliteten varierar dock starkt.

Amarula Tree musikvideo  http://www.youtube.com/watch?v=f-ip7I8_hms
Amarula Tree Nyhetsmorgon http://www.youtube.com/watch?v=N__Qgz2Qrhg
Gomorron Sverige 19/5 2008 http://www.youtube.com/watch?v=0ojf0eUzLxM
Raspberry Man http://www.youtube.com/watch?v=j7Da_ygtm04
Picknick http://www.youtube.com/watch?v=fjeUX5AqR30
Okänd sång http://www.youtube.com/watch?v=5Y6o4YdWJTk
Our last goodbye Nyhetsmorgon http://www.youtube.com/watch?v=oPpaGfcFifI
Amarula Tree Nyhetsmorgon http://www.youtube.com/watch?v=XIUdZ7b3iE0
Hälsning till morbror Dick (dåligt ljud) http://www.youtube.com/watch?v=NGZ_IeWzluY

Öppna en hallonsoda, klicka och njut!

1. Nu startar Amanda Jenssen Fanclub...2. Amanda i Värnpliktsnytt

Det finns en alldeles ny svensk fanclub för Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Klubben heter AJFA, Amanda Jenssen Fans Association.

Om du vill göra en insats för amandofilin kan du:

1. Gå med i klubben (gratis)
2. Länka till den, så den kommer upp i Google och folk hittar den: http://amandajenssenfans-ajfa.blogspot.com/

Sedan löser det sig säkert med verksamheten. Redan nu finns en blogg med nyheter och länktips.

Galne Gunnar, Johnny Kass, Dr Eberhard Slugh och jag applåderar!

INTERVJU (OCH BILD) I VÄRNPLIKTSNYTT

Tidningen Värnpliktsnytt har en intervju med Amanda Jenssen. Vi får bl.a veta att hon inte kommer att larva sig på teve:

"- Det roliga är väl att skivbolaget verkligen har fattat det. Nu kommer det här att låta töntigt men, de förstår min image. Jag är inte typen som är med i Sing-a-long och sådana tv-program. Vår pressansvarige får massa förfrågningar som hon inte ens släpper fram till mig eftersom hon vet att jag inte vill. Jag behöver inte ens höra om det."

Läs intervjun här: http://www.varnpliktsnytt.se/reportage.php?id=4157

Kan tjejer vara bra på musik?

Finns det en och annan gubbe, som tror att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) inte kan vara ett musikaliskt geni när hon är tjej? Problemet är väl inte jättestort, men det väcker intressanta frågeställningar om genus och sociala konstruktioner i musiken. Idén till det här inlägget fick jag när jag igår läste en fråga till Herr Virtanen. (Se gårdagens inlägg.) Spänn fast era säkerhetsbälten, det kommer att bli en omskakande resa!

En social konstruktion kan tex vara den i Sverige ganska vanliga uppfattningen att alla finska män är melankoliska. Förklaringen kan vara så enkel, som att det anses lite feminint att skratta för mycket i vårt östra grannland. I vissa afrikanska länder är skrattet istället en form av artighet, ungefär som att skriva en smiley. Svenskar kan tycka att finnar skrattar för lite, medan vissa afrikaner istället anses skratta för mycket. Att skrattandet skulle ligga i "rasen" eller DNA är ganska otroligt. Både det egna skrattandet och synen på andras skrattande är med största sannolikhet sociala konstruktioner. Dessa sociala konstruktioner ser olika ut i olika länder.

En social konstruktion är inte bara en fördom. Det fascinerande är att en social konstruktion blir en självuppfyllande profetia. Inom sexologin tror man numera att nästan alla skillnader mellan kvinnlig och manlig sexualitet är sociala konstruktioner. Före Kinseyrapporten 1954  trodde man att män var djur och kvinnor obotligt romantiska. Detta var en "sanning" som lärdes ut i den svenska sexualundervisningen ända fram till början på 1960-talet.


Andra (möjliga) sociala konstruktioner är "testosteronstinn" och "alfahanne".  Testosteron är ett hormon som både kvinnor och män har. Vid för låga nivåer av testosteron försvinner kvinnans sexlust (lustdysfunktion). Sedan början av 1900-talet vet man att detta kan botas med ett tillskott av testosteron. Om kvinnan är gravid kan detta dock ge märkliga biverkningar. Alla foster är flickor från början. Om DNA säger att det ska bli en pojke börjar fostret producera testosteron - som förvandlar det till pojke! Om modern tar testosteron, så kan flickan få en pojkes kropp, trots att hon enligt DNA är en flicka. Testosteron är alltså delvis verkligen "manligt", men både män och kvinnor behöver detta hormon för att fungera. För övrigt har män "kvinnliga" könshormoner också.


I en populär social konstruktion har testosteron blivit lika med stereotypt maskulint beteende, typ det som kan ses bland tävlande och publik i wrestling. Folk som beter sig så kallas "testosteronstinna".

Begreppet alfahanne används som bevis för att evolutionen gallrat ut män med ledaregenskaper. Alfahannen eller flockledaren (dvs chefen!) får para sig med vilken hona han vill. Därigenom förs hans DNA vidare och på sikt blir alla män av typen alfahanne eller ledargestalt. Därför skulle män passa bättre i ledande positioner som presidenter, biskopar, chefer och rockstjärnor. En hårdrockskonsert ses ofta som ett exempel på testosteronstinna män, som dyrkar sin alfahanne på scenen. Biologi eller social konstruktion?

Som bevis för hypotesen om alfahannen brukar man använda chimpansflocken. Alfahannen får para sig med alla honor och hans DNA överlever. Några forskare bestämde sig för att kontrollera saken och testade chimpansernas DNA. Då avslöjades en skandal: Alfahannen var inte alls far till alla barn. Chimpanshonorna smet iväg då och då och parade sig med snubbar i en annan flock - för övrigt ett smart sätt att undvika inavel. (1)

De sociala konstruktionerna alfahanne och testosteron ligger så djupt i vår kultur, att de mycket väl i sin tur skulle kunna ge upphov till nya sociala konstruktioner. En sådan skulle kunna vara att maskulint är seriöst och feminint oseriöst. Hårdrock är maskulin musik för riktiga karlar och alltså seriös. Schlager är feminin och kan bara uppskattas av kvinnor och fjollor.


Tjejen som ställde frågan till Virtanen menade (tror jag) ungefär det här: Virtanen tror att Amanda Jenssen inte kan vara särskilt bra när hon: 1. är kvinna och 2. inte sjunger omodern arenarock.


Att prata om könsroller anses numera omodernt. Könsroller blir för mycket stereotyper, jämmer och elände: Vad synd det är om alla stackars förtryckta kvinnor. Istället talar forskarna om genus, en mer helhetsbetonad syn på kvinnligt och manligt. I vårt mediasamhälle blir naturligtvis de föreställningar om kvinnligt och manligt, som finns i media, väldigt intressanta. Just nu är det konstruktivistiska perspektivet populärt i akademiska avhandlingar. Det betyder helt enkelt att man ser saker som sociala konstruktioner.


Populärmedia älskar istället biologiska förklaringar just nu, som att kvinnor och män använder olika delar av hjärnan. Mycket som skrivs, som att män skulle sakna simultankapacitet, är kort sagt ren bullshit - men folk vill läsa sådant och le igenkännande åt den sociala konstruktionen.


Min egen syster är sedan 1973 inbiten hårdrockare. Hon är faktiskt en smula maskulin, skriker och svär med basröst, headbangar, rapar och spottar på golvet ... NOT! Visst finns det många finniga, ölpimplande killar som lyssnar på hårdrock/metal, men den stereotypa rockfanatikern är nog en... just  det, social konstruktion.


Jag tycker sånt här är rätt kul, men nu över till allvaret: Blir kvinnliga artister, särskilt de som sjunger "mjuk" musik, diskriminerade? Tjejband hade förr väldigt låg status och förväntades uppträda mer eller mindre lättklädda. Det behövdes tuffingar som The Runaways, om tjejband skulle bli tagna på allvar. Runaways lyckades bli portförbjudna på Gröna Lund efter en enda spelning och det är ju en imponerande merit. För övrigt låter Amanda Jenssen i låten "Come On" kusligt likt Runaways sångerska Cherie Curry, men det är en annan historia. Amanda må vara en inkarnation av Elvis (2), men Cherie Curry (född 1959) lever och har hälsan. Se hennes hemsida här: http://www.cheriecurrie.com/

Från början hade nöjesbranschen låg status, att tex dansa på en scen var inte mycket bättre än att prostituera sig. Ibland extraknäckte balettflickorna kanske som prostituerade, detta var åtminstone en vanlig uppfattning. Artister har, som alla som sett Det sjunde inseglet vet, historiskt haft dåligt anseende. Från början skämdes "seriösa" teaterskådespelare för att medverka i populärkulturell film och gjorde detta anonymt. (Se tidigare inlägg.) Sedan fick kvinnliga idoler hög status och Greta Garbo kallades ju Den Gudomliga.

Trots att vårt samhälle idag formellt och juridiskt är helt jämställt i genusperspektiv, så lever nog en del av ett (minst) tusenårigt förtryck kvar. Kvinnor i yrken med hög status (tex överläkare) har svårare att bli tagna på allvar av sina kolleger. (3) Kvinnor i yrken med låg status (tex undersköterska) är enligt gammal tradition överutnyttjade och underbetalda.

Varför skulle just musikbranschen vara ett undantag, när det gäller kvardröjande gamla patriarkala mönster? Å andra sidan har Amanda Jenssen fått osannolikt positiva recensioner, en guldskiva och en förstaplats på albumlistan. Trots att hon varken är man eller sjunger arenarock. Det finns hopp i musiken.


LOST AND FOUND IN CYBERSPACE


Ibland upphör länkar att gälla. Detta tycks ha hänt med länken till Ny Teknik, där både Amanda och Google Translate avhandlades. En försvunnen intervju (se tidigare  inlägg) har återuppstått på annat ställe, tipsar signaturen "Sara": Kulturnyheternas intervju 5 maj finns numera tillgänglig i Play Rapport: playrapport.se/video/1135623NOTAPPARAT

1=Kropp och genus i medicinen, Hovelius & Johansson (red), Studentlitteratur 2007

2="Om reinkarnation fanns och jag trodde på den skulle jag ha varit en kille och levt på 40- eller 50-talet."  har Amanda visserligen sagt, men i motsats till Eilert Pilarm och tusentals andra har hon aldrig sagt att hon är Elvis. För övrigt var Eilert i mogen ålder när Elvis dog, medan Amanda föddes 11 år efter The King lämnat kroppen. OBS! Den här noten är humor! Det finns absolut inga helt säkra bevis för att Amanda Jenssen skulle vara en återfödd Elvis Presley! Det bara låter så.

3= Doktorsavhandlingen Det räcker inte att vara snäll, Ulla Holm 2000


Amanda Jenssen har 3 singlar på topplistan

Idag har Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) inte mindre än tre singlar på försäljningslistan:

Amarula Tree plats 15
Greetings from Space plats 30
Maple Trees plats 60

Källa: Sverigetopplistan

Killing My Darlings är etta på albumlistan (1 guldskiva)
Killing My Darlings är etta på iTunes albumlista

Musikindustrin http://www.musikindustrin.nu/ skriver:

"Snabbt guld för Amanda Jenssen
Debutanten Amanda Jenssen har inte hunnit fylla tjugo år än, men med stormsteg har hon tagit hand om första plats på den svenska albumlistan med sitt debutalbum Killing My Darlings [Epic/Sony BMG]. Det är också ett av de mest sålda på iTunes i Europa. Dessutom har albumet också snabbt registrerats för guldskiva för sin svenska försäljning den första veckan efter utgivning. På bilden ses Amanda Jenssen med sin guldskiva omgiven av fr v Patrich Wallbom, Magnus Ribbeklint, Petter Eriksson, Katinka Hollenberg och Johan Linglöf."

Håll i hatten, snart lägger Amanda in trean!

Google Translate: Amarula Tree

Amarula Tree av Amanda Jenssen
Översättning av Google Translate

(Latata ratatara...)

Jag behöver inte några pengar, mummy
Jag har ingen älskare, bror
Jag hålla sig borta från Yuppies, pappy
Jag vill bara att mitt amarula träd
Oh flyttar mig utan kontakt
Folk säger att jag tycker för mycket
Men jag är så glad som jag kan
hängning av min amarula träd

Jag är en drömmare och jag drömmer om vad som kommer att vara ett bättre öde
Jag är en drömmare och såvitt jag kan se, amarula träd
Jag är en drömmare och jag drömmer om vad som kommer att bli en bättre värld för dig och mig

(Latata ratatara...)

Jag ser inte tillbaka, jag ser bortom
Jag är bara en kämpande lösdrivare
Men jag får genom väl på min egen
Om du är där jag ringa hem
Woh flyttar mig utan kontakt
Folk säger att jag dricker för mycket
Men jag är så glad som jag kan
hängning av min amarula träd

Jag är en drömmare och jag drömmer om vad som kommer att vara ett bättre öde
Jag är en drömmare och såvitt jag kan se, amarula träd
Jag är en drömmare och jag drömmer om vad som kommer att bli en bättre värld för dig och mig

(Latata ratatara...)

