Amanda Jenssen - en ny Mary Pickford

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) väcker tankar om idoler och idoldyrkan i vår tid. Även om Amanda inte är den största eller mest kända stjärnan (ännu), så har hon kanske mest av den idolegenskap som kallas "it" (på svenska det), utstrålning, star quality, personlighet eller vad man nu vill kalla den. Idoler har funnits i alla tider, men många anser att idoler i modern betydelse uppstod med biograffilmen. Idoler fanns dock långt innan verklighetsflykten i biografmörkret blev en del av den moderna människans vardag.


I vårt land var kungligheter populära, eftesom de ofta ansågs stå på folkets sida mot adeln. Gustav den femtes 18-åriga fästmö Victoria blev stor idol och hennes victorialugg högsta mode. Alla möjliga och omöjliga produkter såldes med hjälp av Victorias porträtt, merchandise är alltså inget nytt. Tidningarna var den tidens massmedia och spelade stor roll för populärkulturen.


Under 1920-talet började man tala om att idoler hade "det" eller en speciell personlighet, som gjorde dem till just idoler. Rudolf Valentino var en superstjärna, men allra störst var Charlie Chaplin. Douglas Fairbanks och Mary Pickford. Först betraktades bio som den absolut lägsta nivån av skräpkultur. Teaterskådespelare medverkade anonymt, för att inte förstöra sitt varumärke. Biograferna var enkla lokaler, biljettpriserna låga och publiken högljudd arbetarklass, det var långt från teaterns finkultur. När bröderna Warner åkte runt och visade film i ett tält, hade de problem med att få ut publiken tillräckligt snabbt mellan föreställningarna. Då ställde sig en av bröderna Warner och deklamerade dikter. Det fungerade varje gång, tältet blev tomt på nolltid. Så finkulturell var den tidiga biopubliken!


Det glada 20-talet präglades av högkonjunktur, kvinnans frigörelse och att man tog farväl av den gamla viktorianska epoken. En effekt var att filmen fick högre status och att de anonyma teaterskådepelarna byttes ut mot, just det, filmstjärnor. De första filmstjärnorna blev våra första internationella superstjärnor. När Mary Pickford och Douglas Fairbanks kom till Stockholm togs de emot som kungligheter. Horder av fans väntade på Centralstationen och utanför Grand Hotel. Polisen satte upp avspärrningar och ridande polis höll fansen i schack. Alla var imponerade av hur artiga, vänliga och snälla de båda filmstjärnorna verkade vara. Någon skämtare ropade: -How do you do-uglas? Douglas Fairbanks ropade tillbaka: -Very well, thankyou! Mary Pickford lade händerna över sitt hjärta och "kastade hjärtat" mot publiken, ja samma gest som Amanda Jenssen gjorde i Idol efter Hallelujah. Tidningarna skrev vilken gentleman Douglas Fairbanks var och hur snäll och rar Mary Pickford verkade.


Teaterskådespelarna såg man live på teatern. Filmstjärnorna var bara svartvitt, stumt flimmer på The Silver Screen. Just därför blev filmstjärnorna lagom mystiska  och därigenom fascinerande. Filmens närbilder gav en känsla av närhet och intimitet, man såg detaljer i minspelet och kunde möta idolens blick, på ett sätt som man inte kunde på teatern. På bion var det även uppenbart att man inte såg den "verkliga" eller "privata" idolen. Motsättningen mellan den subjektiva närheten och den objektiva distansen (stjärnan befann sig kanske på andra sidan oceanen) skapade magi.


Resultatet blev att man ville veta allt om idolen, lära känna den verkliga människan bakom filmdukens bild. Det låter bekant, eller hur? Fansen ville veta allt om idolens favoritfärger, favoritmat, favoritkläder, hem, släktingar, barndom, kärleksliv och skandaler. En del menar att detta har blivit för enkelt med Internet, man får allt serverat. Det är bara att googla eller gå till olika hemsidor, fansajter och bloggar. Därigenom skulle mystiken kring idolerna försvinna. Jag är skeptisk. Internet är ju ett fantastiskt media för att underblåsa myter och skapa mystik. Överflödet av information gör att även den galnaste konspirationsteori tycks gå att bevisa. Rykten sprids och diskussionen bland fansen pågår dygnet runt, året runt i alla tidszoner.

Ett inlägg som det här tror jag faktiskt skapar mer mystik än det tar död på. Kopplingen mellan Amanda Jenssen och Mary Pickford kanske kan skingra en del av mystiken, men att jämföra Amanda med forna tiders storheter innebär samtidigt att mystiken ökar, att Amanda blir ännu mer speciell och märkvärdig. Tom när någon försöker avslöja Amanda som en överskattad sångerska ökar mytbildningen: -Amanda kan verkligen skapa starka känslor, antingen hatar man henne eller så älskar man henne. Kort sagt så tror jag att risken för att Internet och andra moderna media ska avmystifiera idolerna är försumbar. Förklaringen är enkel: People will be people always.


En idol eller blivande idol, som har det mystiska "det", kan skapa den magi som uppstår mellan idolen och hennes fans. Under romartiden var gladiatorer och idrottsmän idoler, ungefär som vår tids fotbollsspelare. Kanske föddes idoler i modern bemärkelse med massmedia. På Bellmans tid fanns det inte skivor, men genom tryckpressens magi kunde texter och noter ändå nå en stor publik. Med film, radio, grammofonskivor och såsmåningom television kunde artister nå masspublik utan att resa sig upp ur stolen. Groucho Marx tyckte att teven var en fantastisk uppfinning. Under hela sin ungdom kuskade han runt, bodde på dåliga hotell och uppträdde på vaudevillteatrar i diverse hålor. Genom televisionen slapp han detta vagabondliv och han kände ingen saknad.


Apropå vagabond, så sade Amanda Jenssen i P3 att Amarula Tree handlar om hennes vagabondliv i Stockholm. Hon saknar fast bostad och har bott på olika tillfälliga adresser. Fortfarande vet Amanda inte vart hon ska ta vägen, när hon åker ut från sin nuvarande lägenhet. Amarula Tree handlar om detta vagabondliv och kanske representerar amarulaträdet konsten som en fast punkt. Att man gör likör av trädets frukter torde de flesta numera vara alltför medvetna om. (Hell and gore. Chung hop Father Alan ley.)


Amanda sade även att hennes egen musik har tre källor. Den första är singer-songwriter, representerad av de egna låtarna hon spelade in på sin usla hemstudio. Den andra är rock och pop, representerad av hennes band Oh Hollie Neverdays. Den tredje är vad Amanda kallar klassikerna, gamla swing- blues- och rocklåtar. Hon spelade sådan musik med sin far Halvard i Amandas and The Papas, samt i skolorkestern Old School Jazz and Blues. Om man blandar dessa tre ingredienser blir det en musikalisk cocktail som kallas Amanda. Även när hon gör modern musik lägger hon in Amanda i sin tolkning eller version av den musikaliska samtiden.


Om det finns en hemlighet bakom Amandas unika musikaliska stil, så skulle det alltså kunna vara denna. Själv tycker jag nog ändå att denna förklaring skapar fler frågor än den besvarar. Man vill bara veta mer och mer och mer....

  

Trevlig helg!


Amanda Jenssen is my drug

Kan, får och bör man ha Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) som sin favoritdrog? Är det onaturligt eller osportsligt att vara så glad som man blir av att älska en idol? Detta är ämnet för dagens text.


Vi vill uppleva lycka och undvika olycka. Det är därför du och jag finns till, det är därför den mänskliga arten har överlevt när andra arter bara finns kvar som fossiler. Vår hjärna är konstruerad för att kunna belöna sig själv när den gör något bra. Droger utnyttjar eller missbrukar denna möjlighet, vi får belöningen utan att först göra något som är bra för oss. Läkemedel rättar till obalanser, så vi slipper vara olyckliga i onödan.


HJÄRNAN - SÅ FUNKAR DEN 


Skillnaden mellan läkemedel och knark är att knarket missbrukas. Missbruk kan leda till att systemet anpassar sig till drogen. Till slut måste man ta drogen för att må normalt. Det kan även uppstå abstinens, när nivån av drogen sjunker och systemet kommer ur balans. Dessutom kan droger vid missbruk ge svåra biverkningar. Morfin är ett fantastiskt läkemedel mot svår smärta, men en extremt farlig drog om man börjar ta den för nöjes skull. 

  

Har evolutionen gett oss receptorer för olika droger? Nej, droger kan använda sig av hjärnans receptorer, som egentligen är avsedda för andra ämnen. Opium, morfin och heroin är agonister till hjärnans naturliga opioider endorfiner och enkefaliner. De använder sig alltså av receptorer för naturliga ämnen. Vid missbruk sänks kroppens produktion av de naturliga opioiderna. Missbrukaren måste därför ta opioider för att kompensera denna sänkning och känna sig normal. När nivån av opioider sjunker uppstår obehagliga känslor. Missbrukaren blir sjuk och måste ta droger för att känna sig frisk igen. På detta sätt uppstår ett fysiskt beroende. 

  

LSD fungerar som en agonist till serotonin, men utan att ge fysiskt beroende. Droger kan även använda andra mekanismer än att fungera som agonister eller antagonister. Amfetamin och kokain blockerar återupptaget av noradrenalin och dopamin, så nivån av dessa ämnen i synapserna höjs. Ecstasy ökar frisättningen av serotonin från presynaptiska nervceller. Vid missbruk av ecstasy kan nervcellerna som frisätter serotonin skadas, med personlighetsförändringar som följd. 


Med ett neuropsykologiskt perspektiv kan man inte tala om kemisk lycka. All lycka är kemiska reaktioner i hjärnan! Först kommer en fysisk reaktion, tex att pulsen ökar och kroppstemperaturen stiger. Dessa reaktioner tolkar sedan hjärnan som känslor av lycka eller olycka.  

  

Tolkningen beror bla på om vi är optimister eller pessimister. En uppvarvning kan tolkas som en lyckokick, men även som en ångestattack. När vi är färdiga med en uppgift kan vi känna oss nöjda och glada, men även tomma och utan något mer att sträva efter. Hur vi tolkar kroppens reaktioner beror på erfarenheter, referensramar, vilken kondition vi är i och vår nedärvda tendens till lycka respektive olycka. Förväntningar, tankar, känslor och kemikalier hänger alltså ihop på ett komplicerat sätt. Ett exempel ur knarkets värld är helt olika upplevelser av den kraftigt hallucinogena drogen LSD. De som tar drogen frivilligt och väntar sig häftiga hallucinationer upplever oftast dessa positivt. De som blir ilurade drogen kan istället bli skräckslagna, få panik och sluta på akuten. Det sägs att CIA lurade i folk höga doser LSD och att en del då fick panik. Även de som tar drogen frivilligt kan dock få obehagliga upplevelser, det hippies kallade bum trips eller snedtändningar. Nu finns det nya hallucinogener som är så starka, att man ska ha lång erfarenhet av LSD för att överhuvudtaget fundera på att prova dem. Säger de som vet.

  

Ett liknande exempel är kicken det ger att stå på scen. Både estradören och den som hatar att stå inför publik känner rampfeber och stark uppvarvning. Estradören upplever denna stress som en lyckokick, medan den andre lider alla helvetets kval. Även stressen det ger att hoppa bungyjump, åka störtlopp nedför ett fjäll eller utsätta sig för svåra strapatser kan upplevas helt olika. Den som inte njuter av att testa gränser kan inte förstå varför någon frivilligt använder semestern till att frysa och svälta på en överlevnadskurs. Två personer kan stå vid ett stup och beundra utsikten. Den ene njuter av skönheten och det kittlande suget från avgrunden. Den andre tolkar situationen som livsfara och svimmar nästan av obehaget. Våra förväntningar och vår tolkning av stimuli kan alltså göra att samma stimuli ger helt olika respons. 


ATT TOLKA SIN UPPLEVELSE AV AMANDA JENSSEN

När någon berättar om sin amandofili kan det låta mindre behagligt: Jag trodde jag skulle dö, jag grät hela kvällen, jag blev inte mig själv på en vecka, jag fick en klump i halsen och kunde knappt andas osv. Amandofilen tolkar dock dessa upplevelser som extremt njutbara. Kanske är det här en del av förklaringen till att folk reagerar olika på Amanda Jenssen, hennes musik, scenkonst och hela uppenbarelse? Amandofoben kan ju tolka upplevelserna negativt och tycka att han eller hon bara mår dåligt av att se och höra Amanda. Det har säkert med grupptryck, vanans makt, tycke och smak att göra också, men här finns ändå kanske en del av förklaringen till att Amanda väcker så starka både negativa och positiva känslor.


VI BEHÖVER NÅGOT ROLIGT ATT SE FRAM EMOT

  

För att belöningssystemet ska fungera räcker det inte att belöningen kommer när vi är klara med uppgiften. Då skulle det ju vara ren slump som fick oss att välja ett beteende som resulterade i belöning. Att välja beteende skulle vara ungefär som att välja vilket nummer man ska spela på i roulette.  

  

Belöningssystemet aktiveras redan av positiva förväntningar. Därför kan vi "gå på moln" när vi startar något nytt. Hjärnan tycker om nyheter, förbättringar och att vara på väg. Detta kan man tydligt se på vissa människor som firar semester i fritidshuset. De är inte nöjda med att ligga i en hängmatta, trots att det egentligen inte finns något som måste göras. För att trivas startar de hela tiden nya projekt. När bastun är färdig bygger de ut verandan eller inreder ett gästrum i förrådet. Hela tiden vill de förbättra, göra något nytt och vara på väg mot ett mål. Det beror på att hjärnan vill ha det så. Hjärnan trivs inte med att ligga passiv i en hängmatta. Hjärnan hatar sysslolöshet!  

  

Därför är det knappast riktigt att en människa som nått sina mål är lycklig. För att trivas måste man ha något att sträva efter, hopp, drömmar och mål. Somliga menar tom att den värsta mardrömmen är att nå sina mål och inte ha något kvar att uppnå. Enligt en teori skulle detta vara förklaringen till att extremt framgångsrika idoler ofta mår dåligt och dövar känslorna med missbruk.

  

Å andra sidan finns det många som når sina mål utan att bli ledsna för det. Kanske handlar det om hur man tolkar situationen. Om man gläds åt framgången och går vidare mot nya djärva mål, så blir den ett steg på vägen mot nya saker att uppnå. Om man tror att man ska bli permanent lycklig av att uppnå en viss sak, så blir man troligen besviken. Vi har behov av motivationen det ger att ha något att kämpa för.  

  

Förmodligen är människan det enda djur som kan uppmana sig självt att tänka på ett visst sätt. Detta möjliggör kognitiv beteendeterapi. Genom att undvika negativa tolkningar kan man lära sig styra känslorna. Detta är så effektivt att det bevisligen kan bota depression. Trots att det handlar om kemiska reaktioner, så kan vi alltså lära oss styra dessa kemiska reaktioner på ett medvetet sätt. 

  

Vårt humör beror även på tillståndet i nervsystemet. Om det är brist på de kemikalier, som används för att överföra känslor av lycka, så kommer vi att lida brist på lycka. Genom att rätta till denna brist med tex läkemedel, så kommer vi att känna oss mer normala. Därför kan antidepressiva läkemedel göra oss mindre olyckliga, men inte mer lyckliga. Vid lindriga rubbningar kan det räcka med en kopp kaffe, lite choklad eller en shoppingtur. Andra behöver lägga ner hela sin själ i något kreativt arbete, för att komma ur dysterhetens grå dimma och börja mår bra. Det är varken osportsligt eller onaturligt, det är bara att rätta till en obalans, precis som när man dricker för att rätta till en vätskebrist.


Även här kan idolen Amanda Jenssen fungera. Att se och höra Numb kan räcka för att humörets vågskål ska tippa över åt rätt håll. Lite bra musik kan göra en grå dag mindre grå. Ibland kan idolen få oss att känna en jublande lycka, ungefär som vid förälskelser eller religiösa upplevelser. Man ska väl vara väldigt trist och tråkig, för att inte unna sig själv eller andra den glädjen. Eller hur?


Att kunna glädja sig åt något i nuet är viktigt, men att ha något att se fram emot är ännu viktigare. Om vi har ett intresse, en passion, en kärlek, så kan vi få tillbaka framtidstron och livslusten. Därför påstår folk att Amanda förändrar deras liv och det är säkert precis som de säger.


KRITIK MOT IDOLDYRKAN


I litteraturen har man ofta en skeptisk inställning till idoler. Man fokuserar på besatthet som leder till stalking och liknande. Själv misstänker jag starkt att det rör sig om folk som är psykiskt sjuka från början. Det där att man kan älska "too much" har jag aldrig riktigt trott på.


Andra avfärdar idoler som övergångsobjekt, en sorts mentala snuttefiltar eller gosedjur. Detta motsägs av att även vuxna och äldre har idoler, men vad är det för fel på gosedjur? Gosedjur är mysiga.


En annan teori är att idolen är en projektion (överföring) av den egna narcissistiska grandiositeten, att man ser sig själv som allsmäktig eller gudomlig och lägger dessa egenskaper på idolen. Så kanske det är, men då skulle all religion kunna bortförklaras på samma sätt.


Själv ser jag idoldyrkan som den perfekta drogen, som saknar biverkningar och inte måste köpas av kriminella nätverk. Håll er borta från langarnas gifter och berusa er på skönhet, kärlek och musik!


Är Amanda Jenssen så bra som jag tror?

image15
(Bild: Grammisgalan)

Ibland frågar sig (kanske i hemlighet) även den mest hängivna beundrare: Är Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) verkligen så bra som jag tror? Denna fråga är oerhört intressant och leder till flera följdfrågor. Spänn fast era säkerhetsbälten, it's gonna be a bumpy ride!


MYT ELLER SÄGEN?


Först kan man ju fråga sig om det inte bara skapats en myt kring Amanda Jenssen. Betyder förrekomsten av en sådan myt att hon inte är så bra som man tror, eller är myten tvärtom ett tecken på att hon är märkvärdig och väcker starka känslor? Det har ju skapats myter kring många framstående personer i historien. Gustav Vasa var själv den mest aktive när det gällde att skapa myten kring Gustav Vasa. Egentligen ska en myt utspelas i den mytologiska tiden. Många sagor börjar med "Det var en gång", för att man ska förstå att det handlar om en mytologisk tid med häxor, troll och grodor som förvandlas till prinsar. En myt som påstås vara historiska fakta kallas sägen. En svensk sägen handlar ofta om slottsherren på ett visst slott eller något sådant. När man kollar upp fakta visar det sig att denna person inte existerat. Dessutom finns sägnen ofta i olika versioner och påstås handla om olika personer.

Moderna sägner om invandrare som odlar potatis i parkettgolvet kan förr ha berättats om till staden inflyttade bönder. I Serbien kan man berätta roliga historier om dumma personer, men då handlar de om bosnier och inte om norrmän. I USA handlar de dock inte om grannlandet Kanada, utan om etniska minoriteter som polacker eller svarta. En bellmanhistoria om en fågel under en hatt påstås härstamma från det gamla Egypten. Osv.


Ibland har sägner en sensmoral, som att en folklig botare förföljdes av en läkare och beskylldes för kvacksalveri, men sedan blev läkaren sjuk och måste själv uppsöka botaren. Andra sägner handlar om att Kungen i hemlighet uppsökte en sådan känd folklig botare. Kungens farfar måste skriva under alla riksdagsbeslut för att de skulle bli giltiga. Det finns därför en viss trovärdighet i att Kungen blev arg och rev sönder pappret, när riksdagen ville stänga alla raggargårdar i Sverige. Sedan var den åldrade monarken på motorgården Ekstubben utanför Stockholm och dansade rock and roll hela natten! Precis som invandrarhistorierna berättas moralstärkande sägner som de här oftast som om de vore sanna. Historien om Kungen som raggarnas beskyddare berättade en gammal raggare för mig och han var övertygad om att den var sann.


Andra vandringssägner tycks inte ha något budskap, som den om ormen i bananen. Det sägs att bananförsäljningen sjunker varje gång historien återupplivas, men det är kanske en annan sägen? En del sägner är bara märkliga, som att Ku Klux Klan skulle ligga bakom Uncle Bens ris, eller att tvättmedelsföretaget Procter & Gamble skulle vara satanistiskt. Däremot lär det vara sant att dollarsedeln har frimurarsymboler, den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt var frimurare. Fast ibland är det svårt att veta var gränsen mellan fantasi och verklighet går...


Ordet myt används även i populärvetenskapliga sammanhang som tex "det är en myt att man får kramp om man simmar efter maten". Med myt menar man då en spridd och seglivad missuppfattning.


AMANDA JENSSEN - MYT ELLER VERKLIGHET?


Om man säger "det har skapats en myt kring Amanda Jenssen" menar man troligen att det har skapats en slags fantasi-Amanda, som många tycker är verkligare än den verkliga Amanda. Fantasi-Amanda eller Myt-Amanda kan ha en massa märkvärdiga egenskaper och göra fantastiska saker. Det påstods att en indisk yogi hade utvecklat förmågan att gå genom väggar, utan att han själv eller väggen skadades. När andra gick genom dörren brukade han lite skämtsamt gå genom väggen istället. Det var alltid någon kompis kompis som hade sett det när han var i Indien. Till slut blev yogin känd som "han där som går genom väggar". På samma sätt har Amanda blivit känd som en person med en märklig karisma, när hon kommer in i ett rum förändras stämningen, eller kanske hela rummet. Detta strider (i motsats till att gå genom väggar) inte mot fysikens lagar och kan mycket väl vara sant.


Andra påståenden är "Amanda är större än Elvis", "Amanda är 2000-talets största svenska sångerska", "Amanda kommer att bli en internationell superstjärna" och liknande. Dessa föreställningar bygger på att Amanda är extremt begåvad, men är svåra att bevisa eller motbevisa innan man sett vad det blir av hennes karriär.


Jag tycker det är väldigt intressant att Jan Gradvall (född 1963), en rutinerad musikskribent som kan jämföras med storheter som Jan Guillou,  beskriver Amanda på ett sätt som kommer att underblåsa mytbildningen kring henne. Idoljuryn var iofs lika entusiastisk, men det kan ha varit lite överdrifter för att göra bra teve. Alla vill ju se en superstjärna födas i direktsändning. När folk, som inte tycks ha någon egoistisk anledning att göra det, ändå tokhyllar Amanda blir det mer trovärdigt.


VAD ÄR EN BRA ARTIST?


Åtminstone för några år sedan träffades en grupp människor i Hagaparken varje gång Sixten hade namnsdag, för att genomföra en ceremoni. Denna ceremoni var en hyllning till den åländske artisten Pop-Sixten. För dessa människor var Sixten en fantastisk person och artist. För majoriteten var han en extremt obegåvad sångare som skrev urusla låtar, eller (mer troligt) fullständigt okänd. Uttrycket the beauty is in the eye of the beholder stämmer. Människor och gråsuggor har ju väldigt olika skönhetsideal, en ovanligt vacker gråsuggehona upplevs som direkt ful av människor. Och vice versa.


Är det mer relevant att diskutera bra musik? I finkulturens hemland Frankrike har Eurovision Schlager Contest extremt låg status. I Sverige har ESC (Melodifestivalen) blivit den säkraste vägen till listorna och dessutom ganska creddig. Är avantgarde bara ett annat ord för obegripligt? Behöver bra musik kulturstöd för att ingen vill höra den, medan dålig musik kan göra folk till miljonärer? Vem bestämmer vad som är bra respektive dåligt? Om alla socialgrupper börjar gilla opera (moderatmusikal), blir opera då automatiskt samma skräpkultur som Melodifestivalen? Var den klassiska musikens beställningsverk och fursteprisningar verkligen "seriösare" än tex Woody Guthries, Duke Ellingtons eller Frank Zappas musik?


Vad är det som gör musik bra? Är den bra om den är svårskriven, svårspelad och svårlyssnad? Är tonartshöjningar ett tecken på publikfriande skräpkultur? Är vissa harmonier och ackord bara beprövade sätt att göra lyssnaren gråtmild?


Är musik bra om den berör? Om folk blir berörda av Guldgrävarsången med Lapp-Lisa, innebär det att den musiken är bra? Många fans grät av Tommy Steeles, Fabians och Frankie Avalons musik när det begav sig. Var den bra då? Är den fortfarande bra? En del klassiska verk blev utbuade vid uruppförandet, men idag väcker de helt motsatta känslor. Sorgliga countrylåtar får folk att bli berörda och dricka mer öl i baren. Betyder det att de är bättre än de glada countrylåtarna? Ja, så kan man fundera.


Om det finns regler för bra musik, vem fastställer dessa regler och vem tolkar dem? Sist och slutligen handlar bra musik nog om att konstnären har något att säga och kan förmedla detta till publiken. Detta något kan vara "köp min skiva, jag vill ha en hit", men sådant är åtminstone ärligt och äkta. Å andra sidan är det säkert möjligt att skriva musik på ren spekulation och med iskall precision vrida på kranarna till publikens tårkanaler. Men då är ju viljan att beröra ändå äkta och uppriktig på sitt sätt, eller?


ATT SE HELA UNIVERSUM I AMANDAS ÖGON


Att försöka övertyga någon som säger "Amanda är ful och låter som en mistlur" är ganska meningslöst. Hur skulle man kunna bevisa motsatsen?


När det gäller Privat-Amanda och Media-Amanda, så törs jag påstå att det inte finns någon motsättning. Det finns ingen äkta eller falsk Amanda Jenssen. Vi spelar alla olika roller och fyller olika funktioner. En del har oss som idoler, andra betraktar oss som rena byfånar. Oavsett vilka vi är, så uppfattas vi på olika sätt av olika människor. Det finns inte ett enda helgon, geni eller övermänniska, som alla har älskat. Perfektionisten lever i drömmen (eller mardrömmen) att världen är rättvis och att man blir omtyckt om man lyckas göra allt rätt. Så är det inte. Även om man lyckas göra allt rätt, så bryr sig folk inte. Det är andra saker som avgör vad folk tycker eller inte tycker om en.


Ofta spelar vi medvetet en roll, för att inte skada andra. Om en lärare, föreläsare eller artist började med: -Jag är trött idag och skulle helst vilja slippa se era äckliga ansikten, så vore det ett svek mot publiken. The show must go on och man måste lägga sitt ego åt sidan på scenen, oavsett vilken typ av scen man står på. Efter ett tag infinner sig magin och allt är bara kärlek, även om publiken är klädda i motståndarlagets färger och den spontana reaktionen är att hata dem. Så har det säkert varit sedan någon i tidernas begynnelse framförde den första sången eller dansen vid lägerelden. Förmågan att njuta av konst finns i vår hjärna och därmed i våra gener. Av någon märklig anledning tycks vi samtidigt ha olika musiksmak. Precis som vi upplever surströmming olika tycks vi uppleva musik olika. Alla diskussioner om bra och dålig musik blir därför subjektiva och framförallt en social konstruktion. Man vill tycka om det som ger social status, det som är rätt att gilla i den grupp man vill tillhöra. Vad som är bra respektive dåligt bestäms av verklighetsuppfattningen just då, i det samhället eller den subkulturen.


Linné såg Guds fotspår i naturen. Andra ser Guds fotspår, eller modernare uttryckt det gudomliga, i Amanda Jenssen och hennes musik. Samtidigt kan Privat-Amanda vara en helt vanlig tjej, eller tom en tjej med fel och brister. Amy Winehouse är väl inte direkt någon svärfarsdröm, men ändå uttrycker hennes musik det gudomliga. Dessbättre kan konstnären skilja på det privata och konsten. Annars skulle ju konstens kvalitet gå upp och ner som en funktion av konstnärens humör. Även en sjuk läkare kan skriva ut ett recept och även en sjuk konstnär kan skapa mirakel på scenen. Att diskutera hur någon slags verklig Amanda Jenssen egentligen är, bygger därför från början på ett missförstånd. Om det skapas en Myt-Amanda så existerar denna Myt-Amanda och skänker hopp, skönhet, kärlek och musik till människors liv. Om denna Myt-Amanda existerar rent objektivt är en ovetenskaplig fråga som inte kan få ett vetenskapligt svar. Det är som att fråga om Jultomten finns.


Avslutningsvis vågar jag alltså påstå: Amanda Jenssen är precis så bra som du tror att hon är. Minst!

  


Amanda Jenssen delar ut sprit olagligt...NOT!

Skivbolaget Sony BMG lade tydligen med en miniatyrflaska amarulalikör i inbjudan till releasepartyt. Någon hade tyckt det var en kul grej, när en av låtarna på albumet heter Amarula Tree. Kanske betalade man för flaskorna, kanske fick man dem gratis, kanske betalade Amarula för att få dem kopplade till ett coolt sammanhang.

Expressen uppmärksammade detta och påpekade att det kan vara olämpligt och kanske olagligt att använda alkohol i marknadsföring på detta sätt. Gratisdrickande är ju inget nytt i nöjesbranschen (eller resten av arbetslivet), men kanske får man inte ge bort sprit på det här sättet. Konsultera en kvalificerad jurist om du har några frågor.

Det intressanta i sammanhanget är att en rubriksättare på Expressen drog till med "Amanda Jenssen delar ut sprit olagligt". Man framhåller att sprit inte får ges som gåva vid marknadsföring och att man inte får langa till minderåriga. Om flaskor verkligen skickats till minderåriga framgår inte.

Dessutom gör man en "juryn uppmanas bortse från att" när man skriver att Amanda själv är 19 år och inte får köpa ut på Systemet, men att det inte har med saken att göra. Det är ungefär som att skriva "det kan inte uteslutas att" eller "obekräftade rykten påstår att", det kan inte uteslutas att det kvardröjande intrycket blir att Amanda höll på med sprit fast hon var för ung. Artikeln illustreras med en bild på en bekymrad Amanda. Men sådant bryr sig väl inte den intelligente läsaren om?

Det var inte Amanda Jenssen utan hennes skivbolag Sony BMG, som delade ut spriten. Sony BMG gick föredömligt snabbt ut med en pressrelease på sin egen och Amandas hemsida, där de säger att Amanda inte är inblandad och att de ber hennes fans om ursäkt.

Jag tolkar det som att en kreativ marknadsförare fick lite för fria händer och att man gjorde ett misstag. Det viktiga är att Amanda inte har delat ut sprit olagligt.

Texten till Amarula Tree tolkas ibland som sprithumor, men sådan är inte förbjuden. Eliten av de svenska kändisarna medverkade på en skiva med snapsvisor för flera år sedan. Några äldre officerer och gentlemen spelade för ett par år sedan in en skiva med snapsvisor i Karlbergs Slotts källarvalv. Det var vad jag kallar riktig sprithumor. Läs vidare på egen risk. (Melodi: Bohus Bataljon)

Det var nubb, nubb, nubb
Det var nubbars bataljon
Som gick fram med Renat och med Kron.

Å andra sidan finns det på skivan en snapsvisa, som ska sjungas på melodin till trumpetsignalen "eld upphör", vanligtvis memorerad som "nu får det va sluut på detta jävla skjutande":

Nu får det va slut på detta djävla supande.
Nu får det va slut på detta djävla supande.

