Kan Reinfeldts fraser tysta bloggosfären?

"FRA-striden över" och "bloggosfärens kritik kommer att tystna" har det påståtts i media. Anledningen är att Reinfeldt et al har fixat ihop lite fraser, som påstås göra FRA-lagen så bra att all vidare kritik är obefogad. Fan tro't.

Jag ser en positiv sida av saken: Reinfeldt lyssnar. Och Reinfeldt är desperat. Istället för att erkänna att det blev lite tokigt och att det är bäst att riva upp och börja om, så hafsar han ihop en kompromiss, som får den utsatta gruppen att enas. Socialpsykologer säger att grupper under stress, med krav på att enas, kan producera de mest bisarra resultat. Jag tycker de här femton fraserna tycks bekräfta detta.

Bara ett exempel: Det viktigaste är vad FRA-lagen är bra för, vad man vill åstadkomma, vad syftet med det hela är. Först var det "yttre hot". Dessa kunde tydligen vara allt från miljöbrott till valutahandel. Terrorism skulle man troligen skydda sig mot genom att använda den insamlade informationen för att byta till sig information om terrorister, information från andra länders underrättelsetjänster.

Nu ska hela paketet skydda mot "yttre miltära hot". Vad betyder det i den assymetriska krigföringens tidevarv? Vet Reinfeldt själv hur det yttre militära hotet mot Sverige ser ut? Är paramilitärer militärer? Är terrorister militärer? Är självmordsbombare militärer? Är hackers militärer? Är spioner militärer? Frasen "yttre militära hot" klingar misstänkt likt något från det kalla krigets tid, då FRA spanade på den sovjetiska  invasionsflottans radiokommunikation...

Man kan även fråga sig: Vad KAN FRA göra när dessa oklara fraser specificerats och implementerats? Blir det möjligt att göra någon vettig signalspaning, eller är det regler som ingen vill eller kan följa? Det är väldigt mycket tillstånd och specialdomstolar, men vilka direktiv kommer dessa domstolar att få? Och vem kontrollerar kontrollanten?

Utifrån den yrkesmässiga erfarenhet av skriftliga specifikationer jag själv har, så är regeringens publicerade punkter bara luddiga fraser. Jag skulle aldrig ta på mig något som helst arbete med utgångspunkt i dessa kryptiska och oklara fraser. Det måste till en ordentlig utredning och en tydlig målsättning, till att börja med. Att FRA-kritiska riksdagsledamöter valt att stödja regeringens FRA-linje utifrån detta "program" tycker jag är fullständigt obegripligt. Finns det någon som vet något om vad allt svammel egentligen betyder? Tala om det i så fall!

Kanske är taktiken att ingen ska förstå vad detta innebär och därigenom inte våga yttra sig. Men då finns det ett fint gammalt ordspråk: Skit är skit, om än i gyllene dasstunnor! Jag är inte imponerad.

Amanda Brihed (Svart Måndag) tar upp fraserna här:
http://brihed.blogspot.com/2008/09/analys-av-fra-frslaget-frn-den-25.html

Alliansfritt Sverige tar upp dem här:
http://alliansfrittsverige.blogspot.com/2008/09/september-26-2008.html

Basic Personligt: En programmerare och it-specialist sätter det kvasitekniska svamlet på plats: Reinfeldt försäkrar att pappa vet bäst och hoppas att folket ska gå på det.
http://blogg.ricercar.se/basic/2008/09/26/fra-lagens-meningsloshet/

Mark Klamberg: Djävulen finns i detaljerna och regeringen döljer dessa detaljer för folket. Därav luddigheten?
http://klamberg.blogspot.com/

Opassande skriver också om luddigheten
http://opassande.se/index.php/2008/09/26/fra-massor-att-lasa-och-begrunda/ 

Jinge frågar sig varför ingen frågar sig vad som menas
http://jinge.se/mediekritik/varfor-ska-regeringskansliet-fa-bestalla-signalspaning.htm

Kvällsposten
http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=418355

Dagens Nyheter
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=832589

Dagens Nyheter
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=832548

Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3393984.ab

Dagens Nyheter
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=832565

Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3393825.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3394330.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3394443.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3395605.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3394260.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0