AJ 8/9

THE SHOW MUST GO ON

Amanda Jenssen (Amanda Jensen) var riktigt hes när hon uppträdde på Heden och hade dessutom ovanligt varma scenkläder i busvädret. Kanske hade Amanda feber och någon halsinfektion, eller så hade hon bara en besvärlig förkylning. Kanske borde hon ha ställt in, men The show must go on och Amanda uppträdde trots att hon knappt kunde prata eller sjunga. Att det var jättetråkigt att Amanda var sjuk är helt självklart, precis som att det inte var hennes fel att hon var sjuk. Vad man kan fundera över är om en sådan konsert ändå kan bli mysig på sitt eget sätt. Enligt en del som var där, så var det precis vad den blev.

Amandalover har en rapport, som förflyttar läsaren till den regniga spelningen med den sjuka Amanda Jenssen. Det slående är inte (som jag skrev igår) att fansen älskar Amanda oavsett hur hon presterar för dagen. Det mest fantastiska är att Amanda, trots att hon har alla odds mot sig, orkar hålla humöret uppe och bemöta fansen på ett kärleksfullt sätt. Om Amanda (åtminstone ibland) är villkorslöst älskad, så tycks Amanda dessutom vara villkorslöst älskande. Jag själv hade en liknande upplevelse första gången jag träffade Amanda, som jag skrev om i "Mamma man får krama henne". Amanda motsvarar inte bara alla förväntningar man kan ha, hon överträffar dem så man blir helt förstummad.

I sanning en extraordinär kvinna, på min ära!

AmandaLover
Konsertrapport från Heden 6/9
http://amandalover.blogg.se/2008/september/heden-69.html

VARFÖR FÅR VI INTE SE AMANDA?

Underligt nog verkar det som om Tv4 tagit bort That's alright Mama och Dream a little dream of me från tv4.se - och dessutom blockerat dessa klipp på Youtube. Finns det något samband mellan att Tv4  vill hindra folk från att se Amandas första framträdanden i Idol 2007 och att Idol 2008 börjat? Jag kan i alla fall inte förstå på vilket sätt detta skulle göra Idol eller Tv4 populärare. Finns det någon komplicerad upphovsrättslig situation för just dessa klipp? That's alright mama var ett av de populäraste klippen på tv4.se, även i versionen "Se Peter bli kär".

STÄNDIGT DENNA NYA AMANDA

Samtidigt marknadsför Tv4 Idol  2008 med att talangjakten kan hitta en ny Amanda Jenssen. "Tjejen från Lund som ofta får höra att hon liknar Amanda charmade juryn med sin personliga stil och speciella röst." skriver Tv4 på tv4.se. I teve var budskapet mer subtilt, som att spela Amandas hitsinglar i bakgrunden när man visade kön med sökande till Idol 2008. Självklart är Idol stolta över att de, som de uttrycker det, gav Amanda en kickstart i karriären. Precis så var det väl, det som hände hände snabbare genom exponeringen i Idol 2007. Dessutom fick vi en massa mysiga hemmakvällar framför teven (när det begav sig) och ett antal shownummer på hemmavideon (för all framtid). 

Tyvärr är både Youtube och annan webbteve opålitliga media. Inslag försvinner ganska ofta och ett klipp på nätet är inte nödvändigtvis sparat för kommande generationer. Det finns programvara för att ladda ner och spara youtube-filer, men detta är väl ganska meningslöst med tanke på den dåliga kvaliteten.

LISTOR 

Hur ligger Amanda till på skivlistorna just nu? Sverigetopplistan är branschens officiella försäljningslista. Svensktoppen är en slags SIFO-undersökning om svenska folkets favoritlåtar. Att vara cool är att ha koll. Amanda-kollen har den kollen åt dig:

Topplistor

SverigeToppListan
Branschens singel- och albumlista. Visar försäljning av fysiska CD samt betald nedladdning. Via menyerna kan man generera egna intressanta listor (rapporter) utifrån de senaste årens försäljning. Default är veckolistor.
Album: Killing My Darlings plats 26 /17 veckor
http://www.sverigetopplistan.se/

Svensktoppen
Ett representativt urval svenskar över 16 år röstar fram landets populäraste låtar varje söndag.
Amarula Tree plats 9 / 17 veckor
http://www.sr.se/cgi-bin/p4/programsidor/index.asp?ProgramID=2023

Snart fyller Amanda tjugo år.

Kommentarer
Postat av: Ellen

Om det där med tv4 klippen är jag ganska så säker på att de har med rättigheter att göra.

Datum och så. Vad jag kan se finns inga idolers auditions eller första kvalveckan framträdanden kvar. eller är jag blind? gissar annars att alla framträdanden kommer försvinna undan för undan. konstigt bara att de inte har varit så me idol förut...

2008-09-08 @ 17:24:52
URL: http://amandalover.blogg.se/
Postat av: Roger Krook

Tv4 har väl rättigheter till alla klippen, men att de tar bort dem på det här sättet är otroligt konstigt.

2008-09-08 @ 17:29:55
Postat av: johnnybg

Kanske det är så att dom inte hittat någon ny världsstjärna denna gång, och inte vill att folk så enkelt ska kunna jämföra de nya med Amanda? Den nya juryns uttalanden om årets "stjärnor" faller så platt till marken när klasskillnaden kommer att märkas så tydligt. Det blir pannkaka av programmet.

2008-09-08 @ 20:31:53
Postat av: Sasty

Jag som inte är fallen för konspirationsteorier har tänkt i samma banor som johnnybg. Men om Ellen har rätt i även andra idoler än Amanda försvunnit faller ju det. Verkligen skumt.Det verkar osannolikt att TV4 plötsligt kommit på att "vänta nu, våra klipp ligger på Youtube, och vi har upphovsrätten!". Det är om det hänt något som gjort att TV4 först nu kunnat klämma åt Youtube juridiskt/ekonomiskt då. Och om de vill tvinga Idol-intresserade till TV4.se:s klipp med reklam före, alternativt till betalsatsningen Anytime som jag inte tror går så bra.

2008-09-08 @ 21:47:05
Postat av: Roger Krook

johnnybg: Din teori är iofs trovärdig, men det vore ändå lite väl lätt genomskådat av tv4 att bete sig så. Eller?Sasty: Det märkliga är ju att SAMMA KLIPP är raderade på youtube och på tv4.se. Det verkar som om de håller på att radera alla klipp från Idol 2007 i kronologisk ordning, både på sin egen sajt och Youtube. Varför?

2008-09-09 @ 14:44:14
Postat av: Ellen

Rättigheter.. fortfarande.

Precis som andra avenyn, visserligen svt, men jag gissar att de är samma grej där

2008-09-09 @ 15:37:01
URL: http://amandalover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0