Länk till Expressen: http://www.kvp.se/noje/musik/1.1138014/amanda-jenssen-delar-ut-sprit-olagligt
Och till Sony BMG: http://sonybmg.se/blog/2008/04/26/ang-publicerad-artikel-i-expressen/

Mer information om alkohol på Folkhälsoinstitutets webbplats: http://www.fhi.se/templates/Page____141.aspx 


Dagens Amanda Jenssen

Här är dagens notiser om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Amanda Jenssen spelar in en video till Amarula Tree i Barcelona och berättar om detta i sin Bilddagbok. Källa: Amandas hemsida.

Ni som är i Borås den 3 juli kan se Amanda på Stora torget. Detta ingår i arrangemangen som kallas Sommartorsdagarna, där bla Adam Tensta och Eric Gadd kommer att vara huvudartister andra kvällar. Källa: Expressen. Läs artikeln på: http://boras.expressen.se/nyheter/1.1136375/berghagen-showar-i-boras

Amanda Jenssen medverkade i Sydnytts Eftersnack onsdag 23 april. Klippet finns på SVT webb-tv: http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=84172&a=1124939 Spola fram 11 minuter.
Källa: Amandaism.se.

En googling på "amanda jenssen" (sidor på svenska) ger idag ungefär 159,000 träffar.
Samma sökning på hela webben ger 176,000 träffar. (Motsvarande googling på Elvis Presley ger 20 miljoner träffar, men han har ju haft drygt femtio år längre tid på sig att bli omskriven.)

Länkar till Amandas hemsida och Amandaism finns på min förstasida. Där finns även andra länkar som leder till senaste nytt om Amanda Jenssen.

Full fräs, Amanda Jenssen!

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) börjar nu få fart på sin karriär, efter en lång tystnad. Här är lite mer eller mindre mossiga nyheter, om ni skulle ha missat något:

Amanda Jenssens andra singel Amarula Tree (AT) ligger nu på singellistans 4:e plats. (vecka 2)
AT har gått in på Digilistan, plats 29. På itunes ligger AT på plats 6 (Länkar på min förstasida.)
.
Amanda Jenssen öppnar ny bilddagbok. (Länk på min förstasida.)

Amandas officiella hemsida är nu klar och ligger på den riktiga adressen. De som driver sajten åt Amanda vill att du kollar in den och skriver vad du tycker (i forumet), så de kan göra sajten ännu bättre. Gör det! (Länk på min förstasida.)

Amanda Jenssen signerar skivor på Åhléns City i Stockholm 9 maj 17.00. Hon ska då även "perform a few songs". Då kan man alltså: 1. Se och höra Amanda uppträda. 2. Köpa albumet. 3. Få skivan signerad av Amanda. Ingen dålig början på fredagskvällen, om man är i Stockholm då. Det blir säkert folkligt, festligt och fullsatt.

Skåningar (fastboende och tillresta) kan gå på releaseparty (Mejeriet, Lund) 7 maj och få albumet signerat på Skivlagret, Lund 7 maj 17.00. Det kanske finns biljetter till releasepartyt kvar på ticnet.se.

Den senaste nybokade spelningen är på Storsjöyran i Östersund. Kolla Amandas konserter hos Livenation (länk på min förstasida).

Man hittar även nyheter om Amanda på tex Amandas Fanglobe, Amandaism och Amazing Amanda. Ja, det finns länkar dit på min förstasida!


Morbus Amandophilus Chronicum - nu med kändislistan!

Idag ska vi se hur sjukdomen amandofili, som yttrar sig som kärlek till Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) sprids i vårt avlånga land. Först några ord från dagens gästbloggare Dr Eberhard Slugh:

Sjukdomen Morbus Amandophilus Chronicum  är en av få, som P njuter av, men trots detta kan en subjektiv beskrivning av symtomen ge läsaren ett intryck av lidande. Förklaringen torde vara att de fysiologiska reaktionerna har ett samband med stark affekt och ett förändrat medvetandetillstånd. P vill inte vara utan dessa upplevelser, vilka uppfattas som njutbara. Både intensiteten och njutbarheten i sjukdomsupplevelsen tycks vara en funktion av de subjektivt upplevda sensationerna. Mer forskning (dvs anslag till undertecknad) behövs innan slutsatser kan dras, men nedan återges ändå några typiska upplevelser från aktuella fallstudier.

Leende
Positiv affekt
Lyckokänslor
Vilja att smitta andra
Spricker av kärlek
Tårar
Gråt
Ryckningar i benen
Gåshud
Rysningar
Andnöd
Ont i magen
Yrsel
En klump i halsen

Eberhard Slugh
Leg läk, med dr, gästbloggare

Tack Eberhard! För att se hur sjukdomen sprids i landet är den säkraste mätmetoden sk googling. Antalet träffar visar (i princip) hur mycket känslor eller intresse en person väcker. Observera att sökningen endast gäller sidor på svenska. Namnen skrivna inom citationstecken som "Amanda Jenssen". Träffar anges i tusental. Här är dagens noteringar:

Mona Sahlin 1330
Fredrik Reinfeldt 1050
Amy Winehouse 424
Markoolio 421
Magnus Uggla 401
Charlotte Perrelli 388
Alex Schulman 370
Britney Spears 276
Amanda Jenssen + Amanda Jensen 226
Andy Warhol 219
Paris Hilton 215
Mick Jagger 177
Johnny Depp 173
Elvis Presley 172
Amanda Jenssen 159
George Bush 152
Gwen Stefani 132
Carl XVI Gustaf 120
Amanda Jensen 67
Drottning Silvia 51
Prinsessan Madeleine 49
Peter Swartling 45
Kajsa Grytt 9
Prinsessan Victoria 8
Pekka Langer 7
Claes af Geijerstam 6

Denna ytterst vetenskapliga undersökning bevisar att Amanda Jenssen är mer omtalad än Gwen Stefani, Kungen, Drottningen, George Bush och många andra. Räknar man båda stavningarna är Amanda populärare än Elvis Presley, Johnny Depp, Mick Jagger, Andy Warhol och Paris Hilton också. Amandofilin ökar i hela landet!

Så blir du stofil

           image14

I vår tid är det kanske viktigare än någonsin att hänga med sin tid. Just därför skänker det en viss skräckblandad förtjusning att försöka göra precis tvärtom. Förvånansvärt många attraheras av det som är omodernt, ute eller riktigt uruselt. Helst alla tre sakerna på en gång. Det handlar inte om nostalgi, retro eller vintage, det handlar om att vara så ute, så Fågeldansen framstår som ultramodernt avantgarde. Läs vidare på egen risk, många är de som har beträtt sunkighetens träsk för att aldrig återvända. En enda oskyldig lyssning på "Jag är en man" kan sluta med att man hittas död på en skitig offentlig toalett, med ett exemplar av Pekkas Ljud-Jakt, som måste bändas loss från ens kalla, döda fingrar.

I det här inlägget ska jag i första hand presentera några länkar, där den som vill bli riktigt ute kan söka vidare och upptäcka denna bisarra subkultur. Vi ska koncentrera oss på svensk populärkultur och inte ta upp tex Ed Woods filmer eller gamla amerikanska teveserier för tillfället.

1. Det första steget från den breda vägen är det stofila. Det stofila är omodernt och nördigt, men inte nödvändigtvis dåligt. En guldgruva för gammal svensk populärkultur finns på den fantastiska sajten Film och 78:or:
http://medlem.spray.se/filmoch78or/

2. En sann stofil är inte bara gammeldags, utan dessutom gnällig och bakåtsträvande på ett småtrevligt... tja, stofilt vis. Självklart är KSSS (Kungliga Svenska Stofil Sällskapet) rätt ställe att börja.
KSSS hemsida: http://www.kaptenstofil.net/stofilsallskapet.php
KSSS användbara länksamling finns här: http://www.kaptenstofil.net/lankar.php
Gratis skrivbordsunderlägg för stofiler: http://www.kaptenstofil.net/skrivbordsunderlagg.php

3. Det gäller att hänga med i det inaktuella. Stupido levererar telegram om allt som är mossigt:
http://www.kaptenstofil.net/telegram_fran_stupido.php
Nyhetsbyrån Stupido: http://www.kaptenstofil.net/stupido/
Stupidos webbplats: http://stupidoweb.tripod.com/


image6image7image8image9image10
Sådan film görs inte längre. Jag undrar varför... (Omslag från Klubb Super-8)

4. En inriktning inom kultfilmen sysslar med det som är omodernt och dessutom riktigt dåligt. Film åldras snabbt och tex 1970-talets socialrealistiska sexfilmer är idag riktig kult. Sci-fi från 1950-talet är ett annat säkert kort med Rymdinvasion i Lappland som juvelen i krona. Det mesta av dagens svenska kultfilm är så urusel, så den blev mördad av recensenterna redan efter premiären. Det kunde bli stilistiska pärlor, när recensenterna försökte uttrycka hur obeskrivligt usla dessa filmer var. En av mina favoriter är Bildjournalens torrt korthuggna recension av filmen Bärsärkarna, med komikerna Carl-Gustaf Lindstedt och Dirch Passer: " En utomordentligt dålig så kallad film."

Det har gjorts en stor insats för att ge ut svensk kultfilm på VHS. Nu kommer mer och mer på dvd, inklusive en del nyupptäckt gammal tysk mjukporr, som de medverkande svenska skådespelarna hoppades var försvunnen för alltid. Det mesta är dock barntillåtet och enbart charmigt töntigt på kalkoners vis. Klubb Super-8 har letat upp, restaurerat och gett ut otaliga filmer. Här är deras nya, fina hemsida: http://klubbsuper8.com/

5. Film is not music. Music is the best. Var hittar man den sämsta musiken, som skivhandlare, skivbolag och samlare inte vill ta i med tång? Svar: På loppmarknader. Den sk loppmarknadsmusiken står för den extremaste formen av begreppet "ute". Allra värst är kanske singlar där artister gör reklam för olika produkter, eller EP-skivor som producerats och (inte) sålts av upphovsmannen själv. Sunkit är navet för svensk loppmarknadsmusik. Där kan man läsa om legendariska karaktärer som Pop-Sixten, Don Curtis och Åke Uppman.
http://www.sunkit.com/museum/artister/index.shtml

6. Till slut en sajt där man kan söka sina gamla skolfoton, bara för de verkliga supertöntarna:
http://www.worldschoolphotographs.com/

Mycket nöje!

Amanda Jenssen debuterar i Café

Någon sätter kanske Amarulan i halsen: Har Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) vikt ut sig i en herrtidning? Nej då, Café är inte en "sån" tidning. Om Slitz och Moore är utvikstidningar för rapande killar, så är Café något så exklusivt som ett svenskt modemagasin för medelklassmän. Här kan man läsa lågmält välskrivna artiklar om rätt klädsel på golfbanan, ansiktskrämer för män, prylar, datorspel, media och hur man hanterar åldersnojor. Det är mycket långt från silikonet och den nästan ironiskt överdrivna grabbigheten i Slitz. De flesta sidorna i det 200 sidor tjocka majnumret pryds av manliga modeller och andra förebilder. Den kvinnliga fägringen är sedesamt påklädd. Sådan fägring möter läsaren redan i innehållsförteckningen i form av en helsidesbild på Amanda Jenssen. Jag blir riktigt förtjust i den här bilden. Amanda är klädd i en enkel t-shirt med katt-tryck och ett par shorts. Håret är uppsatt och makeupen är som väntat i vintagestil. Den berömda rådjursblicken (även kallad om-farbror-följer-med-upp-i-skogen-ska-farbror-få-en-pilsner-blicken) är vackrare och mer hypnotisk än någonsin.

Längre fram kommer det som tidningen helt rätt framhåller som en unik selling point: Amandas debut i ett modemagasin. Tidigare har hon bara varit med i diverse teve- kvälls- dags- kändis och tjejtidningar. Denna debut håller, som sig bör, högsta tänkbara klass. På åtta sidor får vi möta Amanda i ord och bild. Bilderna är huvudsakligen i svartvitt och så bra att de inte kan beskrivas, de måste ses. Intervjun är kanske den bästa jag läst. Inte ett ord om Amandas sex- och kärleksliv, men däremot framställs hon som ett geni med nästan övermänskliga egenskaper. Precis sådant som man vill läsa alltså.

Inledningen går inte av för hackor: "Vem hade trott att en tv-sänd talangjakt skulle vaska fram 2000-talets mest originella och begåvde svenska sångerska?" Visst är det så. 1800-talet hade Jenny Lind. 1900-talet Birgit Nilsson. 2000-talet har Amanda Jenssen.

Jan Gradvall skriver att Amanda infört vårdad klädsel för alla som arbetar med albumet. Den eleganta musiken ska inte göras av folk i svettiga t-shirts och pösbrallor. Man tror sig därför förflyttad till inspelningen av en gangsterfilm från 30-talet. Pär Wiksten gör entré i ridstövlar!


Lasse Sundh, som designat skivomslagen, säger: "Jag har träffat många popstjärnor genom åren, men det är väldigt sällan någon förändrar stämningen i ett rum när de kliver in i det". Detta påminner om det tex Orup och Sibel sagt om Amandas märkvärdiga personliga utstrålning.


När Amanda landade i Italien kom både italienare och turister från olika länder fram och bad om autografer. De kunde inte gärna veta vem hon var, men de förstod att hon måste var en stor stjärna.


"Det finns en stolthet och en tidlös elegans i låtarna på Killing My Darlings, som för tankarna till inspelningar med artister som Peggy Lee, Ray Charles och Elvis Presley." skriver Gradvall liksom i förbigående.


"Skivbolaget tog för givet att Amanda behövde hjälp av professionella låtskrivare. Men hennes egna  låtar tog över och till slut hade hon skrivit ungefär 75 procent av sitt debutalbum."

Pär Wiksten beskriver hur han "hjälpte" Amanda att skriva: "I själva verket är det jag som är tacksam över att få jobba med henne."

Amanda Jenssen själv berättar hur hon skrev Greetings From Space, "som låter som en hymn som skulle kunna locka ner Elvis Presley från himlen".  -Jag satt där ensam på Death Row (lägenheten på Döbelnsgatan) en kväll och tänkte: Nu ska jag skriva en klassiker. En sån där låt som en legend glömde skriva för att hon dog.

Visst är det underbart med självförtroende? I intervjun finns även en hel del nördfakta:

AJ var 8 år när hennes föräldrar skilde sig.
AJ bodde sedan med sin mamma, men spelade "gammal" musik med sin pappa.
Aj har en helbror och ett antal halvsyskon.
AJ var 12 år när hon blev vegetarian. Hon äter inget "som har ögon".
AJ hade en gitarr som hette Johnny, som blev stulen nyligen.
AJ ska ge ut en musikmobil med musik från albumet.
AJ skriver koder på händerna för att komma ihåg saker.
AJ har startat ett företag och har Mathias från Lyxfällan som ekonomisk rådgivare.
Om reinkarnation fanns och AJ trodde på den, så skulle hon ha levt som kille på 40- eller 50-talet.


För 55 kronor får man 9 sidor Amanda Jenssen. Dessutom kan man vika ihop kartongremsan, som skyddar mot smygläsare, och få en grej att ställa på bordet, upptäckte jag. Jag rekommenderar Café maj 2008 till alla amandofiler, troligen kommer både bildserien och intervjun att bli klassiker.

Hur ska Amanda Jenssen få betalt? Del 3

Kommer Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) att kunna leva på sin musik? Ska hon behöva jobba på Statoil eller sjunga i ett dansband, för att försörja sig? Då blir det nog inga fler "Numb". Att vara känd är det coolaste som finns och vi kommer säkert att ha kvar folk som vill vara kända musiker. Frågan är om de kommer ha råd att arbeta med musiken på heltid. Även de bästsäljande amerikanska rapparna, som strör pengar omkring sig för att visa upp sin nyrikedom, har fått känna av den minskade skivförsäljningen. Det verkar faktiskt som om folket håller på att sluta köpa skivor. Varför betala när man kan stjäla?


HISTORISK SAMMANFATTNING


Var moralen strängare och idealen högre förr? Enligt en av världens främsta sociologer, Anthony Giddens, var det precis tvärtom. Världen har blivit bättre. De flesta länderna har blivit demokratiska och förhållandet mellan chefer och underordnade, kvinnor och män, barn och vuxna har blivit mer kamratligt. Förr hörde det till att föräldrar slog sina barn och att chefer slog sin personal. Personerna på samhällets botten föraktades och man tyckte de fick skylla sig själva. Klyftorna var enorma, med ofattbar misär och överdådig lyx sida vid sida. Offentliga avrättningar och piskningar var populära folknöjen, ungefär som dagens melodifestivaler. Våld och missbruk i alla former var vanligt. I överklassen, inte minst vid hovet, var dekadensen utbredd. Samhället före moderniteten var knappast vad vi idag skulle kalla etiskt eller moraliskt högstående.


Under moderniteten eller den sena industrialismen dominerade en gammeldags arbetarmoral: Var hederlig, gör rätt för dig, ta hand om dina nära och kära. Aktiesparare kallades föraktfullt kupongklippare och betraktades som parasiter. Man kunde tala om solidaritet utan att bli utskrattad.


Den största förändringen under 1900-talet var sättet att uppfostra barnen. I  början av seklet uppfostrades barnen till att bli snälla, dvs lydiga. I slutet av seklet uppfostrades de till att bli självständiga, dvs olydiga. Detta är förklaringen till att folk gör som de vill idag, de är uppfostrade att inte frukta överheten.


Med senmodernitetens inträde i slutet av 1900-talet försvann den gamla arbetarmoralen och solidariteten. Detta ersattes med frågan: What's in it for me? Vad tjänar jag själv på det? Att vara solidarisk med kulturarbetarna, som gör vår musik, är bara såååå 70-tal. Varför betala om man kan få det gratis?


Vår tolerans mot sexualiserat våld och sexuella övergrepp har minskat. De som utsätts skäms mindre och berättar mer. Å andra sidan har toleransen mot svartjobb och annan ekonomisk brottslighet ökat. Att ta en golfrunda på arbetstid anses okej och det är inte otroligt att man möter sin chef på banan. Vadå göra rätt för sig? Den som ordnar det för sig är smart, inte osolidarisk. Det gäller att vara om sig och kring sig och ha en flexibel syn på lagar och förordningar.FRÅN KOMPASS TILL RADAR


Synen på kunskap och kompetens har ändrats. Förr var en 60-årig yrkesarbetare en mästare, han kunde känna på svarvspånen och säga hur svarven skulle justeras. Efter ett helt liv inom yrket var han a living treasure. Nu är han ersatt av en industrirobot, om inte produktionen flyttat till Asien. Gamla kunskaper ses som en belastning, man kan ju tro att det fortfarande är som förr. Därmed är vi inne på vår fokusering på nuet. När det gamla är ointressant och framtiden oviss, blir nuet det enda vi har. Därför fokuseras allt på nuet. Det värsta som kan hända är att vara efter sin tid. Här ska du (helt gratis) få ett tips, så du alltid kan avsluta en diskussion eller vinna en debatt. Säg bara, lugnt och vänligt: Ja, så var det förr. Det fungerar varje gång.


Nyligen förkunnade en rapport att befolkningen över 75 år äntligen börjat använda Internet. Alla drar en suck av lättnad när avvikarna inordnar sig i ledet. Den som inte hänger med i utvecklingen förlorar sin status och sitt värde på arbets- äktenskaps- kött- och vänskapsmarknaden. Den som inte hänger med blir helt enkelt väldigt ensam, isolerad och ledsen. För de flesta är alternativet att inte hänga med därför inget alternativ. Man kan kokettera med sin nostalgi och stofilitet, men naturligtvis bara om man är säker på att man egentligen är väldigt inne. Vi är flockdjur och följer så gärna flockens oskrivna regler för att få vara med i gemenskapen. Vad säger dessa oskrivna regler om piratkopiering? Låt oss likna dagens oskrivna regler vid en radarbild. Förr hade vi en inbyggd kompass, nu har vi en inbyggd radar.


När världen kändes mer stabil kunde man ha en inbyggd kompass, som pekade på den rätta vägen: Arbeta hårt, var hederlig, gör rätt för dig, tag hand om andra som är svagare än du själv. Slå inte folk som har glasögon. Samma kompass kunde man bära med sig genom hela livet. Om man följde den kompassen fick man oftast omgivningens respekt, man fick vara med i gänget.


Idag ändras situationen, värderingarna och vad som ger status hela tiden. Däför fungerar det inte längre med en kompass. Man måste ha en radar, som visar vad som händer i omgivningen, i realtid. Detta gäller inte bara kläder, musik och val av semesterort, det gäller hela paketet med vad som är rätt just nu. Ska man åka inrikesflyg? Ska man ge pengar till Stadsmissionen? Ska man rösta på Alliansen? Ska man äta torsk? Ska man dricka lådvin? Ska man se på dokusåpor? Ska man ladda ner musik utan att betala? Nu säger ju politikerna att fildelning ska bli laglig, man kan inte förbjuda den nya generationens livsstil. Då är det kanske ungdomligt och coolt att fildela? Eller är det bara finniga wankers som fildelar? Hur gör alla andra? Hur gör mina vänner? Hur gör de som jag vill bli vän med? Hur gör de som jag ser upp till?


Hur den radarbilden av läget ser ut, avgör om folk piratkopierar eller inte.DAGENS GAMLA VITS    

För att komma ifrån den gravallvarliga stämningen ska jag sluta med en gammal vits, som visar att det hänt en del på tågtrafikens område. Det var en tysk, en rysk och en Amanda.

Tysken: Våra tåg går så fort, så man bara ser ett streck när de åker förbi.
Rysken: Våra tåg går så fort, så man inte hinner se någonting.
Amanda: Våra tåg går så fort, så vi måste elda med krokiga vedträn i kurvorna!


Hur ska Amanda Jenssen få betalt? Del 2

Som ni kanske vet brukar jag mest skriva om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och hennes konst. Amandas konst har faktiskt förändrat mitt liv till det bättre och många vittnar om samma sak. Därför är det naturligt att diskutera och lovprisa denna konst och dess förtjusande upphovskvinna. Det kan man knappast i längden göra utan att fundera på hur denna Amanda Jenssen ska få betalt för sitt arbete. Somliga menar att skivförsäljningen är på väg att försvinna, när normen blir att ta musiken utan att betala för den. Hur ska då någon kunna ha låtproduktion som yrke? Jag och några till kommer naturligtvis att köpa alla hennes skivor, men räcker det?En gång i tiden var de sk bootleg-skivorna (olagligt inspelade konserter) ett problem för vissa artister. En av de mest piratinspelade var Frank Zappa, som till slut tröttnade på att andra sålde hans musik för egen vinning. Då gjorde han tjugo stycken LP-skivor i serien "Beat the boots". Greppet var genialt: Piratkopior av piratkopior. Han kopierade helt enkelt piratskivorna, sålde dem och tjänade pengar på dem. Han själv blev glad och fansen blev glada när de kunde köpa skivorna med gott samvete och som ett sätt att stödja idolen. En av skivorna innehöll outgivet material från den legendariska spelningen på Skansen 1973. Slutet gott, allting gott.Finns det en lika enkel lösning på problemet med digital piratkopiering via TCP/IP-baserade nätverk? (Ibland något felaktigt kallat fildelning. Fildelning är helt enkelt att låta andra komma åt ens filer.) Kanske, men i så fall har inte någon kommit på den idén ännu. Om en människa, en bransch eller ett företag känner sig som ett sjunkande skepp så brukar en av två saker hända. Den ena är depression. När man skulle behöva varje uns av kreativitet och nytänkande som kan uppbådas, blir det istället en trist stämning där allt avfärdas med "det är en gammal idé" eller "om det gick skulle alla redan göra så".Den andra reaktionen är att, med kniven på strupen, komma på den där fantastiska lösningen. Ibland kan det tom (efter en mer eller mindre omskakande period) bli bättre än innan. Det här är en sann och riktigt upplyftande berättelse om koreografen Busby Berkeley (1895-1976). Räddaren i nöden kan komma som en snilleblixt vid ett helt oväntat tillfälle.  Busby Berkeley hade varit koreograf på Broadway och gjort lite filmer åt MGM, bla med Eddie Cantor. 1932 arbetade han på Warner Brothers, kända för att producera verklighetsflykt åt arbetarklassen. Att gå på bio var billigt på den tiden och för en liten slant kunde man komma till Hollywoods drömvärld för en stund. Ljudfilmen hade kommit 1927 och då blev musikaler populära. Man satte i princip en kamera på bästa åskådarplats och filmade en föreställning rakt upp och ned. Efter bara några år tröttnade publiken och filmer annonserades som "Det här är INTE en musikfilm". 1932 var musikfilmen död, eller åtminstone ett sjunkande skepp. Busby satt uppe på ett ljudtak och såg dansarna öva på scenen nedanför. I detta ögonblick förändrades historien.Han såg plötsligt att balettflickorna, sedda rakt uppifrån, bildade geometriska mönster, ungefär som i ett kalejdoskop. Busby hade marscherat mycket i det militära och beordrade nu exalterad baletten att marschera omkring i formationer, medan han satt och såg på dem uppifrån. Sedan gick han vidare: Kameran fick åka omkring på scenen, mellan flickornas ben, ner under vattnet, upp i taket. Och så hans andra kännemärke: Massor av närbilder på söta balettflickors leende ansikten. Nästa film han gjorde hette 42nd Street och lanserades som "A new deal in entertainment", efter Franklin D Roosevelts konjunkturutjämnade ekonomiska politik "The new deal", som besegrade den stora depressionen. Filmen blev förstås en succé och musikfilmen var räddad. Sens moral: Det finns hopp. Om man vill se på saker från ett nytt håll.Nu måste man prova att se på problemet med artisternas försörjning från alla tänkbara håll. Kanske kan man sälja musik på ett nytt sätt. Kanske kan man reklamfinansiera den, även om reklamavbrott i musiken inte vore så kul. Ett annat sätt är förstås att försöka få folk att betala. En väg är lagstiftning och rättsliga åtgärder. En annan att försöka förändra värderingarna, få folk att tycka det är fel att piratkopiera. Vad säger folket i musikbranschen själva?Så här säger Edith Backlund i DN: 
Jag tycker att fildelningen är fantastisk! Den illegala fildelningen däremot för med sig att jag, liksom de flesta mindre etablerade band i Sverige, har svårt att ta oss upp. Vi jobbar häcken av oss med vår musik samtidigt som vi jobbar och pluggar. Och det finns ingenting som är så hämmande som ett skivbolag och en marknad som betraktar sig själv som ett sjunkande skepp, eller när man som artist vet att det inte spelar någon roll hur bra folk tycker att man är. I slutändan står man ändå på något lager och undrar vad som hände medan någon finnig pirat laddar ner 3000 låtar i timmen på sin nya supermegaramminnepixel-dator.Vad säger branschorganisationen IFPI (se länk på min startsida)?


"För den lagliga musikindustrin är det i genomsnitt endast en av tio skivutgivningar som är kommersiellt lönsam. Skivbolagen måste ha kommersiella hits och försäljningsframgångar för att kunna satsa på nya produktioner. Piratens verksamhet hotar samtliga rättighetshavare och sysselsättningen inom musikområdet och bidrar normalt inte med vare sig skatte- eller avgiftsintäkter för staten. "


"Av statistik som framtagits av IFPI framgår att piratförsäljning av inspelad musik under 1998 omsatte 36 miljarder kronor. Enligt dessa beräkningar försåldes 400 milj piratkopierade CD-skivor under 1998. Detta är en höjning med ca 20% i förhållande till 1997. Mer än var tredje kassett/CD-skiva som försäljs är därmed en piratkopia! Piratkopiering av CD-skivor har under senaste året vuxit. En bidragande orsak till detta är att tillverkningsprocessen kontinuerligt förenklats och att det nu finns CD-fabriker med en total tillverkningskapacitet dubbelt så stor som det lagliga efterfrågan. "


"Ofta är det okunnighet om rådande upphovsrättsliga regler som gör att musik missbrukas på Internet. En viktig del av IFPIs antipiratverksamhet är därför information. Flertalet av de som kränker skivbolagens rättigheter på Internet upphör i regel omedelbart med sin olagliga verksamhet efter att IFPI informerat dem om de rättsliga reglerna de brutit mot. För att kunna tillhandahålla musik via Internet krävs tillstånd från rättighetshavarna. Däribland skivbolagen. Det bör i detta sammanhang påpekas att rätt utnyttjat kan Internet medföra fördelar för musikens rättighetshavare. Inspelningar kan genom Internet spridas och tillhandahållas på ett snabbt och enkelt sätt. Det är dock av helt avgörande betydelse att rättighetshavarna har kontroll över och erhåller ersättning för ett sådant utnyttjande."


IFPI menar att en strängare lagstiftning, som redan finns i en del andra EU-länder, kan vara en lösning. Då kan man tex stänga ner sajter som sysslar med piratkopering, spåra upp och stänga av pirater via internetleverantörerna osv. För närvarande driver skivbolagen en process där de kräver ersättning, för utebliven försäljning, från de ansvariga för Pirate Bay.


I en artikel i Svd hävdas (utifrån en rapport från 2006) att sambandet mellan minskad skivföräljning och ökad fildelning inte har något bevisat samband. Läs på: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_478175.svd"Musikförsäljningen i Sverige har minskat med 42 procent under 2000-talet. Branschorganisationen Ifpi uppskattar att runt 1 000 personer förlorat sina arbeten på skivbolagen i Sverige som följd.


- Till huvuddelen beror det definitivt på fildelningen. Nio av tio undersökningar visar att det finns ett självklart samband. En viktig undersökning som vi gjorde med sajten Lunarstorm visar att 58 procent av killarna i åldern 13 till 35 helt eller delvis slutat köpa musik på grund av fildelning, säger Ludvig Werner, Ifpis styrelseordförande.


Men enligt en ny rapport från det EU-finansierade projektet Music lessons är det omöjligt att dra sådana slutsatser. I studien deltar forskare och professorer från KTH och World internet institute vid Uppsala universitet, och resultaten baseras bland annat på stora panelundersökningar.

Forskarna påpekar att skivförsäljningen inte alls gått ner i alla länder. I exempelvis Storbritannien och Frankrike, där fildelningen också är omfattande, har försäljningen tvärtom ökat."


Det var 2006. Hur är det idag? Enligt IFPI sjönk albumförsäljningen med 12,5%, singlar med 10% och dvd med 7,4% under 2007, jämfört med 2006. Digital försäljning ökade med 9,7%. Den totala marknaden minskade med 10,6%. IFPI ser lösningen i att få igång den digitala försäljningen (betald nedladdning) och samtidigt bekämpa piratkopieringen (obetald nedladdning). Många unga behöver helt enkelt få veta att piratkopiering är olaglig och att man kan ladda ner lagligt istället.


Skivförsäljningen i USA sjönk med 11% första kvartalet 2008, jämfört med året innan. Första kvartalet 2007 var motsvarande minskning 17%. (USA Today 2008) American.com har i mars/aprilnumret 2008 en artikel: CD-försäljningen i USA har minskat med 25% sedan 2000 och ökad digital försäljning motsvarar inte denna förlust. Det har även blivit svårare att få konserter lönsamma. Det är främst gamla superstjärnor, musiker i 40-60årsåldern, som tjänar pengar på sina konserter. Läs artikeln på: http://www.american.com/archive/2008/march-april-magazine-contents/the-show-must-go-onDEN LJUSNANDE FRAMTID ÄR VÅR


Handlar lösningen om mer information, bättre digital försäljning och bekämpning av piratkopiering? Kanske. Utvecklingen går snabbt och det är svårt att förutspå utvecklingen. En nisch som faktiskt ökar starkt just nu är musik-dvd. Kanske kan musikvideor, som dvd eller snarare strömmande underhållning, vara en del av lösningen. Kanske kan interaktiva, mobila tjänster vi ännu inte känner till vara lösningen. När ABBA sjöng Waterloo kunde ingen drömma om att folk skulle rösta fram sina favoriter i Melodifestivalen med sms, helt enkelt för att sms inte var påtänkt på den tiden.