Några artiklar om Amanda Jenssen april-maj 2008

Nytt arkiv med artiklar och video finns i Amanda Jenssen Arkivet här:  
http://krookskommentarer.blogg.se/amandajenssenarkivet/  
 


Amanda Jenssen - bättre än Rolling Stones

Enligt kritiker.se (se länken Amandas recensioner) hör albumet Killing My Darlings med Amanda Jenssen till de högst betygsatta albumen både under hela 2008 och under maj 2008. Fredrik Virtanen hörde till de få som inte kunde förstå att Amanda tokhyllades som hon gjordes. Idag har Virtanen fått en fråga om just detta i Aftonbladet. Rätt kul när signaturen "Sofie" skriver:

"Jenssen är sjukt mycket mer karismatisk än Bono, galet mer begåvad textförfattare än Axl Rose, har en mycket mer intressant scennärvaro och person än Michael Stipe och är fan så mycket snyggare än Van Morrison.

Dessutom skriver hon merparten av materialet själv, vilket du borde fråga rockgudarna i Stones om de gör."


Läs frågan och svaret här: http://www.aftonbladet.se/nojesliv/kronikorer/fredrikvirtanen/article2497818.ab

AMANDA JENSSEN PÅ TEVE - IGEN

I morse var Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) med i Sveriges Television. Amandaism.se (se länk) tipsar om att programmet kan ses på webbteve här: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=260055 Amandaism påpekar att de i sin tur fick tipset av signaturen "Sasty" på forumet Alltomtv (se länk). Efter ungefär en minut blir det nio minuter med den glittrande glada Amanda "Europas Drottning" Jenssen. Veckan börjar dåligt, sa han som hängdes på en måndag, men den här veckan började bra för alla amandofiler.

DAGENS SLOGAN

Engelskspråkiga webbplatsen Amazing Amanda (se länk) har börjat säga som det är i sin nya slogan: 

Bringing Amandamania to all People Worldwide

och fortsätter:

Have you been affected by "Morbus Amandophilus Chronicum",
also known as "Amanda Fever" ?
Then I have happy news - there is no cure!

Amanda Jenssen = pop i topp!

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har som alla vet alltid mycket nya låtar på gång, det är hennes sätt att skriva både dagbok och dikter. Nyligen dök en upp på Youtube, inspelad från en signering hos Bengans i Stockholm. Amandaism.se (se länk) har mer intressant att berätta:


På en signering i Allum framförde Amanda och Pär den hittills okända låten My Raspberry man, se och hör här:   http://www.youtube.com/watch?v=j7Da_ygtm04 

Albumet Killing My Darlings gick direkt in som etta på albumlistan och iTuneslistan. Det har (på en vecka) redan sålt guldskiva, vilket innebär 20,000 ex. Efter 40,000 ex blir det en platinaskiva till Amanda Jenssen, sedan dubbel platina osv...

ORGANET I GRUVAN

Avslutar med Google Translates känsliga tolkning av poesi från Amandas störste idol Elvis Presley:

"Min tunga blir bundna när jag försöker tala
Min insidor skaka som ett löv på ett träd
Det finns bara ett botemedel mot detta organ i gruvan
Det är att få flickan som jag älskar så fina!"


Google Translate: I'm all shook upp

(Ord & musik av Otis Blackwell - Elvis Presley)
Översättning: Google Translate

En väl jag välsigna min själ
Vad är det för fel med mig?
Jag är klåda gillar en man på en fuzzy tree
Mina vänner säger jag agerar vilda som en bugg
Jag är förälskad
Jag är alla skakade upp
Mm mm oh, oh, yeah, yeah!

Mina händer är skakig och mina knän är svaga
Jag kan inte verkar stå på mina egna ben
Vem vill du tacka när man har sådan tur?
Jag är förälskad
Jag är alla skakade upp
Mm mm oh, oh, yeah, yeah!

Skicka inte fråga mig vad som är i mina ögon
Jag är lite blandat, men jag är känslan av böter
När jag är nära att flickan som jag älskar mest
Mitt hjärta klappar så det skrämmer mig till döds!

Hon rörde vid min hand vad en chill jag fick
Hennes läppar är som en vulkan den er varm
Jag är stolt att säga att hon är min Buttercup
Jag är förälskad
Jag är alla skakade upp
Mm mm oh, oh, yeah, yeah!

Min tunga blir bundna när jag försöker tala
Min insidor skaka som ett löv på ett träd
Det finns bara ett botemedel mot detta organ i gruvan
Det är att få flickan som jag älskar så fina!

Gratis konsert med Amanda Jenssen på nationaldagen

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) kan upplevas i en gratiskonsert på nationaldagen. Kolla själv här: http://www.newsdesk.se/pressroom/malmo/pressrelease/view/gratiskonsert-med-amanda-jenssen-paa-nationaldagen-215877  Citat ur pressmeddelandet från Malmö Stad:

"Malmös nationaldagsfirande den 6 juni avrundas med en gratiskonsert med skivdebutanten och förra årets Idoltvå Amanda Jenssen på Stora scenen i Malmö Folkets Park kl. 17.

Nittonåriga Amanda Jenssen från Lund som sjöng Hallelujah med sådan inlevelse i TV4:s Idol 2007 att TV-apparapterna glödde, vann visserligen inte Idol men gör nu succé med sin kritikerrosade debutskiva Killing My Darlings. Hon har själv skrivit en handfull av låtarna och fått hjälp av bland annat skivans producent Pär Wiksten (The Wannadies) och Marit Bergman med resten."

Det är en riktigt fin intervju i dagens Expressen Fredag. Investera en femkrona i fina bilder (inkl Amanda "on the cover of the Expressen Fredag")  och en bra intervju. Bland alla paparazzibilder, knarkande kändisar och sönderopererade näsor finns en seriös artikel om Amanda Jenssen. På frågan om kändisskapet lett till att hon förföljs av galna stalkers , så svarar Amanda:

"Min gamla mobil kan man hitta numret till så dit ringer fnittriga småtjejer, tonårspojkar och ibland nån medelålders man som vill säga nånting mysigt."

Och det låter ju inte så farligt.

Amanda Jenssen - den bästa digitala aktiviteten någonsin!

Igår skrev Dagens Media (en affärstidning för marknadsföring och medieval) om Amanda Jenssens Bilddagbok här: http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=165878&anchorname=anchorcomments#anchorcomments Idag finns ett pressmeddelande på Newsdesk: http://www.newsdesk.se/pressroom/lunarworks_ab/pressrelease/view/kreativ-succekampanj-fraan-sony-bmg-paa-bilddagboken-215659 


Även om man inte gillar den globala kapitalismens tekniska infrastruktur (aka Internet) så är det där allt händer. Man kan hålla sig till att spela nyckelharpa på spelmansstämmor, men då får man svårt att leva på sin musik. Allt inom yrkeslivet handlar om marknadsföring, om någon skulle ha missat det. Förr kunde företag göra femårsplaner och tillverka prylar på samma sätt som de alltid gjort, nu måste de följa utvecklingen på nätet dag för dag - eller gå i konkurs. Typ.


Därför är det inte en kul grej att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) goes cyberspace. Det är en förutsättning för att hon ska kunna fortsätta göra sin musik på ett yrkesmässigt sätt. Alltför många begåvade artister står på (citat) något djävla lager hela dagarna, för att tjäna ihop till livets nödtorft. Självklart vill vi inte att Amanda ska behöva stå och sälja pulvermos och rostad lök på Statoil, för att kunna överleva. Därför blir vi så glada när det kommer nya friska grepp i marknadsföringen av sagda artist. Och det gör det just nu.


Marknadsföring genom sociala plattformar är ett sådant grepp. Att bara slänga upp lite reklam för sig själv räcker inte längre, det hela måste göras på ett proffsigt sätt, med någon form av värde, som får besökarna att återkomma. Man kan inte heller förlita sig på forna tiders bannerteknik, som ett sätt att ge lönsamhet. Sajten måste helt enkelt vara cool! Amanda Jenssens Bilddagbok är något av ett pilotprojekt på området, som blivit en stor succé på kort tid. Citat från Newsdesk:


"Just nu genomför Sony BMG en unik kampanj på Bilddagboken med syfte att marknadsföra Amanda Jensens debutskiva. - Hittills har kampanjen överträffat alla våra förväntningar, det här utan tvekan den bästa digitala aktiviteten vi någonsin gjort, säger Johan Seidefors på Sony BMG. Siffrorna för kampanjen hittills talar sitt tydliga språk. På mindre än två veckor har kampanjen levererat mer än 120 000 klick. ‐ För den här kampanjen är klicken fenomenala, liksom engagemanget som kampanjen har genererat, säger Marcus Gners, marknadschef på Bilddagboken."


Ett citat från Dagens Media antyder var hemligheten bakom framgången ligger:


"På det här sättet har vi hittat ett formspråk och ett sätt att kommunicera på användarnas villkor. Allt är äkta och det är hon själv som skriver och lägger upp bilder, säger Johan Seidefors, ansvarig för kampanjen på Sony BMG."


Formspråk och kommunikation på användarnas villkor var det.


Google Translate hyllar Europas nya drottning Amanda Jenssen

Om man låter Google Translate översätta mitt förra inlägg blir det stor poesi. Detta mästerverk är tillägnat Amanda och alla på hennes skivbolag!

Praise God, Amanda Jenssen conquers the world,

I have saved this title a few months now, for this special occasion. Even an inveterate amandofil that I was still small surprised when it went so fast. Amarula Tree went up a little doubtful on the lists and not repeated the success with Do You Love Me. Amanda book at various festivals and (tragicomic enough), which committed its Ugglan from Danderyd. No one concert at Carnegie Hall as far as the eye could see. When Amanda makes it again. With the album Killing My Darlings erases everything she resisted.

Already, 1 december 2007 Billy Butt wrote:

"Amanda Jensen is this year's star. I dumps now that she will win several Grammy for his first flat -" Best Nykomling "," Best Album "," Let the Best "- the best everything ... You name it! Wait will you get see that I am right. "

Here's how I wrote himself March 13:

"The fact that in all seriousness compare someone with Elvis Presley is too many, including myself, almost a blasphemy. There are still a number of things that makes me (and others with the disease Morbus Amandophilus Chronicum), to dare to draw some parallels between The King and Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). We who live in this period may indeed follow Amanda from the very beginning, see a star born and developed. No one knows how much Amanda Jenssen can be. The idea to compare Amanda Jenssen with Elvis Presley, I received from a very nystartad blog (The current Amazing Amanda, my note.): "In fact a lot of her fans, especially older ones, are not afraid to tell anyone that" Amanda is as big as Elvis. " The reason for this is her ability to draw thousands of people into her world just by singing, and grown up, but sometimes starts crying, even a metal head like myself, just by hearing her voice. "

On 17 March, I wrote:

"Even if Amanda and her fans do the most with a twinkle in the eye, it will be seriously when fans are asked to describe Amandas greatness. For them, she is something quite far, they see a miracle on stage. Many think that Amanda has introduced life, love, beauty, art and culture in their lives. Some people say that Amanda is as big as Elvis and other calls her superstars, genius, angel or goddess. "

After hearing the numb, I wrote on 11 april:

"I have written that it's a bit wrong to compare the beginner Amanda Jenssen with my husgud Elvis" The King "Presley. We are the direct comparison is insolent. Against Amanda."

Then came Killing My Darlings. Jan Gradvall gave the highest rating and wrote:

"The very first song Amanda said in Idol-cutting was Elvis Presley That's all right mama, his genombrottslåt from 1954. But on his debut album, Amanda had all the way to Elvis Presley as he sounded on their return to Memphis 15 years later, when he sang soulhymner as In the ghetto and Only the strong survive. It is as if Amanda Jenssen began to make The Sun Sessions, but then the only fly instead made his equivalent of From Elvis in Memphis. "

Överdrifter from a snubbe who has seen Amanda too deep in your eyes? No, the shelves reviews raged over Amanda. To compare her with Elvis became standardgreppet in these reviews. In an interview someone asked Amanda if Johnny Cash were still her biggest idol. No, now it's Elvis! she said cheerfully.

Amanda had won the hearts of critics and come into the Black kulturpersonligheternas intellectual salons. Amanda, sitting at a table with a pear, adorned the entire front page on the Svenska Dagbladet Kulturbilaga. Her albumsläpp was also raised as news of the various cultural programmes, which normally focuses on moderatmusikaler (opera) and similar high-brow. Would she even win skivköparnas, the market and the global capitalism hearts? Well, that she would.

First went debutalbumet Killing My Darlings (KMD) up on itunes förstaplats. Since it went up in Swedish album förstaplats. So here it is in a recent press release from Ámandas record company Sony BMG:

A week after albumrelease peaks Amanda Jenssen album "Killing My Darlings" the Swedish album and is also one of the most commonly sold on iTunes in Europe. A guldskiva, she can now hang on the wall. Great for a debutant who not yet had time to fill 20 years.

Amanda Jenssen on his debut album wrote most of the music. To do their own thing in full has been the prerequisite for her work on the album. In addition to "Killing My Darlings" is one in the music album has already sold the gold.

"It feels great fun to do to get this confirmation, since the disc is very much me. It is my texts, notes and thoughts. The aim of what I do is to reach as many people as possible, different people of all kinds. That is why this feels like a very nice gift, "says Amanda Jenssen.

