Amanda Jenssen bland idoler och stofiler

Programmet Idol, som förra året drog stor publik på bästa sändningstid varje fredag, nystartar så smått i morgon kväll. Därför skrivs det en hel del om Idol, idolvinnare och naturligtvis Amanda Jenssen (aka Amanda Jensen). Många artiklar är identiska och en del publicerades redan igår. Sammanfattningsvis menar folk att det gått dåligt för idolvinnarna och att programmet därför inte fungerar. Motargumentet är framgångssagan Amanda Jenssen, som ju började med just Idol.

2008-09-02 SvD Nya idoljuryn tuff mot de dåliga
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1654233.svd

Citat: "- Personligen tycker jag att Amanda Jenssen skulle ha vunnit istället för Marie Picasso. Hon sticker ut mer, är ballare, annorlunda och man gillar mer att titta på henne, säger Laila Bagge."

Expressen skriver om Amanda-effekten, tusentals söker till Idol för att bli en ny Amanda Jenssen:

2008-09-02 Expressen Följ Idol 2008 på Expressen
http://www.expressen.se/noje/1.1285665/folj-idol-2008-pa-expressen.se

Expressen skriver även om hur dåligt det gått för vinnarna:

2008-09-02 Expressen Fyra vinnare som floppat
http://www.expressen.se/noje/1.1285578/fyra-vinnare-som-floppat

2008-09-02 Expressen Picasso på väg att få sparken (Och frågar: Kan jag inte få kälken istället ?)
http://www.expressen.se/noje/1.1285565/picasso-pa-vag-att-fa-sparken

Stureplan skriver småroligt om Idol här:

2008-09-02 Tillgången på psykofarmaka avgör
http://www.stureplan.se/articles/7917/

2008-09-02 VF Idol döms ut av branschen: (identisk artikel)
http://www.vf.se/Kultur--Noje/Noje/2008/September/Vecka-36/Idol-doms-ut-av-branschen.aspx


HALLÅ DU GAMLE INDIAN!

Häromdagen skrev jag att konserterna  börjar bli något för stofiler, med allt äldre personer både på och framför scenen. Detta gäller även skivförsäljning, där köpstarka medelålders personer är bäst på att betala för sig. ABBAs Greatest Hits har sålt FEM PLATINA. Samlingsalbumet Melodifestivalen 2007 har sålt fyra platina. Kent och Per Gessle har båda sålt album som fått tre platina. För album motsvarar en platina 40,000 sålda (fysiskt eller nedladdning) exemplar. Fem platina är alltså 200,000 sålda album.

HEJ GAMLE MAN!

Enligt ingen mindre än Little Gerhard så var 100,000 exemplar inte ovanligt för en hit på 1950-talet. Då fanns det å andra sidan knappt old-fashioned bandare att piratkopiera med. Killing My Darlings av Amanda Jenssen  har sålt platina och säljer fortfarande så bra att det ligger kvar på albumlistan, trots att piratsajterna är fulla med piratkopior av detta eftertraktade album.

...SAMTIDIGT

Till synes oberörd av allt detta fortsätter Amanda Jenssen sitt segertåg. Hösten kommer att vara full av spelningar och någonstans bland alla skuggorna står det kommande albumet, utlandslansering och saker vi idag inte kan föreställa oss. Kanske är det för att Amanda själv förkroppsligar den allra bästa betydelsen i de båda begreppen stofil och idol? En lite old-fashioned person som man inte inte kan älska!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0