Jag säger som jag har sagt sedan början av 1990-talet, framtiden är att man har en liten personlig apparat för att köpa elektroniska tjänster. Att själv köpa och installera telefonsvarare eller programvara är gårdagens teknik. Dagens teknik börjar bli att använda betalda eller reklamfinansierade tjänster istället. Istället för att köpa och installera ett spamfilter köper man tjänsten "spamfri e-post". (Det är ba'tt exempel, Helge!) Fortfarande finns det dock kvar en del rena dumheter, som att vi ofta har olika nät och olika apparater för telefoni, teve, radio, data, musik osv.


Framtiden är en liten, liten apparat, som är ett interface mot den stora,stora intelligensen. Allt konsumeras som tjänster och dagens mobiltelefoner börjar faktiskt påminna en liten smula om denna apparat, även om det helt säkert är som Al Jolson sade i den första ljudfilmen 1927: You ain't heard nothing yet!


Hur ska Amanda Jenssen få betalt?

Genombrottet för Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) sammanfaller med vad några tror är sammanbrottet för musikindustrin. Folk köper inte skivor längre, de piratkopierar via fildelningsnätverk. De flesta tycker dessutom det är för dyrt att gå på (och kanske för långt att åka till) konserter. Hur ska artisterna få betalt för sitt arbete i framtiden? Hur ska Amanda Jenssen Superstar få betalt? Det vore ju trist om ingen betalade för hennes musik, så hon fick ta jobb som kassörska på Statoil och bli hobbymusiker. Idag ska jag fundera lite över denna frågeställning.I grund och botten handlar det om hur samhället ser ut, vilka värderingar och konsumtionsmönster vi har. Samhället har genomgått en dramatisk förändring de senaste åren. Globalisering, ny teknik och inte minst frisläppta marknadskrafter, har skapat en helt ny värld. På 1970-talet fick man ansöka om att få köpa en telefon av monopolbolaget. Man kunde välja mellan en grå Dialog och... ja, det var ungefär det man kunde välja mellan. Hade man tur kom de förbi och kopplade in telefonen någon gång när det passade dem. Om man hade stort behov av telefon kunde man skicka in ett intyg om detta och förhoppningsvis behöva vänta lite kortare tid. Jag skämtar inte, så fungerade gamla Televerket när det fungerade som bäst, men idag tror ingen, som inte själv var med, på sådana historier.En annan idag otrolig historia från 1970-talet är den om blandbanden. Folk spelade in musik på kassettband, upptäckte någon. Då gick musikbranschen ut med en kampanj: Spela inte in blandband. Staten lade straffskatt på kassetterna. Monopolradions Kvällstoppen spelade under en period bara halva låtarna, så folk inte skulle kunna spela in hitlåtarna från radio.I början av Internets genombrott fanns något av denna mentalitet kvar. För att få använda en gratis webbtjänst fick man stå ut med en del strul, som ingen skulle acceptera idag. Nu förväntar sig konsumenten att det ska vara gratis, anonymt, snabbt och enkelt. Minsta tjafs och man hoppar raskt till nästa leverantör.En annan trend är att man vill göra det man vill när man vill och var man vill. Detta innebär On Demand och webb-baserat. Har man missat radioprogrammet vill man kunna gå till vilken dator som helst och höra programmet när man vill.På ganska få år har vi gått från monopol och begränsad nationell konkurrens, till en globaliserad värld där alla alltid konkurrerar med alla överallt. Ju snabbare våra nätverk blir, desto mer strömmande underhållning i form av film, musik och annat belastar dem. Vi har bara sett början och om bara några år kommer nog det mesta att se ganska annorlunda ut jämfört med idag.För dem som växt upp med detta sätt att konsumera och kommunicera är alla "nyheter" jag skrivit om ovan saker som alltid funnits. De som försöker hålla kvar vid gamla principer navigerar däremot troligen efter en karta som inte längre gäller. Jag säger inte att det här nödvändigtvis är bra. Allra helst skulle jag nog leva på stenåldern, med fyra timmars arbetsdag och en ständig grillfest vid lägerelden, men det paradiset är för alltid förlorat. Det enda alternativet är att leva i dagens globaliserade konsumtionssamhälle och gilla läget, annars blir man en bakåtsträvare med foliehatt, som hatar allt och ser konspirationer överallt. Framförallt blir man väldigt ensam som privatperson och väldigt konkursmässig som företagare, om man inte vill följa de regler som numera gäller. En sådan ny, oskriven regel säger det är okej att piratkopiera. Vi kan tycka vad vi vill om den regeln, men de som växer upp nu (och många äldre) ser piratkopiering som en självklarhet. Inga attitydkampanjer kan ändra på detta, lika lite som kampanjer kunde stoppa blandbanden på 1970-talet.Ingen tycks idag ha någon enkelt lösning på problemen, men att det skulle vara möjligt att förbjuda något på Internet motsägs av historien. Om man inte ens kan få bort något av alla hatat som barnporr, hur ska man då kunna få bort "fildelningen", som de flesta tycker är bra?Hur ska artisterna kunna få betalt, när ingen betalar för det de åstadkommer? Det är som om folk skulle se det som en självklarhet att ta brödet bagaren bakat, utan att betala något. Hur skulle bagaren klara sig i en sådan värld? Kanske genom att se på allt från ett helt nytt håll. Låta brödet vara gratis, men ta in pengar på smör, pålägg, dryck och tillbehör. Baka in brödet i ett paketerbjudande. Ta betalt för att leverera färskt bröd hem till folk varje morgon. Osv.Jag saknar verkligen skivaffärerna, bara den speciella plastlukten i dem fick mig att må bra.  Att gå och bläddra bland skivorna var en sann njutning. Att kosta på sig att köpa en skiva var en fest. Att komma hem med en ny, ospelad skiva och läsa i texthäftet var livets höjdpunkt. Så känner inte de flesta idag. De flesta vill ladda ner låten till sin mp3-spelare blixtsnabbt och utan att lämna datorn. De flesta saknar inte skivaffärerna och därför är butikerna på väg att försvinna. En del tror att CD-skivan, as we know it,  kommer att vara försvunnen inom fem år. Förmodligen inte mer saknad än stenkakan, rullbandet, stereoåttan, kassetten eller vinylskivan.Vad kan då vara nya vägar för artisten att ta betalt? Laglig nedladdning? Tja, åtminstone hardcorefansen är väl beredda att betala idolen för den goda sakens skull, men det behövs nog mer än så.Många tror på en helt ny nöjes- musik- och mediavärld byggd på strömmande underhållning. Denna strömmande underhållning kan tex vara musik, video och musikvideo. Dagens reklamteve säljer inte teveprogram till tittare, de säljer tittare till annonsörer. Kanske kan den strömmande underhållningen pss sälja en ungdomlig och konsumistisk publik till sina annonsörer. Kanske kan man prenumerera på viss underhållning, pss som på dagens reklamfria tevekanaler.En annan lösning som förts fram är paketerbjudandet. Man får ett paket med produkter och upplevelser, när man betalar för musiken. Det kan vara allt  från ringsignaler, bilder, video, prylar med autografer, konserter, jippon och fester till chansen att vinna en träff med idolen eller ett backstagepass osv. Då handlar det om saker som nätverken för piratkopiering inte kan konkurrera med.Jag hoppas och ber att någon ska uppfinna nya sätt för dig att få betalt, Amanda. Because you are worth it.


Amanda Jenssen bjuder på releaseparty

Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) kommer att ha sitt releaseparty för albumet Killing My Darlings hemma i Lund. En pressrelease meddelar detta:"07.05.2008 - Mejeriet (Stora salen), Lund
Amanda Jenssen, vars förstasingel "Do You Love Me" rullar frekvent i svensk radio och tv, släpper sitt debutalbum den 7:e maj. "Killing My Darlings" [Epic/Sony BMG] är titeln på debutalbumet och detta firas med en stor fest på Mejeriet i Lund."


Hur går det för den andra singeln Amarula Tree? Så här ser det ut idag måndag:

itunes: plats 2

Digilistan: plats 29

Singellistan plats 34


Kanske hade DYLM ett nyhetens behag, så folk köpte den väldigt snabbt, men snart hade alla fans köpt den. Kanske kommer AT att klättra lite långsammare, men sedan ligga kvar längre i toppen. Albumet kommer säkerligen att betyda mycket för Amandas genomslag i den stora publiken. Dessutom tycks maknadsföringen av Frk Jenssen börja komma igång på alla fronter. I princip har det ju varit nästan tyst på amanadafronten efter Idol, men nu händer det massor av mysiga saker. Ska Amanda Jenssen lyckas med att både toppa listorna och ta hem de tunga priserna på Grammisgalan? För att inte tala om den internationella lanseringen...Den närmaste tiden kommer att bli riktigt spännande!


Så hittar du nyheter om Amanda Jenssen

Att bara googla Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) på jakt efter nyheter kan bli lite tröstlöst. Det finns nyhetsportaler, som är helt fantastiska hjälpmedel. Min absoluta favorit är internationella Newsnow, som jag använt i många år. (Dock i helt andra sammanhang.) Google News ger lite aktuella svenska nyheter, snyggt presenterade. Nyhetsportalen ger det mesta från svenska tidningar.

Nu är ju listor med sökresultat inte samma sak som utvalda och presenterade nyheter. De bästa nyheterna hittar man därför på amandofila bloggar, webbplatser och forum. Kanske kan dessa portaltips underlätta det amandofila sökandet efter nyheter, recensioner och andra artiklar, särskilt sådant som publicerats utomlands.

Hur  som helst så finns det nu länkar till de tre nyhetsportalerna ovan, på den här bloggens (Krooks Kommentarer) förstasida.

Mycket nöje!

Officiell hemsida för Amanda Jenssen

Om man går till http://www.mubito.com/mubito/sites/ och väljer Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) skickas man till http://www.amanda-jenssen.se/amanda/ inte http://www.amanda-jenssen.se/. Amandasajten man skickas till presenteras som en referens för blivande kunder, så Mubito bör vara ganska stolta över den. Således bör det vara helt okej att tycka till om sajten i dess nuvarande form.


För att kunna tycka till bör man nog ha använt sajten ett tag, så man fått en känsla för känslan. Dessutom bör sajten ha blivit riktigt "levande" vilket kan ta ett tag. Enligt mina polare, som jobbar med marknadsföring av webbplatser, är det två saker som gör en sajt till en succé. Den första är att den verkar "befolkad", den andra att det finns en dialog mellan sajten och dess besökare. De yrkeshemligheterna är inte särskilt hemliga, man kan läsa dem i Internet World. Det var många år sedan en statisk "hemsida" med "information" lockade folk. Att besöka en sajt ska kännas som att gå på stamkrogen. Om ägaren går runt bland borden och frågar om maten smakar bra är det ett stort plus. Att bli igenkänd och en smula VIP-behandlad är förstås också alltid trevligt.


På motsvarande sätt vill ingen gå på en tom krog. Paradoxalt nog är en kö inte avskräckande, tvärtom vill man vara där alla andra är. Det här innebär både fördelar och nackdelar för communities. Fördelen är att en community utnyttjar vår nedärvda flockinstinkt och våra sociala behov. Nackdelen är att det blir något av ett moment 22 i början: Ingen besöker forumet för att ingen besöker forumet. Amandas Fanglobe är ett exempel på motsatsen: Alla är där för att alla är där. Det är där det händer. Om Amanda ska vara med i radio får man veta det och har man missat programmet får man veta var man hittar programmet och hur många minuter man ska spola framåt. Det är ba'tt exempel, Helge! Men ni kanske förstår principen.


Det är inte ens många som skrivit hälsningar till Amanda personligen på den nya hemsidan, trots att hundratals eller tusentals gjort det på Amandas Myspace. I teorin är ju det här ett gyllene tillfälle att skriva något som Amanda med största sannolikhet faktiskt läser. Men "people will be people always".


Amandas hemsida fråm Mubito är på engelska. Ace of Base har en engelsk. Charlotte Perelli har en svensk och en engelsk. Marie Picasso och Linda Bengtzing har svenska. Sedan kan ju ni dra era egna slutsatser!


Det är väldigt mycket svarta bakgrunder på Amanda Jenssens Hemsida. Linda Bengtzing har en lila tapet istället. Charlotte Perellis hemsida är däremot ganska lik Amandas. Självklart har detta med varumärkesbyggandet att göra, ett blackmetalband skulle knappast ha rosa blommor som bakgrund. Hur hemsidan ser ut beror på vad beställaren ville ha och det är (i princip) fel att säga att Mubitos sidor ser ut eller fungerar på ett visst sätt.


För att ändå säga något personligt: Rent spontant skulle jag gärna ha sett en mer levande hemsida med Amandas blogg, videoklipp, chatt, forum, pressreleaser, bilder, nyheter, fakta, medialänkar, shopping, klackarna i taket och allmänt hålligång. Kanske lite mer som (på sin tid) tv4:s idolsajt, om ni minns den. Just nu känns det lite mörkt, tomt och ödsligt. Men det blir säkert full fräs när folket börjar hitta hit och Amanda Jenssens Hemsida blir stället där alla coola typer hänger.


Amanda Jenssen blir listig igen

Den skönsjungande Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) är på väg upp på listorna igen. Singeln Amarula Tree  släpptes officiellt igår. Redan idag syns denna Amanda Jenssens andra singel på ett par listor, även om de flesta listorna bara gäller förra veckan. På iTunes ligger Amarula Tree på andra plats! På singellistan har Amarula Tree gått in på plats nummer 34. Redan nästa vecka bör vi kunna följa singelns klättrande på listorna. Många verkar tycka den är bättre än DYLM, som ju låg etta på försäljningslistorna och högt på alla listor överhuvudtaget.


Det här kommer att bli spännande. För att lugna nerverna kan ni vila ögonen på denna pittoreska promotionbild:


image3

Man kommer att tänka på "Flickan i Marseille", men bilden är troligen tagen i Italien.

Amanda Jenssen i "Swing it Amanda !" Del 2

Det här är del 2, så läs del 1 först. Om ni inte redan har läst den, för då vet ni vad som har hänt. Fuskisar!Rektorskan (R): Nu går skam på Norr Mälarstrand. Där är ju Amanda Wigrens mamma!

Mamma (M): Godafton rektorskan! Jag fick ett anonymt brev att jag skulle komma hit.

Vaktis (V): Anonymt brev? Från vem då?

GymnastikLärarinnan (GL): Och där borta  står Lektor Sheike. Rena skolträffen!

R: Men lektorn, vad gör lektorn i ett syndens näste som det här?

Lektor Sheike (LS): Det ska rektorskan snart bli varse.

Hovmästare: Är ni ett sällskap? Då ska jag ordna ett stort bord vid scenen. Vi har ett riktigt bra uppträdande ikväll om jag får säga det själv.Thore Ehrling (TE): Jag är glad att så många kunnat komma. Får jag presentera den förtjusande...Miss Jenny Lynn!(trumvirvel och fanfar)Amanda Wigren (AW): Hej kära publiken.

LS: Det där är inte Jenny Lynn! Det är Amanda Wigren från läroverket! Swing? Afrikarytmer för vildar är vad det är!

AW: Mamma!

M: Amanda! Vad gör du här?

LS: Det kan jag berätta. Hon sjunger swing som den värsta slyna!

M: Ni kallar inte min dotter slyna, karlslok!V: Tag det lilla lugna allihop. Amanda är alla tiders!

TE: Ja, hon är alla tiders och hon jobbar här för att hjälpa sin mamma. Flickan är reko.

R: Och vad säger fröken Wigren själv?

AW: Jag ville bara hjälpa mamma med terminsavgiften. Jag menade inget illa. Förlåt!

LS: Detta är oförlåtligt! Ni ska relegeras, fröken Wigren!

R: Nu ska inte lektorn tro att rektorn bestämmer var skåpet ska stå. Än är det jag som är rektorska. Sätt sig ner och var tyst!

V: Bra rutet, kära syster.

GL: Men vi  har ju kommit hit för att höra på swing. Ska ni inte börja snart? Publiken väntar.

TE: Ja, the show must go on. Ni får väl lyssna på en melodi och själva avgöra hur syndigt det är. Okej, Swing ändå. Ett, två, tre...(applåder)LS: Skandalöst!

V: Bravo! Bravo!

GL: Amanda, du är jätte!(applåder avtar)R: Det var bra, men jag tycker nog att våra elever ska sjunga våra gamla fina skolsånger.

V: Ja, det ska de. Men de ska även sjunga våra nya fina skolsånger.

GL: Det måste inte vara något fel på hot och swing bara för att så många ungdomar tycker om det.

LS: Struntprat! Jäntan ska relegeras!

M: Och vad säger rektorskan? Blir min dotter relegerad nu?

R: Här ska ingen relegeras, men om inte lektor Sheike lugnar sig får lektorn sparken! Som lärare måste man tycka om barn!

V: Sparken? Vill du inte ha kälken istället? Hä hä. Härliga tider, strålande tider.

AW: Jag tror inte lektorn är så elak som alla säger. Han är nog bara ensam och ledsen. Det är därför han hatar allt och alla.

LS: Vafalls? Skulle jag vara ledsen? Jag är ta mig tusan en riktig muntergök!Hovmästaren (HM): Vem är det som har parkerat en elefant här utanför?

Marknadschefen (MC): Det är ingen elefant, det är en dammsugare.

HM: Dammsugare?

MC: Ja, en modell för storhushåll och industrier. Sista skriket från USA.

HM: Och vem är ni? Dammsugarförsäljare?

MC: Nej, jag är marknadschef på ett skivbolag. Jag är här för att höra på Jenny Lynn.

AW: Skivbolag? Vilket då?

MC: Är Ulla Billquist och Alice Babs bekanta?

AW: Sonora! Oh boy!

MC: Melodier som bedåra...

Alla: KOMMA FÖRST PÅ SONORA!TE: Och vad säger marknadschefen om Jenny Lynn?

MC: Ett skivbolags dröm. Fröken Wigren, Ni och er målsman kanske vill skriva under det här kontraktet?

M: Ja, men då ska vi nog prata med en advokat först.

MC: Ja, självfallet.

AW: Åh mamma, det är ju underbart! LS: Ja swing är väl inte riktigt min melodi, men vissa stycken är inte  så tokiga. Ja, här sitter jag och blir nästan lite sentimental.

AW: Lektorn är nog inte så tokig själv!

LS: (smickrat) Men så ni säger, fröken Wigren...

AW: Slutet gott, allting gott.Och det behövdes inte ens en räddande ängel.

TE: Ibland kan nog musiken vara den räddande ängeln. Nu tar vi Regntunga skyar. Ett, två, tre...EPILOG(telefon ringer)MC: Hallå!

Miss Walker (MW): Hallå! Är det marknadschefen? Hur gick det?

MC: Utmärkt. Tack för tipset Miss Walker! Jenny Lynn var verkligen alla tiders.

MW: Always a pleasure, my treasure!


--- SLUT ---


Blandad konfekt med Amanda Jenssen

image2
Dagens hemliga kändis. Vem döljer sig i bilden?OH BOY, VILKET TOPPENPROGRAM!

Det är inte ofta programvara får mig att nypa mig i armen för att kolla om jag drömmer, men idag inträffade detta. Jag reser mycket  och gör mycket på internetcafén, samma som att jag behöver webb-baserade verktyg. Ett suveränt enkelt, gratis och problemfritt bildverktyg gjorde bilden ovan på någon minut. Sedan e-postade jag bilden till mig själv med ett klick. Underverket finns på http://www.phixr.com/ Att skapa ett konto är gratis, anonymt och tar 15 sekunder. Rekommenderas.

 

SKIVOR & STATISTIK


På SverigeToppListan (länk på den här bloggens förstasida) kan man göra tusentals egna listor. Det är bara att välja i menyn högst upp. Om man gör en årslista över album (inkl samlingar) för 2007 får man veta att det mest sålda albumet var: Melodifestivalen 2007, blandade artister. 4 X platina. En mer exklusiv lista: Vecka 32 år 2001 var den mest sålda jazzskivan The Legendary Years med Miles Davis. Ja, ni förstår kanske principen? På IFPI.se kan man läsa vad som krävs för guld och platina:Följande är gränserna för Guld respektive Platina:

 
FormatGuldPlatina
Album20 00040 000
DVD10 00020 000
Folkmusik10 00020 000
Jazz10 00020 000
Klassiskt10 00020 000
Singel10 00020 000DAGENS GAMLA VITS


Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) hade kommit till himlen. Där satt Gud på en gyllene tron och Jesus satt på Guds högra sida. Då sade Gud: Flytta på dig grabben, här ska la Amanda sitta!


 

DAGENS SPRITHUMOR 


Om någon tror att Amarula Tree är sprithumor, så vill jag med en drucken papegojas envishet hävda att den inte är det. Så här ser riktig sprithumor av gammal fin årgång ut:


1. Melodi: Här kommer Karl-Alfred Boy / Min farsa är fiskare 

Vi äro små änglar vi (flax, flax)

Vi äro små änglar vi (flax, flax)

Vi äro små änglar, som tar oss en djävel

Vi äro små änglar vi (flax, flax)2. Melodi: Gesällvisan / Rullan går på Bohmans vind

Finland skyddar mot allt ryskt, mot allt ryskt, mot allt ryskt

Danmark skyddar mot allt tyskt, mot allt tyskt, mot allt tyskt

Norge skyddar oss mot britter

Själv jag tar det lugnt och sitter

I bersån och har det bra

Nu så ska jag nubben ta!

VARNING:  Alkohol kan göra dig dum i huvudet!


Amanda Jenssen på turné

Pressen börjar nu uppmärksamma Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen), hennes skivsläpp och den kommande sommarturnén. Pär Wiksten, som skrivit 4 låtar tillsammans med Amanda Jenssen till debutalbumet Killing My Darlings, ska med på turnén. Enligt en pressrelease från Sony BMG kommer även två musiker från Damn, som kompade Amanda Jenssen på Grammisgalan, att följa med. Resten ska vara "flera namnkunniga musiker". Amanda själv kommenterar: "Det känns grymt härligt. Vi har satt ihop ett riktigt skönt band och jag är helnöjd. Håll i er!"Dessa orter kommer att få njuta av Amanda Jenssen i sommar, enligt en pressrelease från Sony BMG. Fler spelningar är på gång och man kan följa händelserna på Amandas bokningsbolag Livenation, fd EMA Telstar, se länk på min bloggs förstasida.


TURNÉPLAN:
31 maj - Kalmar Springbreak
03 jun - Göteborg Liseberg
05 jun - Söderhamn Stadsparken
11 jun - Lycksele Torget
13 jun - Nyköping Rosvall Arena
26 jun - Borlänge Peace & Love
27 jun - Kiruna Kirunafestivalen
28 jun - Skellefteå Stadsfesten
03 jul - Borås Torget
05 jul - Sundsvall Sundsvalls gatufest
19 jul - Mariehamn Rockoff festivalen
24 jul - Stockholm Skansen
25 jul - Piteå Piteå Dansar & Ler
26 jul - Helsingborg Helsingborgsfestivalen
01 aug - Varberg Socitetsparken
02 aug - Mariestad Klubb Kaliber Fyller Fem
09 aug - Arvika Arvika hamnfest
 

Läs artikel i Aftonbladet här:  http://www.aftonbladet.se/nojesliv/musik/article2259858.ab


Amanda Jenssens låtlista

image1

På det som ska bli officiell hemsida (se tidigare inlägg) för Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) finns en låtlista för albumet Killing My Darlings. Ännu mer trovärdig information finns i den pressrelease som Amandas skivbolag Sony BMG gjorde i morse:

PRESSRELEASE: Den 7 maj släpper Amanda Jenssen sitt debutalbum "Killing My Darlings". Sedan Amanda kom tvåa i TV-programmet Idol har hon arbetat med sitt album, som till stor del består av hennes egen musik. Amanda har alltid tyckt om att skriva låtar som inte bara håller sig inom ramarna av en genre.
"- På mitt album har jag kombinerat de olika musikgenrerna som jag tidigare delade på med mina olika band - det gamla och nya i ett sound, hårt och mjukt, total glädje och obotlig sorg. Lite som jag.", säger Amanda Jenssen.

Första singeln "Do You Love Me" fick en fantastisk start och har dominerat de svenska radio och försäljningslistorna under hela våren.

Nya singeln "Amarula Tree" släpps idag och är skriven av Amanda Jenssen och Pär Wiksten.

Låtlista för albumet Killing my darlings
1. For The Sun
2. Amarula Tree
3. Greetings From Space
4. Do You Love Me
5. So Far Away
6. Don't Worry
7. Darling, Go Home
8. Numb
9. Come On
10. Rising Up
11. Our Last Goodbye

TIPS: Förhandsboka albumet från CDON.COM mellan den 14 april och 7 maj så får du fri frakt om du uppger rabattkoden AMANDAJENSSEN

Så långt pressreleasen. Om man ska tolka detta, så tycks det bli en mix av sådant Amanda skrivit själv och sådant andra skrivit eller hjälpt till med, av hits, danslåtar och mer personligt material. I P3 Populär sade Amanda Jenssen att hon skrivit fyra låtar själv och fyra tillsammans med Pär Wiksten. Detta förklarar de två olika ryktena, att Amanda skulle ha skrivit 4 respektive 8 låtar själv. Med enkel matematik är det alltså bara DYLM och två låtar till, som Amanda inte är upphovsman till. Otroligt!


Amandas konstnärliga kontroll över produktionen imponerar. Många skulle offra vitala kroppsdelar och sälja sin själ för ett skivkontrakt, men Amanda har behållit sin integritet som konstnär och person. Naturligtvis är skivbolaget inte dummare än att de förstår att detta går hem hos publiken. Samtidigt lyckas man sitta på två stolar. Amarula Tree och Numb är ju på många sätt varandras motsatser, men just därför kompletterar de varandra och skapar en helhet som är större än delarna.   Allt tyder på att detta album kommer att kunna förena det bästa av två världar: Kvalitet och kommersialism. Det känns inte alls särskilt långsökt att Killing My Darlings skulle kunna bli Årets Album.  

Vi ser en stjärna födas. För att fira detta bryter jag mot den här bloggens typografiska designkoncept och bjuder på en riktigt läcker promotionbild med Amanda. Se och njut!    

Radio och ny hemsida med Amanda Jenssen

Idag måndag är det fortfarande full fräs på Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) et al. Idag skulle Amandas officiella hemsida ha öppnat (källa: Amazing Amanda), men hade den varit igång i morse hade jag ätit upp min hatt. (IT-projekt brukar inte bli klara i tid.) Däremot har amandaism.se hittat något intressant  på: http://mysite.mubito.com/amanda


Att adressen ska bli den som finns tryckt på Do You Love Me bekräftas av att "Amandajenssentv", förmodligen en representant för skivbolaget, länkar dit från Youtube. Mubito-sidan ovan har förmodligen använts under utvecklingsarbetet. Ett antal sådana prototyper har upptäckts av folket och då lösenordskyddats av Mubito. Om den dåliga säkerheten i produktionsmiljön är en teknkers slarv eller ett reklamtrick kan man ju fråga sig. Förbjuden frukt har ju alltid sin lockelse och vi tackar och tar emot. Den officiella hemsidan kan när som helst förväntas dyka upp här:
http://www.amanda-jenssen.se/


I helgen spelades Amarula Tree i P3 och den bedömdes vara en FLIPP, alltså en blivande hit. Idag (måndag 14 april) medverkade Amanda Jenssen i P3. Båda programmen kan höras via Sveriges Radios hemsida:
http://www.sr.se/cgi-bin/p3/nyhetssidor/sandningsarkiv.asp?programID=2785


OM HEMSIDAN PÅ "FEL" ADRESS

OBS! Information nedan är (i skrivande stund) inte avsedd eller användbar som annat än en kul grej!

Om man ska tycka till om hemsidan på "fel" adress så är det (rent spontant) mycket kioskdeckare eller gangsterfilm från 40- eller 50-talet över den. Amandas "spiror" framhävs på ett i det sammanhanget helt rätt sätt. Det glassiga och normalofila har lyst med sin frånvaro även på skivomslagen, promotionbilderna och i videon till Numb. Man försöker tydligen profilera Amanda Jenssen som en cool, lite tyngre artist med klart nostalgiska vibrationer. Motsatsen till Amandas omslag till vinnarlåten alltså.

Enligt den här "hemsidan" är Amarula Tree släppt 14/4 2008. På ett annat ställe står det att den släppts redan den första april. (Enligt ÅF släpps den 16/4.) Det som "säljs"  här är:

Amarula Tree download 9.90 SEK CD 19 SEK
DYLM download 9.90 SEK               
Numb download 14.95 SEK
Killing my darlings CD 149 SEK Förbeställ och få ett signerat exemplar! Släpps 7 maj.

Amandaism.se påpekar att "hemsidan" är på engelska och alltså vänder sig till hela mänskligheten, precis som Amanda Jenssen vill göra. Idag Sverige, imorgon världen!

Under "about" blir det riktigt intressant:

"Welcome to http://beta.mubito.com/amanda (the Site or Website), which is developed and hosted on the Mubito* music platform.  Mubito provides some of the most engaging and sophisticated official music websites in the world. "


Det tycks alltså röra sig om Mubitos betatest. En betaversion testas normalt både internt och av användare.

Eller så är allt ett skämt, en sk snortingfälla (honey trap), för att lura alla privatspanare!

Gratis e-utbildning i Amanda Jenssen (amandalogi)

Vill du lära dig mer om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) ? Då har du kommit rätt! Jag har satt ihop en snabbkurs i fyra lektioner. Den passar lika bra till journalister och forskare, som till den som ska skriva om Amanda Jenssen i skolan.  Om du nyss upptäckt den svensk-norska näktergalen är det här en introduktion till Amandas underbara värld. Om du redan hör till Amanda Jenssens hardcorefans kan du bara greppa en hallonsoda, luta dig bakåt och njuta.


LEKTION 1: FAKTA

Först tar vi lite fakta om Amanda:
http://krookskommentarer.blogg.se/2008/april/fakta-om-amanda-jenssen-april-2008.html 


LEKTION 2: VIDEO

För den som vill närma sig Amanda Jenssen och hennes musik, skulle jag vilja rekommendera några favoriter till att börja med.