To write Expressen today: (Read the full story here: http://www.expressen.se/noje/1.1161719/amanda-etta-i-europa )

"Amanda studio in Europe

Today is Amanda Jenssen, 19, right on the album the first place. Talk about success for the artist who just one year ago was completely unknown, and lived at the home of mother. - This is the best summer ever, "she says. And it's not just the English album as Amanda Jenssen peaks with "Killing my darlings." The album is also one of iTunes in Europe .- I am so happy we can be. It is difficult to grasp. It has leaned towards this all week. But I am so afraid to take out anything in advance and be disappointed. Now I am jätteglad. "

I can only conclude by: Amanda Jenssen Superstar beats all, she is even better than the divine Google Translate!

Prisa Gud, Amanda Jenssen erövrar världen!

Jag har sparat den här rubriken några månader nu, för detta speciella tillfälle. Även en inbiten amandofil som jag blev ändå smått överraskad när det gick så snabbt. Amarula Tree gick upp lite tveksamt på listorna och upprepade inte succén med Do You Love Me. Amanda bokades in på diverse festivaler och (tragikomiskt nog) som förband åt Ugglan från Danderyd. Ingen konsert på Carnegie Hall så långt ögat kunde nå. Då gör Amanda det igen. Med albumet Killing My Darlings raderar hon allt motstånd.


Redan den 1 december 2007 skrev Billy Butt:


"Amanda Jensen är årets stjärna. Jag tippar nu att hon kommer att vinna flera Grammys för sin första platta - "Bästa Nykomling", "Bästa album", "Bästa Låt" - bästa allting... You name it! Vänta ska ni få se att jag har rätt. "


Så här skrev jag själv den 13 mars:


"Att på fullt allvar jämföra någon med Elvis Presley är för många, även mig själv, i det närmaste en hädelse. Det finns ändå ett antal saker som får mig (och andra med sjukdomen Morbus Amandophilus Chronicum), att våga dra vissa paralleller mellan The King och Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Vi som lever i denna tid får ju följa Amanda från första början, se en stjärna födas och utvecklas. Ingen vet hur stor Amanda Jenssen kan bli. Tanken att jämföra Amanda Jenssen med Elvis Presley fick jag från en alldeles nystartad blogg (Nuvarande Amazing Amanda, min anm.): "In fact a lot of her fans, especially older ones, are not afraid to tell anyone that "Amanda is as big as Elvis". The reason for this is her ability to draw thousands of people into her world just by singing, and grown up men sometimes starts crying, even a metal head like myself, just by hearing her voice."


Den 17 mars skrev jag:


"Även om Amanda och hennes fans gör det mesta med glimten i ögat, så blir det allvar när fansen ska beskriva Amandas storhet. För dem är hon något fullständigt i särklass, de ser ett mirakel på scenen. Många tycker att Amanda har infört livsglädje, kärlek, skönhet, konst och kultur i deras liv. Somliga säger att Amanda är lika stor som Elvis och andra kallar henne superstjärna, geni, ängel eller gudinna."


Efter att ha hört Numb skrev jag den 11 april:


"Jag har skrivit att det känns lite fel att jämföra nybörjaren Amanda Jenssen med min husgud Elvis "The King" Presley. Nu känns den jämförelsen direkt oförskämd. Mot Amanda."


Sedan kom Killing My Darlings. Jan Gradvall gav högsta betyg och skrev:


"Den allra första låt Amanda framförde i Idol-uttagningen var Elvis Presleys That's all right mama, hans genombrottslåt från 1954. Men på sitt debutalbum har Amanda hunnit ända fram till Elvis Presley som han lät på återkomsten till Memphis 15 år senare, då han sjöng soulhymner som In the ghetto och Only the strong survive. Det är som om Amanda Jenssen började med att göra The Sun Sessions men sedan av bara farten i stället gjorde sin motsvarighet till From Elvis in Memphis."


Överdrifter från en snubbe som sett Amanda för djupt i ögonen? Nej, de hyllande recensionerna rasade över Amanda. Att jämföra henne med Elvis blev standardgreppet i dessa recensioner. I en intervju frågade någon Amanda om Johnny Cash fortfarande var hennes största idol. Nej, nu är det Elvis! sade hon glatt.


Amanda hade vunnit recensenternas hjärtan och kommit in i de svartklädda kulturpersonligheternas intellektuella salonger. Amanda, sittande vid ett bord med ett päron, prydde hela förstasidan på Svenska Dagbladets Kulturbilaga. Hennes albumsläpp togs också upp som nyhet i diverse kulturprogram, som i vanliga fall fokuserar på moderatmusikaler (opera) och liknande high-brow. Skulle hon även vinna skivköparnas, marknadens och den globala kapitalismens hjärtan? Ja, det skulle hon.


Först gick debutalbumet Killing My Darlings (KMD) upp på itunes förstaplats. Sedan gick det upp på svenska albumlistans förstaplats. Så här står det i ett färskt pressmeddelande från Ámandas skivbolag Sony BMG:


En vecka efter albumrelease toppar Amanda Jenssens album "Killing My Darlings" den svenska albumlistan och är dessutom en av de mest sålda på iTunes i Europa. En guldskiva kan hon redan nu hänga upp på väggen. Stort för en debutant som ännu inte hunnit fylla 20 år.


Amanda Jenssen har på sitt debutalbum skrivit det mesta av musiken. Att göra sin egen grej fullt ut har varit förutsättningen för hennes arbete med albumet. Förutom att "Killing My Darlings" ligger etta på topplistan har albumet redan sålt guld.


"Det känns jätteroligt att få den här bekräftelsen eftersom skivan är väldigt mycket jag. Det är mina texter, toner och tankar. Målet med det jag gör är ju att nå ut till så många som möjligt, olika människor av alla slag. Det är därför det här känns som en väldigt fin present"
, säger Amanda Jenssen.


Så här skriver Expressen idag: (Läs hela artikeln här: http://www.expressen.se/noje/1.1161719/amanda-etta-i-europa )

"Amanda etta i Europa

Idag går Amanda Jenssen, 19, direkt in på albumlistans första plats. Snacka om succé för artisten som för bara ett år sen var helt okänd och bodde hemma hos mamma. -Det här är den bästa sommaren någonsin, säger hon. Och det är inte bara den svenska albumlistan som Amanda Jenssen toppar med "Killing my darlings". Albumet ligger även etta på iTunes i Europa.- Jag är så nöjd man kan vara. Det är svårt att greppa. Det har lutat mot det här hela veckan. Men jag är så rädd för att ta ut något i förskott och bli besviken. Nu är jag jätteglad."

Jag kan bara avsluta med: Amanda Jenssen Superstar slår allt, hon är tom bättre än det gudomliga programmet Google Translate!


Lucy in the sky with diamonds - LSD eller inte?

Det epokgörande programmet Google Translate svarar på alla frågor vi haft. Vad handlar Lucy in the Sky with Diamonds egentligen om? Google Translate vet svaret. "Föreslå en bättre översättning"???? Bättre? Hur skulle den kunna bli bättre när den är perfekt?


Lucy in the sky with diamonds

Översättning av Google Translate

Tänk dig i en båt på en flod,
Med tangerine träd och marmelad skies
Någon ringer till dig, du svarar ganska långsamt,
En flicka med kalejdoskop ögon.
Cellophane blommor i gult och grönt,
Towering över huvudet.
Leta efter flickan med solen i ögonen,
Och hon är borta.
Lucy in the sky with diamonds.
Följ henne ner till en bro av en fontän
Om gunga häst människor äter marshmellow pajer,
Alla leenden som du glida förbi blommor,
Det växer så oerhört hög.
Newspaper taxibilar visas på kusten,
Väntar på att ta dig bort.
Climb i ryggen med huvudet i molnen,
Och du är borta.
Lucy in the sky with diamonds,
Tänk dig mot ett tåg på en station,
Med modellera bärare med spegel anknytning,
Plötsligt någon är det vid Turnstyle,
Flickan med kalejdoskop ögon
.


Texten till White Rabbit äntligen avmystifierad!

White Rabbit

Översättning av Google Translate

Ett piller gör dig större
Och ett piller gör du små
Och de som mamman ger dig
Gör ingenting alls
Gå frågar Alice
När hon är tio meter hög

Och om du går jagar kaniner
Och du vet att du kommer att falla
Berätta för dem en vattenpipa smoking caterpillar
Har gett dig samtalet
Ring Alice
När hon var bara små

När män på schackbrädet
Få upp och tala om vart man vänder
Och du har just haft någon form av svamp
Och ditt sinne går lågt
Gå frågar Alice
Jag tror hon vet

När logik och andelen
Har fallit slarviga död
Och White Knight talar bakåt
Och Red Queen's "off med hennes huvud!"
Kom ihåg vad hasselmus sade:
"Feed huvudet
Feed huvudet
Feed huvudet "

Svensk text till Darling, go home med Amanda Jenssen

DARLING GO HOME

Genom Amanda Jenssen (alias Amanda Jensen)
Översättning av Google Translate

Din består vän
har gett upp om du
Två fler drinkar
och han kunde gå i uppfyllelse
Inlåst mamma
och pappa i en grotta
De kommer att få ut
när de har leaved
bete

Jag bryr sig inte
att jag känner mig sämre än tidigare
Jag är berusad ifred
väntar men jag fortfarande vill ha mer
Håll tyst

Darling släppa
stanna borta från honom
Darling åker hem
Det är enda sättet
att du fortfarande känner

I ett hål
Det är vänligt av svåra att nå
Just giveme två minuter
och jag kommer att vara tillbaka på min
Fötterna är på väg
fel sätt igen
Att säga en mer kiss
och låt oss vara vänner

Jag bryr sig inte
att jag känner mig sämre än tidigare
Jag är berusad ifred
väntar men jag fortfarande vill ha mer
Håll tyst

Darling släppa
stanna borta från honom
Darling åker hem
Det är enda sättet
att du fortfarande känner
 
Du fortfarande känner
Men du vet inte
Låt oss gå hem
Ingen vet

Darling släppa
stanna borta från honom
Darling åker hem
Det är enda sättet
att du fortfarande känner
 
Titta honom gå

Svensk text till Greetings from space med Amanda Jenssen

Hälsningar från SPACE 
Av Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och Pär Wiksten

Översättning av Google Translate

Hälsningar från rymden
Jag förlorade utan ett spår
Utan ett ansikte, eller namn
Här skulle man kunna stanna
Det känns skönt att komma bort
från all smärta
Världen har blivit galen

Det är samma
Handslag och namn
Cirkulerande rundan
Men jag har hittat
ett språng hål i marken
Så berätta min gitarr
Jag kommer inte att komma hem i kväll
Feels slags meningslöst
När det finns ingen runt

Så jag försöker säga att jag är ledsen
Och jag försöker att inte skada
Och jag ljög när jag sa att jag var glad
Om du älskar mig
snälla, låt mig gå.

Peel off my skin
Jag behöver inte något
Jag har tappat din ring
Men honung är det bara en sak.
Här skulle man kunna stanna
Det känns skönt att komma bort
från all smärta

Världen har blivit galen
Det är samma
Handslag och namn
cirkulerande rundan
Men jag har hittat
ett språng hål i marken
Så berätta min gitarr
Jag kommer inte att komma hem i kväll
Feels slags meningslöst
När det finns ingen runt


Så jag försöker säga att jag är ledsen
Och jag försöker att inte skada
Och jag ljög när jag sa att jag var glad
Om du älskar mig
snälla, låt mig gå.
Så berätta min gitarr
Jag kommer inte att komma hem i kväll
Feels slags meningslöst
När det finns ingen runt    

Google Translate: Gissa låten

Okej, alla Google Translate-fans. Jag tänkte översätta en rock-klassiker åt Amanda Jenssen, så hon kan ta med den på sin nästa platta. Gissa vad det här är för låt?


Chorus:
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah, yeah

Vers # 1
Du tror att du förlorat din kärlek,
Jo, jag såg henne i går.
Det är du hon tänker på
Och hon berättade för mig vad man ska säga.

Bridge:
Hon säger att hon älskar dig
Och du vet att det inte kan vara dåliga.
Ja, hon älskar dig
Och du vet att du borde vara glad.

Vers # 2
Hon sa ni skadar henne så
Hon nästan förlorat sitt sinne.
Men nu sa hon att hon vet
Du är nog inte skada natura.

Bridge:
Hon säger att hon älskar dig
Och du vet att det inte kan vara dåliga.
Ja, hon älskar dig
Och du vet att du borde vara glad. Ooooh!

Chorus:
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah
Och med en kärlek som det
Du vet att du ska vara glad.

Vers # 3
Även om det är upp till dig,
Jag tror det är bara rättvist,
Pride kan skada dig också
Ursäkter till henne

Bridge:
Eftersom hon älskar dig
Och du vet att det inte kan vara dåliga.
Ja, hon älskar dig
Och du vet att du borde vara glad. Ooooh!

Chorus:
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah
Hon älskar dig, yeah, yeah, yeah

Bridge:
Och med en kärlek som det
Du vet att du ska vara glad.

Bridge:
med en kärlek som det
Du vet att du sho-o-o-Ould
Var Glad!

Ending:
Yeah, yeah, yeah.
Yeah, yeah, yeah Ye-ah.


Google Translate - humor i absolut världsklass!

Jag skrev något överslätande om Google Translate och gick ut för att ta en joggingtur. Efter ett tag började jag tänka på "Dölj alla rakapparater" och småskratta. Sedan kom jag att tänka på "a somewhat middle-aged begåvningshandikappad Monday in the queue" och skratta hysteriskt. Tårarna rann, näsan rann och jag fick kramp i magen. Folk tittade ogillande, men jag kunde inte sluta. Det knyter sig fortfarande i magen när jag tänker på det där...

