Efter FRA-lagen kommer GPS-lagen?

De senaste åren har jag ibland sagt att det kan ligga något i konspirationsteoretikernas tal om implantat, även om de implantat psykiskt sjuka människor hittar på sig själva brukar vara skräp som växt fast i ett sår och liknande. Men vore det inte praktiskt att kunna inte bara avlyssna, utan även positionsbestämma folk? Bara sådär i förebyggande syfte, ungefär som med FRA-lagen?

Detta kommer i så fall inte att ske över en dag, utan börja med "nyttiga" tillämpningar. Gamla som går vilse ibland? Kriminella? Misstänkta terrorister? Hundar och katter?

Nej, naturligtvis börjar det med barnen. Föräldrar med dåligt samvete (för att de inte alltid kan hålla koll på barnen) brukar ge de små en telefon, tänkt att fungera som en slags larmanordning. Problemet är att barn inte tänker logiskt. Om de råkar ut för något kanske de gömmer sig under sängen, börjar gråta hysteriskt eller springer iväg. Det är inte säkert att de verkligen ringer föräldrarna eller larmar på 112.

Men med en GPS kan man hålla koll på knodden och så var det problemet löst. Barnjackan med inbyggd GPS är väl egentligen ganska gullig, men kanske är den samtidigt början på en växande trend: Att hålla koll på andra med GPS. Med samma argument som för FRA-lagen skulle obligatoriska GPS-implantat kunna bli nästa lagförslag. Den som inte har något att dölja behöver inte känna sig iakttagen. Vi alla får offra oss lite för att hålla koll på den besvärliga delen av befolkningen.

Och då är det inte så gulligt längre.

2008-09-01 Aftonbladet Håll koll på knodden
http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article3220388.ab

Vi får väl se om några år...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0