1. Numb.

Promotionvideo med en låt från (kommande) albumet Killing my Darlings. Den första riktigt professionella videoproduktionen med Amanda Jenssen.

http://www.youtube.com/watch?v=eimZfefbOBQ


2. Hallelujah.

Fansen räknar detta som ett historiskt ögonblick. Amanda Jenssen sjunger "Hallelujah" i Idol. Jury och publik gråter och ger henne en stående ovation. Häpnadsväckande performance av en nybörjare i en talangjakt.

http://www.youtube.com/watch?v=vAg5ZOZfVLo


3. Suspicious Minds (Carola)

Amanda sjunger Elvis och får Carola att ropa Halleluja! Tillsammans med Hallelujah det känslosammaste och mest imponerande framträdandet i Idol.

http://www.youtube.com/watch?v=vh4qbc6dE0w


4. Suspicious Minds (Globen)

Amandas stagediving stoppades av säkerhetschefen och istället ålade hon på golvet i detta klassiska nummer. Riktigt bra show.

http://www.youtube.com/watch?v=tgUVw6zORVs
 
5. Sköna stunder med Amanda Jenssen

En beundrares hyllning till Amanda, i form av en klippfilm. Gripande och roligt, när Amanda visar hur suveränt hon behärskar tevemediet.

http://www.youtube.com/watch?v=u6CXkG6vgVg


6. Lockdown

Amandas heminspelning av en egen låt, med underbar videokonst gjord av en beundrare.

http://www.youtube.com/watch?v=6khqArCJkxg


7. White Christmas

Amandas julhälsning till tevepubliken. Hennes första musikvideo. Vinternatur, skön gammal schlagermusik och en blick som slukar kameran.

http://www.youtube.com/watch?v=SpSPeHUPiy0
 
8. Dream a little dream of me

Amandas första riktiga framträdande i Idol. Förvånansvärt bra kamerakontakt av en som bara sjungit inför livepublik tidigare. Amanda hade tidigare sjungit samma gamla schlager tillsammans med sin far i gruppen "Amandas and the papas".

http://www.youtube.com/watch?v=j-86ZWzd0oE


9. Disco Inferno

Ett av de bättre numren i Idol. Amanda visar här hur hon behärskar olika musikstilar och samtidigt kan "lägga in Amanda" i dem.

http://www.youtube.com/watch?v=aC62F76ZSdE

  

10. That's allright mama

Den allra första auditionen i Idol. Med gitarren i ett snöre runt halsen förtrollade Amanda Jenssen juryn.
http://www.youtube.com/watch?v=IqCssA8DF-8

För att se mer, gå till Youtube och sök på Amanda Jenssen. Det finns även en hel del sparat hos tv4.


LEKTION 3: NOVELLER OCH ARTIKLAR

Här är ett urval av noveller, humor, analyser och funderingar kring Amanda, som jag själv skrivit:


1. MÅNSKEN ÖVER TEXAS (HELA STORYN)

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-i-mansken-over-texas-hela-storyn.html

Den inledande scenen där Neil Armstrong och Amanda Jenssen ser på fullmånen kom som en snilleblixt från klar himmel. Sedan växte det sakta men säkert fram en berättelse om hur det inte gick till när Amanda Jenssen blev känd.2. APELSINFLICKANS JULAFTON

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/april/amanda-jenssen-i-apelsinflickans-julafton.html

En berättelse om värdighet, mod och hopp. Stilen är 1800-talets sentimentala pigromaner och skillingtryck. En morgon vaknade jag och hade den sensationella kopplingen mellan Amanda Jenssen, Jenny Lind och PT Barnum i huvudet.3. DÖDSFÖRAKTANDE DEBUTANT

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/january/amanda-jenssen-dodsforaktande-debutant.html

Klivet från talangjakten till att uppträda för musikeliten var gigantiskt. Amanda gjorde ett dödsföraktande framträdande, som gav hennes fans blandade känslor.4. AMANDA JENSSEN VS JANTE - RETURMATCHEN

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-vs-jante-returmatchen.html

Om någon vill veta vad jag själv tycker om Amanda. Ärligare än så här kan det inte bli. Det här inlägget ska väl dessutom göra slut på ryktena att jag egentligen är Amanda eller min pappa Halvard.5. AMANDA JENSSEN SENMODERN SUPERSTAR

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/february/amanda-jenssen-senmodern-superstar.html

Amanda tycks vara född till superstar och dessutom perfekt anpassad till just vår tid.6. AMANDA JENSSEN, MEDIA OCH MIRAKEL

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-media-och-mirakel.html

Amanda kan åstadkomma mirakel genom massmedia.7. UR EN NORMALOFILS DAGBOK

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/ur-en-normalofils-dagbok.html

Satir om att njuta av sjukdomen Morbus Amandophilus Chronicum.8. AMANDA JENSSEN PÅ PREMIÄR

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/february/amanda-jenssen-pa-premiar.html

Om Amandas magi på och utanför scenen. 9. AMANDA JENSSEN SPELAR INTE ALLAN

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-spelar-inte-allan.html

Amandas ödmjukhet är ett vinnande koncept.10 AMANDA JENSSEN NOSTALGINS DROTTNING

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/january/amanda-jenssen-nostalgins-drottning.html

Amanda behärskar alla musikstilar och epoker på ett suveränt sätt. 

Fler texter i samma proselytiska stil hittar du här (Krooks Kommentarer) och på andra amanda-sajter.


LEKTION 4: LÄNKAR

På den här bloggens (Krooks Kommentarers) förstasida finns länkar till:
 
Amanda Jenssens officiella hemsida
Amanda Jenssens skivbolag
Amanda Jenssens bokningsbolag
Amanda Jenssens Fanglobe
Amanda Jenssen på tv4
Amanda Jenssen-sajter
Amanda Jenssen-bloggar
Amanda Jenssen-forum
Topplistor


Ute på nätet finns dessutom radioprogram, teveprogram, tidningsartiklar, bilder och mycket annat med och om Amanda Jenssen.  Länkar till sådant finns tex i forumet på Amandas Fanglobe.


Amanda Jenssen - Videos for dummies

Det finns numera massor av videor med Amanda Jenssen på Youtube. Allt från skivbolagets promotionvideo via fansens videokonst till klipp från tv4. Klippen från tv4 kan även ses via tv4:s egen sajt. (Se länk på min startsida.) Fildelning i sig är inte olaglig, men fördelen med Youtube är att man slipper befatta sig med fildelning överhuvudtaget. Fildelning innebär även att ens egen dator ingår i ett serverlöst nätverk, så andra får tillgång till ens filer.


För den som vill närma sig Amanda Jenssen och hennes musik, skulle jag vilja rekommendera några favoriter till att börja med.


1. Numb.

Promotionvideo med en låt från (kommande) albumet Killing my Darlings. Den första riktigt professionella videoproduktionen med Amanda Jenssen.

http://www.youtube.com/watch?v=eimZfefbOBQ


2. Hallelujah.

Fansen räknar detta som ett historiskt ögonblick. Amanda Jenssen sjunger "Hallelujah" i Idol. Jury och publik gråter och ger henne en stående ovation. Häpnadsväckande performance av en nybörjare i en talangjakt.

http://www.youtube.com/watch?v=vAg5ZOZfVLo


3. Suspicious Minds (Carola)

Amanda sjunger Elvis och får Carola att ropa Halleluja! Tillsammans med Hallelujah det känslosammaste och mest imponerande framträdandet i Idol.

http://www.youtube.com/watch?v=vh4qbc6dE0w


4. Suspicious Minds (Globen)

Amandas stagediving stoppades av säkerhetschefen och istället ålade hon på golvet i detta klassiska nummer. Riktigt bra show.

http://www.youtube.com/watch?v=tgUVw6zORVs
 
5. Sköna stunder med Amanda Jenssen

En beundrares hyllning till Amanda, i form av en klippfilm. Gripande och roligt, när Amanda visar hur suveränt hon behärskar tevemediet.

http://www.youtube.com/watch?v=u6CXkG6vgVg


6. Lockdown

Amandas heminspelning av en egen låt, med underbar videokonst gjord av en beundrare.

http://www.youtube.com/watch?v=6khqArCJkxg


7. White Christmas

Amandas julhälsning till tevepubliken. Hennes första musikvideo. Vinternatur, skön gammal schlagermusik och en blick som slukar kameran.

http://www.youtube.com/watch?v=SpSPeHUPiy0
 
8. Dream a little dream of me

Amandas första riktiga framträdande i Idol. Förvånansvärt bra kamerakontakt av en som bara sjungit inför livepublik tidigare. Amanda hade tidigare sjungit samma gamla schlager tillsammans med sin far i gruppen "Amandas and the papas".

http://www.youtube.com/watch?v=j-86ZWzd0oE


9. Disco Inferno

Ett av de bättre numren i Idol. Amanda visar här hur hon behärskar olika musikstilar och samtidigt kan "lägga in Amanda" i dem.

http://www.youtube.com/watch?v=aC62F76ZSdE

  

10. That's allright mama

Den allra första auditionen i Idol. Med gitarren i ett snöre runt halsen förtrollade Amanda Jenssen juryn.
http://www.youtube.com/watch?v=IqCssA8DF-8

För att se mer, gå till Youtube och sök på Amanda Jenssen.

Mycket nöje!


Historiens vingslag, Amanda Jenssen !

Killing my darlings, det kommande debutalbumet från Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) kommer säkert att bli musikhistoria, något att berätta för barnbarnen. Det är alltid roligt att ha varit med när det hände. Apropå musikhistoria så kan jag bara inte undanhålla mina läsare en kommentar, apropå ryktet att The Beatles skulle ha varit förband till The Telstars. Janne Nilsson skriver:

"Hej,

som son till The Telstars Kapellmästare Gösta Nilsson vill jag bara informera om att The Telstars var förband till The Beatles (och inte tvärt om)på deras första Sverige Turné 1963."


Hallelujah, Amanda Jenssen !

Nu händer det saker kring Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Under 24 timmar fick vi se inte en ny skiva, inte två nya skivor, men två nya skivor och en ny video. Skivbolaget verkar ha vaknat till ordentligt. Amandas Fanglobe har äntligen fått en uppdaterad och snygg förstasida, med nyheter och aktuella bilder. Amazing Amanda säger att Amandas officiella hemsida öppnar nu på måndag. Med största sannolikhet är det Mobitu som har gjort den. Efter lång tystnad skickas det nu ut pressreleaser och promotionmaterial.Lanseringen av nya singeln och albumet är smått genial. Sony BMG navigerar på senmodernitetens kaotiska hav, så inte ett öga är torrt. Istället för att jaga pirater på Youtube  släpper man en promotionvideo där. Istället för att svära över fildelare släpper man singeln för 7 kr, i en exklusiv smygpremiär i Telias musikbutik. Amarula Tree är av nödvändighet en radiohit. Som fullständig motpol släpper man en riktig snyftare från albumet, skriven av Amanda själv. Lysande, Sickan!Amarula Tree är en uppföljare till DYLM och i mitt tycke nästan bättre.  Den har fortfarande winehouse- och hitkänsla, men är rockigare, poppigare och roligare. "Fotbollskören" i bakgrunden har vi hört i andra hits och den är en kul gimmick. Visst finns det sprithumor, men texten handlar snarare om den sorglösa livsstilen hos konstnärer och bohemer, än fylla och sprit. Den sangvinistiska texten matchas av den glada musiken. En låt många kommer att dansa till vid mer eller mindre intoxikerade midsommarfiranden i sommar. Bra jobbat, Amanda Jenssen et al!Numb raderar alla farhågor om att Amanda skulle ha gjorts om till en trallande hitsångerska. Låten är ett fullständigt fantastiskt mästerverk, skapat av Amanda själv. Så här ser den officiella historien om låtens tillblivelse ut:"Låten "Numb" kom till när jag under två veckor bodde på Rival i väntan på någon lägenhet. Jag skrev "Numb" sent på natten/tidigt på morgonen och var tvungen att nästan viska fram den för att jag inte ville väcka någon i rummen bredvid. Det blev en mjuk godnattvisa om förlåtelse. Nästa dag visade det sig att det inte hade bott någon i rummen bredvid., berättar Amanda"När andra rockstjärnor slår sönder hotellrum, viskar Amanda för att inte väcka grannarna. Gulligt är bara förnamnet. Amandas heminspelningar var gymnasiala och en smula naiva skisser, med enkelt gitarrackompanjemang. Här har hon fått resurserna att blåsa på med en professionell produktion, inklusive ett härligt stofilt stråkarr. Hallelujah fick folk att bli helt förstörda, men Numb är sju resor värre. Den minoritet som redan hittat videon blir aldrig mer som förut. Vi kan se fram emot en epidemi av mystiska symtom, när Mtv och andra tevekanaler börjar veva den här rullen för mainstreampubliken. Hallelujah, Amanda!Om någon har missat Numb och Amarula Tree, här är länkarna: Numb: http://www.youtube.com/watch?v=eimZfefbOBQ


Amarula Tree: http://noje.telia.se/musik/


Amanda Jenssen - The sweetest music this side heaven.

Igår kväll var jag för berusad för att kunna skriva något vettigt. Berusad av musik, alltså.Idag ska jag göra ett försök, men ord känns futtiga. Jag kommer att tänka på Frank Zappas text i Packard Goose, där han går till högre och högre nivåer. Den gamle cyniske avantgardrockaren börjar med "Information is not knowledge" och slutar med "Beauty is not love. Love is not music. Music is the best."Det står i Bibeln att alla människor är gudomliga. Det stämmer säkert, men det finns de som är mer gudomliga än andra. Det finns de som med sin konst och hela sin uppenbarelse kan förkroppsliga de tre högsta värdena Skönhet, Kärlek och Musik. Det finns åtminstone en och hon heter Amanda Jenssen. (aka Amanda Jensen)Att lyssna på Numb och se videon påverkar mig på ett sätt som mest låter som en sjukdom, när man försöker beskriva alla konstiga reaktioner i kroppen. Ändå är den kvinnans röst det vackraste jag hört. När hon andas ryser jag. När hon sjunger tåras ögonen. När hon stönar får jag en klump i halsen. Men jag är inte sjuk, jag är frälst.Jag har skrivit att det känns lite fel att jämföra nybörjaren Amanda Jenssen med min husgud Elvis "The King" Presley. Nu känns den jämförelsen direkt oförskämd. Mot Amanda.Som om det inte räckte, läser jag nu på Amanda Jenssen Bloggen att Amarula Tree släppts exklusivt för lyssning och nedladdning, på Telia. Därför stänger jag butiken för tillfället. Vi ses hos Telia!


Amanda Jenssen ny låt och video på Youtube

Amanda Jenssens låt Numb från albumet Killing my Darlings finns nu på Youtube. (Amandajenssentv) Underbar video med scener från studion. Fullständigt gudomligt, kan inte beskrivas.

Mina Greatest Hits

Nu innehåller den här bloggen 130 inlägg. Om du inte vill läsa alla i kronologisk (dvs omvänd) ordning, så kan jag rekommendera några till att börja med. När man har skrivit så många inlägg finns det förstås vissa man är mer nöjd med. Här kommer min egen topplista.1. MÅNSKEN ÖVER TEXAS (HELA STORYN)

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-i-mansken-over-texas-hela-storyn.html

Den inledande scenen där Neil Armstrong och Amanda Jenssen ser på fullmånen kom som en snilleblixt från klar himmel. Sedan växte det sakta men säkert fram en berättelse om hur det inte gick till när Amanda Jenssen blev känd.2. APELSINFLICKANS JULAFTON

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/april/amanda-jenssen-i-apelsinflickans-julafton.html

En berättelse om värdighet, mod och hopp. Stilen är 1800-talets sentimentala pigromaner och skillingtryck. En morgon vaknade jag och hade den sensationella kopplingen mellan Amanda Jenssen, Jenny Lind och PT Barnum i huvudet.3. DÖDSFÖRAKTANDE DEBUTANT

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/january/amanda-jenssen-dodsforaktande-debutant.html

Klivet från talangjakten till att uppträda för musikeliten var gigantiskt. Amanda gjorde ett dödsföraktande framträdande, som gav hennes fans blandade känslor.4. AMANDA JENSSEN VS JANTE - RETURMATCHEN

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-vs-jante-returmatchen.html

Om någon vill veta vad jag själv tycker om Amanda. Ärligare än så här kan det inte bli. Det här inlägget ska väl dessutom göra slut på ryktena att jag egentligen är Amanda eller min pappa Halvard.5. AMANDA JENSSEN SENMODERN SUPERSTAR

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/february/amanda-jenssen-senmodern-superstar.html

Amanda tycks vara född till superstar och dessutom perfekt anpassad till just vår tid.6. AMANDA JENSSEN, MEDIA OCH MIRAKEL

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-media-och-mirakel.html

Amanda kan åstadkomma mirakel genom massmedia.7. UR EN NORMALOFILS DAGBOK

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/ur-en-normalofils-dagbok.html

Satir om att njuta av sjukdomen Morbus Amandophilus Chronicum.8. AMANDA JENSSEN PÅ PREMIÄR

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/february/amanda-jenssen-pa-premiar.html

Om Amandas magi på och utanför scenen. 9. AMANDA JENSSEN SPELAR INTE ALLAN

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/march/amanda-jenssen-spelar-inte-allan.html

Amandas ödmjukhet är ett vinnande koncept.10 AMANDA JENSSEN NOSTALGINS DROTTNING

http://krookskommentarer.blogg.se/2008/january/amanda-jenssen-nostalgins-drottning.html

Amanda behärskar alla musikstilar och epoker på ett suveränt sätt. Mycket nöje!


Ang. Frk. A. Jenssen

Här kommer lite smått och gott med anknytning till Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Om det ser konstigt ut beror det på att bloggverktyget (efter den misslyckade plattformsflytten, se tidigare inlägg) vruppar bort tomraderna, men jag ska försöka fixa till det.
ATT SKRIVA I RÄTTAN TIDJag skrev tiderna för spridningen av nyheten om Amandas skivomslag med reservation för att klockorna i cyberrymden gick fel. En vaken läsare har påpekat att man lätt kan kontrollera tiderna i bloggportalen.se och se att tiderna jag skrev inte stämmer med GMT+1. De "internationella" bloggarna har helt enkelt "internationella" tider som anger när inläggen publicerats. Jag tackar för detta tips! Här kommer händelseförloppet enligt lokal (svensk) tid:(Möjligt scenario: Skivbolagets ÅF får/lägger upp bilderna måndag morgon/förmiddag.)  

14:45 Amandaism skriver om skivomslagen

17:22 Skivomslagen (funna på Amandaism) diskuteras på forumet i Amandas Fanglobe

19:36 Fotografen Severus Tenenbaum skriver om fotograferingen för skivomslagen.

19:59 Amazing Amanda skriver om skivomslagen.

01:16 Amandaism skriver om att fotografen Severus Tenenbaum skriver om fotograferingen.Man kan alltså se att nyheter sprids snabbt inom den amandofila subkulturen! Tack till alla som bidrager till detta! NÅGOT I HÄSTVÄG16:48 lokal tid idag visade Amandaism.se de nya bilder, som Amanda Jenssen lagt upp på sin Myspace. Bilderna visar Amanda + häst och det kan inte uteslutas att de tagits i Italien. Amanda Jenssen är klädd i en randig tröja med nummer på bröstet, typ Björnligan i Kalle Anka. Länk till Amandaism.se finns på min startsida.DAGENS FOLIEHATTJag sitter här klädd i foliehatt för att försöka hitta saker som kan öka eller minska mystiken kring Amanda Jenssen. Osökt erinrar jag mig ett radioprogram, där en känd popgrupps medlemmar berättade att de brukade gå in i sitt eget fanforum. De påstod att alla förstod att de var de, samt att de blev otroligt förbannade när folk skrev att de (popgruppen alltså) "sög". Nu kan ju Amanda läsa om sig själv i olika forum utan att logga in. Kanske loggar hon in ändå och skriver märkliga inlägg för att skämta med oss? Liksom Fantomen på Stora Operan tycks Amanda finnas överallt. Kanske kallar hon sig Miss Walker när hon går omkring på forumen som en vanlig människa.


Av någon anledning har någon registrerat domännamn med Amanda Jenssens namn felstavat. Är det ägaren eller de blivande besökarna som inte kan stava? Hur som helst kan man kolla här: http://www.amanda-jensen.se/ och http://www.amandajensen.se/ Några varianter på det felstavade namnet är lediga, om någon skulle vilja ha dem. I sammanhanget kan nämnas att de flesta på bloggportalen.se tidigare sökte på den felstavade varianten Amanda Jensen. Nu söker de flesta på Amanda Jenssen. (Plats 20 rättstavat resp plats 42 felstavat.) Tydligen börjar folk lära sig vad Amanda heter. Man såg även att sökandet ökade kraftigt (högre placering) när DYLM låg på listorna.Vänta bara tills Amarula Tree klättrar och AJ hamnar på dagordningen igen, ladda upp med frukt- och trädskämt: Den blir nog så fruktansvärt bra så man blir bladig som en träskalle. Inget kvistigt problem, det vill jag löva. Den
kommer att bli väldigt poppelär! Åh jäs!Stor mystik omger den officiella webbplats, som Amanda Jenssen snart måste få. Igår skrev jag en del om olika mystiska spår. Amandas fans har olika åsikter om vilket företag som ska få äran att skapa och driva Amandas hemsida. Den som vill kan ju kolla in hemsidor gjorda av tex Fanglobe och Mobitu (två heta kandidater), för att bedöma företagens kompetens och kreativitet. Samtidigt ska man tänka på att det är beställaren som bestämmer och att företagen bara ger sina kunder (artister/skivbolag) vad de vill ha. Man kan gissa att det lutar åt Mobitu, som Sony BMG tycks ha ett visst samarbete med. Enligt en artikel i Sydsvenskan den första april (!) har Mobitu en hemsida till Amanda Jenssen "på gång".Det här är inte skumt, men kul. Om man går till http://www.fanglobe.se/ får man upp vilken idol som (fortfarande) är "Hot right now" Tack till alla som gör forumet  till en het plats!DAGENS GAMLA VITSARIdag följde jag med en sjuk person till sjukhuset och satt därigenom i ett väntrum ett tag. När Metro inte var rolig att läsa längre (några veckor efter Amandas sailoroutfit berättade den att sailorlooken är här) började jag fantisera om att Amanda var på samma sjukhus. Det är ganska dämpad stämning i väntrum, men efter ett tag satt jag där och smålog. Folk som såg mig trodde väl att hissen inte gick hela vägen upp. Hur som helst, här är...


 

AMANDA JENSSEN I "SJUKT PÅ SJUKAN"Amanda Jenssen: Hej, är du läkare här?

Sjukhuspräst: Nej.

AJ: Du har satt skjortan bak och fram! 

SP: Nej, det är en rundkrage. Jag är sjukhuspräst här.

AJ: Präst? Måste man leva i celibat då?

SP: Bara om man är katolik. Jag är protestant och har faktiskt åtta barn.

AJ: Åtta barn? Då borde du ha satt kalsongerna bak och fram också!Läkare: Amanda Jenssen! Amanda Jenssen!

AJ: Sluta gå omkring och skrika mitt namn. Jag går inte omkring och skriker ditt namn.

L: Amanda Jenssen? Fröken kan komma in nu.

AJ: (skriker i stetoskopet) HEJ DOKTORN! Ha ha.

L: Öronproppar! He he.

AJ: Vattenpistol! Hi hi!

L: (torkar vattnet av glasögonen) Ho ho, fröken tycks ju åtminstone vara pigg och vaken.AJ: HR-chefen skickade hit mig på en gratis hälsokontroll. Ser jag frisk ut?

L: Jadå. Låt mig lyssna lite på hjärtat...Oj det var väldigt vad det tickar på!

Väckarklocka: RRRRRRING!

AJ: Väckarklocka i vänster bröstficka! Ha ha.L: Hör ni bra?

AJ: Vad?

L: HÖR NI BRA?

AJ: Inte förut, men sedan köpte jag en hörapparat på Konsum och nu hör jag perfekt.

L: Det var fantastiskt. Hur mycket kostade den?

AJ: Kvart över tolv!L: Då ska vi testa synen. Kan fröken se vad det står på nedersta raden på bokstavstavlan där borta?

AJ: Tryckt hos Medi-tryck AB, Malmö.L: Nu ska jag göra en okulärinspektion av fröken, men det är inget farligt.

AJ: Inte?

L: Nej, jag ska bara fälla ner den här spegeln framför ögat och titta på er genom hålet.

AJ: Vad ser doktorn?

L: Det ser inte alls bra ut. Svårt fall av idioti.

AJ: Verkligen?

L: Ja, ni är helt enkelt vad man kallar en komplett idiot.

AJ: Men doktorn! Du har den där spegeln bak och fram! Du har tittat på dig själv hela tiden!På sin tid lär Bellman ha varit rapp i replikerna, även när han låg i rännstenen. Ett par hundra år senare berättar vi fortfarande Bellmanhistorier. Amanda Jenssen har också gjort sig känd för snabba och vitsiga svar. Om tvåhundra år kommer väl folk att berätta om en tysk, en rysk och en Amanda!


Skumt och mindre skumt om Amanda Jenssen

Nu har det äntligen hänt lite på området Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) och hennes skivutgivning. Bilder på Amandas skivomslag har skickats ut till återförsäljarna, som promotion eller säljmaterial. Bilder på båda omslagen finns nu hos tex Ginza och CDON. Distributionen tycks ha skett på morgonen igår måndag. Det är kul att se hur ryktet går. Om klockorna gick rätt dokumenterades det hela så här:10:59 Amazing Amanda skriver om nyheten. (Eller ska det vara 22:59?) (Länk på min startsida)

14:45 Amandaism skriver om nyheten (Länk på min startsida)

17:22 Omslagen (funna på Amandaism) visas på forumet i Amandas Fanglobe (Länk på min startsida)

18:36 Fotografen Severus Tenenbaum skriver om fotograferingen. Kolla här: http://www.severustenenbaum.com/archives/265

01:16 Amandaism skriver om att fotografen Severus Tenenbaum skriver om fotograferingen.MÖSSA AV, FOLIEHATT PÅ!


På med foliehattarna, så ska vi leta konspirationer! Att fotografen visar en bild på en dubbel spegelreflex Rolleiflex, betyder inte nödvändigtvis att bilderna tagits med så stofil utrustning. Däremot har skivomslagen en nästan lika gammeldags LP-feeling, som känns lovande. En doft av tidigt 60-tal, åtminstone i typsnitten. Eller åtminstone i min fantasi.


Bilden till Amarula Tree verkar (i min betraktelse) inspirerad av en klassisk bild där en ung Frank Zappa sitter på en gammal ångvält eller liknande fordon. Spänningen ligger i kontrasten mellan den tunga, skitiga mekaniken och den lätta, spröda människan/artisten. Enligt fotografen var bilden dock tagen utan att Amanda var beredd, när hon klättrade upp på lokomotivet. Detta är bara halva bilden, den andra halvan finns på singelomslagets baksida.


Den svartvita bilden till albumet Killing My Darlings var en snapshot (ögonblicksbild), Amanda hade brillorna som skydd mot den brännande solen och situationen var inte arrangerad. Lustigt nog tycks Amanda Jenssen ha samma sailorhatt, som på Melodifestivalens efterfest. Skumt.


Klockan 18:36 skriver Severus Tenenbaum (i fortsättningen kallad ST) att hon kan visa bilderna, eftersom de är "ute på nätet". Möjligen syftar ST på Amandaism och Amandas Fanglobe, men det borde vara skivbolagets återförsäljares (ÅF) sajter hon menar. Eller så menar ST att det inte ens är någon hemlighet längre att omslagen finns hos ÅF, så hon kan bryta den tystnadsplikt hon säkerligen haft. Skivbolaget har ju gjort stora ansträngningar för att hålla musiken från nätet (se tidigare inlägg) och man ville nog släppa även skivomslagen på ett kontrollerat sätt.


Här finns en märklighet. ST skriver: "actually it's not the final version of the covers...I think it was a hurry to get them out so here are the final deal:" Menar ST att skivbolaget skickat ut en ofärdig version till sina ÅF (för att datum för detta var satt till typ måndagen) och att det hon själv nu visar är den färdiga versionen? Skumt. Om så är fallet borde bilderna hos ÅF/Amandaism skilja sig från dem ST visar på sin blogg. Vad visar en jämförelse? Jag kan inte se någon skillnad, men jag är varken fotograf eller grafiker. Båda bilderna tycks visa en person, möjligen av kvinnligt kön, med sailorhatt och pilotglasögon. Tror jag, men foliehatten skymmer delvis utsikten.


Jag skjuter upp foliehatten i pannan och upptäcker då en skum sak. Amanda på loket har ett stort, rött märke eller kanske ett blåmärke på vänster knä. Jag tror att det är detta som retuscherats bort i den färdiga versionen. Nej. Märkligt nog finns märket kvar på "the final deal". Skumt.


ST rekommenderar inköp av albumet, med tanke på alla amandofila bilder i texthäftet. Bra, ytterligare ett skäl att köpa Killing My Darlings. För övrigt har ST fått bra marknadsföring via samarbetet med Amanda och skivbolaget. Saken blir inte sämre av Amandas positiva uttalanden om ST, som finns dokumenterade i bloggen. Som avslutning antyder ST att ett framtida samarbete med Näktergalen från Skåne inte kan uteslutas. DAGENS PRIVATSPANING (MED FOLIEHATT)


Domänen www.amandajenssen.nu/ är köpt av Webbkonsulterna AB. Vad månde det bliva? Skumt.


Och vad händer i våra gränder när det gäller Mobitu? Företaget Mubito är ju "ökända" för ryktet att ha gjort en mindre bra prototyp till en amandasajt, om hon hade vunnit Idol. Denna prototyp eller skiss är numera lösenordsskyddad av Mobitu: http://www.mubito.customers.artful.net/amanda Skumt.


Enligt vissa rykten ska Sony BMG låta Mobitu göra webbplatser (sajter, hemsidor) till sina nya stjärnor. EMD har en sådan sida, med Mubitos logotype: http://www.emdartist.se/emd Inte ett dugg skumt, men alla är inte så imponerade av sidan och tycker Amanda Jenssen är värd något bättre.


Sibel har skivbolaget Warner och tackar i sitt albums texthäfte "Magnus på Fanglobe" för sin sajt http://www.sibel.se/. På Sibels hemsida står det att Fanglobe står för design, utveckling och drift av hemsidan.


Amandas Fanglobe är helt "opersonlig" och "inofficiell", i motsats till Sibels. Handlar skillnaden om att Sibel betalar Fanglobe för att göra en officiell hemsida åt henne, medan Amandas Fanglobe är ett "gratis" inofficiellt forum för fansen? (Praise The Lord att detta forum finns!)
 

Amanda Jenssen har för tillfället den väldigt provisoriska officiella sajten som jag länkar till på min förstasida: http://www.amanda-jenssen.se/ Skumt.


Webbfinanser skriver om Mobitus jobb med Marit Bergmans prenumerationssajt. (Den sajten nämns även på Sony BMG:s webbplats.)