Det här är alltså på riktigt, ett seriöst program från FUCKING GOOGLE!!! Här: http://www.google.com/translate_t 
Citat från Google Translate, vanlig fråga om programmet: Översättningskvaliteten är inte så bra som jag skulle önska. Kan ni göra den mer korrekt? Skojar ni? Översättningskvaliteten är ju perfekt! Åh, jag dör...

Jag skrattar tom åt det jag själv skrev nyss: "webb-baserade tjänster av det här slaget är det enda vettiga sättet att använda Internet och att de kommer att ta över helt i framtiden." Det är ju för bövelen obetalbart!

Amanda Jenssen måste bara få läsa sina texter i Google Translate- version. Jag hoppas nästa album heter "Don't kill my Google Translate" och att alla texter är skrivna av radarparet Amanda Jenssen och Google Translate! 

Hjälp till att sprida evangeliet om Google Translate, det roligaste sedan humorn uppfanns!

Roger Krook
Nyfrälst Google Translate-evangelist

Är Amanda Jenssen på Hawaii?

Har Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) varit på Hawaii förklädd i svart peruk och festat, eller?? Klicka på bilden för att få namnet bekräftat. Kolla här: http://www.midweek.com/content/spotted/image_full/8489/ 
 

Amanda Jenssen får fyra bollar av fem.

STÄNDIGT DESSA SNÄLLA RECENSIONER

Per Strömbro på Norran (Norra Västerbotten) ger Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och albumet Killing My Darlings betyget fyra bollar av fem: http://norran.se/noje/recensioner/musikskivor/article110691.ece Ett citat:

"Amanda Jenssen har integritet och levererar ett antal pärlor som "Amarula Tree" och "Rising Up", för att nämna några."

GP Nöje skriver om Amandas turnéplan: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=420452&ref=puff

AMANDA PÅ YOUTUBE

Gå till Youtube.com, välj avancerad sökning, sätt sortera till efter datum och sök på Amanda Jenssen, så får du se det senaste som lagts upp. Amandaism.se (se länk på min förstasida) tipsar om en okänd sång, som Amanda sjöng på en signering: http://www.youtube.com/watch?v=5Y6o4YdWJTk 
 
AMANDA PÅ RADIO

Amandaism.se (se länk på min förstasida) tipsar om Amanda på Radio Rix: http://www.rixfm.com/?underpage=236.93404  Det är två mp3-filer med en intervju samt låten For The Sun.

I LOVE EUROPE

Tack vare Google Translate kan man ju numera publicera sin blogg över hela världen. Vi testar med Amandas paradnummer Dream a little dream of me på engelska till tyska till svenska:

Stars fading but I linger on, dear
Still craving your kiss
I'm longing to linger till dawn, dear
Just saying this

Sterne verblassen, aber ich liebe Verweilen auf
Ihre Begierde noch küssen
Ich bin die Sehnsucht zum Verweilen bis zum Morgengrauen liebe
Genau dieses SprichwortStjärnor blekna, men jag älskar att söla
Din önskan eller kiss
Jag är längtan att dröja tills gryningen kärlek
Just detta ordspråk

Eftersom programmet Google Translate är gratis (och i betaversion) vill jag inte klaga, men det blir ju lite kul ibland. Och ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Däremot tror jag att gratis, webb-baserade tjänster av det här slaget är det enda vettiga sättet att använda Internet och att de kommer att ta över helt i framtiden.


Google Translate översätter Lockdown med Amanda Jenssen

Många vill ha en svensk översättning av texten till Lockdown med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Toppenprogrammet Google Translate har översatt texten som finns på Amandas Fanglobe (Gautigoths variant) till svenska:

Derek Lee, var är han?
I Vita huset sipping tee
Shot sin hustru med en fortythree
Lagar kommer att böjas om du grand,
Ett brustet hjärta är svårt att reparera
På ett fusk hustru du inte kan bero

Det är fel för det brutna
"orsaka Gud har talat
Det är fel för de glömda länderna
Deras döttrar och deras söner

Linda Ray var en jungfru
Rengöring toaletter vardagliga
Varje kväll hon används för att be för förändring
Va? Har hon ont ditt knä?
Det var ganska grova brott
Försök till mord, andra graden

Det är fel för det brutna
Gud har valt
Det är fel för de glömda länderna
Deras döttrar och deras söner

Jimmy Reddal fick en medalj
Shot vissa folks, fick fast,
Mansion på högskola
En felande länken sade han krympa
Bombat ett fartyg och gjort det sjunker
Ganska hjälte nu, är inte han?

Det är fel för det brutna
"orsaka Gud har talat
Det är fel för de glömda länderna
Deras döttrar och deras söner

Med vapen och tasers
Dölj alla rakapparater
Tjocka staplar så att de inte kampen
Nu kan vi sova gott ikväll
Nu kan vi sova gott ikväll
  

Vilken poesi! Det är ju så man blir tårögd! (Av skratt)

Amanda Jenssen, Ny Teknik och ny teknik

Nu skriver tom Ny Teknik om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen): http://www.nyteknik.se/nyheter/ledare/article351215.ece Dagens ledare handlar om att Amanda Jenssen är mer känd än Håkan Eriksson. Håkan Who?????

Ny teknik testar även Google Translate (en webbaserad översättare typ Babelfish) med en text av Ulf Lundell. Det blir ganska kul. Här kommer en festlig översättning av min text från igår, först från svenska till engelska:

Amandas presence and empathy (as opposed to Thore Skogman) provides perhaps the feeling that one is selected, or that it means something to Amanda at the time. The fact that we are talking about a meeting between the people and not just a nervous fans, which extends up a disc. Once thought I become assistant and then told the teachers to the profession is or should be about meetings between people. For the sick, it is also perhaps the only human meeting on the day. For fanset, it is perhaps the only meeting of the idol in life. Then this moment is not destroyed by the cynics call "you need idol idol, but do not need you ', a fundamental inequality.

This is precisely why it is so heartwarming to see equality in Amandas meetings with large and small fans. We hope that you have seen the clip of the child and morbrodern, as I recommended?

When I met Amanda, it was a somewhat middle-aged begåvningshandikappad Monday in the queue. He was a little nervous and sat on and off the hat all the time. Amanda took him just as she responded to all the others. Young and old, cool and ocoola, with or without disabilities, were treated with the same warmth and respect. Such a response should be obvious, but in the neo-liberal society valued people look for their brand and how much cooler they have to infect one. That is the reality - and it has perhaps always done.
  
"How much cooler they have to infect one" är ju stor poesi. Ännu roligare blir det om man översätter engelskan till finska: Amandas läsnäoloa ja empatiaa (vastakohtana Thore Skogman) säädetään, ehkä tuntuu, että yksi on valittu, tai että se tarkoittaa jotain Amanda kerrallaan....

Finskan till norska: Amandas, og tilstedeværelsen av empati (i motsetning til Thore Skogman), gir kanskje den følelsen av at en har blitt valgt, eller at det betyr noe for Amanda på en gang....

Norskan till franska: Amandas, et la présence de l'empathie (par opposition à Thore Skogman), offre peut-être le sentiment que l'un a été sélectionné, ou que cela signifie quelque chose à Amanda à la fois...

Och franskan  tillbaka till svenska (hela stycket):

Amanda och förekomsten av empati (i motsats till Thore Skogman), ger kanske en känsla av att du har valt, eller att det betyder något för Amanda på en gång. Det faktum att vi talar om mötet mellan människorna och inte bara nervös, fläktar, upp till plattan. När du trodde att jag blivit assistent, sedan lärt sig att lärare i yrket är eller bör vara, om möten mellan människor. , Syke, det är kanske också det enda réunion människor i dag. För fansen är detta kanske den enda mötet i idol i livet. Sedan den tiden har inte förstörts av cynikerna kallar "du behöver idol idol, men vi behöver inte er, en grundläggande ojämlikhet.

Klart som korvspad, eller hur? Ni förstår principen, nu testar vi med Amandas lyrik. så här blir For the sun efter en översättning till svenska:

För The Sun

Det har varit fyra år sedan jag såg havet
Det har varit fem nätter sedan jag höll din hand
Det har varit evighet sedan vi pratade hela natten igenom
Det har varit alltför länge jag behöver förstå

Så berätta för min kärlek jag lämnar jag måste hitta något att tro på
Berätta min kärlek jag lämnar, för solen, för solen
En ny dag har börjat

Det har varit fyrtioo nätter och fyrtio dagar sedan jag sa att jag älskade dig
Det tog mig två veckor att förstå
Men jag bara hålla på att söka överallt efter något sant
Men jag gissar att det hela leder tillbaka till dig

Så berätta för min kärlek jag lämnar jag måste hitta något att tro på
Berätta min kärlek jag lämnar
För solen, för solen och månen och havet
En ny dag har börjat

Oh berätta min kärlek jag lämnar, berätta min kärlek jag måste hitta något att tro på
Berätta min kärlek jag går
För solen, för solen, för solen
En ny dag har börjat

Efter översättning i flera steg blir texten så här. Nu heter sången för övrigt Söndag:

Söndag

Det hade varit fyra år, eftersom jag har sett i havet
Nej, fem dagar innan jag gav min hand
Det hade varit för alltid eftersom vi har pratat om hela natten
Det har varit för lång, och behovet av att förstå

Du kan säga: Jag älskar min ledighet för att söka efter någonting att tro på
Säg mig, jag lämnar min kärlek, sol, sol
En ny dag har börjat

Detta var fyrtioo natten, fyrtio dagar, jag sa jag älskar dig
Detta är för mig två veckor att förstå
Men jag bara fortsätta att leta efter något över den verkliga
Men allt detta leder mig tillbaka till dig

Jag skulle vilja säga till min vänstra sida, jag gotta hitta något att tro på
Säg mig, honung, jag går
Det är solen, månen och solen och havet
En ny dag har börjat

Den kan tala om för mig kommer jag att lämna min kärlek att säga, baby, jag måste hitta något att tro på
Säg mig, går till
Å andra sidan Sun, Sun, Sun
En ny dag har börjat

Översätt själv med Google Translate här: http://www.google.com/translate_t

Amanda Jenssen: Fler recensioner och kärlek

Här är några fler recensioner av albumet Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) :

Östran ger betyget 3: http://www.ostran.se/kultur_noeje/vaender_tv4_ryggen 

Nerikes Allehanda ger betyget  3 och jämför Amanda med Elvis Presley, Johnny Cash och Amy Winehouse. Läs här: http://www.na.se/kultur&noje/rec/rec.asp?id=0&nr=16039

Gefle Dagblad ger Amanda Jenssen betyget en stark 4 (av 6): http://www.gd.se/Article.jsp?article=133633 

Det var recensionerna, nu över till kärleken. En gång i tiden drömde Amandas fans om att få se en glimt av henne på stan. Nu har de fått träffa henne privat, om än bara någon minut och på en signering. Trots detta är det inte många som berättar om mötet med idolen. Jag har en känsla av att mötet kan kännas privat, så man inte vill lägga ut det till allmänt beskådande. Jag sitter ju i glashus och vill inte berätta vad vi pratade om, oavsett hur märkvärdigt det var eller inte var rent objektivt.

Amandas närvaro och empati (i motsats till Thore Skogmans) ger kanske en känsla av att man är utvald, eller att man betyder något för Amanda just då. Att det handlar om ett möte mellan människor och inte bara ett nervöst fans, som sträcker fram en skiva. En gång tänkte jag bli undersköterska och då sade lärarna att yrket handlar eller borde handla om möten mellan människor. För den sjuka är det dessutom kanske det enda mänskliga mötet den dagen. För fanset är det kanske det enda mötet med idolen i livet. Då får detta ögonblick inte förstöras av det cynikern kallar "du behöver idolen men idolen behöver inte dig", en grundläggande ojämlikhet.

Just därför är det så hjärtevärmande att se jämlikheten i Amandas möten med stora och små fans. Ni har väl sett klippet med barnet och morbrodern, som jag rekommenderade?

När jag träffade Amanda stod det en något begåvningshandikappad medelålders man i kön. Han var lite nervös och satte på och av sig mössan hela tiden. Amanda bemötte honom precis som hon bemötte alla andra. Unga och gamla, coola och ocoola, med eller utan funktionshinder, blev bemötta med samma värme och respekt. Ett sådant bemötande borde vara självklart, men i det nyliberala samhället värderas folk efter sitt varumärke och hur mycket coolhet de har att smitta en med. Så ser verkligheten ut - och det har den kanske alltid gjort.

EVERYBODY IS AMANDA

Sedan råkade jag ut för en synkronicitet igen. Jag slank in i närbutiken för att få en burk cola. Tjejen i butiken var från Mellanöstern och nästan overkligt vacker. Det var massor av kajal runt de mörka ögonen och man blev lite knäsvag när hon såg på en och log. När ett gäng tonårskillar släntrade in, förvandlades de på ett ögonblick från flabbande fjortisar till supercoola rapstjärnor. Jag hade inte sett så mycket attityd på ett ställe under hela den veckan. De placerade ut sig lite nonchalant och lät blicken vila på allt utom det de verkligen ville flukta in. En av dem gick fram till disken och sade med den rätta släpiga coolheten: Haru ett kontantkort till comviq för hundra spänn? Som om det var honom totalt likgiltigt huruvida hon hade det eller ej.

Sedan gick en begåvningshandikappad medelålders man fram till henne.

Hon: -nämen tjena Sixten! Du måste komma hit oftare, jag saknar dig! Hur är det?
Han: Jag ska få ny kontaktperson.
Hon. Vad schysst! Vem är det?
Han. Jag jobbar åt honom.
Hon: Vad kul! Vad jobbar du med?
Han: Plockar pinnar och papper.
Hon: Fy fan, vad bra!

Det finns alltså hopp för mänskligheten, trots att politikerna numera försöker sätta normen att slicka uppåt och sparka nedåt.

För att sluta med ett citat av Amanda Jenssen: Alla människors lika värde. I alla syften.

Med kärlek,

Roger Krook
Amanda-evangelist

Herrejestanes, Amanda Jenssen!

Läsarnas Fria Tidning recenserar albumet Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) här: http://www.lasarnasfria.nu/artikel/8457 Recensionen är framförallt positiv till Amanda själv. Den kritiska vinklingen är att Amandas talang hade förtjänat en bättre ljudmixning och en ännu bättre skiva. En intressant synpunkt är att skivan kräver många genomlyssningar innan man begriper den, något jag själv märkt.

SNYGG-ERIK TYCKER AMANDA ÄR GRYM

Att män över 40 och/eller kunniga musikskribenter lovprisar Amanda vet vi. Att Snygg-Erik också gillar Amanda kanske kommer som en överraskning för någon. Läs i Bohusläningen : http://www.bohuslaningen.se/artikel_pm_standard.php?id=373823&avdelning_1=101&avdelning_2=133&avdelning_3=0

PANK OCH FÅGELFRI?

Alla som bor i närheten av Stockholm kan se Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) utan att det behöver bli så dyrt, dvs utan att betala en massa för resa, övernattning och andra artister.

Amanda Jenssen uppträder på Skansen i Stockholm torsdagen den  24 juli 2008, kl 19.30. En ståplats (för vuxna) kostar 370 kronor. Efter "Näktergalen från Sverige" uppträder "Ugglan från Danderyd", om någon skulle vilja stanna kvar och se honom. Allt enligt livenation (se länken Amandas konserter).

PÅ FÅGELFRONTEN INGA SYNKRONICITETER

Amanda Jenssen heter visserligen Jenny i andranamn, men det finns inga bevis för att hon skulle vara döpt efter sin mormors mormors mor, eller att denna kvinna skulle vara Jenny Lind, känd som The Swedish Nightinggale och 1800-talets främsta svenska sångerska. Bara så ni vet.

DAGENS AMANDAISM

Amandaism.se (se fast länk på min förstasida) tipsar om ett radioprogram och ett webbteve-inslag. Onsdag 14 maj 6.00 -10.00 gästar Amanda Jenssen Rix Morronzoo. Amandaism påpekar att de fick det här tipset av signaturen Hanna_ på forumet alltomtv.

LT visar "Amanda Jenssen laddar för sommarturné" på webbteve: http://tv.ltz.se/player/play/39925

DAGENS SLOGAN

Jag tycker det är en god gärning att (med humor och värme) ge kända slogans en liten knuff i amandofil riktning. Scientologi och Transcendental Meditation är avklarade.  Idag parafraserar jag den nordamerikanska vapenlobbyns mest kända slogan en liten smula:

I will give up my Amanda when they pry her from my cold dead fingers.


Amanda Jenssen älskar alla barnen, alla barnen på vår jord

En ny privatvideo på Youtube visar hur gullig Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) är mot både barn och morbröder. Handlingen i korthet: Det är signering i Sundsvall. Amanda sjunger, skriver autograf till en liten beundrare, skickar en hälsning till fanset Morbror Dick (som inte kunde komma själv) och går för att äta glass.
Se den hjärtevärmande historien här: http://www.youtube.com/watch?v=NGZ_IeWzluY


Apropå kärlek, så har tonen på diskussionsforumet Alltomtv blivit mer kärleksfull (amandofil). Förr hängde det en del amandofober där och jag ville inte länka till sånt. Nu funderar jag på att länka och bjuda på lite pagerank...

Ljuset lyser i mörkret och mörkret har icke makt därmed. Kärleken ska segra över hatet. Across the Universe. Jai Guru Amanda!

Amanda Jenssen short stories 3

Tjena alla amandofiler! Dags för en ny upplaga av lite amandahistorier. Här är en novell ur ett större inlägg och båda delarna av Swing it, Amanda! (på min nya blogg) Mycket nöje!


AMANDA JENSSEN I "SJUKT PÅ SJUKAN"


Amanda Jenssen: Hej, är du läkare här?

Sjukhuspräst: Nej.

AJ: Du har satt skjortan bak och fram!

SP: Nej, det är en rundkrage. Jag är sjukhuspräst här.

AJ: Präst? Måste man leva i celibat då?

SP: Bara om man är katolik. Jag är protestant och har faktiskt åtta barn.

AJ: Åtta barn? Då borde du ha satt kalsongerna bak och fram också!Läkare: Amanda Jenssen! Amanda Jenssen!

AJ: Sluta gå omkring och skrika mitt namn. Jag går inte omkring och skriker ditt namn.

L: Amanda Jenssen? Fröken kan komma in nu.

AJ: (skriker i stetoskopet) HEJ DOKTORN! Ha ha.

L: Öronproppar! He he.

AJ: Vattenpistol! Hi hi!

L: (torkar vattnet av glasögonen) Ho ho, fröken tycks ju åtminstone vara pigg och vaken.AJ: HR-chefen skickade hit mig på en gratis hälsokontroll. Ser jag frisk ut?

L: Jadå. Låt mig lyssna lite på hjärtat...Oj det var väldigt vad det tickar på!

Väckarklocka: RRRRRRING!

AJ: Väckarklocka i vänster bröstficka! Ha ha.L: Hör ni bra?

AJ: Vad?

L: HÖR NI BRA?

AJ: Inte förut, men sedan köpte jag en hörapparat på Konsum och nu hör jag perfekt.

L: Det var fantastiskt. Hur mycket kostade den?

AJ: Kvart över tolv!


L: Då ska vi testa synen. Kan fröken se vad det står på nedersta raden på bokstavstavlan där borta?

AJ: Tryckt hos Medi-tryck AB, Malmö.


L: Nu ska jag göra en okulärinspektion av fröken, men det är inget farligt.

AJ: Inte?

L: Nej, jag ska bara fälla ner den här spegeln framför ögat och titta på er genom hålet.

AJ: Vad ser doktorn?

L: Det ser inte alls bra ut. Svårt fall av idioti.

AJ: Verkligen?

L: Ja, ni är helt enkelt vad man kallar en komplett idiot.

AJ: Men doktorn! Du har den där spegeln bak och fram! Du har tittat på dig själv hela tiden!

Ständigt denna Amanda Jenssen

Nu finns det plötsligt hur mycket som helst att se, höra, läsa och skriva om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Och det är förstås precis så det ska vara.

I bloggportalen.se finns en lista som visar de populäraste sökorden. De är ofta en smula oväntade, som "hasch" och "gummistövlar". Mindre förvånande är att "Amanda Jensen" (sic!) nu är nummer 7, mellan Blondinbella och Carolina Gynning. Den felaktiga stavningen av Jenssen antyder att det är nyblivna amandofiler som söker.

Amanda Jenssens album Killing My Darlings ligger idag på ituneslistans första plats.

Ett inslag i capuccino på Sveriges Radio finns här:
http://www.sr.se/webbradio/settings.asp?doSettings=1&type=db&Id=1150156&BroadcastDate=&IsBlock=0
Amandaism tipsade (som vanligt alltså, höll jag på att skriva) om det här och påpekar att Johnny BG i sin tur tipsade dem.

Min husläkare får sista ordet:

"Varje dag, över hela världen, fortsätter amandofilin att växa och detta av en enda anledning: Den fungerar."
Dr Eberhard Slugh

Kritisera kritikern, recensera recensenten!

Det är mer rätt än någonsin att gilla Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Om Amanda har varit en popdokusåpabrud, så är hon numera en nyskapande och kompetent sångerska och låtskrivare. En stor del av det som skrivs handlar just om att Amanda INTE är en idoldeltagare längre. Man kan inte bygga en livslång karriär på förra årets talangjakt och Amanda har påpekat att hon försöker bli av med idolstämpeln. Detta har ibland vinklats som att Amanda föraktar Idol, vilket hon sedan dementerat. Idol, med en eller två miljoner tittare på bästa sändningstid varje fredag, var en fantastisk promotion och en genväg till rampljuset. Nu har idolstudion tömts och sopats ur för länge sedan och Idol-Amanda bygger varumärke som Amanda-Amanda eller Amanda Jenssen. Klart som korvspad, eller hur?


Kritik är både underhållning och en vägvisare till det som är rätt. Alla vill hänga med och vara inne, men samtidigt uppstår det alltid ett anti-mode. Det är roligt att vara lite tvärtom och därigenom framstå som unik. Den massiva hyllningen av Amanda Jenssen (för det är vad som pågår) innebär att många hakar på och att några ifrågasätter det kultur- och mediafenomen, som geniförklaringen av Amanda Jenssen är. Det handlar egentligen inte om Amanda, utan om kritikerns roll i konsumtions- och mediasamhället. Fredrik Virtanen tycker att ett par recensenter har gett Amanda orimligt bra kritik och det får han förstås tycka. Läs hans inlägg här i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesliv/kronikorer/fredrikvirtanen/article2448767.ab 


Sundsvalls Tidning påpekar helt korrekt att Amanda är hetast på artisthimlen: http://www.st.nu/noje/index.php?action=visa_artikel&id=729508 Amanda berättar att hon gillar att träffa sina fans på signeringar, det blir mer personligt än på konserter. (1) Dessutom säger Amanda att hon vill slå igenom utomlands, särskilt i USA.


Sundsvalls Tidning har även en recension av Killing My Darlings, med betyget 3: http://www.st.nu/noje/recensioner.php?action=visa_artikel&id=729080 Ett citat: "Samtidigt är Killing my darlings den överlägset roligaste plattan som nån Idol-artist gett ut."

1= Och dessutom: Mamma, man får krama henne!


Det kommer ännu mer Amanda Jenssen!

Som sagt, det är ingen måtta på hur mycket Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) det är i media nu. Här är en del material, som jag inte redan tagit upp:

Amanda Jenssen sjunger Amarula Tree live i teve 4 nyhetsmorgon. Notera det fina blåset. http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.424725


Intervjuerna blir ju lite upprepningar, eftersom de handlar mycket om att Amanda lämnat Idol bakom sig och skapar egen musik nu. Men visst är det fantastiskt att media översvämmas av intervjuer, eventuella upprepningar tar man gärna på köpet. Trots lysande recensioner har Amanda flera gånger sagt att hon är rädd för att läsa negativa saker om sig själv och tex aldrig skulle googla sig själv. Hon gillar inte heller att folk lägger sig i hennes privatliv eller skriver sina sexfantasier om henne. Observera att Amanda även har slutat prata om sitt civilstånd, så den delen av sitt liv vill hon få ha ifred. (Jag tror inte kändistidningarna kommer att respektera det, men allt kan ju avfärdas som rykten om Amanda Jenssen varken bekräftar eller dementerar.)

Däremot tycker hon det är roligt att uppmärksammas som artist av sina fans, även om det blir hur nördigt som helst. Jag hade liksom allt det där på känn och behöver inte göra några förändringar i mitt skrivande om Amanda Jenssen. (He he he.)


Här är två radiointervjuer , som Amandaism tipsat om:


Mix Megapol, klicka fram rätt program: Lyssna igen, Äntligen morgon, 08-05-09, 8.00 - 9.00, spola fram 4.20:
Här är länken till Mix Megapol, ett långt och kul program med prat om sprit samt musik unplugged och live: http://webbradio.mixmegapol.se/index.aspx 

Observera att Amanda fortfarande saknar bostad. En gång hade jag en liten mysig lägenhet på Kungsgatan i Stockholm. Om jag hade haft kvar den hade Amanda fått hyra den i andra hand och jag hade sovit i Galne Gunnars allrum tillsvidare. Hans ungar skrattar bara de får se mig och hade nog uppskattat det, men tyvärr är min centralt belägna bostad "gone with the wind". Men någon annan amandofil har väl en barre i stan?

En intervju på NRJ finns här: http://www.nrj.se/sound/13-20080507151248-0.mp3


(Mer) privatfilmer med Amanda Jenssen

Sugen på lite konsert med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen)? Här finns diverse inspelningar med varierande teknisk kvalitet:

Amarula Tree, Eskilstuna  http://www.youtube.com/watch?v=9KoxqGLfas4 
Samma signering, annan fotograf http://www.youtube.com/watch?v=DQDlD2hyD7w
Our last goodbye, Eskilstuna http://www.youtube.com/watch?v=3s7-bU3Xum8&feature=user
For The sun på Releasefesten http://www.youtube.com/watch?v=get6hAw6CLg

Greetings from space, releasefesten  http://www.youtube.com/watch?v=Ce0-IXCQXEg 
Amarula Tree, releasefesten http://www.youtube.com/watch?v=16FJtrxuvsY 
Greetings from space, releasefesten http://www.youtube.com/watch?v=eUyOvhnUPBI 

Tips: Sök Amanda Jenssen på Youtube, gå in på avancerat och sortera efter datum. Då får du de nyaste klippen överst i listan! Nu kommer det nog nytt hela tiden!