"Mubito.com, som skapar digitala kanaler för distribution och försäljning av musik och videos, har producerat den för svensk marknad unika sajten. "- Marit kom till oss med idén. Vi tog en kopp kaffe och sen var det i rullning, Vi delade många av Marits tankar kring förändring och tog på oss utmaningen att utveckla detta tillsammans med henne." säger Kristopher Stenkula-Wilbur på Mubito.com. SonyBMG sköter distributionen av Marit Bergmans låtar till övriga leverantörer. " Läs artikeln på: http://www.webfinanser.com/site/artikel.asp?pmid=678435&feed=0 


Ska du starta en amandasajt, registrera den här domänen snabbt som f-n, ingen någon annan gör det: http://www.amanda-jenssen.nu/ BOKA ARTIST TILL FESTEN


Ett tips till alla som ska boka en artist till barnkalaset eller studentskivan. Den här tjejen lär visst vara bra:

http://bokaartist.livenation.se/bookableartists/artists/amandajenssen/amandajenssen.jsp


Amanda Jenssen berör och förför

Den förtjusande Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen) är som alla stora genier en kontroversiell person. Som få andra har hon en förmåga att beröra på det ena eller andra sättet. Dessutom har hon en sensuell utstrålning, som inte bara når ut via scenen, utan även genom stillbilder och hennes röst. Amanda ger gamla folkliga begrepp som huldra, vittra, katniha och skogsrå en ny dimension. I motsats till John Bauers moderna troll var dessa folktrons kvinnor vackra, sensuella och farligt förföriska. Jag blir alldeles vimmelkantig av att möta Amandas blick (på vissa bilder/videor) och mitt öde delas av tusenden. Om det är en sjukdom vill jag inte bli botad!

Amandas blick ger inte pornografins trötta små löften till Sturegatans publik, Amandas blick transcenderar den här världen. Inom den indiska filosofin talar man om darshan, att lärjungen ser det obegränsade (universum, samadhi) när han möter guruns blick. Jag tror Amanda Jenssen har en liknande effekt på sina anhängare. Nu blir det ännu värre: Folk vittnar om att Amanda förändrat dem och deras liv. Jag vet hur det känns, hon har förändrat mitt.

Konstigt vore det förstås annars, livet ska bli roligare med en idol. Det är ändå för många som tillskriver Amanda Jenssen extraordinära egenskaper, för att det ska röra sig om enstaka överspända medelålders män, som blivit lite kära. Sparven Från Makedonien (aka Sibel) är väl så långt från en medelålders man, som man kan komma. Ändå talar hon om Amanda Jenssen på ett sätt, så jag först trodde det var ytterligare en sketch från kulturprogrammet Kobra. Hon säger att Amanda har en förmåga att "fylla hela rummet" när hon träder in. Dessutom säger den söta och duktiga sångerskan (med en viss Peter Swartling som manager) att talangjaktskollegan Amanda Jenssen är hennes föredöme och idol. Sibel pratar nästan om Amanda, som andra pratar om halvgudar som Ingmar Bergman och Herbert von Karajan.

Amandahatarna eller amandofoberna är ett kapitel för sig. Varför bry sig om en sångerska man tycker är värdelös? Varför lägga värdefull tid på att läsa det hennes anhängare skriver? Jag misstänker att många amandofober är smyg-amandofiler, de försöker bara desperat förneka sin läggning. Andra hatar verkligen Amanda, men de är just därför berörda och på sitt sätt fascinerade av henne. Väldigt få kan avfärda Amanda med en axelryckning.


Amandofilernas kärleksbetygelser till idolen är vackra och rörande. Ibland är de dessutom häpnadsväckande skickligt gjorda. Jag tänker då särskilt på videofilmen "Sköna stunder med Amanda". Upphovsmannen presenterar den som att han knåpat ihop lite kul klipp från teve. Fan tro't.


Titeln kan vara en anspelning på kultfilmen "Sköna kvällar med Pamela". Frasen kan även tolkas på flera olika sätt. Sköna kan tolkas som coola, vackra eller njutbara. Njutbara stunder med Amanda blir nästan syndigt sensuellt. Coola stunder är piggt och skojigt. Ordet sköna kan även syfta på en skönhetsupplevelse. Viktigast är att "Sköna stunder med Amanda" kan tolkas som att tittaren har det skönt med Amanda eller att stunderna i sig är sköna. Tolkningen är väl upp till tittaren.

Sibels märkliga uttalande om Amanda inleder filmen. Sedan kommer Amandas påstående att hemligheten med livet är att inte tänka. Amanda gör ofta ett blekt intryck i filmerna från slutauditionen, ibland ser hon lite hålögd, kutryggig och spänd ut. Det här är ett av ögonblicken då Amanda kopplar på sin utstrålning. De spända, nervösa och oroliga tjejerna i hennes grupp lyser plötsligt upp och fnissar till, när Amanda delar med sig av sin visdom. Sedan fortsätter filmen i samma stil under drygt sju minuter. Kommentarerna på Youtube är känslosamma, den blaserade och svårflirtade nätpubliken tackar för en underbar film.

Så över till något helt annat. När Amanda blev intervjuad av Doreen fick hon frågan hur hennes recept på framgång såg ut. Amanda hade kunnat säga: Jag är vegetarian och försöker tänka positivt, innan jag går upp på scenen visualiserar jag det perfekta framträdandet. Istället sade Amanda: Ät bara skräpmat och sov inte. Det är denna oförutsägbarhet, självironi och självsäkra ödmjukhet, som gör Amanda fullständigt unik och därigenom så fascinerande.


Jag har åtminstone lärt mig en sak: Liksom Marilyn Monroe (se gammalt inlägg) kan Amanda skruva på och av sin utstrålning när hon vill. Detta är ett professionellt förhållningssätt för alla som står på en scen. På en kurs med ett par utflippade amerikaner fick jag lära mig att koppla på och av tre typer av utstrålning eller "energi" på scenen: Personlig, opersonlig och inåtvänd. Det fungerar och är lätt att lära sig. Även om man haft en jobbig dag och helst låg hemma i sängen med en Busby Berkeley-film och en varm toddy, så kan man koppla på rätt utstrålning och göra sitt jobb. Publiken har alltid rätt till ett professionellt utfört arbete, oavsett om man är snickare eller eldslukare.

Det klassiska triangelslaget i Globen kan jag se hur många gånger som helst. Det är en fantastisk föreställning där Amanda kopplar på en utstrålning, som inte är av denna världen, komprimerad till ett par sekunder. Amandas Magnetiska Teater, när den är som bäst.


Amanda tar det hela ytterligare ett steg i sin performancekonst. Hon kopplar inte bara på en personlig utstrålning, hon skapar en känslomässig kontakt med publiken (och/eller kameran), så sågbockarna i landets alla vedbodar går ut.

Jag förutspår att Amanda Jenssen kommer att bli nästa svenska export, i klass med Jenny Lind, Greta Garbo och ABBA. Tag en spänn och ring om tio år, så får vi se vem som hade rätt.


Får en idol ljuga? Exemplet CG Jung Del 2

Idoler som Amanda fungerar som föredömen och en del blir upprörda om idolen tar en cigarrett eller ett glas sprit. Samtidigt har nöjesbranschen varit full av sprit och piller sedan 50-talet och redan tidigare var alkoholen och knarket en del av jazzmusikernas vardag. Bessie Smith rökte så mycket marijuana i skivstudion, så grannarna klagade på lukten. Amy Winehouse är kanske världens bästa sångerska just nu, men mänskligt tycks hon vara något av ett vrak. Spelar det någon roll om idolen lever ett bra eller dåligt liv? En vetenskapsman som fuskar och ljuger om sina resultat blir inte trovärdig. CG Jung är en stor doldis, som direkt och indirekt har enorm betydelse för vår syn på människan och andligheten. Här kommer den andra och sista delen om den minst sagt kontroversielle Carl Gustaf Jung.


JUNGIANISMEN I ETT NÖTSKAL
 

  

Jungianismen är mer än en psykologisk inriktning, den är en kulturströmning, som påverkat religion, konst och litteratur. Somliga anser att den är en modern religion, kult eller andlig rörelse.  

  

Genom nyandligheten har Jungs läror fått ett uppsving och blivit en del av den nya folktron. Även om läran förändrats och anpassats till vår tid, så är fortfarande klassiska jungianska begrepp av grundläggande betydelse. När man läser om jungianska begrepp ler man ofta igenkännande, om man är bekant med den nyandliga litteraturen. Många har fått dessa begrepp från nyandligheten och är inte medvetna om att de egentligen kommer från Jung. 

  

  

FÖRHÅLLANDET TILL FREUD 

  

Förhållandet till Freuds psykologi är viktigt för förståelsen av jungianismens roll i vårt samhälle. Enligt Freud vantrivs vi i kulturen, eftersom civilisationen kräver att vi trycker ner naturliga men förbjudna drifter som sexualitet och aggressivitet. Det undermedvetna eller detet är förenklat uttryckt bara den plats där dessa nedtryckta drifter finns. Freuds psykologi bygger på de konflikter som uppstår mellan detet, det medvetna jaget och överjaget. Överjaget är inte samhällets krav, utan individens inre bild av samhällets krav. Med en modernare syn är överjaget mer integrerat med eller en del av jaget. Klinisk psykologi, som bygger på vetenskapliga försök med människor, kan bekräfta konflikten mellan förbjudna önskningar (detet) och kraven på självdisciplin (jaget/överjaget). Enligt Freud finns det ingen djupare mening med livet. Psykologiska försvar syftar i princip bara till att minska ångesten. Personlig utveckling är bara att växa upp och genomgå de normala stegen i denna process. Psykoanalysen kan inte ge något andligt uppvaknande, men insikter som minskar ångesten, gör försvaren överflödiga och ger människor ett bättre liv.  

  

Freud såg religion och ockultism som något negativt. Ryktena om att han i hemlighet sysslade med magiska saker är nog bara rykten. Freud såg sig själv som "en gudlös jude", läkare och vetenskapsman. Även idag är de flesta psykologer ateister och ser religiösa föreställningar som mer eller mindre barnsliga illusioner.  

  

Jungs teorier är omöjliga både att bevisa och motbevisa. Med en term från Karl Popper är de därigenom ovetenskapliga. Det går inte att göra vetenskapliga försök som bevisar att något sådant som det kollektiva undermedvetna finns eller inte finns. Med ett vetenskapligt synsätt är därför Jungs läror snarare andliga än naturvetenskapliga. Om man är vetenskapsman är detta naturligtvis något negativt. För andliga sökare är det däremot något positivt. Rent logiskt är det alltså ganska naturligt att Jung blivit mer uppskattad av andliga sökare än av läkare, psykologer och forskare. 

  

Jämfört med Freuds syn på det undermedvetna såg Jung helt annorlunda på vad han kallade det omedvetna. I det omedvetna kan man hitta okända sidor av sig själv, som berikar livet och gör en till en mer mångsidig och hel människa. Att utvecklas och bli en hel människa är meningen med livet. Jung kallar denna process för individuation.  

  

  

PERSONLIGHETSTYPER 

  

Vid seklets början arbetade Jung, som så många andra, med att beskriva olika grundläggande personlighetstyper eller konstitutioner. Fyra sk funktionstyper kompletterar varandra: Intellekt, emotion, varseblivning och intuition. Vår spontana upplevelse av hur individer är som människor bygger på vilka funktionstyper som dominerar hos dem. Jung anser alltså inte att vi nödvändigtvis placerar folk i stereotypa roller för att gör dem mer begripliga, det första intrycket kan vara helt korrekt.  

  

Personlighetstypen ger även den sociala rollen. En typisk intellektuell människa, tex en forskare, är analytisk, logisk, systematisk och lever i sina tankar. Samtidigt är en sådan människa dålig på känslor, intuition och samspel med andra människor. Det är därför inte orimligt att en chef ska vara intelligent, men inte för intelligent. En utpräglat intelligent människa kan ha svårt för att hantera andra människor och få praktiska saker gjorda. 

  

Känslomänniskor lägger större vikt vid känslor och relationer än tankar. Vårt samhälle prioriterar intellekt och varseblivning. Känslor och intuition får ta mindre plats, tex i arbetslivet. Här har vi rötterna till den nyandliga uppfattningen att man blir en mer hel människa genom att få bättre kontakt med känslor och intuition. I kölvattnet till denna princip har det uppstått en hel subkultur av föreställningar om kvinnligt och manligt, högra och vänstra hjärnhalvan, österländskt och västerländskt, modernt och postmodernt, fiskens och vattumannens tidsålder osv. Allt detta bygger på uppdelningen med känslor och intuition på den ena sidan och varseblivning och intellekt på den andra. 

  

  

EXTRAVERT OCH INTROVERT 

  

En extravert person är utåtriktad och andra människor är det viktigaste i livet. En extravert person skulle hellre leva på en planet med otrevliga människor, än på en helt öde planet. För en extravert person är det viktigt att ha relationer med och bli bekräftad av andra människor. 

  

En introvert person är inåtvänd och ointresserad av andra människor. En introvert person skulle hellre leva på en helt öde planet än på en planet befolkad med otrevliga människor. För en introvert person är det viktigaste att duga i sina egna ögon, bekräftelse av andra är inte viktigt. 

  

  

DET KOLLEKTIVT OMEDVETNA 

  

Uppfinnandet av det kollektivt omedvetna gav den jungianska psykologin mycket av dess mystiska aspekt. Förutom individens individuella omedvetna finns ett kollektivt omedvetet, som är gemensamt för alla människor. Detta kollektivt omedvetna består av gemensamma minnen, bilder och symboler. Enligt Jung finns det kollektivt omedvetna både inom och utanför människan. Det kan alltså ses både som psykologiska processer och något slags fält. Jung var medveten om sin dubbla roll som vetenskapsman och mystiker. Han kunde därför förklara det kollektivt omedvetna som psykologiska processer, men även tala om det i termer av ett mystiskt, självständigt existerande fält. 

  

  

ARKETYPER 

  

Arketypen har en okänd del, som inte går att uppleva. Däremot drar arketypen till sig bilder, föreställningar och symboler, som gör den begriplig. Man kan inte uppleva arketypen Modern direkt, men man kan uppleva den via symboler eller bilder som Madonnan, Moder Jord osv.  

  

För att lära känna sina omedvetna sidor måste man utforska arketyperna. En mer tydligt terapeutisk sida av detta är att man måste ta itu med de sidor av sig själv man tycker sämst om. Inom modern jungiansk psykologi är det vanligt med uppfattningen att dessa sidor är förnekade och har demoniserats genom detta förnekande. Om man tex inte vill vara lat, så kan man tycka väldigt illa om lata människor och beskylla andra för att vara lata. Det finns en viss likhet med Freuds teorier om förbjudna önskningar, när man säger att detta ogillande egentligen visar att man skulle vilja vara riktigt lat. Genom att lära känna sin lata sida och bejaka den, så blir denna inte längre demoniserad.  Man bejakar sin lata sida och blir en mer harmonisk och hel människa. På samma sätt kan man få höra att man ska bejaka sin mörka sida, sin kvinnliga/manliga sida, sin inre krigare osv. 

  

Arketyperna har även en mer allmänt mystisk funktion. Genom att studera arketyperna i sagor, myter, fantasier och drömmar, så kan man få generell kunskap om hur vi människor fungerar. Ibland kan man få höra att en man är en typisk Orfeus-man. Detta ska tolkas som att han påminner om den mytologiska Orfeus. Han är inte någon macho krigare, utan en känslig och lite omanlig konstnärstyp. En svensk motsvarighet till Orfeus är Näcken. 

  

  

INDIVIDUATION 

  

Processen att lära känna sina omedvetna sidor, bejaka dem och bli en mer fullständig, mogen, hel och harmonisk människa kallar Jung för individuation. Detta är personlig utveckling och denna utveckling är meningen med livet. Skillnaden mot personlig utveckling enligt indisk och buddhistisk filosofi är stor. Individuation handlar inte om att bli en del av det transcendent gudomliga, utan att bli den individ man egentligen är. 

  

  

KVINNLIGT OCH MANLIGT 

  

Föreställningarna om manligt och kvinnligt är centrala i Jungs lära. Mannen har en inre kvinnlig sida och kvinnan en inre manlig sida. För att utvecklas till hela människor måste vi bejaka dessa sidor av oss själva.  

  

Den alltför jämställda kvinnan eller mannen kan på motsvarande sätt behöva bejaka sin mjuka kvinnlighet respektive råbarkade maskulinitet. Idealet är inte att skillnaderna mellan könen ska försvinna och vi alla bli mer androgyna. Idealet är tvärtom att vi ska bli riktiga män och riktiga kvinnor, vilket åstadkoms när vi bejakar både kvinnliga och manliga sidor inom oss själva. Mannens inre kvinna kallas anima och kvinnans inre man animus. Dessa arketyper kan ha både positiva och negativa egenskaper och effekter. 

  

Anima personifierar mannes feminina tendenser som känslor, profetiska ingivelser, irrationalitet, kärlek, naturkänsla och förhållandet till det omedvetna.  

  

En negativ anima kan ge mannen typiskt negativa kvinnliga egenskaper som dåligt självförtroende, tveksamhet, otrygghet, lättstötthet och giftighet. En positiv anima kan hjälpa mannen att lära känna sitt omedvetna, inklusive manligheten, samt att träffa rätt kvinna. 

  

När en man blir förälskad projicerar han sin anima på föremålet för kärleken. Egentligen är det alltså sin egen anima, eller sig själv, han älskar. Detta uttrycks ibland som att förälskelse är självförälskelse. Om en man blir hastigt och upp över öronen förälskad i en kvinna, så kan man alltså misstänka att det rör sig om en animaprojektion. När han upptäcker att den verkliga kvinnan inte har animas egenskaper går förälskelsen över. 

  

När anima projiceras tenderar hon att sönderfalla i en god och en ond sida, tex madonnan och horan eller drottningen och häxan. Detta ger den typiska kluvna kvinnobilden. En rå, barnslig form av anima visar sig i mäns erotiska fantasier och pornografi. 

  

Män kan även projicera anima på föremål. Att båtar kallas hon tyder på detta. Andra tillhörigheter som bilar, vapen och elgitarrer kan också ges feminina egenskaper. 

  

Om mannen dyrkar sin anima i en erkänd religiös gestalt, tex Jungfru Maria, mister hon sina individuella aspekter. Dyrkar han henne i form av en verklig kvinna uppstår problem med tvångsmässigt beroende. I båda fallen stagnerar individuationsprocessen. Genom att ta sina fantasier och känslor på allvar kan han återigen göra anima till det hon från början var, den inre kvinnan som förmedlar Självets livsviktiga kunskap. 

  

Om drömprinsen är en positiv animus, så är rövaren en typisk negativ animus. Den negativa animus präglas av brutalitet, hänsynslöshet, tomt prat och tysta, oresonliga onda tankar. Den positiva animus (i vår tids debatt ofta kallad den inre mannen) präglas av   positiva manliga egenskaper som skapande aktivitet, företagsamhet, mod, sanning och andlig fördjupning.  

  

Animusprojektion kan visa sig som flickors dyrkan av manliga idoler. En våldsam förälskelse eller ett totalt beroende av en man kan också vara resultatet av en animusprojektion. Den inre, heliga övertygelsen hos kvinnor som brinner för en sak är ytterligare ett exempel.  

  

Jämställdhetsarbetet bygger på att skillnaderna mellan kvinnor och män är kulturellt betingade. I verkligheten är kvinnor och män ganska lika. Jämställdheten ska ökas genom att kvinnor och män får samma värde, har samma rättigheter och gör samma saker. Det anses alltså gagna jämställdheten att män ägnar sig mer åt spädbarnsvård och kvinnor satsar mer på karriär. Jungs tal om skillnader mellan kvinnor och män avfärdas därför som ett försök att skicka kvinnan tillbaka till spisen. Att typiskt kvinnliga egenskaper skulle vara dåligt självförtroende, oförmåga att få saker gjorda och manipulerande genom giftiga kommentarer avfärdas som fördomar. Arketyperna i sagor och myter avspeglar könsroller i samhället, inte kvinnans och mannens sanna natur. Feminister brukar därför inte gilla jungianska tankar om kvinnligt och manligt.  

  

Inom dagens nyandlighet menar man att skillnaderna mellan kvinnor och män inte får försvinna. En feminism som vill minska dessa skillnader kan vara farlig. Män fascineras av kvinnors feminina egenskaper och kvinnor av mäns maskulina egenskaper. Denna mystik och polarisering binder kvinnor och män till varandra. Om könsrollerna neutraliseras uppstår problem i förhållandena mellan män och kvinnor. 

  

Det feministiska svaret är att det kan vara en form av förtryck att sätta kvinnan på piedestal. Kvinnan är i sin feminina essens som naturen, ett mysterium, en varelse från en annan planet. Hennes styrka är förmågan att uppleva starka och djupa känslor. Kvinnor som kan konkurrera med männen görs till fascinerande men ofarliga varelser från en annan planet, varelser som bara är kompetenta när det gäller känslor och mystik. Egentligen handlar det om att männen vill behålla sina privilegier. 

  

Även om det finns en motsättning mellan jämställdhet och jungianism, så behöver inte polariseringen vara så total som det kan verka. Jung säger ju att både kvinnor och män ska bejaka sina inre manliga och kvinnliga sidor. Arketyperna är inre bilder och ska inte ses som ideal för hur vi ska leva i dagens samhälle. När man läser jungiansk litteratur slås man dock av att de rekommenderade könsrollerna inte stämmer med vår tids ideal om jämställdhet mellan kvinnor och män. 

  

  

SYNKRONICITETER 

  

Inom dagens nyandlighet stöter man ofta på det jungianska begreppet synkronicitet. Ett vardagligt exempel är att vi tänker ringa någon och lyfter luren. Då hör vi vederbörandes röst i luren, han eller hon fick idén att ringa oss exakt samtidigt. Sådana sammanträffanden tyder på att allt på något sätt hänger ihop. Samma princip kan förklara astrologi, spådomar och andra former av övernaturliga samband. Såsom ovan så också nedan. Stjärnornas och planeternas positioner hänger på något sätt ihop med vad  som händer oss här på jorden. Jung experimenterade med astrologi redan 1911, då han forfarande var lärjunge till Freud. Han skrev även ett förord till en bok om spådomskonsten I Ching. Tanken bakom synkronicitetskonceptet är att allt bildar ett system eller nätverk, på något sätt hänger allt ihop.  

  

I terapi kan synkroniciteter ibland ge oss vägledning. Jung berättar om en händelse då en kvinna berättade om en egyptisk skarabé, en slags skalbagge. Exakt samtidigt small det till i fönsterrutan, när en stor skalbagge flög in i den. Jung tolkade detta som att skalbaggen som symbol måste vara väldigt viktig för just den patienten. 

  

  

SVERIGE I VERKLIGHETEN IDAG 

  

Påståendet att jungianismen är en kult, sekt eller modern religion missar på sätt och vis jungianismens roll i dagens samhälle. Det är inte den slutna jungianska rörelsen, den analytiska psykologin, som är intressantast. Idag är det inte Jungs böcker eller jungiansk psykoterapi som gör Jung så betydelsefull. Det är istället samtida författares populariserade versioner av Jungs läror, som blivit en del av våra gemensamma värderingar. Otaliga nyandliga och populärpsykologiska författare har fört ut delar av Jungs budskap till massorna. 

  

Jungianska föreställningar har blivit centrala inom nyandligheten och på många sätt en del av våra gemensamma värderingar. Det är dock ingen renodlad jungianism som förs ut på detta sätt. Jungs principer blandas med indisk och buddhistisk filosofi, klassisk teosofi, moderna terapiformer, populärpsykologiska versioner av vetenskapliga rön och diverse mer eller mindre dagsländeliknande trender.  

  

Jung har låg status och liten betydelse inom den svenska skolmedicinen. Det kan vara svårt att hitta en jungiansk psykoterapeut i vårt land, men det finns några stycken. Jungiansk samtalsterapi kan delvis bygga på att tolka och försöka förstå drömmar, som anses rymma viktig information. Symbolerna i det omedvetna ses som nyckeln till förståelse av människan. Annars handlar den läkande processen nog, som alltid, mest om personkemin mellan patient och terapeut. 

  

Inom nyhedendom, populärpsykologi och nyandlighet kan Jungs betydelse knappast överskattas.  

  

Dagens sökare inom asatro, wicca och liknande rörelser ser inte de gamla gudarna som verkliga, personliga andemakter utanför människan. Istället ser man dem som "energier inom människan", dvs som arketyper i det omedvetna.  De som tror på sådant är i det närmaste moderna jungianer, inte hedningar i ordets rätta bemärkelse. 

  

Inom populärpsykologin utgår man ofta från ett problem som missbruk, kvinnomisshandel eller anorexia. Detta används sedan för att föra ut jungianska principer och som bevis på att teorierna fungerar kan man använda fallstudier från jungiansk terapi. 

  

Inom nyandligheten är Jung allestädes närvarande. Nyandlighet och jungianism delar så många värderingar att det kan vara svårt att se var gränserna går. Det individuellt och kollektivt omedvetna, arketyperna och individuationen har blivit en del av det nyandliga allmängodset.  

  

Att dessa principer passar så bra ihop med andra nyandliga ingredienser som spådom, magi och främmande religioner är inte så konstigt. Jung var fascinerad av dessa områden och byggde sina teorier både på kliniska studier av patienter och studier av världens mytologier och religioner. I själva verket var det just kombinationen av tex innehållet i drömmar och motsvarande föreställningar i religion och myt, som var så speciell för Jung. När element ur främmande religioner och myter dök upp i patienternas drömmar, fantasier och hallucinationer, så såg han i detta en bekräftelse för den grundläggande teorin om det kollektivt omedvetna. Kritiker brukar peka på Jungs intresse för shamanism, magi, spådom, mytologi, nationalromantik och religion som något suspekt och ovetenskapligt. I ett jungianskt perspektiv är det snarare tvärtom. Att alla folk i alla tider ägnat sig åt saker, som tycks bekräfta de grundläggande jungianska teorierna, ses som ett starkt bevis för jungianismens seriositet. När läkaren och analytikern Jung ikläder sig rollen av arkeolog, socialantropolog och religionsvetare ser han själv det inte som ett avsteg från den vetenskapliga psykologin. Snarare ser han det som ett sätt att se paralleller mellan olika vetenskaper och därigenom bekräfta generella principer. Samtidigt är han inte dummare än att han inser sin dubbla roll som vetenskapsman och mystiker. Vid ett tillfälle lär han tex ha sagt att han som vetenskapsman kan anse att Gud är en arketyp. Vid ett annat tillfälle fick han frågan om han trodde på Gud. Han tog då pipan ur munnen och sade lugnt: Jag tror inte, jag vet. 

  

Som avslutning på det här avsnittet ska vi behandla två riktigt kontroversiella ämnen, Jungs påstådda nazistsympatier och oseriösa sätt att hantera källor. 

  

  

JUNG OCH NAZISMEN 

  

Från början var Jung påverkad av tidsandan och talade om det kollektivt omedvetna i delvis rasbiologiska termer. Vissa delar av det kollektivt omedvetna var gemensamt bara för individerna i en viss ras eller en viss nation. På den tiden hade ordet ras ingen dålig klang och tex teosoferna resonerade i liknande banor. Genom bandet till den tyska jorden blev tex tyskarna/germanerna/arierna påverkade och fick ett visst kollektivt omedvetet. Judarna, som inte hade något eget land, hade inte samma kollektivt omedvetna. En annan uppfattning var att judarna, som härstammade från Mellanöstern, var påverkade av öknen och att detta gett dem ett eget kollektivt omedvetet. Dessa resonemang var en del av de andliga och nationalistiska strömmar, som Jung vuxit upp med. Man ansåg att olika raser påverkades av jorden eller landskapet där de bodde. Därigenom blev de anpassade till ett liv på denna plats, vilket gav upphov till den nationalistiska tanken att varje folkslag ska ha ett eget land och hålla sig där. Det är tex olämpligt att en afrikan, som anpassats till ett liv i djungeln, flyttar till en europeisk stad, en miljö han inte är anpassad till. Samtidigt ansåg Jung att man påverkades av miljön om man flyttade till ett annat land. Han tyckte tex att amerikaner väldigt snabbt började se ut som indianer! 

  

De romantiska föreställningarna om ett individuellt och gemensamt arv, "blod och jord", var vanliga kring sekelskiftet. Senare skulle dessa idéer genom nazismens illdåd bli politiskt omöjliga för överskådlig framtid, på samma sätt som nazisternas solsymbol i västvärlden efter andra världskriget blivit omöjlig att använda. Någon har sagt att nazismen var "romantik på avvägar". Genom nazismen har olika nyhedniska, romantiska, nationalistiska och rasbiologiska idéer kommit att förknippas med ondska och förintelse. Nazismens förhållande till det ockulta är mer komplicerat än många tror. Man svärmade för den gamla ariska kulturen och gjorde tex det hedniska midsommarfirandet till nationell helgdag. Samtidigt levde alla ockultister och spåpersoner farligt i Tredje Riket. Det mesta sågs som irrläror. Det fanns nazister som var med i ordnar, vilka sysslade med gammal germansk mystik och magi. Adolf Hitler var ändå inte på något sätt förespråkare för en synkretistisk religion, som fördomsfritt blandade element ur olika religioner. Detta var kanske den största skillnaden mellan nazistisk andlighet och dåtidens och nutidens nyandliga alternativkultur. Att man ändå använde det indiska solkorset och inte det europeiska visar åtminstone att saker inte alltid är helt logiska eller enkla att förstå. De nordiska runorna användes å andra sidan som symboler av både SS och Hitlerjugend. 

  

Freuds böcker brändes på de nazistiska bokbålen och som framstående jude var Freud naturligvis helt omöjlig i nazismens samhälle. En naturlig fråga blir då om Jung var nazist eller nazistsympatisör. Det som är säkert är att Jung och nazisterna delvis hade gemensamma värderingar i form av romantiska föreställningar om folkgemenskap, ras, hembygd, nationalitet, soldyrkan, darwinism, nostalgi och annat som var inne i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Detta betyder inte att Jung var nazist, men inte heller att han inte var det. 

  

Senare sågs det kollektivt omedvetna mera som mänsklighetens samlade arv. Bevisen Jung tyckte sig se var att olika patienter berättade om liknande drömmar. Likheterna mellan olika folks sagor, myter och fantasier tydde också på att det fanns något gemensamt underliggande hos alla människor. Framförallt så var det kollektivt omedvetna befolkat av arketyper. Genom denna utveckling har teorin om det kollektivt omedvetna blivit politiskt möjlig även efter andra världskriget. 

  

  

JUNG OCH KÄLLORNA 

  

Historien om solfallosmannen är en kritisk faktor när man ska bedöma Jungs trovärdighet och seriositet. Jung säger själv att fallet med solfallosmannen är det viktigaste beviset för att det kollektivt omedvetna existerar. Jungs assistent Honegger började arbeta på sjukhuset 1909 och begick självmord 1911. Trots detta påstår Jung att han upptäckte solfallosmannen 1906. Senare försvann Honegger ur den jungianska historieskrivningen och Jung påstod 1930 att solfallosmannen varit hans egen patient.  

  

1933 dök Honeggers förlorade anteckningar upp och de bevisade att solfallosmannen varit Honeggers patient. Solfallosmannen hette egentligen E Schwyzer och var född 1862. Honegger skrev även att patienten var butiksbiträde utan högre utbildning, därför var det osannolikt att han kände till solfallosen. Att på detta sätt nöja sig med att notera yrke och utbildningsnivå är knappast vetenskapligt seriöst i ett försök, som syftar till att finna information försökspersonen omöjligt kan ha haft tillgång till. Man slås av tanken att han kan ha hört Honegger, Spielrein och Nelker diskutera den arkeologi och mytologi Jung gett dem i uppdrag att studera. 