Mamma, man får krama henne!

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har träffat sina fans öga mot öga den senaste tiden. Vad händer när man möter sin idol i levande livet? Idoldyrkan skapas ju av spänningen mellan den subjektiva närheten och den objektiva distansen. Vad händer när det objektiva distansen försvinner?

Cynikern (glädjedödaren) säger: Fantasi-Amanda sviker dig aldrig. Hon finns alltid till hands och ställer inga krav på motprestationer. Hon ler mot dig och sjunger närhelst du önskar. Vakna upp, drömmare! Du älskar någon som inte finns i verkligheten! Mo ho ho ho haaaa! (Ondskefullt skratt.)

De senaste dagarna har fansen kunnat möta Amanda Jenssen öga mot öga och ha hennes fulla uppmärksamhet, om än blott för en minut. Idolen bryr sig om dig lika mycket som du bryr dig om idolen. En ovanlig situation i relationen till en idol!

Den första idol jag träffade i verkligheten var Thore Skogman. Han skrev autografer på ett EPA-varuhus. Jag var bara cirka tio år, men tyckte ändå jag genomskådade honom. Den på scenen så glade och positive Thore verkade bara trött och irriterad när fansen tryckte på. Han skrev under tystnad och utan att titta upp. -Nu verkar han inte så glad, sade jag skadeglatt. Som Hep Stars-fans kunde man ju inte digga Thore Skogman!

Skulle den verkliga Amanda Jenssen motsvara förväntningarna på fantasi-Amanda? Jag var nyfiken på ryktena om anmärkningsvärda nivåer av värme, empati och närvaro. Framförallt ville jag få möta de mytomspunna rådjursögonen i verkligheten.

Fansen i den långa kön (någonstans i Sverige) motsvarar fördomarna om Amanda Jenssens hardcorefans: Tjejer under tjugo, män över fyrtio och några kvinnor i trettioårsåldern. Jag ställer mig sist i kön, för det finns ingen annan ledig plats. Vakter och avspärrningar håller ordning på fansen, försök inga dumheter här! 

Amanda ser avspänd och sval ut, barbent med kort kjol i den tidiga sommarvärmen. Amandas kollega Sibel kallas sparven från Makedonien. Jag hade väntat mig talgoxen från Skåne. Till min förvåning verkar Amanda inte alls liten, spröd eller bräcklig. Hon är ganska lång och utstrålar styrka och stabilitet.

-Mamma, man får krama henne! utropar en 8-årig flicka lyckligt. Visst får man krama Amanda Jenssen, åtminstone om man är en liten flicka. Amanda lyfter upp en liten flicka i knät och kamerorna blixtrar. Amanda älskar ju alla barnen, alla barnen på vår jord. En lite större tjej vill bli fotograferad med sin idol. Amanda lägger armen om henne och ler mot fotografen. Tjejen gör peace-tecknet och kompisens kamera blixtrar. Sedan vill en liten flicka i 30-årsåldern bli fotograferad med Amanda och det är klart hon får det. Amanda lägger sin arm runt hennes axlar. Någon till höger lyfter en kamera. Blixtsnabbt vänder sig Amanda dit och håller posen tills den nervöse fotografen är klar.

Det verkar som om debutanten Amanda Jenssen aldrig gjort något annat än kramat fans inför fotografer. Varje individ får Amandas fulla uppmärksamhet. I nästa ögonblick pratar hon glatt med en man i 65-årsåldern. Den osannolikt axelbrede vakten framför Amanda släpper fram fansen ett i taget och Amanda verkar inte ett dugg stressad, trots den långa kön. Amanda lever upp till förväntningarna om empati, värme, närvaro och generositet. Det är ljusår från Thore Skogman!

Det allra märkligaste är att Amanda Jenssen utstrålar en så vänligt självsäker, självklar auktoritet. Det må låta löjligt överdrivet, men jag har bara upplevt samma känsla en gång tidigare, när jag hade förmånen att träffa en av världens mest respekterade vishetslärare. Man väntar sig inte att en 19-årig debuterande popsångerska ska matcha en sådan persons karisma. Men det gör Amanda.

Så blir det min tur. Varsågod, säger vakten och släpper fram mig, som om han stod i dörren till Stureplans mest svårintagliga inneplejs. Jag går fram till den alldeles verkliga Amanda och säger hej. Inom någon minut kommer jag att veta huruvida hon är en bluff eller inte. Detta är sanningens ögonblick.

Amanda ser mig djupt i ögonen och säger något, som förändrar mitt liv för alltid. Det tog henne exakt tre sekunder att övertyga mig. Verklighets-Amanda var inte lika bra som min Fantasi-Amanda. Hon var mycket bättre, så mitt liv förändrades alltså till det bättre!

OCH HUR VAR DET DÅ MED NÄRVARON I BLICKEN????

Amanda Jenssens ögon är inte varmbrunt mjuka som hindens. (Eller heter rådjurshonan get?) De är mörkt, mörkt blå och blixtrar. Innan jag tar min CD och går tittar jag efter en gång till, för säkerhets skull. Jodå, de blixtrar som om himlens alla stjärnor fanns i dem.

Men det borde jag ju ha vetat. HKH Prins Carl-Philip vet förstås vad han talar om! (Kolla själv i amandanovellen "Månsken över Texas".)

Jag avslutar med att travestera en klassisk filmreplik:

-Ser du månen över Spyken?
-Don´t go for the moon, Amanda. You got the stars.

Amanda Jenssen i radio och teve

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har varit med i media på sista tiden, sanna mina ord. Här är lite fler exempel.

Amandaism tipsar om massor med amandagodis. Först Nyhetsmorgon på tv4.se. Med manskör!

Our Last Goodbye http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.424720&renderingdepartment=2.757
Intervju http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.424722&renderingdepartment=2.757

Men det är inte allt!

Radio Godmorgon Skåne: http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1149278&BroadcastDate=&IsBlock=0
Amanda i teveprogrammet Bobster: http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=84471&a=1137739&lid=is_search527895&lpos=0 

Men det är inte allt!

Amanda var ju med i P3 Star. Kan höras på sr webbradio här: http://www.sr.se/webbradio/?type=latestbroadcast&Id=2907&BroadcastDate=&IsBlock=1  Efter 4 och 20 minuter.


Men det är inte allt!

Picknick på webb-teve: http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=524614
På amandaism (se länk) finns länkar till ännu mer radio och bilder, det får räcka för tillfället!

På youtube finns en privatinspelad video från releasefesten. Den tekniska kvaliteten är dålig, men vilken känsla! http://www.youtube.com/watch?v=eUyOvhnUPBI

Jomenvisst, fler bra recensioner åt Amanda Jenssen!

Okej, då ska vi se vad dagens skörd ger, när det gäller recensioner av Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Det känns idag helt overkligt att någonsin ha haft diskussionen att det händer för lite i media på amandaområdet. Eller hur?

Borås Tidning (betyg 3) http://www.bt.se/noje/recensioner/amanda-har-rosten-men-tappar-traden(626585).gm kritiserar låtvalen, men lovprisar Amandas röst.

Hallands Nyheter (betyg 4) är en snäll och vänlig recension: http://www.hn.se/m_recension_etta.php?id=937599&avdelning_1=106&avdelning_2=179 Ett citat:

"Den spruckna sången är en av anledningarna till att Amanda Jenssen har mer personlighet än resten av Idol-deltagarna tillsammans. Men här visar hon dessutom, som i "Numb", att hon kan sjunga sammetslent om hon bara skulle vilja."

Piteå Tidning (betyg 3 ): http://www.pitea-tidningen.se/noje/artikel.aspx?ArticleId=3738389 Riktigt vänlig, avslutar med att det känns som början på en mycket lovande karriär.

Västervikstidningen (betyg 3) skriver om en förbluffande bra debut: http://www.vt.se/kultur/musik/musikartikel.aspx?articleid=3606137

Allehanda.se (betyg 3) kallar KMD förbluffande bra och förbluffande okommersiell: http://allehanda.se/avdelning/noje/25942

Punkt Se (betyg 2) http://www.webbkampanj.com/weblisher_autopubl_workdir/punktse/GB/GB20080507/ är undantaget som bekräftar regeln, det är ingen hyllning. Ändå beskrivs Amanda som fullt kompetent. På samma uppslag (sid 20), finns en intervju med Amanda.

Grattis Amanda Jenssen: Full pott i Dagens Industri!

När Jan Gradvall recenserar Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) åt DI Weekend, förväntar man sig något alldeles extra. (Se tidigare inlägg om hyllningen i tidningen Café.)

Självklart får den blonda ängeln full pott (fem poäng) och självklart sätts hon på samma nivå som Elvis Presley, bara med kommentaren att hon utvecklats oerhört mycket snabbare som artist jämfört med The King. Det märkliga, tycker jag först, är att recensionen är så down to earth, inga lyriska lovprisningar, inget bombastiskt frossande i Amandas nästan övermänskliga talang och osannolikt kreativa integritet. Inte ens en rad om hur hon fått någon att gråta. (Senast någon sångerska fick mig att gråta var för övrigt 1938, när Judy Garland sjöng Dear Mr Gable. Ja, innan ni-vet-vem trädde in på scenen, alltså. Inom parentes sagt.)

Sedan inser jag varför han skriver så coolt kortfattat: För att det är så självklart att Amanda bara är den hon är, utan kompromisser eller sneglande på vad som anses normalt, möjligt eller passande. Jag upplevde Amandas ödmjukt självsäkra auktoritet som lika självklar, när jag äntligen träffade henne i verkligheten häromdagen. Jag ska återkomma till denna milstolpe i mitt liv, men först försöka återfå greppet om recensionsläget efter gårdagens datorfria vilodag, som jag naturligtvis tillbringade med en påse rostad lök och Killing My Darlings.

Läs recensionen i DI Weekend här:
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fstat%3D0%26ArticleID%3D2008%255c05%255c09%255c283467%26SectionId%3DWeekend%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter%26o%3Dsp4


En kul grej är att en recensent på Expressen, den ende som gett Amanda en halvbra recension, var tvungen att lyssna igenom albumet en gång till efter den tunge Gradvalls fempoängare, för att kolla om han själv missuppfattat den av alla andra så lovprisade musiken. Alla får tycka som de vill, men vi tackar för den ödmjuka gesten. Trots att recensionen i DI inte räknats med ännu, så visar mätarna på kritiker.se (se länk Amandas Recensioner) att Killing My Darling (naturligtvis) fått de bästa recensionerna i maj och bland de bästa under hela 2008. Jag hoppas verkligen att Amanda Jenssen njuter maximalt av den här hyllningskören!

Själv har jag drabbats av någon slags glädjechock eller Amanda-överdos och i princip bara kunnat smälta Greetings From Space riktigt hittills. Resten av albumet kräver mer lyssning innan jag kan greppa dess storhet. Dock kan jag varmt rekommendera recensionen på amandofilen Emilie of Oskarshamns blogg, där hon går igenom låtarna en i taget. Läs själv här: http://emiliekilstrom.blogg.se/1210374211_skivrecension_killing.html

Självklart är albumet Killing My Darlings med Amanda Jenssen fortfarande etta på itunes albumlista. Vad hade ni väntat er?

Se Amanda Jenssen i musikvideon "Amarula Tree"

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) spelade ju in en video till singeln Amarula Tree häromdagen. Nu har denna musikvideo haft världspremiär på tv4.se. Videon med Amanda åkande vespa finns här: http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.421969 Det finns mer video med Amanda Jenssen på tv4.se, skrolla ner sidan så finns en bild på henne och länkar.

Amanda Jenssen etta på albumlistan itunes

Ville bara påpeka att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) med albumet Killing My Darlings ligger etta på itunes albumlista idag!

(hysteriska applåder)

Amanda Jenssen - kritikerrosandet fortsätter

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) har all anledning att jubla i dessa dagar. Hennes debutalbum Killing My Darlings bemöts med stor respekt av kritikerkåren och ofta blir det rena hyllningar. Här är lite nytt för idag:

HD: http://hd.se/noje/skivor/2008/05/09/hon-var-en-udda-faagel-i-idol-men/ Amanda jämförs med bla Amy Winehouse och Weeping Willows. Albumet ligger helrätt i tiden, säger rubriken.

NWT ger betyget 3: http://www.nwt.se/ArticlePages/200805/08/20080508172011_747/20080508172011_747.dbp.asp Amanda kallas en svensk, drogfri och blonderad Amy Winehouse.

Värmlands Folkblad ger betyget 4: http://www2.vf.se/vf/docs/visa_rec.asp?skivrec=true&artikelID=2405 Så här hyllas Amanda:

"Kill My Darling är ett album gjort med snille och smak, där slutresultatet inte kan kallas för annat än sensationellt.
Men tänk, vilka krav som nu kommer att ställas på skiva nummer två.
Det känns som om Amanda Jenssen har vad som behövs för att klara dem.
Och världen väntar runt hörnet."

Man blir nästan lite tårögd av att läsa recensionen i Smålandsposten (Betyg 4):

"Killing my darlings är så amerikansk och 50-talsdoftande så hjärtat nästan spricker. Det är bara att blunda och plötsligt hamna i Memphis. Tänk tidiga Elvis, tänk Billie Holiday, tänk Ella Fitzgerald. Det känns gammalt, äkta och avigt vackert."