  

Ironiskt i sammanhanget är att Jung själv arbetat med kryptomnesi redan 1902. Denna vetenskap bevisade att det kunde finnas dolda minnen i medvetandet. Folk kunde ha hört, sett eller läst något för länge sedan, som fallit i glömska. Detta kunde sedan poppa upp till ytan på ett till synes oförklarligt sätt. Sådana minnesfunktioner skulle kunna förklara mycket inom spiritism, reinkarnationsminnen, akashakrönikan och även det kollektivt omedvetna. (Inom parentes sagt är detta mer aktuellt än någonsin idag, när alla har tillgång till all information genom Internet.) 

  

Jung hade en bok från 1910, "Eine Mithrasliturgie" av Dieterich, som beskrev mithrasliturgin med solfallosen. Denna bok refererar han till i "Wandlungen und Symbole der Libido". Jung påstår att patienten därför inte kunde ha hört eller läst om solfallosen före 1910. Problemet är att det står "andra upplagan" med stora bokstäver på försättsbladet till Jungs exemplar. Redan 1907 publicerade teosoferna en översättning av papyrusrullen med texten om mithrasliturgin. Jung citerar själv denna skrift i "Wandlungen und Symbole der Libido". Det framgår i texten klart att denna översättning bygger på den första upplagan av "Eine Mithrasliturgie", som kom redan 1903! 

  

I teveintervjun 1959 fick Jung frågan om solfallosmannen inte hade kunnat känna till mithrasliturgin på något sätt.  

  

Freeman: Hur kunde ni vara säker på att er patient inte omedevetet mindes något som man berättat för honom? 

  

Jung: Åh, nej. Det kommer aldrig på fråga, eftersom den saken inte var känd. Den befann sig i en magisk papyrusrulle i Paris och var inte ens publicerad. Den publicerades först fyra år senare, (1910, min anmärkning) efter det att jag iakttagit fenomenet hos min patient. 

  

Trodde Jung det var riskfritt att ljuga, när Honegger var död och bortglömd? Som läkare och vetenskapsman borde han ha vetat bättre, menar kritikerna. 

  

Ett annat fall, där Jung tycks ha haft en flexibel inställning till sanningen, gäller en kvinna, som på 1920-talet kunde komma med spontana manifestationer av mandalor och alkemi. Jung försäkrade i en skrift 1950 att hon omöjligt kunde ha hört om dessa saker tidigare. Senare kom det fram att kvinnan var Kristine Mann, en känd jungian som innan hon kom till Jung hade sysslat med ockultism och varit aktiv inom den swedenborgska rörelsen. Mandalor och alkemi var alltså knappast obekanta begrepp för henne. 


--------------------------------------------------------------------------------------------  


Får en idol ljuga? Exemplet CG Jung del 1

En gång frågade jag en freudiansk psykolog om det egentligen spelar någon roll om Jung var nazist. Det var ju många som trodde på den ideologin före Stalingrad. Då svarade freudianen att om Jung hade dåligt omdöme om politik, så kunde han ha dåligt omdöme om psykologi också. CG Jung är idol för många inom management, nyandlighet och populärpsykologi idag. Får en idol ha fel åsikter? Får en idol ljuga? Får en idol ha olämpliga förhållanden med sina patienter? Vad är sant och falskt om Jung? Här är ett försök att reda ut mysteriet.

Riktigt kontroversiellt blir det när man försöker reda ut frågetecknen kring Jung som person. Det finns inga bevis för att han var nazist eller antisemit, men inte heller för motsatsen. Kritikerna upplever Jung som en osympatisk person, som inte drog sig för att fuska och ljuga, när han ville bevisa sina teorier. Som vetenskapsman hanterade han sina källor på ett oseriöst sätt. Han hade sexuella förhållanden med patienter, vilket är ett oetiskt beteende av en läkare och terapeut. Jung anklagas också för att han förhärligade sig själv och byggde upp en religion kring sin egen person. 

  

Den definitiva sanningen om människan Jung är inte lätt att finna. Istället ska vi först försöka reda ut vad som hände i hans liv och vilka grundprinciper den jungianska psykologin bygger på. Vi ska sedan göra ett försök att se vad som ligger bakom påståendena om nazistsympatier, förfalskade forskningsresultat och oetiskt beteende. 

  

  

1875 föddes Jung i Schweiz. Hans far var präst, hans farfar frimurare, hans morfar spiritist och hans mormor klärvojant. Familjen var kristen och borgerlig. Trots sitt stora intresse för det andliga bestämde sig Jung för att prioritera bort detta område och satsa på en mer passande karriär som läkare. 

  

1895 påbörjade Jung sin läkarutbildning vid Baseluniversitetet.  

  

1900 började Jung arbeta som assisterande psykiatriker på mentalsjukhuset Burghölzli, som var Zurichuniversitetets psykiatriska klinik. Samma år kom Freuds bok "Drömtydning" ut. Jung blev fascinerad och började brevväxla med Freud.  

  

1901 avslutade Jung sin läkarutbildning.  

  

1902 publicerade Jung sin doktorsavhandling om en patient med pseudonymen "S.W", som egentligen hette Helly Preiswerk. Att hon dog av brustet hjärta efter publiceringen är en myt, hon dog i tuberkolos vid trettio års ålder. Avhandlingen togs emot positivt och Jungs karriär började gå bättre. Under det nya seklets första decennium blev Jung internationellt känd för de experimentella studier han ägnade sig åt på Burghölzli. Försöken handlade om vad som idag kallas kognitiv psykologi och syftade till att kartlägga bla minnesfunktionerna. 

  

1903 gifte sig Jung med Emma Rauschenbach, dotter till en rik industriman.  

  

1904 hade Jung ett förhållande med en patient, en judisk flicka.  

  

1905 blev Jung överläkare, vilket var något av en kometkarriär. 

  

1907 träffades Jung och Freud för första gången. Det sägs att de diskuterade oavbrutet i tretton timmar. Jung blev Freuds medarbetare och vän, man kan nog även säga lärjunge. Trots att mästaren var ateist, intellektuell och arbetade kliniskt, gav Jung inte upp sina andliga ideal.  

  

Freud ansåg (i polemik mot vad som dittills varit den vanliga uppfattningen) att psykoser inte var ärftliga, vilket i själva verket var förutsättningen för att de skulle kunna botas. Jung hade psykisk sjukdom i släkten och hade tidigare varit orolig för att även han själv skulle drabbas.  

  

1908 förnekade Jung psykosers ärftlighet i sin uppsats "Psykosens innehåll". Han menade att orsaken var traumatiska upplevelser i barndomen, som ledde till att det uppstod "giftiga ämnen" i hjärnan.  

  

Samma år publicerade Jungs medarbetare Riklin en psykoanalytisk tolkning av sagor. Detta var något nytt, eftersom psykoanalysen alltid byggt sina teorier på kliniska studier av patienter. Att lägga sagor på analyssoffan var ett nytt grepp. Freud ville att psykoanalysen skulle förbli en klubb för läkare som studerade sina patienter, men nu började den psykoanalytiska rörelsen analysera Europas kultur, litteratur, sagor, myter och operor.  

  

1908 hade Jung ett förhållande med ännu en judisk flicka. Sabina Spielrein var bara 18 år gammal och den första patient han behandlade med psykoanalys.  

  

Samma år träffade Jung läkaren och bohemen Otto Gross, även han lärjunge till Freud. Gross var en karismatisk, kreativ och kontroversiell person. Genom sitt missbruk av kokain och morfin hamnade han på mentalsjukhus, där han behandlades av Jung. Gross var bekant med många av den tidens kändisar och sociologen Max Weber var gudfader till hans son med Else Jaffé. Otto Gross var anhängare till Nietzsche och Weber varnade tidigt för att psykoanalys i den version Gross stod för kunde vara både ovetenskaplig och farligt elitistisk. Gross talade dessutom för fritt sex, vilket naturligtvis var mycket kontroversiellt i det borgerliga Europa när seklet var ungt. Jung tyckte illa om Gross och det han stod för: Drogmissbruk, promiskuitet och orgier.  

  

Jung förändrades av arbetet med Gross och började se sig själv på ett nytt sätt. Den småborgerlige Jung ersattes av en mer modern, passionerad och irrationell Jung. Han ändrade även syn på Gross och började kalla honom för sin tvillingbror. När Jung fått en ny syn på fritt sex blev hans förhållande med den unga patienten Sabina Spielrein öppet sexuellt, trots att Jung var gift och dessutom hennes läkare. Enligt Spielreins dagbok berättade Jung entusiastiskt hur Gross fått honom att tro på polygami. Spielrein var inte bara Jungs patient och älskarinna, utan blev senare även hans medarbetare.  

  

Gross hade utvecklat teorier om våra förfäders polygami och matriarkat. Dessa idéer hade han fått av den ganska okände Bachofen. Enligt Richard Noll (författare till Jungkulten) var Bachofen sin tids Erich von Däniken. Att citera honom kunde förstöra en forskares karriär och Jung nämner honom bara en enda gång i det enormt omfattande (tjugo volymer) "Gesammelte Werke". Brevväxling mellan Jung och Freud visar att Jung var påverkad av Bachofens teorier om mänsklighetens utveckling från polygami via matriarkat och dionysisk period till vår tids patriarkat. Freud gick däremot på Darwins linje och trodde inte på Bachofen. Freud var, i motsats till Jung, mycket negativt inställd till allt som liknade ockultism.  

  

1909 lämnade Jung sjukhuset för att ägna sig åt sin privata praktik, sina böcker, undervisning på universitetet samt arbete i den psykoanalytiska rörelsen.  

  

Han gav sina assistenter Spielrein, Nelken och Honegger i uppdrag att läsa mytologi och arkeologi. Dessutom skulle de samla in data från sjukhusets patienter. Syftet var att visa att det fanns ett fylogenetiskt omedvetet, där fakta som patienten inte kunde känna till ändå på något mystiskt sätt hade hamnat.  

  

1910 skrev Jung i ett brev till Freud om sin polygami och det skandalösa förhållandet med Spielrein. Freud ogillade Jungs privata polygami och antydde att denne kanske försökte rättfärdiga sin otrohet med hjälp av Bachofens teorier. 

  

Jung skrev i ett annat brev till Freud att han såg psykoanalysen som en ersättning för kristendomen. Tydligt påverkad av dionysuskulten lovprisar han vinets mystiska kraft och skriver att psykoanalysens uppgift är att åter transformera Kristus till den vinrankans siare han var. Myten ska återställas i dess ursprunglighet - en berusad livsfest där människan återerövrar djurets ethos och härlighet. 

  

Om Jung svävade iväg, så var Freud desto mer jordnära. Freud svarade att han inte ville grunda en religion eller ett substitut för religionen. Det religiösa behovet måste sublimeras.  

  

1911 publicerade Jung del 1 av "Wandlungen und Symbole der Libido". Denna bok visade att Jung börjat överge kristendomen och istället tro på mystiska och hedniska principer.  

  

Jungs assistent Honegger begick självmord genom att ta en överdos morfin, men hade innan dess hunnit dokumentera en av sina patienter, solfallosmannen, som skulle bli Jungs främsta bevis för att det kollektivt omedvetna existerade. Den psykotiske patienten såg i en hallucination en solfallos, som hörde hemma i mithraskulten. Jung menade att den inspärrade mentalpatienten inte hade haft någon möjlighet att få denna information på normalt sätt. Detta höll Jung fast vid hela livet, bla vid den berömda teveintervjun 1959, två år före sin död. Mer om detta längre fram. 

  

Antonia Wolff, i likhet med Spielrein både assistent och fd patient till Jung, dök upp i hans liv. Hon fick honom intresserad av astrologi och österländsk mystik. 

  

Jungs hustru gick i psykoanalys och terapeuten Leonhard Sief förde det hon sagt i terapin vidare till Jungs rival Ernest Jones. De intima detaljerna fördes sedan vidare till Freud och den inre kretsen kring honom. Detta tycks ha varit ett sätt för Ernest Jones att försöka få en hållhake på Jung. 

  

1912 Nelken och Spielrein presenterade resultaten av försöken med det fylogenetiskt omedvetna, som inleddes 1909. Nelken skrev i sin rapport att patienten "inte hade mer än ytlig" kännedom om mytologiska motiv. Ingen kommenterade någonsin detta avslöjande. Freud stödde fortfarande Jung och skrev i marsnumret av tidskriften Imago om denna presentation:  

  

"...mentalsjuka (dementia praecox) patienters fantasier visade en slående överensstämmelse med antika folks kosmogonier, om vars förekomst dessa obildade patienter näppeligen kunnat ha någon vetenskaplig kännedom."   

  

Psykoanalysen attackerades i debattartiklar och anklagades för att vara ovetenskaplig, särskilt när den gav sig in på andra specialisters områden som historia, myter och sagor. Både Freud och Jung attackerades, som representanter för den psykoanalytiska rörelsen. 

  

Som en reaktion på kritiken bildade kretsen kring Jung en grupp kallad Sällskapet för psykoanalytiska strävanden. Detta var en lekmannaorganisation, vilket helt gick emot Freuds åsikt att medlemmarna i den psykoanalytiska rörelsen skulle vara både läkare och psykoanalytiker. Detta kan ses som fröet till den jungianska rörelsen. Gruppen började utvidga den psykoanalytiska rörelsens verksamhetsfält till mycket mer än klinisk psykiatri. Konst, estetik, musik, religion och mytologi analyserades utifrån Jungs teorier. Wolff och Jungs hustru, som båda senare blev analytiker, ingick i denna grupp. 

  

Jung var en karismatisk och intelligent person och därigenom en stor tillgång för den psykoanalytiska rörelsen. Somliga tror att Freud dessutom värderade att Jung var icke-jude. Genom honom kunde psykoanalysen nå utanför den intellektuella judiska kulturen, som de flesta i rörelsen tillhörde. Nu började det ändå skära sig ordentligt mellan Jung och Freud.  

  

På hösten publicerade Jung del 2 av "Wandlungen und Symbole der Libido". Denna bok har setts som ett avståndstagande till Freud. Den innehöll mystik, ockultism, germansk nationalromantik och annat Freud ogillade. Jung hade mot slutet av året kommit fram till att han varken var kristen eller ortodox freudiansk analytiker.  

  

Jung publicerade artikeln "Neue Bahnen der Psychologie" i en kulturtidskrift. Denna artikel kan ses som ett försök av Jung att bryta med Freud och skapa en egen psykoanalytisk rörelse. Artikeln innehåller tal om frigörelse och offerberedskap, inspirerat av Nietzsche. Jung skriver att traditionerna håller människan i fångenskap och att det är dags för en revolution. 1800-talets europeiska kristna småborgerlighet måste bort för att bereda väg för 1900-talets moderna samhälle. Detta uttrycks i termer av det mystiska offret, endast genom det egna offrets mysterium kan människan återfinna sig själv. Psykoanalysen framstår här som något av en frälsningslära. Bland Jungs lärjungar ses denna artikel som en viktig milstolpe. 

  

1913 I januari var samarbetet mellan Jung och Freud slut. Det hade blivit tydligt att de hade helt olika uppfattningar om psykoanalysens teori och praktik.  

  

När Jung definitivt lämnade Freud följde en grupp med honom, dessa utgjorde den första rörelsen för analytisk psykologi. 

  

Nu kommer den märkliga perioden med Jungs visioner. Dessa framkallade han med aktiv imagination, en slags kreativ visualisering. Visionerna skulle kunna vara samma typ av upplevelser, som vem som helst kan få på en nyandlig workshop i visualisering eller trumresor. Mycket tyder på att Jung tappade kontrollen och att upplevelserna ibland var hallucinationer. Kanske var Jung periodvis psykotisk. Han berättade senare att dessa upplevelser var mycket obehagliga och att han vid flera tillfällen satt med en pistol och funderade på att ta sitt liv.  

  

Jung hade varnat för att det kan komma en stormflod av symboler ur det omedvetna, om man är oförsiktig. Det verkar som om han nu själv råkade ut för detta. 

  

Det kontroversiella är Jungs visioner av att han blev en gud. Han själv ansåg dessa upplevelser av förgudligande som mycket viktiga för utvecklandet av sina teorier. Kritikerna såg dem som uttryck för narcissism eller galenskap.   
  

Jung började få visioner av ett Europa översvämmat av blod. Han trodde det var ett tecken på en kommande social revolution, men inte något krig. När Jung började skriva ner sina visioner hörde han en kvinnoröst och undrade först om han höll på att få en multipel personlighet. Jung trodde under en period att rösten kom från en gammal gudinna i hans omedvetna. Han försökte kommunicera med rösten med spiritistiska metoder, automatisk skrift och genom att tala med förställd röst. Han tyckte sig sedan befinna sig i analys med en kvinnlig ande och upplevde därefter sin egen gudomlighet och en initiering i mithrasmysterierna. 

  

Jones publicerade en attack på Jung, som han beskyllde för kolossal narcissism och tro på sin egen gudomlighet. När Freud gav ut sin uppsats "Om narcissism" trodde många att den handlade om Jung. Jung bemötte inte dessa attacker förrän 1916. Uppgifter om Jungs upplevelser av sig själv som gudomlig cirkulerade och den tidigare lärjungen till Freud förlöjligades nu av sina forna kollegor i den psykoanalytiska rörelsen. Han beskylldes även för att vara i färd med att starta en religiös rörelse omkring sig själv. 

  

1914 bröt första världskriget ut och Jungs symtom försvann. Detta fick honom tro att besvären varit en profetisk insikt om det kommande kriget. Jung började nu se tecken på sin egen intuition och paranormala förmåga. I en dröm såg han sig själv som en förlösande kristusgestalt, vinrankans dionysiske siare.  

  

Jung lämnade nu den borgerliga livsstilen bakom sig och levde ut sina polygama fantasier.  

  

1916 var kanske det mest betydelsefulla året i Jungs liv. Detta år formulerade Jung grunderna för den jungianska psykologin. Det kollektivt omedvetna var en utveckling av den tidigare teorin om det fylogenetiskt omedvetna. Det kollektivt omedvetna är grunden för jungiansk psykologi, som vi känner den idag. 

  

Jungs själsresor till underjorden, dödsriket och andra platser hade lett till en teori och praktik för terapi och andlig utveckling. På sina resor mötte han andliga lärare och figurer ur religion, historia och mytologi. Dessa möten skulle senare ge upphov till teorin om arketyperna. 

  

1916 presenterade Jung även teorin om individuation. Att utvecklas och bli en vuxen, hel och harmonisk människa med stor självkännedom kallas individuation. Den jungianska analytiska psykologin är ett viktigt redskap för att underlätta denna process. Individuationen handlar bla om att lära känna och integrera de okända sidor eller delpersonligheter man har i det omedvetna.  

  

1919 presenterade Jung arketyperna i det kollektivt omedvetna.  

  

1920-1950 växte den jungianska rörelsen, med säte i Schweiz. Jung fortsatte att intressera sig för alkemi, främmande religioner, symboler och liknande. Man utbildade jungianska analytiker och fler och fler började gå i jungiansk analys. 1948 grundades CG Jung-institutet i Zürich, där man bedrev forskning. 

  

1959 blev Jung intervjuad av John Freeman i teveprogrammet "Ansikte mot ansikte". 

Teveprogrammet gav upphov till ett ökat intresse för Jung och detta ledde till beslutet att skriva en populärvetenskaplig bok om de viktigaste principerna i den jungianska psykologin. Boken "Människan och hennes symboler" har kallats Jungs testamente. Den skrevs av Jung och hans medarbetare. Jung hann precis skriva färdigt sitt eget kapitel och godkänna de andras artiklar, innan sjukdomen hindrade honom från att fortsätta arbeta.   
 

1961 dog Carl Gustaf Jung.  

  

  


Amanda Jenssen Bloggen startar

I morse drabbade mig plötsligt en insikt: Det saknas en normalofil blogg om Amanda Jenssen!!!

Därför har jag övertalat min väninna Lisa Persson, 30, att starta en blogg. Det blir inga paralleller till neurofysiologi och socialpsykologi, inga rymdödlor, inga gamla vitsar, ingen swing, inga orimliga påståenden om Amanda och absolut inget för stofiler. Den här bloggen (Krooks Kommentarer) kommer å andra sidan att fortsätta vara precis som den är. För min coola stampublik av amandadyrkare, modebloggare och mediafolk.

Kolla själv på : http://amandajenssenbloggen.blogg.se/


"Swing it, Amanda!" del 1

Är ni redo för ännu en novell med Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen)? Är ni redo för...

AMANDA JENSSEN I
"SWING IT, AMANDA!"
DEL 1Leende med eldrött smink

Hon ger honom en eldig blink


Och med en vaggande gång

Hon sjunger vemodets sång


En neger viskar till en matros:

Där har du Harlems Ros.


Sven Jerring: Det var Harlems Ros, en foxtrot i amerikansk stil. Nu fortsätter Grammofontimmen med en marsch, Die Fahnen Hoch.


Amanda Wigren: Mamma, varför heter jag Amanda, det är ett så gammalt namn. Varför kan jag inte heta Märta eller Inga, som alla andra!

Mamma: Men din farmor hette Amanda, du är döpt efter henne.

AW: Ja, där ser du vad gammalt det är!

M: Just nu har jag värre problem än vad vi heter...

AW: Är det pengar igen?

M: Ja, det är ju inte gratis att gå på läroverket. Jag vet då rakt inte hur jag ska få ihop till terminsavgiften.

AW: Lugn mamma, du och jag klarar skivan!

M: Ja, man kan alltid hoppas. Det är inte lätt att inte ha någon pappa.

AW: Men mamma, jag har ju världens finaste pappa.

M: Ja, det har du. Men han är i himlen.

AW: Om han är i himlen kan han väl be en ängel komma och hjälpa oss.

M: Ja, om livet vore en söndagsskolesaga eller en film från Hollywood...

AW: Apropå Hollywood, det går en ny film med Clark Gable på Hollywood.

M: Jag vill inte att du är i klarakvarteren på kvällstid. Du får vänta tills den kommer hit.

AW: Det ska jag göra. Clark Gable är alltid värd att vänta på. Och oroa dig inte för terminsavgifterna!

M: Jag önskar jag kunde vara lika positiv som du. Hur bär du dig åt?

AW: (sjunger) Nuförtiden var person, sysslar ju med suggestion...

M: Bättre och bättre dag för dag? Ja, vi får verkligen hoppas att Ernst Rolf hade rätt!

  

(Lite senare)

(Sorl och skrammel på krog)


Kund: Hovmästarn! Får jag två vita och en brun!

AW: Ursäkta, det gällde annonsen. Är farbror ägaren? 

Bunny Blom: Ja, men kalla mig för Guds skull inte farbror! Vill fröken bli servitris?

AW: Nej, det gällde platsen som sångerska.

BB: Kan fröken sjunga?

AW: Ja, jag har stort A i sång.

BB: Vad heter ni?

AW: Jag heter Jenny Lynn.

BB: Och jag heter PT Barnum!

AW: Ursäkta?

BB: Ja, jag tyckte precis ni sa att ni hette Jenny Lind.

AW: Nej, Jenny Lynn. Det är mitt artistnamn.

BB: Tjusigt värre. Ja, då kan ni väl tala med Herr Ehrling där borta, så kan ni provsjunga direkt.

AW: Men jag har ingen långklänning.

BB: Ingen fara, scenkläderna står vi för.

AW: Så bra.

BB: En sak till, det här är ju alltså en nattklubb som serverar alkoholhaltiga drycker. Ni är väl femton år fyllda?

AW: Jadå, jag ska fylla sjutton.

BB: Har ni något dagjobb?

AW: Nej, jag går på läroverket.

BB: Flott värre, så fröken ska ta studenten?

AW: Ja, jag ska försöka, men jag måste tjäna ihop till terminsavgifterna...

BB: Då ska det nog ordna sig för oss båda. Thore! Jag har en ny sångerska till dig här!


Thore Ehrling: Godafton! Kan fröken Minnie The Moochers Weddingday?

AW: Om jag kan! Den melodin är jätte!

TE: Thore Ehrling förresten, angenämt.

AW: Jenny Lynn, nöjet är helt på min sida.

TE: Kan fröken sjunga i B-dur?

AW: Ja, jag kan nog sjunga i det mesta. Men inte lika djupt som Zarah Leander.

TE: Bra. Några tyskkärringar ska vi inte ha här. Ha ha ha ha ha.


(lite senare)


Mamma: Var har du varit?

AW: Vänta, jag ska bara hänga av mig hatten och kappan.

M: Nå, var har du varit hela kvällen?

AW: Jag var bara ner på kafét och träffade Majlis och Astrid.

M: Vad gjorde ni då?

AW: Vi drack kaffe och coca-cola.

M: Du menar att ni tog en java?

AW: Mamma, försök inte prata slang, det är så pinsamt!

M: Eller heter det en balja dräggel?

AW: Sluta nu, mamma! Men jag tror det ordnar sig med terminsavgiften.

M: Hur då?

AW: Det är hemligt än så länge, men jag tror jag kan fixa pengar.

M: Stålar, menar du?

AW: Mamma!


(nästa morgon)


Lektor Sheike: Ju senare på dagen, desto finare folk. Vad förskaffar oss äran av ett så celebert besök? Vet fröken Wigren när vi börjar på morgnarna?

AW: Nej, ni har alltid redan börjat när jag kommer.


(hela klassen skrattar)


LS: Fröken Wigren ska inte göra sig lustig. Om fröken Wigren lade sig i tid om kvällarna skulle kanske fröken Wigren orka komma i tid!

AW: Jag ber om ursäkt, magistern.

LS: Och så får jag be herrarna ta på sig kavajerna!

Sigge Nilsson: Men det är så varmt idag.

LS: Vafalls? Ska vi gå omkring utan kavajer som vildar i djungeln för det? Vad blir nästa steg? Att komma till skolan utan slips?

SN: Nu ska inte magistern överdriva.

LS: Ni känner till de berömda "håna": Hut, hyfs, hållning!

SN: Och Hitler!


(hela klassen skrattar)


LS: Tyst i klassen! Och som ni vet har rektorskan förbjudit mig att tala politik med er. Slå upp böckerna på sidan 491! Fröken Wigren kan börja!

AW: Svavelsyra, H2SO4, innehåller två vätemolekyler som... som...

LS: Vad är detta?

AW: Vad menar magistern?

LS: (triumferande) Fröken Wigren använder otillåtna hjälpmedel. Fusk min dam. FUSK! FUSK! FUSK!

AW: Jag glömde sudda ut...

LS: Glömde sudda ut? Jag vill tala med fröken Wigren i kartrummet efter lektionen!

AW: (suckar) Ja, magistern.


(lite senare)


LS: Jag kan få er relegerad för det här.

AW: Det var bara en anteckning, magistern.

LS: Jag är lektor, inte magister!

AW: Det var bara en anteckning, lektorn.

LS: Nu råkar jag veta en del annat.

AW: Vadå?

LS: Man kan bli känd för två saker. Antingen att man går i vår fina skola, eller att man sjunger degenererad swingmusik på en nattklubb.

AW: Vad menar magistern...lektorn?

LS: Men inte samtidigt. Om fröken Wigren förstår vad jag menar.

AW: Hur vet magistern?

LS: Jag har mina kanaler, Miss Jenny Lynn.

AW: Snälla magistern, tjalla inte!

LS: Vi kanske kan komma överens.

AW: Hurdå?

LS: Ni kan hjälpa mig rätta uppsatser. Hemma hos mig. Ja, ni behöver inte frukta för er heder, jag är en officer och gentleman.

AW: Varför det?

LS: Jag är så fruktansvärt ensam. Jag har varit sjuk, förstår ni. Mycket sjuk.

AW: Jag  kan nog inte hjälpa magistern...

LS: Ni får inte se så där på mig. Ni får inte! JAG FÖRBJUDER ER ATT GÖRA DET!


(lite senare, på skolgården)


Vaktis: Härliga tider, strålande tider! Har du sålt smöret och tappat pengarna?

AW: Nej, men jag är så ledsen.

V: Är det olycklig kärlek?

AW: Hur så?

V: Ja, varenda jänta i första ring är väl förälskad i den nya musikläraren, Adolf Katz.

AW: Katten? Ja, han är ursnygg, men det är inte det.

V: Vad är det då? Vaktis tiger som muren.

AW: Det är Nero. Ja, lektor Sheike alltså. Han skrämmer mig.

V: Den lektorn skrämmer väl alla. Har han skrämt dig något särskilt idag?

AW: Ja, för en liten stund sen, i kartrummet. Han skulle få mig relegerad.

V: Bry dig inte om den där gamle geten.

AW: Men han verkar inte riktigt frisk.

V: Han har väl aldrig varit riktigt frisk. Hissen går inte hela vägen upp, om man säger så. Bry dig inte om honom, han är ofarlig.

AW: Ja, då får ja väl tro på Vaktis...

V: Lita på mig. Härliga tider, strålande tider!


(några veckor senare, en kväll utanför krogen)


Rektorskan: Ska vi gå in här och få lite kaffe med dopp?

Gymnastiklärarinnan: Ja, jag kunde nog behöva en sandvikare. Kollegiet blev sent ikväll.

Vaktis: Och jag kunde behöva lite gubbröra, kära syster! Härliga tider, strålande tider!

R: Fåna dig inte nu. Goddag vaktmästarn, finns det ett bord för tre?

Dörrvakten: Ja, men ikväll kostar det två kronor i inträde. Vi har musikunderhållning.

GL: Jag hoppas det är något riktigt modernt!

DV: Jadå, Thore Ehrlings swingkapell och en ny sångerska, Miss Jenny Lynn.

GL: Henne har jag inte hört talas om. Ska vi gå in?

R: Jag är nog för gammal för sån där swing.

V: Kära syster, man måste hänga med sin tid. Härliga tider, strålande tider!

R: Ja då går vi väl in då.

DV: Varsågod att stiga på, då är det bara att betala i kassan.

R: Jag undrar hur den där människan som sjunger swing ser ut.

V: Ja, vem undrar inte det, kära syster. Härliga tider, strålande tider!

R: (chockad) Nej, nu går skam på Norr Mälarstrand!Berättaren: Ska Fröken Wigren (aka Miss Jenny Lynn) bli avslöjad av självaste rektorskan? Ska Räddaren i Nöden (aka Amanda Jenssen)  hinna dyka upp i tid? Missa inte nästa avsnitt av "Swing it, Amanda!"


Amanda Jenssen short stories 2

Här kommer del 2 med Amanda Jenssen short stories, noveller om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen), som jag tidigare publicerat. Nu finns det över hundra inlägg i bloggen och det kan vara svårt att hitta noveller, för nytillkomna läsare. Därför har jag sammanställt novellerna och lagt samlingen under "Amandanoveller".

(Novellerna Rymdinvasion på ICA och Månsken över Texas ligger för sig.) Stilen varierar från fars och satir till tragedi och sentimentalitet, så jag hoppas varje läsare hittar något som passar vederbörande. De äldsta novellerna kommer först.

Mycket nöje!


DEL1 (tidigare del)
1. Amanda Jenssen möter Galne Gunnar

2. Det är inte stofilt - det är vintage!

3. Johnny Kass gör entré

4. Katten Amanda

5. Peggy sue got married :(


DEL 2 (den du läser nu)
6. Sex och spex på Systembolaget


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amanda Jenssen i lustspelet
"Sex och spex på systembolaget"


Berättaren: OM Amanda har fått sprithumor och OM hon läser det här, så kan man "inte inte" bjuda Amanda på lite alkoholrelaterad humor av gammal fin årgång. Spelet kan börja!