"Amanda Jenssens röst är en sådan som får alla att bli gröna av avund. I so far away är den så jävla bra så jag börjar gråta."

Läs Smålandspostens recension här: http://www.smp.se/noje_o_kultur/skivor/amanda-aker-till-memphis(629101).gm

Ikväll kl 17.00 finns Amanda Jenssen på Åhléns City i Stockholm.


Stockholm City ger bra recension till Amanda Jenssen!

Stockholm  City ger Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) betyget 3. Skivan kallas en imponerande start. Ett fint citat:

"Här finns såväl spröda Vanessa Paradis-toner och 60-talssoul som studsig Gwen Stefani-känsla. Men det är framför allt i de lugna stunderna som Amanda Jenssens röst kommer till sin fulla rätt. Som i balladen "So far away" där hennes stämma lyfts upp av varma stråkar på ett bedårande sätt."

Läs recensionen i Stockholm City här:  http://stockholm.city.se/noje/2008/05/06/Jenssens_debut___en_lovande_start/

För att summera recensionerna (se de senaste inläggen): Kritikerkåren är imponerad och Amanda Jenssen har inte fått en enda riktigt negativ recension. Snittbetyget hamnar över medel och många olika positiva sidor hos Amanda och hennes musik lyfts fram i recensionerna. I likhet med Amanda själv (och undertecknad) tycks många tycka allra bäst om Greetings From Space.

Frk Jenssen har alltså gjort det igen. En formidabel succés, som tagit alla med storm. Gratulationer till 2000-talets mest originella och begåvade svenska sångerska!

Ännu mer bra recensioner för Amanda Jenssen

Dagens Nyheter recenserar Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Betyg 4. Fredrik Strage, en kunnig snubbe som bla skrivit den utmärkta boken "Fans", definierar musiken som soulrock. Så här beskriver han Amandas röst:

"Lyckligt­vis har man inte polerat hennes läckert halvspruckna röst. När den är som bäst känns det som om Amy Winehouse har dött, reinkarnerats och blonderats."

Läs recensionen i DN här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=767581

Ystads Allehanda ger Killing My Darlings betyget 3: http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080507/SKIVOR/130731911/1228/RECENSIONER 
 

Amanda Jenssen får mer bra recensioner

Idag fortsätter den massiva publiciteten kring Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Det är skivrecensioner, webbteve, intervjuer och artiklar om releasefesten. Det här hittade jag mitt på dagen den 8 maj.

En intervju i Expressen säger att den ständigt geniförklarade sångerskan blir ledsen av de negativa saker som trots allt skrivs om henne. Därför googlar Amanda Jenssen, i motsats till många "mediekåta" kändisar, aldrig sig själv. Tio positiva saker kan förstöras av en negativ sak.  Jag förstår faktiskt hur hon känner sig. För ett tag sedan brukade jag föreläsa och fick då läsa kursutvärderingarna. På en skala från ett till fem brukade jag alltid få ungefär fyra komma fem och det var ju helt okej. Problemet var att en del skrev personliga kommentarer. En enda lite negativ kommentar fick mig att glömma de fyrtio positiva i publiken och fundera på vad det var för dum djävel som skrev en massa skit. Därför började jag köra kursutvärderingarna i papperstuggen utan att läsa dem. Ögonkontakten och feedbacken under föreläsningarna räckte för mig. Jag började åka runt och föreläsa när jag gick i nian, så jag visste redan allt jag behövde veta om mina bra och dåliga sidor på scenen. Men stående ovationer är alltid kul för en känslig konstnärssjäl! 

Läs intervjun med Amanda här: http://www.expressen.se/noje/1.1152675/hon-har-trottnat-pa-idol

Expressen har även en intervju i webbteve: http://www.expressen.se/webb-tv/index.html?serialid=10159

Expressen har en något märklig artikel om Amandas debut med sitt band, på releasefesten. Amanda sjunger omkull vem som helst och Greetings From Space var bra, men "så enkelt är det inte". Läs här: http://www.expressen.se/gamlanoje1/2.486/1.1152691/upp-till-bevis-amanda-men-sa-enkelt-ar-det-inte

Sydsvenskan har en artikel om releasefesten: http://sydsvenskan.se/lund/article321298.ece

Den ledande IT-sajten IDG har en artikel om Amanda-telefonen, som ett sätt att främja laglig nedladdning. "Hetare artist får man leta efter just nu".  http://www.idg.se/2.1085/1.160196

HD har en riktigt rolig artikel om Amarulaflaskan: http://hd.se/noje/goran-holmquist/2008/05/08/om-att-smoerjas-paa-danska-foer-ju/

Signaturen "Amanda" tipsar om att en del av bilderna och intervjun i Café finns här: http://www.cafe.se/?id=644858 Det aktuella numret av Café kan både köpas som papperstidning och laddas ner digitalt, vilket förstås är framtidens melodi. Innan de inskannade bilderna från papperstidningen fått någon större spridning visar tidningen dem på sin sajt, som lockbeten. Mer sånt, tycker vi! (Själv köpte jag tidningen i butik första dagen och måste nästan nypa mig i armen, för att kolla att jag inte  drömde. En blivande klassiker!)

Om man får recensera recensioner, så är den här riktigt bra. Dalarnas Tidning ger Killing My Darlings fyra dalahästar, betyg 4: http://www.dt.se/noje/skivor/article309360.ece  Ett ljuvligt citat:

"Albumet spänner över 30-talsdaterad gangsterjazz, smäktande 50-talsballader, motowngung och samtida pop. Gapiga körer blandas med vilt blås och Amandas yviga sång lyfter lyssnarens humör till oanade höjder. Det är party med klackarna i taket. Men det är också prickiga klänningar, brylcreme och ömma kärleksmöten i baksätet på en Oldsmobile av 1955 års modell."

Temat med tidsresor finns i flera recensioner (se gårdagens inlägg) och antyder att Killing My Darlings kan fungera på de mest oväntade ställen, från de svartklädda kulturpersonligheternas fina salonger till baksätet på en raggarbil. Folk hör sin älsklingsmusik i Amandas sånger. Några hör Tom Waites, några 30-talsjazz, några Elvis och Moon river. Amanda själv har inga fördomar och älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Och vi älskar henne!

Amanda Jenssen hyllas i recensionerna

Först det vi väntat på: Vilka recensioner får Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) för sitt debutalbum Killing My Darlings (KMD)? Recensionerna är genomgående positiva, ibland direkt hyllande. VAD HADE NI VÄNTAT ER???

He, he, än lever den goda smaken i vårt avlånga land. Betyget ligger över medel och olika sidor av Amanda Jenssens konstnärsskap lyfts fram av olika recensenter. Alla kan inte gilla allt, men de flesta är imponerade av den fd idoldeltagarens debutalbum. Musiken kan ändå inte kallas kritikerrosad i betydelsen smal eller svår, så man kan nog gissa att KMD även kommer att sälja bra. Ni kommer väl ihåg Billy Butts profetia om att Amanda ska ta hem de mesta på nästa Grammisgala? Om Billy har slagit vad om saken tror jag inte han behöver känna sig särskilt orolig...

Klicka på länkarna nedan och njut. Häng inte upp er på enstaka lite reserverade uttalanden, det här är as-asbra recensioner för en debuterande 19-årig tjej, som dessutom lätt automatiskt hamnar i Idolfacket, något som recensenter inte direkt är imponerade av. Många skriver att KMD är bra TROTS Amandas bakgrund i Idol, att det är hennes första album, hennes låga ålder och att hon skrivit det mesta själv. Det är menat som komplimanger, även om vi amandofiler för länge sedan insåg att hennes viktigaste konkurrensfördel var just egna låtar. Normalt, om det hade varit någon annan, borde det inte ha varit så här bra. Men nu var det inte någon annan, utan 2000-talets mest originella och begåvade svenska artist! Även kallad The Queen. (Anmärkning: Amandas musik kallas ett kärleksbarn med Elvis "The King" Presley.)

Jag hoppas Amanda suger i sig allt beröm. Hon förtjänar det som fan.

Aftonbladet: Betyg 4 http://www.aftonbladet.se/nojesliv/musik/recensioner/article2414835.ab

Expressen: Betyg 2 (4?) http://www.expressen.se/noje/recensioner/skivor/1.1150818/amanda-jensen-killing-my-darlings

Corren: Betyg 4 http://www.corren.se/archive/2008/5/7/jpfbahfcl60ry51.xml

Göteborgs-Posten: Betyg 4 http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=541&a=418800

Uppsala Ny Tidning: Betyg 4 http://www.untfredag.se/avd/1,,MC=15-cat=245-AV_ID=751556,00.html

Sydsvenskan: Betyg 4 http://sydsvenskan.se/nojen/article320905.ece

Metro: Betyg 3 http://www.metro.se/se/article/2008/05/06/22/1236-45/index.xml

Groove: Betyg 3 http://www.groove.se/site/recension.asp?recId=2025&mediumId=1

Kristianstadsbladet: Betyg 3 http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?
AID=/20080507/SKIVOR/2647032/1174/NOJE


Svenska Dagbladet: Betyg 3 http://www.svd.se/kulturnoje/musik/artikel_1220757.svd

Sonic: Betyg 7 http://www.sonicmagazine.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2267&Itemid=85


AMANDA SÖKER BOSTAD

I Aftonbladet berättar Amanda att hon snart saknar bostad, mitt i skivsläppshysterin. Se intervjun i webbteve här:
http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article2409843.ab  Som jag skrev häromdagen, vill någon ha en 19-årig icke rökare med goda referenser som inneboende?


AMANDA JENSSEN REGERAR I UPPSALA

Läs själv här: http://uppsala.expressen.se/nyheter/1.805263/amanda-jenssen-regerar-i-uppsala


TRÄFFA AMANDA

På den officiella hemsidan står det idag att Amanda "signerar och träffar fansen" på dessa ställen:

7/5 Lund, Skivlagret, kl 17.00
8/5 Göteborg, Rockhouse, Kungsgatan 38-40, kl 17.30
9/5 Stockholm, Åhléns City, kl 17.00
10/5 Södertälje City, kl 12.00
10/5 Eskilstuna, Tuna Park kl 15.00
11/5 Sundsvall, Birtsa City Köpcentrum, kl 15.30


Amanda Jenssen småpratar med sina fans

Jag hann bara skriva (se förrförra inlägget) att Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) kunde förväntas kommunicera med sina fans, så började hon chatta på msn. Det var inte så oväntat, men roligt ändå. Mer sånt, tycker vi! Chatten handlade om det mesta från Amandas hår och kläder till hennes musik och livsfilosofi. Många svar hade vi hört förr, en del var mer oväntade.

Amanda frågade om någon vill ha henne som inneboende, men det måste höra till kategorin för bra för att vara sant, tänkte nog fansen. Amanda antydde att hon funderade på att flytta tillbaka till Lund, men vi i Kgl Huvudstaden hoppas förstås att hon börjar trivas bättre här och stannar kvar hos oss i musikindustrins Mecka.

Amanda berättade att Elvis var hennes största Idol när hon var liten, att hon gillar allt Elvis gjort, men mest de tidiga låtarna och att hon just nu har låten King Creole i bakhuvudet. Om hon fick tillbringa en dag med vem som helst skulle hon välja Elvis, som han var på sextiotalet. Kopplingen Amanda-Elvis (The Queen and The King) bara växer och växer just nu!

Precis som Elvis färgar ju Amanda sitt hår. Hon uttryckte sig lite mystiskt och sade att hon en dag bestämde sig för att bli blondin på heltid. Några tips för att få lika vackert hår som Amanda fick vi inte, frånsett att "borsta det och sådär". Amandas favoritplagg just nu är en rosa pyjamas (!). Amanda sade också att hon inte har någon speciell inspiration för sin klädstil och att hon inte följer några ramar eller bryr sig om märken och inköpsställen. Hon köper bara de kläder hon gillar. Sveriges nya stilikon får det att låta enkelt!

Amanda får inspirationen till sina låtar från egna eller andras erfarenheter, eller från saker i omgivningen. Ibland kommer låtarna bara ut genom henne, som om de väntade på att någon skulle skriva dem. (En framstående jojkare beskrev sitt skapande på ett liknande sätt för mig. Jojken bara kommer, hemligheten är att inte försöka komponera, dvs "om man inte tänker så brukar det gå skitbra".)

Musiken är Amandas arbete och fritid. Att skapa saker hon är nöjd med är meningen med livet för Amanda Jenssen. Amanda förklarade även hur hon använder rampfebern som ett sätt att ladda, innan hon går upp på scenen. Amanda säger alltså ungefär det man väntar sig från en konstnär, med ett enormt behov av att få uttrycka sin kreativitet. Amanda har alltid velat få ett kreativt yrke och skrev sin första låt när hon var sju. De senaste åren har hon "snöat in" på musik som sitt kreativa uttrycksmedel.

Till slut svaret på min viktigaste fråga: Amandas egen favorit på KMD är Greetings From Space. Det känns väldigt stort att Amanda och jag har samma favorit! (Se tidigare inlägg.) I denna berusade (av musik) stämning avslutar jag härmed detta inlägg.

Amanda Jenssen och KMD hyllas i GP!