 

(sorl i systembolag)


AJ: Jobbar du här?

Föreståndaren: Ja, vad kan jag göra för Er?

AJ: I could think of a million things.

F: (smickrat) He, he, men lilla fröken då, så ni säger...

AJ: Ja, det var naturligtvis ironi. Vilka långa köer till kassorna! (låtsas skaka) Finns det ingen akutkö?

F: Så darrhänt Ni är! Dricker Ni mycket?

AJ: Nej, jag spiller ut det mesta.

(alla i butiken skrattar)

AJ: Förresten, er skyltdocka utanför ingången har ramlat omkull!

F: He, he...jo, jag hörde att Ni var på en hemlig resa?

AJ: Ja, jag åkte en sväng till Vin...

F: Till Wien? Så trevligt!

AJ: ...Vin & Spritcentralen.

(alla i butiken skrattar)

F: Låt oss vara allvarliga  för ett ögonblick! I vilken stjärnbild har Fröken hittat sina ögon?

AJ: I vilket potatisland har farbror hittat sin näsa?

F: Eeeh...apropå potatis, vi har fått in ett fint parti med Brännvin Special...

AJ: Ja, potatisen kan vara god om den är tillagad på rätt sätt...Jo, jag undrar om vi kunde diskutera betalningen?

F: Vad menar Ni?

AJ: Jag kanske kan betala in natura?

F: (host) Ja, det (host) skulle säkert gå för sig...

AJ: Fint, går det bra med en säck potatis?

 

(alla i butiken skrattar)

 

F: (sårat) Har Ni glömt GRUSRÖTTERNA bara för att ni själv inte är SINGEL längre?

 

(alla i butiken applåderar)


AJ: Där fick du mig. Jag var inte beredd, hade väntat mig något med singel och skivförsäljning...

F: Men jag vill fortfarande höra på Er musik. Och om Ni vill träffas lite mer privat kan vi ses inne på mitt kontor.

AJ: Jag har inte tid, här kommer marknadschefen! Säg hej till publiken!

Marknadschefen: Hej till publiken.

F: Vad tycker du om att folk kallar er idioten och sköterskan?

MC: Det var oförskämt! Skulle jag se ut som en sköterska! Jag är väl för bövelen ingen transvestit eller vad det heter!

AJ: (vänligt lugnande) Manlig personal kallas också sköterskor.

MC: Ja, se det var en annan femma! Lägg särskilt märke till hur begåvad min kollega är.

F: Ja, i genomsnitt är ni två normalbegåvade.

MC: Tack, det var snällt sagt.

 

F: Amanda, jag måste passa på och fråga...alla säger att den andra singeln förebådar sprithumor på det kommande albumet. Vad heter det förresten?

AJ: "Spriten dödar långsamt, men vem f-n har bråttom."

MC: Den titeln kommer att bli klassisk.

F: Säkert. Vill Fröken avslöja ett par låtar?

AJ: Tja..."Helan går" och den engelska versionen "Hell and Gore".

MC: Men det är hemligt.

AJ: Du har tystnadsplikt.

F: (skriker i en megafon) AMANDA HAR FÅTT SPRITHUMOR!

Kund: Hörru, jag tappade en vinpava i golvet och kolla, då gick den sönder!

F: Jaså, här ligger en flaska HÄRTAPPAT. Ha ha ha ha ha.

MC: Försök inte, det där är buteljimporterat!

AJ: Det är alltid stimulerande att höra snillen spekulera. Ska du ha något, Mr Market?

MC: Nej jag har redan "tankat" några liter. Nu måste vi dra, Amanda. Vi ska hem och, blink, blink, "lägga upp marknadsplanen för din internationella karriär".

AJ: Mmmm...det ska bli gott!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Amanda Jenssen short stories 1

Här kommer några noveller om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen), som jag tidigare publicerat. Nu finns det över hundra inlägg i bloggen och det kan vara svårt att hitta noveller, för nytillkomna läsare. (Novellerna Rymdinvasion på ICA och Månsken över Texas ligger för sig.) Stilen varierar från fars och satir till tragedi och sentimentalitet, så jag hoppas varje läsare hittar något som passar vederbörande. De äldsta novellerna kommer först. Mycket nöje!


DEL1

1. Amanda Jenssen möter Galne Gunnar 

2. Det är inte stofilt - det är vintage!

3. Johnny Kass gör entré

4. Katten Amanda 

5. Peggy sue got married :(


DEL 2
6. Sex och spex på Systembolaget
7. Räddaren i nöden

8. Apelsinflickans julafton


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


AMANDA JENSSEN MÖTER GALNE GUNNAR


Igår kväll var jag hos Galne Gunnar och fikade. Vi startade Amanda Jenssen med Do You Love Me och diskuterade livets ljusa och mörka sidor över en Möllers Lyxmocka. Ungefär så här gick snacket framåt natten:


J (Jag): Jag undrar hur det gick till när Amanda träffade skivbolaget första gången.

GG (Galne Gunnar): Marknadschefen presenterade henne för VD och VD sade: Vilken typ av skiva vill Fröken Jenssen göra, nu när Ni ska börja här hos oss?

J: Då sade Amanda: Jag hade tänkt mig en rund med hål i mitten.


GG: Apropå fascinerande kvinnor, har du lyckats glömma Ulla-Bella?

J: Vilken Ulla-Bella?

GG: Jag förstår om det är svårt att glömma henne. Hon var ju så underbar. Hennes pigga, bruna ögon. Hennes mjuka, kastanjebruna hår. Hennes stora, vita tänder. Hennes ljuvliga...

J: Det låter mer som en ekorre!

GG: Ja, jag tänkte nog på Marie Ekorre... men Ulla-Bella var också en jättefin tjej.

J: Jag har tyvärr ingen aning vad du pratar om.

GG: Hette hon Knegoff i efternamn?

J: Nej, det var direktören som hette Knegoff. De var inte släkt, Ulla-Bella kommer från Ungern.


GG: Men Ulla-Bella var verkligen en fantastisk person.

J: Ja, det är därför jag hatar clowner.

GG: Clowner?

J: Ja, hon rymde med en clown på en kringresande cirkus. Jag hörde att hon uppträder som Den Itusågade Damen nu.

GG: Och om det skulle gå fel kan hon uppträda som Damen Utan Underkropp.

J: Ja du, Galne Gunnar...

GG: Varför säger du alltid ja du, Galne Gunnar?

J: För att du heter det.

GG: Jag träffade förresten Ulla-Bellas syster Britt-Allen igår. Hon har fått två ungar.

J: Hur gamla är dom?

GG: Jag frågade henne och då sade hon: Läkaren är fyra och advokaten två.

J: Ja tiden går...


GG: Ulla-Bella var ett hallelujamoment.

J: Jag blev lite kär.

GG: Varför anhöll du inte om hennes hand?

J: Jag tyckte väldigt mycket om Ulla-Bella, men jag tror inte det skulle ha fungerat mellan oss.

GG: Var det åldern?

J: Neeej! Det var mig det var fel på.

GG: Nååå, vad du är gullig!

J: Det var Ulla-Bella som lärde mig att kunna prata om vad som helst.

GG: Som du och jag alltid gör.

J: Just det.

GG: Det är nog för att vi har så bra kontakt med vår kvinnliga sida.

J: Tala för dig själv!


GG: Ulla-Bella var kvinna och hon visade alltid sina äkta känslor.

J: Första gången jag träffade henne sade hon: -Mina föräldrar är alkoholister. -Mina föräldrar är utomjordingar, sade jag. -Du vinner, sade hon.

GG: Var de utomjordingar?

J: Ja, jag var väl kanske fem år. Då sade de att jag var tillräckligt gammal för att få veta vilka de egentligen var. Sedan berättade de att de kom från Mars. -Ni ser inte ut som marsmänniskor, sade jag. -Det beror på att vi dödade dina föräldrar och gick in i deras kroppar, när de var tretton år gamla. Så nu vet du hur det är, sade de.

GG: Blev du rädd?

J: Nej, jag tyckte det var rätt coolt att ha päron från Mars, det var ingen annan i kvarteret som hade det. En dag när jag satt i sandlådan sade jag: -Min mamma och pappa är marsmänniskor. -Du ljuger! De är inte alls marsmänniskor! skrek de andra ungarna. Då förstod jag att mina föräldrar nog inte var några marsmänniskor.

GG: Tack för att du berättar det här, det förklarar väldigt mycket för mig!

J: Hur så?

GG: Jag undrade alltid varför jag kände mig så ovälkommen, om dina föräldrar var hemma när jag kom till dig och lekte. Jag hade ju inte gjort dem något illa. I alla dessa år har jag funderat på det och idag har jag äntligen fått ett svar.

J: Tror du inte att de skämtade med mig?

GG: Du, jag jobbade på psyket flera år. Sånt där är vanligare än folk tror.

J: Så de var helt enkelt sjuka?

GG: Kanske inte hela tiden eller så mycket, men åtminstone lite grann just då.

J: Så då behöver jag inte skämmas?

GG: En bildad och världsvan person som du skäms väl inte över att hans släktingar var sjuka, long ago and far away.

J: Så jag är inte helt fel då?

GG: Du är as-asbra!

J: Inte helt bakom flötet?

GG: Du är så dj-vla bra, helt fucking amazing!

J: Ganska bra för att vara människa?

GG: Jag beundrar dig! Jag ställer mig i din skola och går i din klass!

J: Jag skulle kunna hålla på så här hela natten!


GG: Det är skönt med ett sånt här enskilt och förtroligt samtal ibland.

J: Enskilt och förtroligt? Grabben, jag ska lägga upp vartenda ord på bloggen!


EPILOG


GG: Jaha, då var det klart.

J: En lyckad föreställning.

GG: Den var helt okej.

J: Vi fick in lågt räknat 32 referenser till olika kulturhistoriska källor.

GG: Jag gillade Groucho Marx-citaten.

J: Jag gillade Amanda Jenssen-citaten.

GG: Varifrån fick du det där med utomjordingarna?

J: Från England.

GG: Kan vi ta av oss lösskäggen nu?


   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"DET ÄR INTE STOFILT - DET ÄR VINTAGE!"  

(Ljud av sorl  på restaurang. Barpianisten spelar White Christmas.)

  

J (Jag): Barklinkarn kan också spela White Christmas.

GG (Galne Gunnar): Vad bra han spelar!

S (Servitris): Kan jag hjälpa er med något?

J: I could think of a million things!

GG: Har jag sagt att fröken är väldigt lik Amanda Jenssen?

S (smickrat): Nej...

GG: Bra, för isåfall hade jag ljugit.

J: Jag ber om ursäkt för min oförskämde vän. I vilken stjärnbild har fröken hittat sina ögon?

S: I vilket potatisland har min herre hittat sin näsa?

J: (Harklar sig.) Fröken, får jag två White Christmas!

GG: Jag tar också två White Christmas!

J: Ta en White Christmas till barklinkarn också, om han kan spela med ena handen och dricka med den andra.

GG: Har jag berättat att jag blivit av med min cykel?

J: Nej.

GG: Jag har blivit av med min cykel.

J: Här kommer det dryckjom. Tack, fröken. Ja vi säger väl bu, sade spöket.

GG: Tack ska du ha, Galne Gunnar heter jag.

J: Putäll på er, grevar och baroner.

GG: Är det inte Paul Mc Cartney, som sitter därborta?

J: Nej, Paul Mc Cartney är död.

GG: Det är han inte, han rör ju på sig!

(trumvirvel)

J: Man kan hyra oss till barnkalas också.

  

GG: Fast Paul Mc Cartney är verkligen död, det har jag läst på Internet och då måste det vara sant.

J: Allvarligt talat, varför skulle The Beatles ersätta Paul Mc Cartney med en plastikopererad look-alike, för att hålla Pauls död hemlig, och sedan lägga in lågt räknat 87 ledtrådar på olika skivor?

GG: För att då tänker folk precis som du gör nu: Om han vore död skulle de inte vara så dumma att de lade in lågt räknat 87 ledtrådar på olika skivor.

J: Så det gäller att vara ett steg före?

GG: Ja, som i Idol-konspirationerna.

J: Vilka Idol-konspirationer?

GG: Juryn sade att Andreas borde åka ut, men då röstade folk på honom. Då sade de att han var bra, fast han var urdålig i Conga och...

J: Pop goes the weasel!

GG: Sedan ville de att Amanda skulle komma tvåa, så hon slapp stressa ihop ett album till julhandeln. Då sade de att hon var helt fantastisk och...

J: Pop goes the weasel!
 

GG: Jag undrar hur det gick till när Amanda började på sitt nya skivbolag?

J: Tjena Amanda, hur kom du till den här sidan av skivan?

GG: Då säger Amanda: Jag kom genom hålet i mitten.

J: Den var gammal.

GG: Ja, Elslie Carlisle körde den 1932.

J: Refuseras.

GG: Refuseras.

J: Chefen säger: Fröken Jenssen, vet Ni när på morgonen vi börjar i den här studion!

GG: Då säger Amanda: Nej, alla har alltid redan börjat när jag kommer.

J: Refuseras.

GG: Refuseras.

J: Vi får nog hitta på något bättre.

GG: Jag kan imitera George Bush.

J: Får jag se?

GG: Hej, jag heter George Bush och är USA:s president.

J: Den var bra, kan du göra Elvis?

GG: Hej, jag heter Elvis Presley och är kung av Rock 'n Roll.

J: Fantastiskt, både utseendet och rösten är exakt Elvis!

GG: Jag kanske kan köra lite imitationer om vi ska vara med på den här bloggen flera gånger.

J: Det är en ära att bli imiterad, då är man verkligen en kändis.

GG: Christer Lindarw är nog Amanda.

J: Ja, och Lasse Flinckman är Marie Picasso.

GG: En imitatör överdriver det som är typiskt hos någon. Vad är typiskt hos Amanda?

J: Hon är ung, vacker, kan sjunga, dansa, spela teater och tala flytande engelska med puertoricansk brytning.

GG: Är det verkligen Amanda?

J: Förlåt, jag tänkte på kravprofilen för en skådespelare i West Side Story...

GG: För övrigt såg jag att du hade en CD med Amy Winehouse. Hur kan du bedra Amanda med den där spacklade haggan?

J: Men jag gillar Amy bara för att hon påminner mig om Amanda.

GG: Bara därför?

J: Ja, och jag gillar Amanda bara för att hon påminner mig om sig själv.

GG: Men vad är egentligen riktigt typiskt hos Amanda? Ska vi bokstavera hennes namn?

J: A som i Attraktiv.

GG: M som i Mysig.

J: A som i...nej, nu får det vara nog, det är inte rätt att analysera sönder Amanda hela tiden. Vad skulle du säga om Amanda analyserade sönder dig hela tiden?

GG: (Suckar) Jag hade nog blivit världens lyckligaste Galne Gunnar.

J: (Drömmande) När jag ser in i Amanda Jenssens ögon ser jag hela universum.

GG: Bra, då kan du kanske se var min cykel finns? 

Fotnot: White Christmas är en cocktail med äggtoddy, vit kakaolikör och whiskeylikör. Naturligtvis drack Galne Gunnar & Jag den alkoholfria varianten av White Christmas, 8 cl Klorin och några stänk Tipp-Ex.

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


JOHNNY KASS GÖR ENTRÉ


Berättaren: Både Galne Gunnar och Jag tycks drabbade av jantelagen, ska räddningen i form av Amanda Jenssen hinna fram i tid?

Jag: Jag mår inget vidare idag.

Galne Gunnar: Det kanske beror på att du läser "Stora Ångestboken".

J: Det är inte bara boken... jag känner mig så tom invändigt.

GG: Ät lite rostad lök.

J: Har du tänkt på att det inte är någon mening att snacka med folk?

GG: Hurså?

J: Jo, antingen tycker dom redan som man själv och då är det onödigt. Eller så tycker dom inte som man själv och då blir dom bara förbannade.

GG: Jaha.

J: Antingen så tycker folk redan Amanda är skitbra och då behöver man inte övertyga dom... eller så hatar dom henne och då blir dom bara förbannade om man tjatar om hur fantastisk hon är.

GG: Skriv en novell då. Eller gör en tavla med Amanda.

J: Ska jag lägga matpengarna på material till tavlor? Vad ska jag göra om jag inte har matpengar sedan?

GG: Du får väl suga på ramarna.

J: Allt man kan göra har redan gjorts bättre av någon annan. Eller så kommer det att göras bättre av någon annan. Man kan lika gärna låta bli.

GG: Det ringer på dörren.

J: Det är öppet! Kom in! Eller stå kvar! Mig kvittar det!

GG: Men det är ju Johnny Kass! Landets kassaste singer-songwriter!

Johnny Kass: Ja, jag sjunger hellre än bra. Jag tänkte pigga upp er med en låt, som jag skrev i morse!

GG: Shoot man, shoot!

J: Okej då.


Johnny Kass: (sjunger) Boss comes up to me with a five-dollar bill,
Says, "Forget that Amanda, boy, and drink your fill."

Get thee behind me, Jante
Travel on down the line.
I am amandophile,
Gonna leave you behind.

A red-headed woman took me out to dine,
Says, "Love me, baby, leave your 'manda behind.

Get thee behind me, Jante
Travel on down the line.
I am amandophile,
Gonna leave you behind.

On the Fourth of July, the politicians say,
"Leave that bitch and we'll raise your pay."

Get thee behind me, Jante
Travel on down the line.
I am amandophile,
Gonna leave you behind.

If anyone should ask you your 'manda to sell,
Just tell him where to go, send him back to hell!

Get thee behind me, Jante
Travel on down the line.
I am amandophile,
Gonna leave you behind.

GG: As-asbra!

J: Fullständigt fantastiskt, faktiskt!

Johnny Kass: Känns det bättre nu?

GG: Det känns toppen!

J: Det känns great! Plötsligt förstår jag hur allt hänger ihop! Tack!

Johnny Kass: Always a pleasure my treasure!
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------


KATTEN AMANDA

(aka Amanda Jenssen, Elvis och Johnny Kass)


Jag: Inatt träffade jag Amanda Jenssen.

Galne Gunnar: Vaknade du sen?

Jag: Ja, jag vaknar alltid när drömmen börjar bli bra.

GG: Vad drömde du?

J: Jag drömde inatt att jag hade en katt.

GG: Drömde du inte om Amanda?

J: Jo, men Amanda var en katt. Fast ändå Amanda.

GG: Och?

J: Jag låg på sängen och hon låg på mitt bröst. Hon var så där varm som katter är.

GG: Dom har högre kroppstemperatur än människor typ.

J: Ja och jag kan precis komma ihåg hur varm hon kändes. Som en katt alltså.

GG: Hon var ju en katt. Spann hon?

J: Nej, hon verkade lite dyster.

GG: Varför det?

J: Hon sade...

GG: Pratade katten?

J: Alltså katten var ju Amanda..det var en dröm! Alltså hon sade så här, med sin sorgsna, lite hesa, skånska röst:

GG: Kom till saken!

J: Hon sade: "-Jag är så dålig på..."

GG: Vad var hon dålig på?

J: Jag vet inte, jag vaknade precis då. 

GG: Så du fick aldrig veta vad det var som gjorde henne ledsen?

J: Nej, och jag hade så gärna velat hjälpa henne...om jag hade kunnat säga eller göra nåt.

GG: Vilken konstig dröm!

J: Sjuk dröm, frisk människa.

GG: Är det så?

J: Kanske. Om man drömmer att man klipper gräs och vässar pennor är man väl ganska...

GG: Normalofil?

J: Hämmad, kanske. Eller så har man dålig fantasi.

GG: Har Freud sagt det?

J: Nej det var jag, för tio sekunder sedan. Jag hade dom här kläderna på mig.

GG: Säj nå mååår. 

J: Det var inget konstigt att hon var en katt, men att hon sade så där...

GG: You might have lost her. To the great imposter.

J: Vad säger du?

GG: The Imposter Syndrom kallas det.

J: Vad kallas vad?

GG: Alltså man tror att man är en bluff. Om folk insåg hur dålig man egentligen är skulle dom bli förbannade. Imposter Syndrom kallas det.

J: Hur vet du det?

GG: Det har jag sett på teve.

J: På teve? Ja, då måste det vara sant.

GG: Alltså man tänker: Folk tror att jag är smart, men alla är egentligen smartare än jag. Jag får inte bli avsöjad som bedragare. Imposter alltså.

J: Det är väl ungefär samma sak som jantelagen?

GG: Ja, en inre jantelag. Jag ska inte tro att jag är något, typ.

J: Jo, jag ska tro att jag är en sak.

GG: Vadå?

J: En imposter.

GG: Duktig idiot. Du lär dig snabbt.

J: Ha ha ha.

GG: Ha ha ha ha.

J: Sedan funderade jag på hur jag hade kunnat muntra upp henne, ja innan jag hade vaknat till riktigt alltså. Och typ hajat att det var en dröm.

GG: Vad tänkte du göra? Ta två katter och köra?

J: Var inte barnslig. Kanske skriva en sång till henne. Men jag är ju en urusel singer-songwriter.

GG: En imposter alltså?

J: Just det. Jag måste vara den sämste singer-songwritern  i Sverige.

GG: Nej det är du inte. Möjligen den näst sämste.

J: Hurså?

GG: Jo för den sämste är ju ... JOHNNY KASS!

(dörr öppnas och slås igen)

J: Då var det dags igen.

Johnny Kass: Jag tyckte jag hörde mitt vackra namn nämnas!

GG: Tjenare Johnny!

J: Nämen hej, är det du...ja, du hinner väl inte stanna så länge.

JK: Nema Problema. Ett sång eller två ska jag väl hinna med.

J: Nej, det behövs inte. Inget besvär för min skull.

JK: Det är inget besvär!

GG: Och vad tänkte du framföra?

JK: Jag kunde inte undgå att höra att ni ville muntra upp Amanda. Så jag tänkte framföra en låt med The Fleetwoods.

J: Bra, då går jag ut och sätter på kaffet under tiden.

GG: Nej stanna kvar, vi kan doa.

Johnny Kass: (sjunger)  I stood and watched her fall

Galne Gunnar och Jag: what a doll, whoa-oh-whoa
JK: Couldn't help her at all

GG & J: what a doll, whoa whoa
JK: Poetry so sweet

GG & J: so sweet
JK: Has her at his feet

GG & J: his feet
JK: He thinks she's the one but he has just begun

GG & J: begun
JK: All her friends, they just watch her

eG & J: watch her
JK: For they know the great imposter

GG & J: im-post-er

JK: Vad tyckte ni?

GG: Det lät bra... i pauserna.

JK: Tack, det var snällt sagt. Då måste jag ta en till. Det är en samproduktion kan man säga. Jag har fått lite hjälp av Phil Spector att skriva den.

J: Du ska inte känna dig tvingad att...

JK: This one is for Amanda.

GG: Otippat värre!

JK: (sjunger): To know, know, kno-ow her

Is to love, love, lo-ove her

Just to see her smile...

JK: (talar) Alltså på videon till låten så tänkte jag klippa från mig själv till en närbild på Amanda på "smile". När Kishti säger "Det du gör är mirakel på scenen". Vad är det, är du ledsen för något?

Jag: Nej, jag fick något skräp i ögat. Fortsätt.

JK: Ja alltså på "smile" en närbild på Amanda när hon ler alltså. Det blir väl bra?

GG: Det blir säkert jättebra. Vi ska kolla på videon när du har lagt upp den på Youtube.

JK: Verkligen? Tack, ni måste vara mina största fans!

GG: Du kan ha mer rätt än du anar.

J: Ja, vi är säkert dina största fans. Men nu är gitarren trött och ska ska sova en stund.

JK: Ni är så snälla. Jag tycker också man ska vara snäll. Ikväll ska jag vara snäll när jag ser the omoralisk schlagerfestival.

GG: På vilket sätt ska du vara snäll?

JK: Alltså alla andra kritiserar ju artisternas utseende. Jag tycker man ska försöka säga något snällt om alla.

J: Som vadå?

JK: Ja, tex "han har i alla fall inte för liten näsa". Eller "hon ser inte ut att lida av undervikt. Särskilt inte hakorna".

GG: Och här bryter vi för lite musik.

Pekka Langer: Såja lilla bit, kom hit så ska du få lite Flora på dig.

J: Den här låten är bara sååå bra. 

GG: Den äääger!

JK: Pekkas ljud-jakt är en av Johnny Kass favoriter.

GG: När började du gilla loppmarknadsmusik?

JK: För ungefär tio sekunder sedan.


 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PEGGY SUE GOT MARRIED :(


Jag: Tjenare Gunnar! Vad tycker du om att Amanda Jenssen har gift sig med Bert Karlsson?

Galne Gunnar: Vilken Amanda?

J: Hon som du skrev en kärleksdikt åt i lördags. Den Amanda.

GG: Amanda? Var inte hon med i Idol? Var det hon som tog någon konstnärs efternamn?

J: Hennes namn är Jenssen. Amanda Jenssen.

GG: Är det den där överskattade sångerskan som jämt sjunger falskt? Lever hon fortfarande?

J: Häromdagen sade du att hon levde i ditt hjärta.

GG: Det måste vara ett missförstånd. I mitt hjärta finns det bara plats för Sibel.

J: Vilken Sibel?

GG: Hon är både söt och duktig. Jag såg henne i Melodifestivalen. Jag blev lite kär.


J: Det leder ingenstans att gå omkring och hata Amanda, bara för att hon gift sig med någon du inte gillar.

GG: Jag hatar inte Amanda, jag älskar Sibel. Alla artister är lika mycket värda, men alla får inte plats i mitt hjärta.

J: Lysande retorik, men bakom det vuxna skriftspråket anar jag hat och bitterhet.

GG: Tala för dig själv.

J: Jag hatar väl inte någon? Inte ens Bert Karlsson, fast han har lagt rabarber på vår Amanda.

GG: Jag förstår inte hur hon kunde ta en pajas med kanintänder, när hon hade kunnat få mig!

J: Men du är ju redan gift och har barn.

GG: Det är inte det, det är principen. Hon borde inte svika sina fans.

J: Svika är väl att ta i...


GG: Det är bara att glömma och gå vidare, men.... Att försöka att glömma det är alltför svårt. När man bär på ett minne så vackert som vårt.

J: Varför föddes du att älska, älska den du aldrig får. Varför tändes i ditt hjärta, kärlek vid så gamla år?

GG: Men jag har glömt henne nu.

J: Har du verkligen lyckats med det? Har du glömt hennes gyllene, silkeslena hår? Hennes röda, mjuka läppar? Hennes mörkblå, vackra ögon? Hennes...

GG: Tack, det räcker. Men det gör inget, nu har jag Sibel.

J: Är du säker på att Sibel inte har någon kille?

GG: För mig får hon gärna ha ett helt fotbollslag. Ingen är perfekt. Jag kan förlåta henne vad som helst. När jag ser in i hennes mörka ögon ser jag hela universum.

J: Det där låter väldigt bekant... Men du måste försöka tänka positivt. Det kunde vara värre.

GG: Kunde det? Hur då?

J: Johnny Kass kunde vara här.


(Dörr öppnas.)


Johnny Kass: Ropade ni på mig?

Jag: Då var det dags igen.

Galne Gunnar: Och vad tänkte du framföra?

JK: Jag tänkte framföra en sång om en kvinna som var min idol en gång i tiden. Jag skrev den i morse.

JK: (sjunger) You look like an angel.

You walk like an angel.

You talk like an angel.

You even sing like an angel.

But I got wise. Kom igen!

GG & JK: You're the devil in disguise. Oh, yes you are!


JK: Vad tyckte ni?

GG: Texten var bra.

JK: Jaha, ska hon heta Amanda Karlsson nu?

GG: Vem bryr sig. För mig får hon gärna heta Fingal Olsson.

J: Sluta nu. Vi måste försöka komma bort från den här deprimerade stämningen. Hon hade kunnat få någon bättre, men hon hade kunnat få någon sämre också.

GG: Ja, Hannibal Lecter, som hade ätit upp henne med en god Chianti. Schhhlurp!

JK: Om hon gift sig med Johnny Depp hade jag faktiskt förstått henne.
GG: Ja, eller Carl-Philip. Då hade hon blivit prinsessa.
JK: Sjunger hon och Bert duett i P3 kastar jag ut radion genom fönstret.
GG: Om de gör en video ihop slänger jag ut teven.

J: Seriöst nu. Vad säger svenska folket? Vi kollar på nätet. Här har vi en positiv:
"Det hade kunnat vara värre, om hon ingått gruppäktenskap med båda Rongedahl."

GG: "Detta är en sorgens dag."
J: Ja, ja, men där är en gratulation!
GG: "Grattis Bert :("

J: Det kan man kalla blandade känslor.

GG: "Skönheten och Odjuret"

J: Förutsägbart.

GG: "Herr och Fru Amanda Jenssen"

J: Otippat värre.

GG: "Idioten och Skötaren"

J: Det var ingen sköterskeuniform, det var en sailoruniform.

JK: Jo, det var en sköterskeuniform.

J: Hur vet du det?

JK: Jo, för Amanda gick fram till Christer Sjögren.

Hon ba: Jag är din syster.

Han ba: Är du sjuk?

Hon ba: Ja, jag är SJUKSYSTER!

Alla: Ha ha ha ha ha ha ha ha


GG: Nu rasar hennes singel på försäljningslistorna. Marknadschefen: Amanda, vi måste ha ett möte och prata om hur ditt äktenskap med Bert Karlsson påverkar försäljningen. Hon ba: Jag har inte tid, jag ska hem och tvätta Berts skjortor! 

JK: Ha ha ha ha ha

J: Där har du onekligen en genusvetenskaplig poäng. En känd konstnär och karriärkvinna måste ha en förstående, stödjande man. När hon får inspiration och stannar kvar i studion till fyra på morgonen får han inte bli sur. Den här effekten kan nog delvis förklara varför så många kvinnor börjar forska, men så få fortsätter till ett nobelpris. De kan inte ge de där sista procenten, som gör skillnaden i konkurrensen. På samma sätt...

JK: Och när hon dricker champagne i limousinen måste han hämta ungarna på dagis.

J: Just det, alla män kan inte klara av den situationen utan att känna sin manliga identitet hotad.

JK: Jag skulle ändå kunna tänka mig att ställa upp.

J: Det skulle lågt räknat två miljoner svenska män kunna göra, men Amanda kan inte gifta sig med allihopa!

JK: Hon borde åtminstone försöka.

GG: Just det. Det är hon skyldig sina fans. Vi röstade på henne, så våra telefonräkningar rusade i höjden.

JK: Och kontantkorten tömdes som smör i solsken...eller nåt.

GG: Och vi köpte hennes skivor. Vi röstade på topplistor. Vi gjorde allt. Och vad blir tacken?

JK: Så skulle Sibel aldrig göra.

GG: Nej, Sibel är tacksam. När hon där Nour eller vad hon heter gav henne Hem till byn blev hon jätteglad och kramade om henne. Hon har inte låtit framgången stiga henne åt huvudet.

JK: I motsats till vissa andra.

GG: Just det. Sibel är en vanlig, glad och trevlig tjej. Hon var så himla gullig när hon sade: När jag var liten drömde jag om att stå i Globen i en lång klänning med släp och sjunga en ballad - and Mama look at me now! Jag blev nästan tårögd. Sibel snackar inte en massa strunt, hon lever sin dröm.

JK: I motsats till vissa andra.


J: Nu måste vi diskutera det här på ett vuxet och moget sätt.

GG: Vuxet och moget? Är känslor vuxna och mogna?

J: Jag vet inte...men man måste tänka logiskt och rationellt...

GG: Är känslor logiska och rationella?

Jag: Jo men det är ju så att liksom...Amanda...alltså hon...hon..alltså det här är helt otydligt men man måste...försöka att..att liksom...alltså...AMANDA, VARFÖR HAR DU ÖVERGIVIT MIG? SNYFT! HUR KUNDE DU? BUUUUÄÄÄÄH!


Väckarklockan: RRRRIIIIING!


Jag: Vilken fruktansvärd mardröm!


(Stänger av väckarklockan med en smäll.)


Jag: Jag förstod hela tiden att det inte var sant. Nu ska jag ta och läsa lite om Melodifestivalens efterfest...Nä men titta, där är ju min lilla älskling i sailorhatt. He he, i verkligheten skulle hon aldrig svika mig. Jag visste det hela tiden. Nu ska vi se...


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Fakta om Amanda Jenssen april 2008

OBS! Nyare fakta finns på min nya blogg Klicka här


Här är lite fakta om Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen, aka Amanda Bengtsson) uppdaterat april 2008. Här har jag plockat ihop lite uppgifter, som jag tror kan intressera Amandas nya och gamla fans.


AMANDAS UPPVÄXT


Amanda Jenssen är född 12 september 1988 och fyllde alltså 19 år under Idol. Amandas efternamn kan kräva en förklaring. Hennes föräldrar är skilda och egentligen har Amanda sin mors efternamn Bengtsson. När Amanda var omkring 16 år tog hon sin fars efternamn Jenssen. (Det ska alltså stavas med två "s".) Amandas far heter Halvard Jenssen och kommer från Stavanger i Norge. Amanda räknar sig därför som halvnorska. Hennes far har själv varit musiker (trubadur) och uppträtt tillsammans med sina kompisar och Amanda i bandet Amandas and the Papas. De spelade på lokala scener i Lund och på arrangemang som ordnades av MIL Institute. De spelade även för gamla, sjuka och hemlösa.


Amandas and the Papas uppträdde med jazzstandards och andra gamla godingar. Här finns det alltså en förklaring till att Amanda tycker om och behärskar så många olika sorters musik. Den första låten Amanda sjöng i Idols kvalvecka, Dream a little dream of me, hade hon redan sjungit tillsammans med sin far. Amanda hade även gjort en heminspelning, där hon spelar gitarr och sjunger den. Den andra låten hon sjöng i Idol, Look what they've done to my song, ma, var en av hennes favoriter och hon hade sjungit den "hundratals gånger" enligt brodern Jens Bengtsson.


Amanda skrev sin första låt när hon var 7 år och bildade bandet Showtime när hon var 10 år. När hon var 10 år insåg hon att hon kunde sjunga och när hon var 13 år bekräftades detta av andra. Då bestämde sig Amanda för att bli artist. Vid 16 års ålder startade hon bandet Kirsten and the Party Crashers, som spelade indie och pop. Hon har gått på det mysiga musikgymnasiet Spyken i Lund och tog studenten den 14 juni 2007. Under sin gymnasietid medverkade hon i olika kabaréer och musikaler. Dessutom var hon vokalist i ett jazz- och bluesband på skolan, Old School Jazz and Blues. Amanda säger själv att hon har gjort egna låtar sedan hon var 12 år. För henne är låtarna lite grann som ett sätt att skriva dagbok. Hon skrev tex låten Warning Bells om sin tid i Idol. En låt, Johnnys song,  kan handla om när hennes katt dog.


Under 2007 ingick Amanda Jenssen (lead vocals) i bandet Oh Hollie Neverdays. Övriga medlemmar är Viktor Rinneby, Hampus Sundén, Carl Lundin och Erik Lundahl. Bandet vann tävlingen Musik Direkt och priset var en spelning i Afrika under 2008. Oh Hollie Neverdays är ett indierockband. När Amanda uppträdde med bandet såg hon ut ungefär som i Idol, med  små klänningar, stora blonda lockar och mycket ögonmakeup. Amandas stil var alltså inget som "uppfanns" under idoltiden. Idols kostymör Stefan Wåhlberg hjälpte Amanda välja kläder och designade några klänningar åt henne, men han var noga med att det skulle vara hennes egen stil.


Efter Idol har Amanda setts klädd i en moderiktig blandning av ungdomlig konfektion och vintage. Hon klär sig väldigt feminint och brukar inte ha jeans eller andra kläder som kan bäras av både tjejer och killar.


Vi vet inte så mycket om Amandas barndom och ungdom, förutom det hon själv och hennes föräldrar berättat. På bilddagboken finns en hel del bilder, som andra tagit på Amanda under gymnasietiden. Hon är sig ganska lik till stil, klädsel och sitt sätt att posera för kameran.


AMANDA I IDOL


Amandas väninna Elina Nelson var med i Idol 2005, men varken Amanda själv eller Amandas familj trodde Idol kunde vara rätt väg till en musikkarriär. Det verkar som om Amanda kom med i Idol på det här sättet: Elina anmälde Amanda till tävlingen i smyg. Elina ringde även upp produktionsbolaget och berättade vilken stor talang Amanda hade. Produktionen ringde sedan till Amanda och övertalade henne att anmäla sig till tävlingen.


Redan vid den första auditionen, då hon sjöng Elvis första singel That´s Allright Mama, verkade Amanda målmedveten. Hon sade att hennes speciella stil och röst var det bästa kortet att spela ut. Hon sade även att hon medvetet spelade högt, antingen skulle juryn tycka hon var "skitbra" eller hata henne. Auditionen blev en succé och hon gick vidare. Amanda var klädd i en enkel rosa klänning från Gina Tricot och hade en gammal, tejpad gitarr med ett snöre som gitarrband.


Det finns en intervju där Amanda säger att hon sökte till Idol ett år tidigare med låten "Du borde dela upp meningen", men då kom hon inte med. Den intervjun är inte på riktigt, det är en sketch ur kulturprogrammet Kobra. Låten, som lagts upp på Youtube, är också bara ett skämt.


I september 2007 brakade mediacirkusen kring Amanda loss. Troligen kontaktades hon strax därefter av skivbolag. När det gäller insatsen i Idol var hon mest nöjd med framträdandena under de sista veckorna. Hon ångrade låtarna Tainted Love och Lovefool, tyckte att hon sjöng falskt i dem. Genom hela tävlingen satsade hon på att visa nya sidor av sig själv och göra allt på sitt eget sätt. Därigenom framstod hon som en unik och begåvad artist.


Amanda kom tvåa i Idol efter Marie Picasso. Först ville Amanda vinna, men efteråt var hon glad att hon kom tvåa. Därigenom kunde hon lägga ner flera månader på att få sitt debutalbum riktigt bra.


AMANDAS SKIVOR


Amandas första singel heter Do You Love Me (DYLM). Troligen syftar namnet på The Beatles första singel Love Me Do. DYLM låg etta på alla försäljningslistor under några veckor i början av 2008. Enligt ginza.se finns dessa skivor med Amanda Jenssen den första april 2008:


Amarula Tree (kommande singel) släpps 2008-04-16 

CD 2008 (kommande album) släpps 2008-05-07

Do You Love Me (singel) 2007-01-23


Absolute Music 57 2-CD (DYLM) släpps 2008-04-09

Absolute Music Winterhits 2008 2-CD (DYLM) 2008-02-06

Idol 2007/Det bästa från Idol 2007 (Look what they've done to my song, ma) 2007-11-21


Det finns även en dvd, Det bästa från Idol 2007. Som bonusmaterial finns en dokumentär från kvalveckan. Där finns roliga scener, bla med en osminkad och morgontrött Amanda som gör ryggböjningar med sångpedagogen. Klipp från Idol finns sparade hos tv4, se länkar på min bloggs förstasida.


Det finns mycket musik och videor med Amanda Jenssen på nätet. Prova att klicka på länkarna på min bloggs förstasida. Sök även på "Amanda Jenssen" och "Amanda Jensen" på Youtube. Amandas skivor (se ovan) får inte laddas ner utan att man betalar. Klart tjejen ska ha betalt!


Amanda uppträdde och sjöng DYLM på Grammisgalan. Under 2008 har hon setts på olika kändisfester, premiärer, melodifestivalens efterfest och som prisutdelare i P3 Guld. Till sommaren 2008 ska hon åka på turné och uppträda på olika festivaler och andra scener över hela Sverige.


AMANDAS HEMINSPELNINGAR


Många egna låtar Amanda spelade in på sin dator hemma i flickrummet, har hamnat på nätet. En del verkar inte vara färdiga, en del verkar vara skämt. En del är godkända av Amanda. En del av dessa låtar är, tycker många fans, riktigt bra. Lyssna själv på Youtube. Heminspelningarna har ingen video, som låtarna från Idol eller låtarna med OHN. De har bara en grå ruta, eller ibland en stillbild. Det troligaste är kanske att Amanda gett dem till någon, eller att någon kommit åt dem på hennes dator via fildelning. När Amanda blev känd blev dessa låtar plötsligt väldigt intressanta och hamnade på Youtube. Några hade Amanda själv lagt upp på sin Myspace.


AMANDA PRIVAT


Amanda har sagt att hon vill ha man och barn såsmåningom. Hon har haft flera olika pojkvänner, den första hette Arvid och då var hon 14 år. Sedan hon blev rikskändis har hon överhopats med anbud om bekantskap och äktenskap. Amandas mansideal är Johnny Depp,  född 1963. Om Amanda inte hittar någon tillräckligt bra man ska hon bo ensam med en massa katter, har hon sagt. Amanda är en stor kattälskare och har haft egna katter.


Amanda är vegetarian och hennes favoritmat är vegetarisk färssås, tacos, pizza, sojakorv, rostad lök och annan mat utan kött. Amanda tar avstånd från droger, har inte provat knark och är glad för att hon inte gjort det. Under en jobbig period i sina tonår festade (drack) hon för mycket, tycker hon idag. Hon smygrökte även lite, men slutade och säger nu att det var idiotiskt.

När Amanda var liten hade hon en svår lunginflammation. Den gav henne ärrvävnad i luftrören och idag måste hon ta medicin för att kunna andas. Ingen trodde att den lilla flickan med skadade lungor skulle kunna bli stor sångerska.


Liksom Marilyn Monroe och Elvis Presley färgar Amanda Jenssen sitt hår, riksblondinen är egentligen brunett. Amanda är vänsterhänt, hon skriver med vänster hand och håller mikrofonen i vänster hand. Så här beskriver sig Amanda i en presentation på Allears, februari 2007:


"hejsan. Jag heter Amanda och är 18 år. Jag har hållit på med att skapa och skriva musik sen jag var tolv. Jag bor i Lund och studerar musik. så musik musik musik. sånt här är svårt. jag får uppdatera någon annan dag då jag tänkt igenom mig själv lite mer.


Musik jag gillar:

old school jazz and blues, avanlches, ray charles, bessie smith, billy holiday, velvet underground and many many more


Intressen:

lyssna och skapa musik. mysa med mina vänner. komponera och dricka rödvin."


AMANDASPRÅKET


Amandaspråket är en blandning av saker Amanda brukar säga och sådant andra sagt om henne. Det viktigaste uttrycket är as-asbra, som Jury-Daniel sade om Amandas första framträdande under Idols kvalvecka. As-asbra betyder extremt bra och ett motsvarande engelskt uttryck skulle kunna vara super-duper-out-of-sight.


AMANDARÖRELSEN


Amandas fans skriver noveller om Amanda, gör filmer, bloggar, forum och webbsajter. Den livligaste diskussionen just nu finns på Amandas Fanglobe. En del fans ser Amanda som en superstjärna, ett stort geni, ett föredöme, en ängel eller en gudinna. En del tror att hon är den största artisten, större än Elvis Presley och The Beatles. Amandas fans är kvinnor och män i alla åldrar. De äldre, manliga fansen är kanske de allra mest fanatiska. Det typiska för alla fansen är att de älskar Amanda Jenssen och hennes musik. Den senaste tiden har Amanda fått sina första fans utomlands, i USA och andra länder.


SEE YOU LATER ALLIGATOR!

  

That's all folks! Skriv gärna en kommentar om du har fakta om Amanda eller hittar fel i den här texten. Om du vill läsa mer om Amanda, så brukar jag lägga upp minst ett inlägg alla dagar utom söndagar. Andra amandabloggar (sajter) är bättre på nyheter och bilder, prova länkarna på min förstasida.

  


Amanda Jenssen i "Apelsinflickans julafton"

Att vänta på Amandas skivor är nästan lika spännande som att vänta på tomten. För att hjälpa er fördriva lite tid har jag ljugit ihop en julsaga för vuxna i sentimentalt socialrealistisk 1800-talsstil. Den intelligente läsaren inser lätt att detta är en uppföljare till söndagsskolesagan "Räddaren i nöden". Är ni redo för ännu en berättelse om Räddaren i Nöden? Är ni redo för...

AMANDA JENSSEN I

"APELSINFLICKANS JULAFTON"


Apelsinflickan: (sjunger) Jag är en flicka som vandrar omkring i gränder.

Köp lite frukt så jag får till ett stycke bröd.

Blek är min kind och jag fryser om mina händer.

I Gamla Stan ska jag finna min bleka död.


Jag har växt upp i de smutsiga svarta gränder.

Gatan har varit mitt hem från mitt första år.

Kärlek jag sålt, men lyckan sig från mig vänder.

Stackars mitt hjärta har fått månget bittert sår.


Hamnbuse: Om du kan hum-hum lika bra som du sjunger ska du få en tolvskilling!

Apelsinflickan: Aldrig att jag gör det för en tolvskilling!

HB: Om du är snäll kan du få suga på karamellen alldeles gratis! Ha ha ha!

AF: Lägg ägg, jag går hellre med Elefantmannen och Jack the Ripper än med dig!

HB: He he, ni apelsinflickor är så fräcka i mun, det gillar jag! 


Herre i Frack: För bövelen! Folket här i slummen lever ju sämre än djur! Jag behöver på min ära lite lammkött att pigga upp mig med.

Klockskojare: Får jag fresta en så fin herre med en guldklocka, som tillhört ryske tsaren?

HIF: Försvinn, nasare! Vad skådar mitt norra öga? Den nu inträdande är en helt ung flicka, blott en fjorton eller femton år. Hon är klädd med denna obehagliga oordentliga nonchalans som är mycket gouterad av apelsinflickorna i Stockholm. För övrigt är hennes klädsel den enda som syns lämplig till hennes fräcka utseende. Det är visst icke någon av Pall Mall Gazette-artiklarnas oskulder. Varför kommer hon hit? Måhända för att sälja sina apelsiner till flanörerna? Vi skulle inte tro det.

AF: Köp lite apelsiner! Jag är så fattig och vågar inte gå hem utan att ha sålt hela mitt lager.


Positivhalare: (sjunger) I smutsiga gränden, där står det ett litet lamm.

Modern är död och hon känner en väldig skam.

Klädd i en frack det träder då in en varg.

Den nosar på lammet, sutenören han blir då arg.


HIF: Godafton vackra mask! Natt-fjäriln vingad syns på Haga!

AF: Snälla, goa herrn! Köp en apelsin! Jag är så fattig och vågar inte gå hem innan jag sålt allihop.

HIF: Hur mycket ska lilla fröken ha?

AF: Apelsinerna kostar en skilling. Jag själv kostar två riksdaler.

HIF: Hutlöst! För två riksdaler torde jag kunna köpa självaste Victoria!

AF: En riksdaler goa herrn. Det är mitt sista bud, jag har en lungsjuk mor att försörja.

HIF: Vad har du här då?

AF: Aj, nyps inte!

Sutenör: Hörru! Rör inte varorna innan du har pröjsat!

HIF: Ursäkta min bäste herre, har vi verkligen lagt bort titlarna?

Sutenör: Bylingen! Mandrom lägger benen på ryggen!


Polis: Besvärar megäran min herre? Jag kanske ska honka jäntan och sätta henne på Barnhuset?

AF: Nej snälla, inte Barnhuset!

HIF: Nej, det behövs inte. Jag skulle bara köpa en apelsin.

Polis: Apelsin? Ja, i så fall får jag väl bara önska en god jul.

HIF: God jul på sig själv, konstapeln!

Polis: Annars kan jag rekommendera flickstället på Västerlånggatan. Där är lammköttet besiktigat, om min herre förstår vad jag menar. God jul!


HIF: Där hade du tur, flicka lilla. Okej, vad får jag för en...För bövelen! Min kära hustru gör helt oväntad entré! Nu är det kokta fläsket stekt!

Hustrun: Men Karl August, vad händer i våra gränder? Slummar du också?

HIF: He, he... jag skulle bara köpa en apelsin. Att sätta kryddnejlikor i, du vet. Vad för dig till Gamla Stan, älskade hustru?

Hustrun: Välgörenhet, kära Karl August. Och apelsiner köpte Emelie på torget i morse. Men vad har vi här då?

AF: Jag säljer bara apelsiner, tant.

Hustrun: Nej, men lilla gumman! Står du här på självaste julafton? Hur gammal är du egentligen?

AF: Jag ska fylla fjorton, tant.

H: Lilla vän, jag skulle vilja ta med dig hem och ta hand om dig som min egen dotter.

AF: Ja! Ja, gör det snälla tant! Gör det!

H: Ja, jag skämtar naturligtvis. Här har du en skilling. God jul.

AF: Här har du en apelsin... mitt i nyllet!

H: Usch! Din otacksamma lilla... HORA!


AF: (pratsjunger) Jag är en flicka som...snyft...vandrar omkring i gränder...snyft...

Tiggarkärring: Hur är det fatt? Behöver du hjälp?

AF: Lägg ägg, jag har redan en sutenör.

TK: Ser jag ut som en sutenör? Brukar de vara klädda i lumpor? Jag är bara en enkel tiggarkärring.

AF: Låt mig vara, jag har inget.

TK: Vad heter du?

AF: Maria. Ett gammalt och fult namn.

TK: Jesus mor hette ju Maria.

AF: Ja, där ser du vad gammalt det är.


TK: Du, det är ju ändå julafton. Jag har en nytjålad färsk limpa från bageriet på Stora Nygatan. Vi kan dela på den om du vill.

AF: Driver du med mig?

TK: Och jag har ost också. När man tjålar kan man lika gärna ta den dyraste, det är äkta Gorgonzola som fint folk äter.

AF: Och vad vill du ha av mig?

TK: Inget. Vi går in i vedbon på 47:ans gård, där brukar jag kinesa. Det får bli vår julaftonskväll.

AF: Du är väl inte sån där homofil eller vad det heter?

TK: Ha ha, nej då. Och i så fall fick jag väl betala?

AF: Jo, det är klart. Okej, var har du din vedbod?


(lite senare)


AF: Ja det här var den bästa julafton i mitt liv. Färskt bröd, dyraste osten och lugn och ro. Det är bara kaffet som fattas, ha ha.

TK: Se vad som åkte in under kjolarna i Gamla Stans Kaffehandel! Äkta nymalt kaffe, som fint folk dricker.

AF: Otroligt! Det är ju inte ens använt!

TK: Är det julafton ska man inte koka på sumpen. Det står en kaffehurra bakom vedhögen. Hämtar du vatten i pumpen på gården? Jag ska ta fram några säckar vi kan täcka över oss med, det blir snart kallare.


(lite senare)


AF: Åh, det var gott med riktigt kaffe. Tänk att dom rika kastar sumpen och  tar nytt kaffe varje gång. Men ikväll är du och jag som värsta miljonärerna.

TK: Här kommer katten som brukar sova med mig, men nu går han till dig.

AF: Han lägger sig i min famn. Godnatt min skatt. Eller godnatt min katt.

TK: Du är som en katt själv.

AF: Stryker omkring i Gamla Stan, menar du?

TK: Nej, du är liten och söt.

AF: Äh, jag är ful som stryk. När jag blir stor blir jag en ful gammal megära.

TK: Sluta nu, du är lika söt som kronprinsens fästmö Victoria. Jag ska kamma victorialugg på dig.

AF: (fnittrar) Nej, sluta...

TK: Sådär! Nu ser du ut som Victorias yngre och vackrare syster. Kronprinsen skulle byta ut Victoria direkt om han kunde se dig.

AF: Vad heter han om han blir kung?

TK: Då heter han Gustav den femte. Och Victoria blir drottning av Sverige. Tjusigt vad?

AF: Tjusigt värre. Men jag kommer aldrig ifrån Gamla Stans gränder.

TK: Säg inte det.


AF: Tänk om det vore som anarkisterna säger, att vi fattiga ska få det bra efter revolutionen. Men vilka ska göra revolution? Här finns bara tittare och tattare, ficktjuvar och tiggare, ja jag menar inget illa mot dig alltså, hamnbusar, sutenörer, drinkare, bondfångare, klockskojare, taskspelare, vallackare, gycklare, teaterpatrask och lungsjuka. Vad kan vi göra mot dom rika och deras knektar? Och om arbetarna strejkar ger dom rika dom sparken och bylingen honkar dom för lösdriveri.

TK: Dom gjorde revolution i Frankrike och högg huvena av aristokaterna som limpskivor. Chop! Chop! Chop! I'm gonna pop you with my panzerfau!

AF: Ja, det är klart. Mina barnbarn kanske inte måste gå på gatan.

TK: Dina barnbarn kommer inte att gå på gatan och sälja något. De kommer att gå i skolan istället.

AF: Jaså, på flickläroverket och ta vita mössan förstås?

TK: Ja, dom kommer att ta studenten allihop.

AF: Ha ha, ja du har iallafall fantasi. Men du är snäll. Berätta mer om framtiden, du berättar så bra.

TK: Det kommer bli fint att bo i Gamla Stan. Självaste stadsministern ska bo på Västerlånggatan.

AF: Så det finns hopp för oss i Gamla Stan?

TK: Ja, det finns hopp.

AF: Ja, en kväll som den här är det nästan så jag tror på dina sagor.


TK: Men vad vill du göra i framtiden?

AF: Inte det här i alla fall...kanske jobba på fabrik. Som sömmerska.

TK: Men om du får önska dig vad som helst?

AF: Då vill jag bli sångerska. Sjunga för kungen och uppträda i Amerika.

TK: Då måste du byta namn. Alla som ska bli kända byter namn.

AF: Då vill jag heta Katarina Bengtsson...nej, Jenny Bengtsson...nej, Jenny Lind!  Det är ett bra namn på en sångerska.

TK: Jenny Lind från Sverige kommer att erövra världen.

AF: Ja, den svenska sångerskan förtrollar alla med sin röst. Ha ha ha.

TK: Jag känner en gubbe som kunde hjälpa dig att bli känd. Han heter PT.

AF: PT? Konstigt namn.

TK: Ja, PT Barnum. Han skulle kunna ta dig till Amerika.

AF: Äh, ingen tror att jag kan bli en sångerska.

TK: När jag var liten trodde ingen att jag skulle kunna sjunga. And Mama look at me now.

AF: Var det amerikanska?

TK: Ja, det betyder och mamma se på mig nu. Vill du höra en sång?

AF: Ja, kan du den där med en kvanting stiger i salen in?

TK: Nej, men jag ska ta en annan. Den här är för dig, Jenny Lind.


TK: (sjunger) Min fästman han var modelejon, dandy, charmör...

AF: Vad är en dandy?

TK: Det kommer du att få veta om några år. Jag tar en annan, som en gubbe som heter Chopin har skrivit: (sjunger)


Kvällen är ljum, så tyst den är

Av äppelblom, en aning vind den bär


Just i afton måste något hända

Säg mig vad, säg mig när


Kvällen dör bort, dess tid är kort

Vad jag begär, det skall den dock skänka mig


Skymning är en stilla vaka, jag vill äga, ej försaka

Nu är stunden, nu är undret här


(några år senare)


PT Barnum: (bryter på amerikanska) Ers majestäter! Ers kungliga högheter! Direkt från Amerikas Förenta Stater...Den svenska näktergalen...Den förtrollande Miss Jennyyyyy..... LIIIIIIIND!


(applåder)


Jenny Lind: Okej. Hej kära Kungen och kungafamiljen. Den här sången tillägnar jag alla som har trott på mig och uppmuntrat mig när jag tvivlat, under min långa resa från Västerlånggatan till Kungliga Slottet. Ja, med en liten omväg via Amerikas Förenta Stater, förstås.

PT Barnum: He, he. Go girl!

Jenny Lind: Den här sången lärde jag mig av min räddare i nöden, en fattig kvinna som jag mötte en julaftonskväll för länge sedan. Det var början på det stora hela och det är så fantastiskt så jag egentligen knappt kan förstå det. Men nu har jag nått mitt mål och jag är nog världens lyckligaste Jenny.


Positivhalare: (sjunger) Det var en glädjens afton i kungens stora slott

Miss Jenny sjöng så vackert, ett öga ej var torrt

Miss Jenny och Herr Barnum fick sen en liten tös

Det var en vacker flicka, som sjöng så alla rös


Som nyss vuxit upp och gift sig och fått barn

Som nyss vuxit upp och gift sig och fått barn

Som nyss har slutat skolan och gift sig och fått barn

Som nyss vuxit upp och bor i Gamla Stan


Och alla kvinnor säger, den rösten är så stor

Den har hon från sin gamla mormors mormors mor

Och alla männen säger, hon pratar som en star

Det har hon från sin gamle mormors mormors far


Och äpplet faller inte så långt från äppelträt

Det var en apelsinflicka, med katten där i knät

Det var en sorglig visa. men slutet det blev bra

Låt detta bli en lisa, att hopp det ska man ha


Positivhalaren slutar veva, tar av sig lösskägget och rallarhatten. Hon släpper ut sitt långa blonda hår och ruskar på det. Den unga kvinnan fäller upp kragen och skyndar vidare i den kyliga vårkvällen. Hon har viktiga saker att göra.

SLUT I RUTAN


Hur låter Amandas nya album?

Här kommer lite spekulationer om det kommande albumet från Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Enligt återförsäljaren ginza.se (sökning på Amanda Jenssen/Amanda Jensen) finns dessa CD-skivor med Amanda Jenssen:

Amarula Tree (kommande singel) släpps 2008-04-16 

CD 2008 (kommande album) släpps 2008-05-07

Do You Love Me (singel) 2007-01-23


Absolute Music 57 2-CD (DYLM) släpps 2008-04-09

Absolute Music Winterhits 2008 2-CD (DYLM) 2008-02-06

Idol 2007/Det bästa från Idol 2007 (Look what they've done to my song, ma) 2007-11-21


Rimligtvis släpps samtidigt med nya singeln/albumet videor för lansering på Mtv osv. Vi har ju fått klara oss utan en video till DYLM, kanske ville man inte jäkta fram något, med risk för att Amandas första video skulle bli halvbra? Endast skivbolaget vet, eller vet inte.


Tiotusenkronorsfrågan är förstås hur albumet låter. En del recensionsex av "spår" har skickats ut. Amazing Amanda tipsar om Elin Liljero på Plaza Kvinna, som skriver:


"Nu undrar du så klart hur Amandas album (som släpps i maj) låter... Nja, lite ska jag nog hålla er på streckbänken. Men ni kommer att bli nöjda, danssugna och sugra på att shoppa den där 50-talsklänningen."


Jag har hela tiden misstänkt att det inte blir så mycket av den mollstämda singer-songwritern Amanda, den Amanda som finns utläckt på Youtube och som så många fans tycker är bättre än hit-Amanda. Dans och vintageklänning...det låter i mina öron som hits med lite gammalt stuk, typ DYLM. Att det skulle vara rockabillylåtar med 50-talets Elvis är nog bara en nåd att stilla be om...


Nu vet man ju inte vad det var för spår som skivbolaget skickade ut (med bud och tydligen med steganografiska namn, för att undvika det farliga nätet). Om det var hitsen skrivna av inhyrda låtskrivare, så kan Amandas egna material fortfarande (i teorin) vara typ "Lockdown". Om ni inte har sett videon till Lockdown ännu, så gör det förresten! Den är gjord av en aktiv amandabeundrare och finns på Youtube eller via länk på Amazing Amanda, som även har en omröstning om vilken gitarrlåt med Amanda som är bäst. Lockdown leder i skrivande stund och jag tycker den är klart bäst, lite tuffare än hennes andra heminspelningar.


Singeln Amarula Tree blir förstås extremt intressant som vägvisare till albumet. Blir det sprithumor? Amarulaträdet är ju känt för att djur berusar sig på de jästa frukterna...


Ett ganska tidigt uttalande säger att låtarna Pär Wiksten skrivit åt/med Amanda ska få vuxna män att gråta. Vad det nu innebär?


Amandas första singel DYLM rasar rejält på alla listor, men det beror knappast på att "grusrötterna" ogillar att Amanda inte är "singel" längre. Det börjar väl helt enkelt bli dags för något nytt, vilket ju också är på väg. För övrigt vill jag  bara ännu en gång pusha för den amandofila verksamheten på nätet. Klicka på mina länkar och kolla själv. En gnista kan tända en präriebrand, skriv om Amanda överallt och hjälp till att sprida evangeliet!


DEN FOTOGENISKA AMANDA


Amanda inte bara sjunger som en stjärna och pratar som en stjärna (en blandning av Jenny Lind och PT Barnum), hon ser ut som en stjärna också. Jag tycker festbilden (vänner och bekanta) med Amanda i trappan är helt underbar. Hon ser ut som en modell, klär sig som en modell och poserar som en modell. Amandaism tipsade om den här bilden i Stockholm Streetstyle: http://stockholmstreetstyle.feber.se/art/43155/vnner__bekanta_/?bild=51530#bild Kolla in benen, högerhanden och blicken! Cheezus!


FOTNOT: Steganografi är "osynlig" kryptering, så hackern inte förstår att texten är krypterad. Man kallar tex "Amanda Jenssen sings Elvis" för "Clabbes Greatest Hits" så ingen ska stjäla låtarna. Genom att man skickar låtarna med bud, kan inte någon stjäla dem ur e-posten. (För att skicka känslig information över nätet använder man annars krypterade tunnlar.) Tydligen är skivbolaget noga med att inte Amandas nya låtar ska hamna på nätet innan skivan släpps. Samtidigt tycks man lita på dem som får recensionsex. Kommer eller kommer inte Amandas låtar att läcka ut innan skivan släpps? Den som lever får se.

  


Tekniska problem på blogg.se (inget aprilskämt)

Blogghotellet blogg.se, där den här bloggen ligger, har varit överbelastat och skulle flytta till ett nytt bloggverktyg. Det har därför inte gått att göra nya inlägg eller kommentarer. Flytten misslyckades och nu har man tagit tillbaka det gamla bloggverktyget. För er läsare spelar det ingen roll var bloggverktyget ligger, domännamnet (adressen) och själva bloggen är alltid samma gamla vanliga.

Nu är det full fräs igen!

RSS 2.0