Här var det full fräs i nyhetsflödet med anknytning till Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) ! En ny recension av Killing My Darlings i GP är riktigt läsvärd: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=208&a=418800&ref=puff

Johan Rylander ger inte bara betyget fyra av fem, utan skriver dessutom en hel del snälla saker. Till att börja med är han glad att Amanda inte vann Idol:

"Men i stället fick Amanda tid. Tid att skriva, tid att utvecklas. För talangen har hon själv - och debutalbumet Killing my darlings visar det. Det är en bra debut. Tja, till och med chockerande bra debut. Amanda har lyssnat massor på en artist som Elvis och skapar nåt slags musikaliskt kärleksbarn med honom, ett antal år senare.  "

Vad säger man om så fina ord? Det är tydligen inte bara jag som hör ekot av Elvis i Amandas musik. (Se gårdagens inlägg.) Dessutom är det inte fråga om nostalgi eller elvisimitation utan ett kärleksbarn, resultatet av en korsbefruktning mellan The King och The Queen. Inte ett öga är torrt.

Underbart.

Underbart är kort? Nej, så här slutar recensionen:

"Där-emot är jag säker på att hon kommer att toppa försäljningslistan ett bra tag framöver. Och det är, varken mer eller mindre, välförtjänt. Dessutom kommer Skånetjejen att ha en karriär som sträcker sig bra långt bortom bäst-före-tiden på ett talangjakts-program ..."

Amanda Jenssen i raketform

Skivbolaget har lagt upp smakprov från Killing My Darlings med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) på Youtube: http://www.youtube.com/user/AmandaJenssenTV Jag kollade igår kväll och blev lite besviken när det inte fanns något nytt där, men idag har AmandaJenssenTV (dvs Sony BMG)  återställt mitt förtroende för deras förmåga att navigera på senmodernitetens kaotiska hav. Laglig provlyssning gör att man slipper piratkopiera om man bara är nyfiken eller inte har pengar just då. I första hand är det naturligtvis reklam och inget annat, men det är ju också bra för alla parter inklusive Amanda själv.

Det är svårt att skriva om musik utan att komma in på piratkopiering och olaglig nedladdning. Att stoppa något på Internet är omöjligt. För några år sedan var pedofilsajter maskerade på olika sätt och stängdes ner med jämna mellanrum. Nu finns det kommersiella sajter (jag har inte sett dem och vill inte se dem) där man kan betala med kreditkort. Om ett kommentarsystem inte skyddas av CAPTCHA (bilden med bokstäver man ska skriva in) översvämmas det av bokstavligt talat tusentals "kommentarer" i form av länkdumpar med reklam för pedofilsajter. Som jag har skrivit förut, om man inte kan stoppa något som 99,9% hatar och föraktar, så kommer man aldrig att kunna stoppa fildelning och piratkopiering. Att politikerna kallar piratkopiering den nya generationens livsstil gör ju inte direkt saken bättre. Piracy- the choice of a new generation.

I mitt fall har det dock motsatt effekt. Tycker politikerna det är coolt med fildelning, så tänker jag inte fildela ens under pistolhot. Man måste ju tänka lite på sitt personliga varumärke!

Därför är det kul med nya, kreativa sätt att använda den tekniska infrastrukturen på ett sätt som gynnar hederligt arbetande artister. Musikvideo och provlyssning på nätet är väl de två första ganska självklara sakerna man kommer på, hur många idéer som helst återstår att kläcka.

Intervjuer i form av videoklipp börjar bli vanliga. Teve-tid är fortfarande dyr, men att slänga upp en videofil på nätet är ju i princip gratis. Det är alltid kul att både se och höra idolen, men det skrivna ordet är inte på något sätt hotat. För ett tiotal år sedan oroade man sig för att CD-rom skulle döda boken. Bokprogram började för säkerhets skull recensera CD-ROM, för att inte hamna på efterkälken. Nu läser vi mer böcker än någonsin och dessutom lyssnar vi på CD-böcker och DAISY-böcker, oavsett om vi har funktionshinder eller bara tycker det är kul med högläsning.

Att få återvända till det förlorade paradiset är en nåd att stilla be om, men tills vidare måste vi leva i det globaliserade IT- och mediasamhället. När vi ändå måste göra det, så kan vi lika gärna försöka göra det bästa av situationen. Med lite tur och skicklighet kan kommunikation via den gällande tekniska och sociala infrastrukturen vara både billig och effektiv. Den ersätter inte konserter, signeringar och fester, men den är ett komplement till mänskliga möten öga mot öga. Jag tycker man ska se det hela positivt och vänta på nästa fräscha grepp av Amanda Jenssen et al. Kanske någon typ av kul dialog med fansen? Amandas videodagbok? Tävling i att mixa om Amandas låtar? Nej, det skulle nog vara ett helgerån, men ni förstår kanske principen? De e ba'tt exempel, Helge!

Man kan även uttrycka det hela lite mer cyniskt: När alla från småbarn till pensionärer bygger varumärken och säljer sig själva via Internet, så vore det extremt märkligt om våra artister inte gjorde likadant. Att vara bra på Counterstrike sägs vara bra för varumärkesbyggandet om man är barn, men det gäller kanske inte artister. Å andra sidan lär ju Amanda vara en hejare på machine gun...

Recensioner av Killing My Darlings finns samlade på kritiker.se: http://kritiker.se/recension.asp?i=45314

Amandas godkända merchandise kan köpas här: http://www.maillot-jaune.com/shop/browse.php?aid=102&rand=133116987

Ännu en intervju med Amanda Jenssen finns i Svenska Dagbladet här: (Publicerad 5 maj kl 20.08, ändrad 6 maj kl 10.11.) http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1213411.svd Amanda berättar bla att hon skrev For The Sun för två år sedan och besvarar därmed en fråga som hållit många av oss vakna på nätterna.

Amandaism tipsar om ett inslag i Kulturnyheterna, efter att själva ha fått tipset av signaturen Gubbegubben på Fanglobes Amanda Jenssen-Forum:
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=3442&a=71521 Spola fram 10 minuter.

Amandaism tipsar även om en intervju i Metro: http://www.metro.se/se/article/2008/05/05/20/1742-45/index.xml Där säger Amanda bla att den lilla Amarula-flaskan var en skön grej, men blev uppblåst. Det var skivbolaget som skickade den när Amanda var i Barcelona. Amanda berättar även att hon är bostadslös om en månad. Krooks kommentar: Vill någon ha en 19-årig icke rökare med goda referenser som inneboende?

Amanda Jenssen - musik från det förlorade paradiset

Idag måndag 5 maj släppte Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) sitt debutalbum för nedladdning. Som väntat spänner materialet från hits som Amarula Tree till himmelsk musik som Numb. Trots mina skyhöga förväntningar var allt mycket bättre än jag hade kunnat föreställa mig. Om jag ska försöka beskriva en sång, så får det bli Greetings From Space. Det är en tidlös hymn från mänsklighetens guldålder, från det förlorade paradiset. Jag hör gospel, jag hör Elvis, jag hör Shangri-Las. Jag hör all ljuv musik som gjorts. Framörallt hör jag Amanda Jenssen.

Amanda, om du läser det här har jag bara en sak att säga.

Du är as-asbra.

Ladda ner Killing My Darlings med Amanda Jenssen

Idag 5  maj släpps Amanda Jenssens debutalbum Killing My Darlings för nedladdning. CD-skivan släpps 7 maj. Det går att ladda ner KMD på itunes och även från Amandas hemsida. På Amandas hemsida kan man ladda ner låtarna för 9.90 styck, eller hela albumet för 99.00. Det ska även gå att få höra lite smakprov, så man slipper köpa grisen i säcken.

På Ginza finns en liten kul intervju med Amanda: http://www.ginza.se/index.aspx?Sid=55137

Amanda Jenssen lägger in tvåan!

Efter den kombinerade valborg- och kristihimmelsfärdshelgen finns det en hel del nytt att skriva om. Konstigt vore det annars, eftersom Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) släpper sitt debutalbum den här veckan. Håll i hatten, nu börjas det! Som The Beach Boys en gång sjöng: Second gear! Eller som Al Jolson sade i världens första musikvideo 1927: You ain't heard nothing yet!


5 maj kl 15:12: HD Nöje: (+ flera källor) http://hd.se/noje/2008/05/05/amanda-jenssens-svartvita-debut/ Artikel om Amanda Jenssens svartvita skivdebut. Efter fem månaders slit är debutalbumet färdigt. Vilken tur att hon inte vann Idol och fick fixa ihop något på ett par veckor! Samtidigt säger Amanda att det är Idols förtjänst att hon fått göra albumet. Amanda vill tro att hon skulle ha blivit känd även utan Idol, men då hade det tagit längre tid, Idol var en genväg. Amanda berättar även hur hennes olika musikaliska bakgrunder bidragit till helheten och variationen på albumet. Artikeln uppmärksammar även det faktum att Amanda fått lysande recensioner, vilket gamla idoldeltagare inte brukar få.


5 maj kl 14:37: HD Nöje visar lite fin webbteve med Amanda Jenssen: http://hd.se/webb-tv/2008/05/05/idoltvaaan-kaenner-sig-som-en/ 


5 maj kl 14:35 Amandaism.se (se länk) berättar att albumet Killing My Darlings nu kan köpas på itunes.


5 maj kl 04:17: Helsingborgs Dagblad har en intervju: http://hd.se/noje/2008/05/05/amanda-jenssen-koer-sitt-eget-lopp/ Där berättar Amanda Jenssen om sitt musikskapande och sitt nya liv. Både Amanda själv och skivbolaget tror att hennes karriär kommer att gå "sjukt bra". Amanda tycker det är sjukt kul att en mobiltelefon ska säljas med hjälp av hennes namn, eftersom det är genom mobiltelefoner och video man når ut med sin musik. Detta tycker inte Amanda är att sälja sig själv, det är att sälja sin musik på det sätt som gäller idag. Amanda säger dessutom något som värmer varje sant stofilhjärta: Hon lyssnar nästan bara på gammal musik och föredrar Elvis, Bob Dylan, Edith Piaf och Johnny Cash. Amanda säger att den gamla musiken var nyskapande när den gjordes, då hade något liknande aldrig tidigare gjorts, vilket ger den en äkthet som saknas i ny musik. Amanda beskriver sig även som en polariserad personlighet, hon är hård eller mjuk, glad eller ledsen utan mellanlägen. Ja, det såg vi redan i Idol, när Amanda hade svårt att hålla sig för skratt efter sina sexskämt och sedan gick direkt ut på scenen och gjorde en Hallelujah med kusligt tårdrypande inlevelse.


Severus Tenenbaum har tagit bilderna till Sony Ericssons reklamkampanj för Amanda-telefonen. Coolt värre! Gustav V blev bara en sardin, men Amanda Jenssen har redan blivit en mobiltelefon!

  

2 maj 23:30: Amandas gamla "lokaltidning" Sydsvenskan har en intervju: http://sydsvenskan.se/nojen/article319897.ece Även här berättar Amanda en del intressant om sitt musikskapande och sina erfarenheter av musikbranschen. Amanda är glad över att hon fått gott om tid och stor konstnärlig frihet av Sony BMG, eller som hon med sin typiska kombination av ödmjukhet och självförtroende uttrycker det: -Alla tjänar på att låta mig göra min grej. Amanda säger även att samarbetet med Pär Wiksten fungerar perfekt, hon kan skriva en bit och han fylla i tomrummet. Vi som varit med om de lyckliga stunder i livet, då samarbetet eller gruppdynamiken fungerat så bra, nickar bara tyst instämmande. Att hitta en sådan partner är ljuvligt: Då brister själen ut i lovsångsljud.


Kanske har de ständiga geniförklaringarna underlättat, men Amanda verkar ha varit inställd på att göra sin grej sedan hon dök upp i teve första gången och förbluffade alla med sin unika uppenbarelse. Att göra henne till en ordinär trallande jänta vore kapitalförstöring och det inser nog de flesta, inklusive de som satsar riskkapitalet. Enligt IFPI är bara en skivinspelning av tio lönsam och skivbranschen får kyssa många fula grodor innan någon förvandlas till en prins eller, som i Amandas fall, en prinsessa. Många begåvade artister måste stå på "något djävla lager" medan folk piratkopierar deras musik. Alla med snille och smak håller nu tummarna för att frk Jenssen ska bli en kommersiell succés, så hon kan leva på sin musik och stå i studion istället för på lagret (eller något annat jobb för att försörja sig) till vardags. Kombinationen konstnärlig frihet, rejäla inkomster samt stora musik- och marknadsföringsresurser i ryggen, är naturligtvis drömmen. Världsliga saker ska inte behöva hindra ett geni i arbete!


2 maj 23:09 Lundagård har en artikel: http://www.lundagard.se/2008/05/02/amanda-jenssen-pa-egna-ben/ Jag väljer ett "skithärligt" citat:


"På frågan hur hon hanterar uppmärksamheten
från fans och media svarar Amanda att hon inte brukar läsa så mycket om sig själv.
- Förutom vissa hemsidor som folk har tipsat mig om. Det känns som att de som gör de här hemsidorna har bättre koll på mig än vad jag själv har. De går ju inte in på mitt privatliv, utan skriver om vad jag gör som artist. Jag tycker att det är jättegulligt. Skithärligt."


2 maj kl 16:02 Se Amanda i Svt Sydnytts webbteve på: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=1133067&from=rss  Amanda säger där att erövringen av Sverige är det första steget, den internationella lanseringen kommer senare.


RSS 2.0